Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mondd el véleményed, tapasztalatod a Gasztronómia - a világ konyhái fórumon
részletek »

Gasztronómia - a világ konyhái fórum

Írd le véleményed, tapasztalataid a(z) Gasztronómia - a világ konyhái fórumon. Kérdezz bátran másoktól! Kellemes fórumozást kívánunk!

Fórum

Itt vagy: gasztronomia.tlap.hu » Gasztronómia - a világ konyhái fórum
Keresett kifejezés
Keresés
Hal a tortán - Balázs Klári menüje2013.05.20. 12:56 | Válaszolok | #62037
Hal a tortán - Balázs Klári menüje

Zellerkrémleves
Hozzávalók:
- 20 dkg zeller
- 2 evőkanál olaj
- 4dl tej
- só
- angol zellerszár
- leveles tészta
A megtisztított zellert darabokra vágjuk, megsózva, kevés vízzel puhára főzzük. Botmixerrel, vagy szitán áttörjük és hozzá adjuk a tejet, amivel felforraljuk.Tányérba szedve a levest megszórjuk reszelt füstölt sajttal, meglocsoljuk a zeller és olívaolaj megturmixolt keverékével. A tányérba teszünk még 2-3 szál angol zellerszárat, és kiegészítésképpen sütünk hozzá a leveles tésztából vékony ropogós rudacskákat.

Csirkemell őzgerincformában sütve
Hozzávalók:
- 80 dkg csirkemell
- 20 dkg baconszalonna
- 15 dkg reszelt sajt
- só
- bors
- petrezselyemzöld
- 4 evőkanál tejföl
- 3 evőkanál liszt
- 2 tojás
Elkészítés: A húst vágjuk apró kockákra, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk állni egy kicsit. Három evőkanál tejfölt a tojásokkal, a liszttel, a sóval, a petrezselyemmel, és 10dkg reszelt sajttal masszává keverjük. A felkockázott húst adjuk hozzá a sajtos-tejfölös masszához. Ha a húst előre besóztuk, és hagytuk állni, akkor a masszába már ne tegyünk túl sok sót! Az őzgerincformát kivajazzuk, megszórjuk zsemlemorzsával és kibéleljük a baconszalonnával úgy, hogy a szélei kilógjanak a formából. A húsos masszát kanalazzuk a formába és hajtsuk rá a lelógó szalonnát. Hosszában a tetejére is tegyünk szalonnacsíkokat, kenjük meg a maradék egy evőkanál tejföllel, majd szórjuk meg a maradék 5 dkg reszelt sajttal. Előmelegített sütőben,170 fokon, kb. 40 perc alatt süssük készre. Egy sütőpapiros tepsibe helyezzük, hogy az esetlegesen kifolyó szaft, ne folyjon a sütőbe.Amikor megsült kifordítjuk a formából a sütőpapiros tepsire, és addig pirítjuk, amíg szalonna nem kapott egy kis színt.

Barackkrémes habroló
Hozzávalók:
- leveles tészta
- 2dl. tejszín
- 5-10 dkg cukor
- lekvár
- dióbél
- 1 db tojás
Elkészítés: A tésztát kb 2 mm vékonyra kinyújtjuk a 2 cm széles csíkokra vágjuk, derelye vágóval, majd a fémformákra csavarjuk,úgy hogy a csíkok szélei fedjék egymást (a habtekercshez való formát, fémcsövecskéket a háztartási, edény boltokban lehet kapni). Forró sütőben erős lángon sütjük, de a felcsavarás után megkenjük felvert tojással és darabolt dióba mártjuk. 15-18 percig sütjük, aztán óvatosan lehúzzuk a formáról, s ha kihűlt, megtöltjük a roló mindkét végénél, hogy teljesen tele legyen. A tejszínt habosítjuk, majd ízlés szerint cukrozzuk, 1-2 kanál sárgabarack lekvárral és darált dióval ízesítjük.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.05.20. 12:56]

Hal a tortán - Bárdosi Sándor menüje2013.05.20. 12:51 | Válaszolok | #62036
Hal a tortán - Bárdosi Sándor menüje

Chanko Nabe
A chankonabe a szumó birkózok legfőbb étele. Kalóriadús fehérje forrás. Ebbe is mehet ugyanúgy minden, tengeri étel, tofuféle, húsféle. A csirkehúsgombóc igen jellemző összetevője. A szumó versenyek alatt állítólag kizárólag csirkéből készítik, mivel az a legjobb, ha egy birkózó két lábon áll, mint egy szárnyas, és nem négy lábon (térdelve), mint a marha, vagy láb nélkül, mint a hal.
Hozzávalók:
- 1200 ml víz
- 4 ek csirkecsontleves alap
- 4 ek szaké
- 4 ek szójaszósz
- 4 ek mirin
- 1 kk só
- 2 kk cukor
- 200 g vékonyra szeletelt sertéshús (zsírban gazdagabb része: szalonna)

