Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mondd el véleményed, tapasztalatod a Gasztronómia - a világ konyhái fórumon: Hal - Hal [10. oldal]
részletek »

Gasztronómia - a világ konyhái fórum: Hal - Hal [10. oldal]

Írd le véleményed, tapasztalataid a(z) Gasztronómia - a világ konyhái fórumon. Kérdezz bátran másoktól! Kellemes fórumozást kívánunk!

Fórum

Itt vagy: gasztronomia.tlap.hu » Gasztronómia - a világ konyhái fórum
Keresett kifejezés
Keresés
Hal a tortán receptek2009.11.18. 23:31 | Válaszolok | #11775
Hal a tortán receptek

Bunyós Pityu jól "kiütötte-sütötte"

Előétel: Avokádó krém pirítóssal, mangalicatál pogácsával

Hozzávalók az avokádó krémhez: 3-4 érett avokádó, 1 citrom leve, 3-5 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, 2 paradicsom, erőspaprika, só, bors
Elkészítése: Az avokádókat megmossuk és meghámozzuk (nagy magját eltávolítjuk), utána egy tálban villával összetörjük. Hozzáadjuk a citrom levét és az apróra vágott hagymát. A fokhagymát belenyomjuk. A paradicsomot meghámozzuk és nagyon apróra vágjuk, majd hozzákeverjük. Ízlés szerint ízesítjük a fűszerekkel.

Főétel: Szabolcsi csirkepaprikás

Hozzávalók: 1 kg-os egész csirke, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 evőkanál édesnemes pirospaprika, só, fekete bors, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj
Elkészítés: A csirkét feldaraboljuk, a vöröshagymát kockára vágjuk, a fokhagymát szétzúzzuk. Az olajon megpároljuk a hagymát, rátesszük a csirke darabjait, majd megszórjuk fokhagymával, kevés sóval, borssal és kevergetés közben mindent megpirítunk. A paradicsomot felszeleteljük, a zöldpaprikával együtt a húshoz adjuk, az egészet meghintjük pirospaprikával. Kevés vízzel pároljunk mindent puhára. Vegyük ki a csirkedarabokat és tartsuk melegen. A visszamaradt zaftba keverjünk liszttel elegyített tejfölt, ízesítsünk utána, majd ha besűrűsödött, helyezzük vissza a csirkét. Tálalhatjuk forrón, nokedlivel és friss fejes salátával.

Desszert: Túrós és meggyes rétes

Hozzávalók a túrósréteshez: 50-60 dkg rétesliszt, 3-4 dkg + 8 dkg zsír, kb. 4 dl langyos sós víz, tojás, fél kg túró, 5 dkg vaj, 2 db tojássárgája, mazsola, csipetnyi só, cukor, 2 tojás keményre vert habja
Elkészítés: 30 dkg lisztet teszünk egy nagy tálba, majd egy evőkanálnyi olajat, 1 db tojást és kb. 2 dl sózott vizet. Összegyúrjuk, hogy majdnem szétfolyó tésztát kapjunk. Addig gyúrjuk, amíg a tálról leválik. Ez kb. negyedóra. A tésztát cipóvá gyúrjuk, lisztezett sütőpapírra tesszük, olajjal megkenjük, letakarva 20 percig pihentetjük. A tésztát újra átkenjük olajjal, és a kézfejünkön papírvékonyságúra nyújtjuk. A vastag széleit levágjuk, és hagyjuk pihentetni, míg megszikkad. Olajjal meglocsoljuk és rúd alakban, zsemlemorzsával megszórva megtöltjük a töltelékkel. A tésztát rúd alakúvá hajtogatjuk. Tetejét olajjal megkenjük, a tepsire helyezzük, és előmelegített sütőben alsó takaréklángon 30-40 percig sütjük. Pirosra sütjük még 5 percig felső takaréklángon. A túrót elkeverjük a puha vajjal, a tojássárgájával, a mazsolával, a sóval, a cukorral, és végül óvatosan keverjük bele a tojás keményre vert habját. Lazán hajtogassuk a vajjal vagy olajjal meglocsolt rétestésztát, hogy a tészta teteje ne repedezzen meg. Sütési ideje 10 perccel több.