Csirkegombóc
Hozzávalók:
- 200 g darált csirkecomb
- tubusos gyömbér
- csipet só és bors
- 2 kk csirkecsontleves alap
- 4 kk burgonyakeményítő
- 2 kk szójaszósz
- 2 kk szaké
- 2kk miso
- 1 db aburaage (vékony olajban sült tofu)
Elkészítés: Felvágjuk a sertéshúst és az aburaaget vékony csíkokra. Feltesszük az egészet egy lábasba forrni. A csirkegombóc összetevőit jól összedolgozzuk egy edényben, majd kanállal és kézzel gombócokat készítünk belőlük. Majd ezek is mehetnek a nagy lábasba. Zöldségeket, és tetszés szerinti további hozzávalókat teszünk a nabénkba. Zöldségként a káposzta és a komatsuna kel ajánlott.

Miso leves
Hozzávalók:
- 6 db shiitake gomba vékonyan felszeletelve
- 4 db újhagyma ferdén felkarikázva
- 0.5 kiskanál friss gyömbér finomra reszelve
- 10 dkg vízitormahajtás
- 2 kiskanál kristálycukor
- 1 csomag szárított kombu (tengeri moszat)
- 1 evőkanál szaké kínai rizsbor vagy száraz sherry
- 2 evőkanál misokrém
- 10 dkg tofu kockára vágva
Elkészítés: A kombut lábasba tesszük, és 1 liter vízzel felöntjük. Lassan felforraljuk, majd levesszük a lábast a tűzhelyről, és lefedjük. 5 percre félretesszük, majd szűrőkanállal kivesszük a levesből a moszatot, és kidobjuk. A cukrot a szakéval, a rizsborral vagy a sherryvel, és a gyömbérrel együtt a levesbe tesszük. Felforraljuk a levest, azután mérsékeljük a hőfokot. A misokrémet a leveshez adva addig keverjük, amíg teljesen fel nem oldódik. Beletesszük az újhagymát, a gombát, a tofut és a vízitormát. Óvatosan kevergetve 2 percig főzzük, ügyelve rá, nehogy felforrjon. A levest kis tálkákba merjük, és azonnal tálaljuk.

Mochi
Hozzávalók:
- 1 bögre rizsliszt
- csapott teáskanál só
- 1 teáskanál keményítő (kukorica- vagy étkezési keményítő)
- 1 bögre víz
- 3-4 evőkanál cukor
- vörösbabkrém (a thai receptben pudingot használnak, vagy lehet mogyorókrémet is)
Elkészítés: Hőálló edénybe beleszórjuk a lisztet, a cukrot, a sót és keménytőt is. A víz fokozatos hozzáadásával csomómentesre keverjük. Fóliával fedjük be az edényt és kb. 3 percre, magas fokozaton tegyük mikróba. Ha kivettük, kocsonyás állapotú masszát fogunk kapni, amit lisztezett nyújtódeszkán henger alakúra gyúrunk, majd 8 egyenlő darabra vágjuk. Egy kis darabot laposra nyújtunk (ne legyen túl vékony!), rátesszük a gombócformára alakított babkrémet, és rálapogatjuk a tésztát, így egy nagyobb gombócot kapunk. A gombócokat enyhén nedves kézzel formázzuk meg, hogy szépen összetapadjanak! De ügyeljünk, hogy ne legyen túl vizes a kezünk, mert akkor az összes ragacsos lesz.

Ha pudingot használunk tölteléknek:
Miután megfőztük a pudingot, hagyjuk kihűlni, majd egy kicsit tegyük fagyasztóba, de csak annyi ideig hogy formázható maradjon. A kilapított gombócok közepébe 1 teáskanál pudingot tegyünk és lapogassuk rá a tésztát. Fogyasztás előtt mikrózzuk meg egy kicsit a gombócokat, hogy a puding a közepükben kicsit megolvadjon.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.05.20. 12:52]

Hal a tortán - Judy menüje2013.05.20. 12:47 | Válaszolok | #62034
Hal a tortán - Judy menüje

Paradicsom leves betűtésztával
Hozzávalók:
- olaj
- liszt
- pirospaprika
- paradicsompüré
- zellerszár
- só, cukor
- betűtészta
Elkészítés: Olajból és lisztből rántást készítünk, majd pirospaprikával meghintjük. Felengedjük vízzel, majd beletesszük a paradicsompürét. Ízesítjük zellerszárral, és ízlés szerint cukorral és sóval. Közben míg a leves elkészül, addig kifőzzük a betűtésztát. A levesbe téve tálalhatjuk is!