Hozzávalók a meggyes réteshez: 1 csomag réteslap, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa, 2-3 kanál kristálycukor, 30-40 dkg meggy, kevés étolaj a kenéshez
Elkészítés: A réteslapot óvatosan kihajtogatjuk egy enyhén benedvesített konyharuhára. Meglocsoljuk vagy óvatosan megkenjük étolajjal, megszórjuk a cukorral kevert zsemlemorzsával. Ráterítjük a meggyet, újra jöhet egy réteg nedvszívó zsemlemorzsa-cukor keverék. A konyharuha segítségével szorosan felgöngyöljük a rétest. Megolajozott tepsiben, előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsül. Tálaláskor a ferdén vágott szeleteket porcukorral meghintjük.
(halatortan.tv2.h u)

Hal a tortán receptek2009.11.17. 22:11 | Válaszolok | #11769
Hal a tortán receptek

Csocsesz ínycsiklandozó menüje

Előétel: Tárkonyos őzragu leves medvehagymás burgonyagombóccal

Hozzávalók: Római tál, vagy hőálló mázas cserép- (kerámia-)tál, 1,5 kg felcsíkozott őzcomb, két közepes fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 dl tejszín, 1 dl tejföl, 1 dl tej, 1 dl édes fehérbor, só, 1 jó evőkanál tárkony, 4-5 szem tört borókabogyó, kávéskanál lestyán, bors, burgonya, medvehagyma
Elkészítés: A felcsíkozott húst összekeverjük a felcsíkozott vöröshagymával és a zúzott fokhagymával, majd egy éjszakára állni hagyjuk. Ezután átöntjük a beáztatott római- vagy cseréptálba. A tejet, a tejfölt és a tejszínt összeöntjük, és annyi sóval ízesítsük, hogy az a szánk íze szerint egy csak egy kicsit legyen sósabb a kelleténél, majd hozzákeverjük a fűszereket és a bort, majd egyenletesen eloszlatva a húsra öntjük. A tálat lefedve először közepes lángon sütjük 3/4-1 órát, majd kivéve a sütőből keverjük meg egy kicsit, ha kell, akkor pótoljuk tejjel az elfőtt levet, és újra lefedve kis lángon süssük tovább. Mikor már majdnem kész, szintén tejjel elkevert tejszínnel (fele-fele) pótolhatjuk az elfőtt levet úgy, hogy az egyszer megrottyantva, készre sütve, sűrűn folyó szaftot adjon. A burgonyát megmossuk, megpucoljuk, összetörjük, a medvehagymával összekeverjük. Majd az egészből gombócokat formálunk.

Főétel: Tanyasi pácolt libacomb faszénparázson megpirítva, füstölt mangalica szalonnás burgonyapürével, szegfűborsos meggyel

Hozzávalók: 4 libacomb, só, fehér bors, 2 ek. liszt, zsír, 4 gerezd fokhagyma, 2 dl tejszín, füstölt mangalica szalonna, burgonya, szegfűbors, bor, meggy
Elkészítés: A libacombot 2 napig pácoljuk fűszeres lében, majd zöldségágyon megpároljuk, sütőbe tesszük, zsírban elősütjük. Ezután faszénparázson megpirítjuk. A burgonyát megpucoljuk, összepréseljük, befűszerezzük. A szalonnát megpirítjuk, és a burgonyával összekeverjük.

Desszert: Madártej

Hozzávalók: 1,5 liter tej, 6 tojás, 15 dkg cukor, liszt, vanília, só
Elkészítés: Szélesebb lábosban felforraljuk a tejet, 2 kk. porcukorral és vaníliával (vagy vaníliás cukorral). A tojásfehérjékből kemény habot verünk, kanalanként a tejbe szaggatjuk. 3 percig főzzük, majd megfordítva, a másik felét is főzzük. A habgaluskákat szűrőlapáttal kivesszük, a tejet pedig levesszük a tűzről. A 4 tojássárgáját 3 ek. cukorral habosra keverjük, a tejet, amelyben a habgaluskák főttek, átszűrve hozzáadjuk, és kis lángon vagy gőz fölött, állandóan keverve addig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd. A tűzről levéve tovább keverjük, míg egy kissé nem hűl, a vaníliarudat kivesszük. Ekkor üvegtálba öntjük, és a galuskákat a tetejére rakjuk. Jól lehűtve tálaljuk. A galuskákat megtűzdelhetjük vékonyra vágott, hámozott mandulával is. Reszelt csokoládéval is meghinthetjük.
(halatortan.tv2.h u)

Hal a tortán receptek2009.11.16. 23:12 | Válaszolok | #11761
Hal a tortán receptek