Borsófőzelék
Hozzávalók:
- olaj
- borsó
- liszt
- só, cukor
- friss petrezselyem
Elkészítés: Kevés olajon puhára pároljuk a borsót (konzerv), majd kevés liszttel meghintjük. Felengedjük a konzerv borsó levével, majd hozzáöntünk vizet, és tejet - tetszés szerint. Addig kevergetjük, amíg főzelék sűrűségű nem lesz az egész. Ízlés szerint sóval és cukorral ízesítjük, majd a legvégén megszórjuk friss petrezselyemmel.

Fasírt
Hozzávalók:
- zsemle
- tej
- darált pulyka/ darált sertés
- tojás
- hagyma
- só, bors, piros arany, gulyás krém
- zsemlemorzsa
- olaj
Elkészítés: Egy kevés zsemlét, vagy kenyeret tejbe áztatunk, annyi időre, hogy könnyen morzsolható legyen.
A darált pulyka, vagy disznó húshoz hozzá keverjük, a tojást, és a gyengén pirított hagymát.
Ízesítjük sóval, borssal, piros arannyal, és gulyás krémmel - tetszés szerint. Miután elérte a megfelelő ízt, és kézzel jól összedolgoztuk, akkor kis gombócokat formálunk, majd zsemlemorzsába forgatjuk. Végül forró olajban lassan pirosra sütjük, és a főzelékkel együtt tálaljuk.

Riskók, rizsfelfújt
Hozzávalók:
- rizs
- tej
- cukor
- fahéj
- tojás
- baracklekvár, kakaó
Elkészítés: A rizst feles arányban, vízzel és tejjel feltesszük főni. Ízesítjük cukorral, vanilliás cukorral, fahéj rúddal, és puhára főzzük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a már kihűlt rizshez adjuk, a fehérjét kemény habbá felverjük, és óvatosan a rizshez adjuk. Egy hőálló tálat kivajazunk, és megszórjuk zsemlemorzsával. Beleöntjük a rizses masszát, és kb. 160-180 fokon pirosra sütjük. Baracklekvárral, kakaóval, vagy fahéjjal tálaljuk.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.05.20. 12:48]

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és tányérelemeiben a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny január 24-25-i lyoni világdöntőjén. Széll Tamás séf, a magyar csapat versenyzője a felkészülésről szóló szerdai budaörsi sajtótájékoztatón felidézte, hogy Bocuse d'Or első magyar résztvevőjeként 2013-ban a tizedik helyet sikerült megszereznie. Az idei...
Gyulán három napig a méz lesz főszerepben
Gyulán három napig a méz lesz főszerepben Három napig minden a mézről szól Gyulán, ahol péntektől rendezik meg nyolcadik...
Tokaj és Szekszárd volt a nyerő a XIV. Országos Syngenta Borversenyen
Tokaj és Szekszárd volt a nyerő a XIV.... A XIV. Országos Syngenta Borversenyen 399 nevező közül nyerte el a tokaji Patrícius...
Hal a tortán - Erdélyi Mónika menüje2013.05.20. 12:43 | Válaszolok | #62032
Hal a tortán - Erdélyi Mónika menüje

Málnaleves
Hozzávalók:
- 1 kg málna
- 1 l bor (felére beforralva)
- 1 l natúr joghurt
- 1 kk őrölt fahéj
- 20 dkg méz
- 1 l tej
- 3 db citrusgyümölcs leve és héja
Elkészítés: Az egészet összeturmixoljuk, majd tálalásig hűtőbe rakjuk (ízlés szerint leszűrjük).

Zsenge karalábéba töltött tárkonyos-gombás pulyka
Hozzávalók:
- 70 dkg pulykacomb
- 30 dkg gomba
- 4 db nagyobb karalábé
- 1 kg bármilyen fagyasztott zöldségkeverék
- 1 zacskó fagyasztott krokett (kb. fél kg)
- 2 dl tejszín
- 1 fej hagyma
- tárkony
- sült csirke fűszer
- feketebors
- 1 ek liszt
- 1 ek ételízesítő
Elkészítés: Az apróra vágott hagymát megdinsztelünk, rátesszük a kockákra vágott húst, fűszerezzük a csirke-fűszerkeverékkel, tárkonnyal, kevés fekete borssal, majd felöntjük kevés vízzel. Mikor félig megfőtt, hozzáadjuk a kockákra vágott gombát. Együtt is pároljuk kb. 5 percig, majd megszórjuk a liszttel és felöntjük a tejszínnel, összekeverjük. Főzzük még kb 10 percig együtt.
Közben, egy másik fazékban tegyünk fel főni ételízesítős vizet, tegyük bele a kivájt karalábékat. Kevés vajon pároljuk meg a zöldségkeveréket, fűszerezzük sóval vagy ízlés szerint ételízesítővel. Olajban süssük ki a kroketteket. A krokettet házilag is elkészíthetjük, de nagy gyakorlat kell hozzá, hogy ne legyen se túl híg, se túl kemény a tészta. Így egyszerűbb és biztos az eredmény.
Ha minden kész, állítsuk össze az ételt. A tányér közepére halmozzuk a párolt zöldséget, tegyük a tetejére a hússal megtöltött karalábékat. A kroketteket (személyenként 4 db-ot) rendezzük a tányér szélére. Jó étvágyat!