Zámbó Árpy kiváló étkei

Előétel: Gulyásleves

Hozzávalók: 60 dkg marhahús (lábszár a legjobb), 30 dkg sárgarépa, 30 dkg fehérrépa, 60 dkg krumpli, 1-2 paradicsom, 1-2 paprika, 4-5 fej vöröshagyma, 3 dkg zsír, 5-6 dkg csipetke, pirospaprika, só, 1 tk. köménymag, gulyáskrém, pörköltkrém, 1 marhahúsleves-kocka, vegeta
Elkészítés: A hagymát kb. 1 cm-es kockákra vágva a zsíron megfonnyasztjuk, majd rátesszük a kb. 2 cm-es kockára vágott húst. Folyamatos kevergetés mellett addig pörköljük a húst, amíg levet nem enged, ekkor megszórjuk 3-5 teáskanál pirospaprikával, és jól elkeverjük, majd felöntjük vízzel, de éppen, hogy csak ellepje. Víz helyett 1-2 dl fanyar vörösbor vagy sör is \"megteszi\". Beletesszük a leveskockát, gulyáskrémet, pörköltkrémet, pár kanál vegetát, a feldarabolt paradicsomot és paprikát és a köménymagot. Fedő alatt, lassú tűzön kb. 1.5-2 óra hosszat főzzük, néhányszor megkeverjük, az elfőtt levet pótoljuk. Amíg a hús puhul, elkészítjük a csipetkét: egy tojást felütünk, és összegyúrjuk egy csipet sóval és annyi liszttel, amennyit csak bele tudunk gyúrni. Fontos, hogy a tészta \"kőkemény\" legyen. Ha kész, kb. 0.5 cm-es lepényt formázunk belőle, és elcsipkedjük apróra, meghintjük liszttel, átforgatjuk, majd kiterítve félretesszük. Ha a hús félig megfőtt, beletesszük a hosszában felvágott répákat, és szükség szerint vízzel felengedve tovább főzzük. Amikor a hús már majdnem puha, beletesszük a kockára vágott krumplit (ha a zöldséget szeletelve szeretjük, azt is most kell beletenni, nem előbb), felöntjük a kész mennyiségre vízzel, és 25-30 percig főzzük, míg a hús meg nem puhul teljesen. Végül, ha már elégedettek vagyunk a hússal, beleszórjuk a csipetkét, és lobogó lében kb. 5 perc alatt folyamatos keveréssel készre főzzük. Ellenőrizzük az ízesítést, és tálalhatjuk is.

Főétel: Töltött dagadó és kolbászba töltött szűzérme

Hozzávalók a töltött dagadóhoz: 80 dkg kicsontozott sertésdagadó vagy borjúszegy, 2 dl tej, 4 szikkadt zsömle, 2 fej hagyma, 20 dkg gomba, 1 nagy csokor petrezselyem, 5 dkg húsos füstölt szalonna, 1 evőkanál vaj, 4 tojás, 4 evőkanál olaj, 1 dl száraz fehérbor
Töltött dagadó elkészítése: A húst óvatosan, hogy ki ne lyukadjon, éles, hegyes késsel felszúrjuk (az esetleges lyukakat vékony cérnával sűrűn bevarrjuk). A tejet 2 dl meleg vízzel összekeverjük, a zsömlékre öntjük. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, felkockázzuk. A petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk. A vajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a szalonnát, rádobjuk a hagymát és a gombát, fedő nélkül kb. 5 percig pirítjuk. Mély tálba tesszük, hagyjuk kissé kihűlni. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A zsömléket alaposan kinyomkodjuk, a tojásokkal, a petrezselyemmel együtt a hagymás gombához adjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és jól összedolgozzuk. Nem túl szorosan megtöltjük a masszával a húst, a nyílást bevarrjuk, és sütőedénybe fektetjük. Az olajat felforrósítjuk, és a húsra öntjük. Betesszük a sütőbe, 5 percig pirítjuk, majd lekapcsolunk 180 fokra, a húsra öntjük a bort, és saját levével többször meglocsolva kb. 50 percig sütjük. A húst deszkára tesszük, 10 percig pihentetjük, kihúzzuk belőle a cérnákat, majd vékonyan felszeleteljük. Sült krumplival, burgonyapürével, párolt rizzsel körítjük. Hidegen is finom.
Hozzávalók a kolbászba töltött szűzérméhez: sertés szűzérme, kolbász, tojás
Kolbászba töltött szűzérme elkészítése: A sertés szűzérmét kolbászhússal körbetekerjük, majd megkenjük tojássárgájával, hogy ne essen szét. És így rakjuk be a sütőbe.

Desszert: Rakott palacsinta fagyival és csokiöntettel

Hozzávalók: 12 db palacsinta, 10 dkg dió, 10 dkg porcukor, 5 dkg lekvár, 1 evőkanál kakaó, 2 evőkanál cukor, 1,5 dkg vaj
Elkészítés: Az előzőleg kisütött palacsintákat rétegezzük lekvárral és diós cukorral. A tetejére a cukrot, kakaót kevés vízzel sűrűre főzzük, levesszük a tűzről, és beletesszük a vajat. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a palacsinta tetejére kenjük. Lehet a tetejére habot is készíteni, akkor a palacsintába csak a tojás sárgákat tesszük bele, és a fehérjét felverjük habnak 5 dkg cukorral, kis kanál citromlét teszünk hozzá. A palacsinta tetejére kenjük, és a sütőben rászárítjuk.
(halatortan.tv2.h u)

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Hal a tortán receptek2009.11.16. 23:07 | Válaszolok | #11760
Hal a tortán receptek

Szűcs Judith ínyencségei

Előétel: Gombaleves galuskával, tejföllel

Hozzávalók: 1 dobozos gomba, só, zellerlevél, ételízesítő, zsír, liszt, pirospaprika, galuska
Elkészítés: A gombát leszűrjük, és felvagdaljuk. Aztán sóval és zellerlevéllel feltesszük főni. Ha megfőtt, beletesszük az ételízesítőt, és gyenge rántással berántjuk. Ha kész, galuskát főzünk bele.

Főétel: Rakott krumpli, tejszínes tejföllel a tetején

Hozzávalók: 4 személyre: 1 kg közepes szemű krumpli, 6 tojás, 10 dkg füstölt, paprikás kolbász, 5 dl tejföl, 2 tojássárgája, diónyi sütőmargarin, 10 dkg szeletelt, füstölt szalonna (bacon)
Elkészítés: A krumplikat 10-15 percre beáztatjuk hideg vízbe, majd alaposan megsikáljuk, és leöblítjük. A tojásokat megmossuk. A krumplit annyi hideg vízzel öntjük fel, hogy bőven ellepje. Hozzáadunk 1 evőkanál sót (ettől ízletesebb lesz), és a forrástól számított 20 percig, fedő alatt, szelíd tűzön puhára főzzük. A tojásokat erősen sós, hideg vízben feltesszük főni, és a forrástól számított 8 percig főzzük, majd hideg vízbe merítve azonnal lehűtjük. A krumpli alól leöntjük a vizet, még melegen meghámozzuk, és hűlni hagyjuk. A kihűlt tojásokat ugyancsak meghámozzuk, elnegyedeljük, vagy felkarikázzuk. A kolbászt meleg vízzel leöblítjük (így könnyen lehúzhatjuk a héját), azután vékonyan felkarikázzuk. Elkeverjük a tejfölben a tojássárgákat. A sütőt 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A vajjal/margarinnal kikenünk egy lapos tűzállótálat, aljára karikázzuk a krumpli felét, kissé megsózzuk, lazán összekeverjük, és elsimítjuk. Arányosan elosztva a tetejére rendezzük a tojást és a kolbászkarikákat, majd megkenjük a tejföl felével. A maradék krumplit felkarikázzuk, és kissé egymásra csúsztatva a tetejére rendezzük. Egyenletesen bevonjuk a maradék tejföllel, végül a tetejére göndörítjük a szalonnaszeleteket. A sütőben addig sütjük, amíg a tejföl és a szalonna aranybarnára pirul (35-40 perc). Vegyes idénysalátával vagy ecetes savanyúsággal tálaljuk.

Desszert: Gyümölcskehely fagyival, fahéjas-citromos-méze s öntettel

Hozzávalók: gyümölcsök, fagyi, fahéj, citrom, méz
Elkészítés: A gyümölcsöket feldaraboljuk. Fagyihoz rakjuk. Fahéjas-citromos-méze s öntetet készítünk, és az egészet azzal öntjük le.
(halatortan.tv2.h u)

Hal a tortán receptek 2009.11.16. 22:58 | Válaszolok | #11759
Hal a tortán receptek

Ábel Anita ízletes vacsorája

Előétel: Rukkolás, körtés pancetta

Hozzávalók: pancetta, rukkola, körte

Főétel: Snidlinges krumplipüré répás felfújttal, mézes mustáros hússal

Hozzávalók: snidling, krumpli
A felfújthoz: 5 dkg mazsola, 1 citrom, 1 vaníliarúd, 1 l tej, 1 evőkanál + 1 kávéskanál sütőmargarin, 25 dkg kerek szemű rizs, 50 dkg répa, 4 tojás, 12 dkg cukor, 5 dkg málnazselé vagy dzsem, 8-12 szem málna, mézes-mustáros szósz, hús
Répás felfújt elkészítése: A mazsolát langyos vízbe beáztatjuk. A citromot forró, folyó víz alatt megmossuk, megtörölgetjük, héját lereszeljük, levét kinyomjuk. A vaníliarudat felhasítjuk, kikapargatjuk belőle a pépet. A tejet a vaníliarúddal- és péppel, egy csipet sóval és 1 evőkanál vajjal/margarinnal felforraljuk. Beleszórjuk a rizst, és gyakran megkeverve, szelíd tűzön 20 percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről, és fedő alatt további 20 percig “puffasztjuk 221;, hagyjuk langyosra hűlni, a vaníliarudat eltávolítjuk. Közben a maradék 1 kávéskanál vajjal vastagon kikenünk egy 24 cm átmérőjű, kerek sütőformát. Az almákat vékony gerezdekre vágjuk, meglocsoljuk a citromlével, és körkörösen a forma aljára terítjük. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A mazsolát leszűrjük. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgákat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a mazsolát, a reszelt citromhéjat és a tojáshabot, végül kíméletesen összedolgozzuk a rizzsel. A masszát a répával bélelt formába simítjuk, és aranybarnára sütjük (40 perc). 10 percig a formában hagyjuk hűlni, majd lapos tálra borítjuk. Felforrósítjuk a málnazselét, részben bevonjuk vele a felfújtat, málnaszemekkel díszítjük, és tortaszerűen szeleteljük. A maradék málnazselét külön tálkában kínáljuk hozzá.