Oroszkrémtorta
Hozzávalók:
- 1 kerek piskótatorta
- 5 dkg cukrozott narancshéj
- 5 dkg cukrozott citromhéj
- 10 dkg mazsola
- 1 dl rum
- 3 dl tej
- fél rúd vanília
- 1,5 dkg zselatin
- 3 tojássárgája
- 20 dkg cukor
- fél citrom reszelt héja
- 4 dl tejszín
A díszítéshez:
- 2 babapiskóta
- 2 dl tejszín
- 2 tasak vaníliás cukor
- 1 tasak habfixáló
- 1 evőkanál pirított mandulaforgács
- 16 szem cukrozott cseresznye
Elkészítés: A cukrozott narancs- és citromhéjat apróra vágjuk, és a mazsolával együtt meglocsoljuk a rummal, majd egy órát érleljük benne. A tejet felforraljuk a felhasított vaníliával, hagyjuk langyosra hűlni, azután leszűrjük. A zselatint vízben beáztatjuk (a tasakon lévő utasítás szerint). A tojás sárgákat habosra keverjük a cukorral és a citromhéjjal, apránként hozzáadjuk a vaníliás tejet, vízfürdőben, állandóan keverve sűrű krémmé főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a zselatint, és elkeverjük benne, hagyjuk kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük, és kíméletesen a krémhez adjuk. Belekeverjük a mazsolát és a cukrozott gyümölcsöket. A piskótatortát 3 lapra vágjuk, arányosan elosztva megkenjük őket a krémmel - jusson az oldalára és a tetejére is. A babapiskótát megreszeljük, beszórjuk vele a torta oldalát, 3-4 órára hidegre tesszük. Tálaláskor kemény habbá verjük a tejszínt a vaníliás cukorral és a habfixálóval, csillagcsőrös nyomózsákba szedjük, és habrózsákat nyomunk a torta tetejére. Megszórjuk a pirított mandulával, a cukrozott cseresznyeszemekkel díszítjük, csokoládébóbitákkal csinosíthatjuk.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.05.20. 12:43]

Hal a tortán - Puskás Peti menüje2013.05.20. 12:37 | Válaszolok | #62030
Hal a tortán - Puskás Peti menüje

Paradicsomos mozzarella olívabogyóval
Hozzávalók:
- 2 zacskó mini mozzarella
- 1 doboz koktélparadicsom
- 1 üveg töltött olívabogyó (zöld)
- fogpiszkálók
- só/bors
Elkészítés: Fogpiszkálókra felszúrni olivabogyót, fél koktélparadicsomot, egy mini mozzarellát. Sózni, borsozni.

Thai kókuszos garnélaleves
Hozzávalók:
50 dkg előfőzött, fagyasztott garnéla
3 tk olaj
4 kis sonkahagyma
3 gerezd fokhagyma
2 kk szárított fenyérfű (ázsiai citromfű)
5 szem feketebors
3 ek olaj
3 tk thai vörös currykrém
8 dl kókusztej
6 cl halszósz (vagy szójaszósz)
zöldcitromhéj
Elkészítés: A hagymákat apróra vágjuk, és kevés olajon a fenyérfűvel együtt megfuttatjuk.
Felöntjük 1 l vízzel, beledobjuk a borsot és 15-20 percig kis lángon főzzük, majd leszűrjük.
Felhevítünk egy wokot, beletesszük az olajat és körbefuttatjuk az edényen.
Beletesszük a currykrémet, és közepes lángon 1-2 percig folyamatosan kevergetjük.
Hozzáadjuk az alaplevet és a kókusztejet, felforraljuk. 10 percig csendesen főni hagyjuk.
Beleszórjuk az előzőleg kiolvasztott és leöblített garnélát, és 1-2 percig forraljuk.
Halszósszal ízesítjük, ha szükséges utánsózzuk (a halszósz és a currykrém is sós).
Tálaláskor zöldcitromhéjjal díszítjük.