Desszert: Hamis tiramisu

Hozzávalók: 2 nagy doboz tejföl, 6 evőkanál kristálycukor, 3 csomag vaníliás cukor, rum vagy 1 kávéskanál rumaroma, 1 csomag vagy doboz babapiskóta, kakaópor
Elkészítés: A tejfölt a kristálycukorral, vaníliás cukorral, kb. 1 kávéskanál rumaromával összekeverjük. Jénai edény aljára teszünk egy keveset a krémből, utána 1 sor piskóta és megint krém következik, hogy a piskótát ellepje, majd megint 1 sor piskóta, és végül a krém. Ezután a tetejét hintsük meg cukrozatlan kakaóporral. Akkor fogyasztható, amikor a kakaóport beitta a krém, és megpuhult a piskóta is. Nagyon finom, és gyorsan elkészíthető.
(halatortan.tv2.h u)

Hirdetés
Hal a tortán receptek 2009.11.16. 22:57 | Válaszolok | #11758
Hal a tortán receptek

Majka különlegességei

Előétel: Sajtgolyó salsa szósszal

Hozzávalók: 10 dkg sovány sajt, 1 tojásfehérje, olaj a sütéshez, salsa szósz
Elkészítés: A sajtot lereszeljük, a tojást felverjük kemény habbá. A felvert tojáshabba keverjük a reszelt sajtot. Teáskanállal kiszaggatjuk, és vizes tenyérrel gombócot formálunk belőle. Forró olajban sütjük. Ha elég olajat használunk, akkor maguktól megfordulnak, és aranysárgára sülnek. Vigyázzunk, mert gyorsan sül. Papírtörlőre téve lecsöpögtetjük a maradék olajat is.

Főétel: Töklecsó

Hozzávalók: 1 db zsenge tök gyalulva, 4-5 db paprika, 1 nagyobb fej hagyma, 5 dkg füstölt hús, ételízesítő, só, majoránna, olaj
Elkészítés: A hagymát apróra vágjuk, a füstölt húst szintén, és együtt megdinszteljük. A paprikát karikára vágva hozzáadjuk, s ha félig megpuhult, a gyalult tököt is hozzáadjuk. Fűszerezzük, és készre főzzük. Ha elkészült, csak annyit, amennyi elfogy, kiveszünk belőle, és megfelelő mennyiségű tojást ütünk rá. Gyakori kevergetés mellett hagyjuk megszilárdulni. Friss kenyérrel fogyasztjuk. Tojás nélkül is kitűnő, frissítő nyári eledel.

Desszert: Mocskos tészta

Hozzávalók: 25 dkg széles metélt, 1 pohár gríz (búzadara), 3/4 pohár víz, 1 kanál zsír, lekvár
Elkészítés: A tésztát megfőzzük, leszűrjük. Egy másik fazékban a zsíron aranybarnára pirítjuk a grízt, majd ráöntjük a vizet. Addig pirítjuk, amíg a vizet teljesen felszívja a gríz, és újra morzsás állagú lesz. Ezután belekavarjuk a tésztát, és lefedve pihentetjük egy picit. Porcukorral és lekvárral tálaljuk.
(halatortan.tv2.h u)

Hal a tortán receptek 2009.11.16. 22:56 | Válaszolok | #11757
Hal a tortán receptek

Steiner Kristóf finomságai

Előétel: Vajdió és édesburgonya leves (sütőtök leves)

Hozzávalók: 1 kg sütőtök, 0.5 kg sárgarépa, 2 citrom, só, bors, 2 nagy vöröshagyma, pár gerezd préselt fokhagyma, repceolaj, megpucolt tökmag, 1 pohár joghurt
Elkészítés: A nyersanyagot puhára főzöm az olajban, majd összeturmixolom kézi mixerrel, kb 1,5 liter vízben, ízesítem, és hozzáadom a pucolt tökmagot valamint a joghurtot. Megfelelő konzisztenciát lehet ezekkel az arányokkal elérni, nem kell besűríteni a levest rántással, habarással. Kiváló Béta-karotin forrás.