Fügés olaszkolbászos papardelle/tagliatelle
Hozzávalók:
40 dkg tészta
50 dkg paradicsompüré
3-4 gerezd fokhagyma
1 ek aprított petrezselyemzöld
2 ek extra szűz olíva olaj
1 csipet só
1 ek peperoncino paprika
15 szelet csípős olaszkolbász
3 egész füge
bazsalikom
Elkészítés: Miközben feltettük a vizet forrni, mossuk meg és apróra vágjuk fel a petrezselymet. Egy serpenyőben pirítsuk meg az apróra vágott fokhagymát és olaszkolbászt, tegyük hozzá a peperoncino paprikát és végül a paradicsompürét. Ízlés szerint sózzuk meg és kb. 20-30 percig néha kavargatva főzzük. A közben ?fog keményre? megfőzött tésztát szűrjük le és tegyük bele a szószos serpenyőbe, rakjuk bele a feldarabolt fügét, majd melegítsük össze. Szórjuk rá a petrezselymet és azonnal tálaljuk. Díszítésnek: bazsalikom.

Zuppa Inglese
Hozzávalók:
- 1,5 l tej
- 1 étcsoki puding
- 1 puncs puding
- 1 vanília puding
- kész piskóta lap (vastagságtól függően 1 vagy 2)
- 4 tojás fehérje
- kristálycukor
- 1 nagy pogácsaszaggató forma
Elkészítés: Felszeleteljük a piskóta lapot, majd 6 db hengert formázunk belőle nagy pogácsaszaggatóval. A pudingokat elkészítjük, betöltjük őket a korongok közé, váltakozva, a legfelső korongra felvert tojáshabot halmozunk, karamellizálhatunk rá cukrot is. Tálalás előtt tegyük a hűtőbe.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.05.20. 12:39]

Hirdetés
Hal a tortán - Papp Gergely menüje2013.05.20. 12:28 | Válaszolok | #62029
Hal a tortán - Papp Gergely menüje

Sajkodi bruscetta
Hozzávalók:
- bagett
- sűrített paradicsom
- néhány gerezd fokhagyma
- olivaolaj
- parmezán sajt
- friss bazsalikom levél
Elkészítés: A sűrített paradicsomot összekeverjük a préselt fokhagymával, pici sóval, aprított bazsalikom levéllel, és olívaolajjal. Az elkészült paradicsom szószt rákenjük a felvágott bagettre. Rászórjuk a parmezánt és előmelegített sütőben néhány perc alatt ropogósra sütjük.

Csókay penne
Hozzávalók:
- 10-12 szelet bacon
- 1 fej fokhagyma
- olivaolaj
- vodka
- pici vörösbor
- 1 fej vöröshagyma
- pici citrom
- friss petrezselyemzöld/ friss bazsalikom
- só, bors
- 1 doboz sűrített paradicsom
- főzőtejszín
- penne
- parmezán sajt
Elkészítés: A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a bacont vékony csíkokra szeljük, a fokhagymát megtisztítjuk. A vöröshagymát olivaolajon megdinszteljük, aztán hozzáadjuk a bacont, míg ropogós nem lesz. Lepréseljük a fokhagymát és hozzátesszük a baconös hagymához. Ehhez hozzátesszük a sűrített paradicsomot, pici vörösbort öntünk bele, hozzáöntjük a főzőtejszínt, eközben sózzuk, borsozzuk, majd tetszőleges mennyiségű vodkát öntünk hozzá. Vagy petrezselyemmel, vagy bazsalikommal megszórjuk. Ezután citromot facsarunk bele. A megfőtt tésztát összekeverjük az elkészült szósszal és a végén parmezánnal tálaljuk.

Túrógombóc
Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- 3 ek búzadara
- pici só
- zsemlemorzsa
- tejföl
- porcukor
- piros gyümölcs a díszítéshez
- 1 db tojás
Elkészítés: A túrót villával összetörjük, beleütjük a tojást, ezzel is jól összekeverjük, hozzáadjuk a búzadarát és egy nagyon pici sóval ízesítjük. Az így elkészült masszát vizes kézzel kis gombócokká formáljuk, majd forrásban lévő vízben, néhány perc alatt megfőzzük. Onnan tudjuk, hogy megfőtt, hogy a gombócok feljönnek a víz felszínére. Ezután a frissen megpirított zsemlemorzsában megforgatjuk, majd tejföllel és sok porcukorral tálaljuk, mellé friss piros gyümölcsöt teszünk.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.05.20. 12:29]

Hal a tortán - Janicsák Veca menüje2013.05.20. 12:24 | Válaszolok | #62028
Hal a tortán - Janicsák Veca menüje

Sütőtök krémleves
Hozzávalók:
- 1 db közepes sütőtök (kb. 90 dkg meghámozva, kimagozva)
- 1 fej vöröshagyma
- kb. 1-1 ek olívaolaj vaj
- só (7 fűszer só)
- bors
- reszelt gyömbér - ízlés szerinti mennyiségben (1/2-1 kiskanálnyi reszelve)
- kb. 100 ml főzőtejszín
- víz
- 2 ek tökmag
Elkészítés: A vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk, olívaolajon megdinszteljük. Amíg a hagyma üvegesedik, a sütőtököt felvágjuk, kikanalazzuk a magját, meghámozzuk, felkockázzuk. Amikor kész a hagyma, rátesszük a vajat, beleszórjuk a sót, borsot, és rátesszük a felkockázott tököt. Felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, és puhára főzzük (kb. 20 perc). Amíg fő a tök, lereszeljük a gyömbért. A tökmagot feltesszük a tűzhelyre egy serpenyőbe (zsiradék hozzáadása nélkül), odafigyelve, alacsony hőfokon megpirítjuk (2-3 perc). Levesszük a tűzről a megfőtt tököt, hozzáadjuk a tejszínt, a reszelt gyömbért és turmixban, vagy botmixerrel krémes állagúra vegyítjük. Visszatesszük a tűzhelyre, a tejszínnel is összerottyantjuk, majd tálaljuk, tetejére a pirított tökmagot szórva.

Lazac steak
Hozzávalók:
-80 dkg friss lazac
- fokhagyma
- vaj
- alufólia
Elkészítés: Sütőben, alufóliába csomagolva elhelyezzük az adagokra felvágott halat. Teszünk rá vajat, megsózzuk, fokhagymával megszórjuk, majd készre sütjük 220 fokon.

Taglietelle spenóttal, mascarponéval és parmezánnal
Hozzávalók:
- ? kg taglietelle
- olivaolaj
- 2 kk vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- ? frissen őrölt szerecsendió
- 400 g alaposan megmosott és apróra vágott friss spenót
- tengeri só, frissen őrölt fekete bors
- 1, 2 dl habtejszín
- 150 g mascarpone sajt
- 2 marék frissen őrölt parmezán sajt
Elkészítés: Felforralunk egy nagy fazék sós vizet, bele tesszük a tésztát, és megfőzzük a csomagoláson olvasható utasítás szerint. Ezalatt felforrósítunk egy lábost, vagy wokot, megspricceljük oliva olajjal, majd teszünk bele fokhagymát és a szerecsendiót. Mikor a vaj megolvadt, rá lehet dobni a spenótot. Öt perc alatt összeesik, de a szép zöld színe megmarad. A nedvesség nagy része elfő. Ezután sózunk, borsozunk ízlés szerint, és azután jöhet a tejszín, a mascarpone és egy kevés a tészta főzővizéből. Egy kicsit forraljuk, aztán ismét fűszerezzünk. A leszűrt tésztát a spenóthoz keverjük, majd rátesszük a parmezánt, és összerázzuk az egészet. A főzővízzel szép simára tudjuk lazítani úgy, hogy ne tapadjon össze. Még egyszer megkóstoljuk, ellenőrizzük a fűszerezést, és lehet tálalni.

Poharas csokis
Hozzávalók:
- 3 doboz natúr joghurt
- liszt, cukor, olaj
- szódabikarbóna
- instant kakaópor, natúr kakaópor
- 1 tábla étcsoki
- 1 margarin
- tej
Elkészítés: A joghurtokat beleöntjük egy nagy keverőtála, hozzáadjuk a 3 doboz lisztet, 2 doboz cukrot, fél doboz olajat, 1 kiskanál szódabikarbónát, 1 evőkanál instant kakaót és 2 evőkanál kakaóport. Az egészet összekeverjük, majd tejjel tejfölsűrűségűre hígítjuk. 200 fokon előmelegítjük a sütőt, majd 15-20 percig sütjük. Ha megsült a teteje, egy fakanállal kiszúrjuk, ha nem folyós akkor kész van.
Szósz:
Egy tálba rakunk 5 evőkanál tejet, 4 evőkanál cukorot, 1/4 kocka margarint, 1 tábla étcsokit, majd összeforraljuk az egészet. A kész szószt a kilyukasztott sütibe öntjük, majd hagyjuk kihűlni.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.05.20. 12:25]

Hal a tortán - Oszvald Marika menüje2013.05.20. 12:19 | Válaszolok | #62027
Hal a tortán - Oszvald Marika menüje