Főétel: Aszalt szilvás, gesztenye tofus ragu, tepsiben sült burgonya

Hozzávalók: 3 lap leveles tészta (kb. 180 g), 60 dkg tofu, 1 póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 paradicsom, 2 evőkanál olaj, Édes-nemes pirospaprika, fél liter főzőtejszín, 5 dkg reszelt (Gouda) sajt, 1 tojás, aszalt szilva, gesztenye, körethez: burgonya, fahéj, búzadara
Elkészítés: A leveles tésztát hagyjuk felengedni. A tofut falatnyi darabokra vágjuk. A pórét megmossuk, megtisztítjuk, felszeleteljük. A fokhagymát átnyomjuk. A paradicsomot megmossuk, négybe vágjuk. Az olajat felforrósítjuk egy serpenyőben, és megpirítjuk benne a tofut. Sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük, és kiszedjük a serpenyőből. A visszamaradt olajban megpirítjuk a pórét, a fokhagymát és a paradicsomot. Beleöntjük a főzőtejszínt, belekeverjük a sajtot, a tofut, és alaposan elkeverjük. Sóval, borssal, pirospaprikával utána ízesítünk. A ragut egy tűzálló tálba öntjük. A tojást kettéválasztjuk, a fehérjét kissé elkeverjük, és megkenjük vele a tál szélét. A leveles tésztákat egymásra fektetjük, akkorára nyújtjuk, hogy 5 cm-rel nagyobb legyen, mint a tűzálló tál. Ráfektetjük a tésztát, körös-körül 1,5 cm-t hagyunk lelógni, a többit levágjuk. A tésztát a tálra nyomkodjuk, közepébe egy lyukat szúrunk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A maradék tésztadarabokat egymásra fektetjük, még egyszer kinyújtjuk, mintákat vágunk ki belőle, és a tészta tetejére rakosgatjuk. A tojássárgájával megkenjük a tészta tetejét, és kb. 25 percig sütjük.
Köret elkészítése: A burgonyát előkészítjük, majd fahéjas búzadarában meghempergetjük, és így sütjük ki.

Desszert: Éjféli csokis keksz

Hozzávalók: 23 dkg liszt, 13 dkg vaj, 1 tojás, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál vaníliás cukor, 5 dkg étcsoki kis darabokra törve
Elkészítés: A vajat hidegen belereszeljük a lisztbe, és a felvert tojással és a többi hozzávalóval gyorsan összegyúrjuk. Kb. fél centisre nyújtjuk, kiszaggatjuk, és 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.
(halatortan.tv2.h u)

Hal a tortán receptek 2009.11.16. 22:54 | Válaszolok | #11756
Hal a tortán receptek

Szőke András így készítette...

Előétel: Gyümölcskosár és kemencében sütött cipó

Hozzávalók a cipóhoz: 1 kg búza finomliszt (lehet simaliszt vagy teljes kiőrlésű kenyérliszt, vagy tönköly búzaliszt), 1 csomag (5 dkg) élesztő, 1 kiskanál só, 6-7 dl víz.
Elkészítés: A 2-3 dl langyos vízben feloldott élesztőből és a liszt egyharmad részéből tésztát gyúrunk. Kb. 24 órát langyos helyen tartjuk, így készül a kovász.
Másnap az érett kovászra szórjuk a maradék lisztet, a sót, és annyi vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától, ez minimum negyed óra. Egy kosárba vagy kelesztő tálba tesszük, amit egy tiszta, lisztezett konyharuhával bélelünk ki. Egy órát kelesztjük, átgyúrjuk, majd megint egy órát kelesztjük. Formázzuk, a lisztezett tepsire tesszük, megkenjük vizes ecsettel, és kb. 35 °C-on még egy órát kelesztjük. Ezután vizes ecsettel újra átkenjük, tetejét bevagdossuk. A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük, aljára kis tálkában vizet teszünk, hogy a szükséges gőzt biztosítsuk. A sütő középső részére csúsztatjuk a kenyeret, kb. félórát sütjük, majd 150 °C-ra visszavesszük a hőt, és még félórát sütjük. Ha hamarabb megpirulna a teteje, takarjuk le alufóliával. A sütőből kivéve még forrón kenjük le vízzel, és farácson vagy egymás mellé állított fakanalakon hagyjuk kihűlni. (Ha a kenyeret sütés előtt meghintjük szezámmaggal, lenmaggal, napraforgómaggal, még szebb lesz a kenyerünk.)

Főétel: Kemencében sült pogácsa és paraszttál

Hozzávalók a pogácsához: kb. 1/2 kg liszt, 2 doboz tejföl, só, 1/2 kg zsír vagy margarin, tej, 1 tojás.
Elkészítés: A lisztet a zsírral jól összekeverjük, hozzáadjuk a tejfölt, sót és szükség esetén tejjel lágyítjuk a tésztát. Nyújtódeszkán kinyújtjuk kb.1, 5-2 cm vastagságura, késsel berácsozzuk, és megfelelő méretű tepsibe tesszük. A tetejét, hogy szép sárga legyen, a felvert tojással megkenjük. Forró sütőbe tesszük. Sütése után késsel tetszőleges nagyságura vágjuk.