Saját hájában sült libamáj, libatöpörtyű
Hozzávalók:
- 50 dkg hízott libamáj
- 50 dkg libaháj
- 1 fej vöröshagyma
- kevés víz
A májat mossuk meg. Vágjuk le róla a hártyát, az ereket, ha van rajta, akkor a zöld, epés részt is. Ha szeretnénk, hogy szép, világos színűre süljön, akkor körülbelül egy órával a sütés előtt áztassuk be tejbe vagy hideg vízbe. A hájat szintén mossuk meg, majd óvatosan töröljük szárazra. Kockázzuk fel, és az apróra vágott vöröshagymán olvasszuk ki a zsírját. Ez fél óra, ezalatt néhányszor keverjük meg. A kisült zsírt szűrjük át egy másik lábosba, és nagyon óvatosan csúsztassuk rá a lecsepegtetett májat. Fedjük le, és kezdjük el sütni lassú tűzön. Ízlés szerint sózzuk meg. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy jó-e már, ha még vér folyik belőle, akkor süssük tovább. Ha már puha állagú, és nem folyik semmi belőle, akkor jó, vegyük le a gázról. Tegyük nagyon óvatosan egy tálba, és a zsírt öntsük rá, így tovább tárolható. Hagyjuk, hogy kihűljön, és tegyük hűtőbe, vagy tálalhatjuk azonnal is.

Libatöpörtyű
Hozzávalók:
1 kg libaháj
1/2 dl víz
1/2 dl tej
A libahájat 5 x 5 centis kockákra vágjuk. Egy nagyobb edényben a vízzel és a tejjel együtt, a legkisebb lángon elkezdjük kiolvasztani a zsírt belőle. Időnként megkeverjük. A kisült zsírt lemerjük róla. Addig sütjük amíg a hájdarabkák szép aranybarna színt nem kapnak. Ekkor leszűrjük róla az összes kiolvadt zsírt. A tepertőből is kinyomjuk a felesleges zsírt (ha valaki zsírosabban szereti ezt a lépést ki is hagyhatja). Lila hagymával, paprikával, paradicsommal, friss péksüteménnyel és sóval kínáljuk.

Tejfölös gombás szelet
Hozzávalók:
- hagyma
- olaj
- tarja
- gomba
- tejföl
Elkészítés: Szezámolajon a póréhagymát és a csíkokra vágott csirkemellet megsütjük. Ezután ráöntjük a curry mártást. Csíkokra vágjuk a répát, a kaliforniai paprikát és hozzáadjuk a húshoz és együtt még addig dinszteljük, míg félkemény nem lesz a zöldség. Közben sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint. Ha készen van, akkor kókusztejjel felöntjük és a végén egy fél lime levével ízesítjük.

Thai csirke
Hozzávalók:
- Szezám olaj
- póréhagyma
- csirkemell
- készen kapható curry mártás
- répa
- kaliforniai paprika
- kókusztej
- 1 lime leve
Szezámolajon a póréhagymát és a csíkokra vágott csirkemellet megsütjük. Ezután ráöntjük a curry mártást. Csíkokra vágjuk a répát, a kaliforniai paprikát és hozzáadjuk a húshoz és együtt még addig dinszteljük, míg félkemény nem lesz a zöldség. Közben sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint.Ha készen van, akkor kókusztejjel felöntjük és a végén egy fél lime levével ízesítjük.

Hamis sportszelet
Hozzávalók:
- háztartási keksz
- kakaópor
- cukor
- rum
- csokoládé bevonó
Elkészítés: A keksz reszeléket összekeverjük kakaóporral és cukorral és 1 margarinnal, majd beleöntünk egy kis rumot és ezt összegyúrjuk. Tepsibe terítjük és csokoládébevonóval bevonjuk. Ezután néhány órát a hűtőben pihentetjük, hogy jól összeálljon, és szépen szeletelhető legyen. Madártej fagylalttal tálaljuk.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.05.20. 12:20]

Hal a tortán - Hujber Feri menüje2013.05.20. 12:15 | Válaszolok | #62025
Hal a tortán - Hujber Feri menüje

Erőleves
Hozzávalók:
- 1 kg marhacsont
- 25 dkg darált marhahús
- 1 tojásfehérje
- 1 kiskanálnyi paradicsompüré
- 30 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- 10 dkg zeller
- bors
- só
Elkészítés: A csontot felaprítjuk, leforrázzuk, majd leöblítjük. A darált húst összekeverjük a tojásfehérjével és a paradicsompürével, majd hígítsuk fel 2 liter hideg vízzel. Beletesszük a csontot, a megtisztított, de egyben hagyott zöldséget, valamint néhány szem borsot, sózás után, feltesszük főni. Lassú tűzön 2-3 órán át főzzük. (A zöldséget, ha a tálalásnál is használnánk, akkor vegyük ki és tegyük félre miután megpuhult). A levest végül lehúzzuk a tűzről, és ülepedni hagyjuk néhány percig, majd leszedjük a zsírját, és átszűrjük egy sűrű szitán vagy egy tiszta konyharuhán. Ha kell, tálalás előtt újra zsírtalanítjuk.