Hozzávalók a paraszttálhoz: különböző húsok, szalámik

Desszert: Palacsinta

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 3 tojás, 3 dl tej, 1 evőkanál porcukor, olaj vagy zsír, szódavíz, só
Elkészítés: A felütött tojásokat elkeverjük a porcukorral, egy csipet sóval, a tejjel és a liszttel. Ha szükséges adjunk hozzá annyi szódavizet, hogy körülbelül tejszín sűrűségű, csomómentes tésztát kapjunk. A masszát pihentessük legalább fél órát, majd serpenyőben süssük pirosra a palacsinták mindkét oldalát. (A jelzett mennyiség 18-20 palacsintához elegendő.)
(halatortan.tv2.h u)

Hal a tortán receptek 2009.11.16. 22:52 | Válaszolok | #11755
Hal a tortán receptek

A tógás ételek részletei Nádas Györgytől

Előétel: Csülkös bableves

Hozzávalók: 25 dkg tarkabab, 80 dkg füstölt sertéscsülök, 2 gerezd fokhagyma, 8-10 szem egész bors, 15 dkg fehérrépa, 15 dkg sárgarépa, 2 babérlevél, 10+3 dkg (2 evőkanál) liszt, 1 tojás, 1 közepes fej hagyma, 1 evőkanál olaj, 1 kávéskanál pirospaprika, 2 dl tejföl, ecet vagy citromlé, fél hegyes zöldpaprika
Elkészítés: Előző este átválogatjuk a babot, megmossuk a csülköt, és külön-külön tálban, mindkettőt beáztatjuk hideg vízbe. Másnap leszűrjük, leöblítjük a csülköt és a babot. A fokhagymát meghámozzuk, a borssal együtt teatojásba zárjuk. A répaféléket megtisztítjuk, megmossuk, karikákra vagy kisebb kockákra vágjuk.
Annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt, és fedő alatt, mérsékelt tűzön félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a babot, a babérlevelet és a teatojást, majd ha a bab is félig megpuhult, beletesszük a répaféléket, és az egészet puhára főzzük.
Közben elkészítjük a csipetkét: 10 dkg lisztet elkeverünk egy csipet sóval, hozzáadjuk a tojást, és víz nélkül kemény tésztát gyúrunk, majd kis cipót formálunk belőle. Babszemnyi nagyságú darabkákra csipkedjük, lisztezett deszkán „meggömbölygetj ük” őket, és szikkadni hagyjuk. A rántáshoz a hagymát meghámozzuk, és finomra vágjuk. Megpirítjuk az olajon a maradék 3 dkg lisztet, hozzáadjuk a hagymát, 2 percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, majd felöntjük 3 dl hideg vízzel, és simára keverjük. A megfőtt csülköt kivesszük a levesből, kicsontozzuk, felaprózzuk, és visszatesszük a levesbe. Hozzászűrjük a rántást, belekeverjük a tejfölt, majd fedő nélkül, mérsékelt tűzön felforraljuk. Beleszórjuk a csipetkét, és 10-12 percig, fedő nélkül, szelíden forralva puhára főzzük. Végül ecettel vagy citromlével ízlés szerint savanyítjuk, sózzuk. A teatojást és a babérlevelet eltávolítjuk. A levest mély tálba szedjük, tetejét zöldpaprika-karikákka l díszítjük. Külön csészében további tejfölt kínálhatunk hozzá.

Főétel: Szalonnás túrós csusza

Hozzávalók: 50 dkg fodros kocka, 50 dkg túró, 1 nagy pohár tejföl, 1 csomag füstölt, főtt szalonna
Elkészítés: A fodros kocka tésztát vízben kifőzzük, a túróval és a nagy pohár tejföllel összekeverjük. Kiolajozott tepsiben elterítjük és tepsiben félig megsütjük (kb. 20 percig), utána sűrűn ráterítjük a kisütött szalonnát, és még 10 percre visszatesszük a sütőbe.

Desszert: Tejszínes-fagyis babapiskóta

Hozzávalók babapiskótához: 15 dkg porcukor, 2 cs.vanília, 3 tojás, 7 dkg margarin, 40 dkg finomliszt, 2 ek. tej, 1 dkg szalalkálé
Babapiskóta elkészítése: A szalakálét a tejben feloldjuk, majd a többi hozzávalóval összedolgozzuk. Sütőlemezen, tetszőleges formában sütjük, ill. szárítjuk.
(halatortan.tv2.h u)

Hal a tortán receptek 2009.11.10. 20:46 | Válaszolok | #11702
Hal a tortán receptek

Voksán Virág hedonista készítményei

Előétel: Padlizsánkrém pirítóssal

Hozzávalók: 1 nagy padlizsán, fél citrom leve, 1 gerezd fokhagyma, kis fej vöröshagyma, 1-1 sárga és fehér húsú paprika, 5 dkg fekete olajbogyó, olivaolaj, 1 paradicsom vagy 1 kanál paradicsompüré, só, bors, petrezselyem, 1 dl joghurt
Elkészítés: Vegyünk egy nagyobb padlizsánt. A vásárlásnál arra kell figyelni, hogy a bőre ép legyen, sima, tapintásra rugalmas. Mossuk meg, vágjuk le a két végét és vágjuk kettében hosszában. Sózzuk meg és hagyjuk így állni negyed órát. Vágjunk egy gerezd fokhagymát és egy kisebb fej vöröhagymát apróra. Egy sárga és egy piros húsú paprikát csumázzunk ki és vágjuk kisebb kockákra. A fekete olajbogyót aprítsuk fel. A paprikát elősüthetjük sütőben, így le tudjuk húzni a héját, így az nem kerül a krémbe. A padlizsánt mossuk le, majd locsoljuk meg citromlével. Kevés olívaolajon megfuttatjuk a fokhagymát, a padlizsánt mellétesszük és néha megforgatva pirítjuk kicsit, majd a kockákra vágott zöldségeket mellétesszük, megpirítjuk, majd fedőt helyezünk rá. Amikor már leválóban volt a padlizsán héja, kivesszük és lehúzzuk a héját, a húst összevágjuk és visszatesszük a zöldségek mellé. Két evőkanál vizet, egy fél citrom levél és egy héjától megfosztott (1 percig forrásban lévő vízbe kell mártani, utána könnyen lehúzható a héja) és apróra vágott paradicsomot teszünk hozzá és összeforraljuk kb. 10 perc alatt. Levesszük a tűzről, majd összeturmixoljuk. Miután langyosra hűlt hozzáadjuk a joghurtot. Megsózzuk, borsozzuk erősen és hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet. Lehűtjük és pirítóssal lehet majd kínálni.

Főétel: Libacomb gyümölcsökkel, hagymás törtburgonyával és hagymás babbal

Hozzávalók a gyümölcsös libacombhoz: 4 libacomb, 10 dkg aszalt szilva, 2 savanyú alma, 1 ek paradicsompüré, húsleves alaplé, só, bors, fahéj, szegfűszeg
Libacomb elkészítése: Az aszalt szilvát szegfűszeges-fahéjas- cukros vízben megfőzzük. Kimagozzuk és a meghámozott, reszelt almával összekeverjük. A libacombok bőrét késsel óvatosan felemelgetjük, hogy legyen hely a tölteléknek. A gyümölcsökkel jól megtömjük, majd sózzuk, borsozzuk és tepsibe tesszük. Kevés vizet öntünk alá, ropogósra, pirosra sütjük. Sütés közben a pecsenyelével locsolgatjuk. Ha megsült a hús, kivesszük, a pecsenyeléhez paradicsompürét és kevés húslevest keverünk és felforraljuk. A húst a mártással leöntve tálaljuk.
Hozzávalók a hagymás törtburgonyához: burgonya, hagyma, só, bors
Hagymás törtburgonya elkészítése: A hagymás tört burgonyához a burgonyát megfőzzük, héjától megtisztítjuk, és burgonyanyomóval áttörjük. Olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, és az áttört burgonyára tesszük és szép pirosra pirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük.

Desszert: Epres tiramisu, flambírozott gyümölcsök

Hozzávalók: 50 dkg eper, 1 citrom leve, 1 tasak vaníliás cukor, 6 evőkanál narancslikőr, 15 dkg babapiskóta, 25 dkg mascarpone sajt, 2,5 dl natúr joghurt, 3 evőkanál porcukor
Elkészítés: Az epret megmossuk, megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A citromlevet felforraljuk a vaníliás cukorral. A narancslikőrrel mélytányérba öntjük. A babapiskóták felét gyors mozdulatokkal megforgatjuk a lében, és kibélelünk velük egy akkora lapos tálat, amelyben egymás mellé elférnek a piskóták. A mascarponét elkeverjük a joghurttal és a porcukorral. A piskótára egy réteg epret szórunk, és bevonjuk a krém felével. A maradék piskótát megforgatjuk a likőrös lében, a krémre fektetjük, rászórunk egy réteg epret, majd rásimítjuk a maradék krémet. Letakarjuk és 1 órára a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a krémre szórjuk a maradék epret és citromfűvel díszítve kínáljuk.
(halatortan.tv2.h u)

Új hozzászólás küldés

*
Neved
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Kép
(.jpg, .gif, .png formátum)
Küldés
Tuti menü