Rakott krumpli
Hozzávalók:
- 2 db csirkemellfilé
- 3-4 db nagyobb burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- olívaolaj
- fűszerkeverék
- 1 nagy pohár tejföl
- sajt
- só, frissen őrölt bors
Elkészítés: Hámozzuk és vágjuk karikára a burgonyát, majd sós vízben főzzük meg. Amikor majdnem teljesen megfőtt, szűrjük le. Idő közben a csirkemellfilét vágjuk kis kockákra, a hagymát is aprózzuk fel. Kis olajon pároljuk meg a hagymát és a húst, fűszerezzük sóval, borssal, szárnyas fűszerrel. Miután minden elkészült, rétegezzük egy kisebb tepsiben vagy jénai tálban: burgonya, hús, tejföl. A burgonyát szórjuk meg vegetával. Alufóliával letakarjuk, és előmelegített sütőben összesütjük. A végén levesszük az alufóliát, megszórjuk sajttal és pirosra sütjük. Magas zsírtartalmú tejfölt használjunk, hogy ne eresszen levet az étel.

Palacsinta
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 3 dl tej
- kb. 2 dl szódavíz
- 2 egész tojás
- csipetnyi só
- 1/2 dl étolaj
Elkészítése: A tésztát néhány órával sütés előtt kell összekeverni, hogy a liszt jól megduzzadhasson. Ha azt akarjuk, hogy a palacsinta könnyű legyen, és a sütéshez már ne kelljen zsiradékot használni, akkor a habverővel már simára kevert tésztához öntsük végül az olajat.

Töltelék:
túrós:
hozzávalók:
- 25 dkg túró
- cukor
-1 citrom héja
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.05.20. 12:15]

Hal a tortán - Pál Dénes menüje2013.05.20. 12:09 | Válaszolok | #62024
Hal a tortán - Pál Dénes menüje

Francia hagymaleves cipóban
Hozzávalók:
- 0.5 kg hagyma
- 0.5 l húsleves (vagy kocka)
- 3 dl főzőtejszín
- só ? bors
- 25 dkg reszelt sajt
- cipó
Elkészítés: A hagymát pici olajon megfuttatjuk. Utána felöntjük a húslevessel, majd kiturmixoljuk az egészet. Hozzáadjuk a főzőtejszínt a sót, borsot. Felfőzzük. Utána, ha kész, cipóban tálaljuk. Sajttal, petrezselyemmel díszítjük.

Édes - fűszeres oldalas
Hozzávalók:
- 1.5 kg sertés oldalas
- 1 fej vöröshagyma
- só ? bors
- babérlevél
Mártás:
- 3dkg sült oldalas fűszerkeverék
- 5 fokhagymagerezd
- 10 dkg barnacukor
- 4 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál mustár
(ízlés szerint erőspaprika)
Elkészítés: Vágjuk darabokra az oldalast és tegyük lobogóforró vízbe, amit befűszereztünk (só, bors, babérlevél, vöröshagyma). Főzzük letakarva, míg megpuhulnak (kb. 60 perc). Készítsük el a mártást. Vágjuk apróra a fokhagymát. Adjuk hozzá a cukrot, szójaszószt, mustárt, chilit és a sültoldalas fűszerkeveréket. Vegyük ki a húst a léből, ha megpuhult és csepegtessük le, csontozzuk ki. Egy lábosba tegyük bele a húst és a kész szószt. Forraljuk mindaddig, míg a szósz besűrűsödik és kellemes mártás állagú nem lesz. Barna rizzsel tálaljuk.

Citromos álom
Hozzávalók:
-6 tojásból piskótát sütünk
- ? l tejszín
- ? l tejföl
- 2 citrom leve
- 2 habfixáló
- 12 evőkanál porcukor
- 1 vaníliás cukor
díszítés: lime szelet és reszelt héja
Elkészítés: A piskótát elkészítjük. Utána a feltüntetett hozzávalókat ebben a sorrendben kemény habbá verjük. Majd a kihűlt piskótára ráöntjük. Ízlés szerint díszítjük. Hűtjük.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.05.20. 12:11]

Új hozzászólás küldés

*
Neved
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Kép
(.jpg, .gif, .png formátum)
Küldés
Tuti menü