Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mondd el véleményed, tapasztalatod a Gasztronómia - a világ konyhái fórumon: Hal - Hal [2. oldal]
részletek »

Gasztronómia - a világ konyhái fórum: Hal - Hal [2. oldal]

Írd le véleményed, tapasztalataid a(z) Gasztronómia - a világ konyhái fórumon. Kérdezz bátran másoktól! Kellemes fórumozást kívánunk!

Fórum

Itt vagy: gasztronomia.tlap.hu » Gasztronómia - a világ konyhái fórum
Keresett kifejezés
Keresés
Hal a tortán - Berki Krisztián menüje2013.05.20. 12:03 | Válaszolok | #62023
Hal a tortán - Berki Krisztián menüje

Rukkola ágyon rák és bélszín csíkok spárgával
Hozzávalók:
- 1 cs rukkola
- 1 kg rák
- 1 kg bélszín
- spárga
- bors
- olaj
- fokhagyma
- pirospaprika
Elkészítés:
A rákokat megpucoljuk, forró olajon jól átsütjük mindkét oldalát. Fokhagymával, borssal és piros paprikával ízesítjük. A bélszínt feldaraboljuk apró csíkokra. Olajon tetszés szerinti ideig sütjük. Borssal ízesítjük.
Rukkolára és jégsalátára tálaljuk.

Sült csirkemell édesburgonyával
Hozzávalók:
- kókuszzsír
- vöröshagyma
- fokhagyma
- édes burgonya
- 0,40 kg csirkemell
- grillfűszer
Elkészítés:
Kókuszzsírt használunk a tepsi kenéséhez. A hagymát felszeleteljük és a tepsi aljába tesszük, majd erre a grillfűszerrel megszórt csirkeszeleteket. A felszeletelt édes burgonyákat a húsra rakjuk. Felöntjük vízzel, hogy ellepje. Kb. 2 órát sütjük 180 fokon.

Csirkepörkölt durumtésztával
Hozzávalók:
- 1 csomag durumtészta
- vöröshagyma
- 1 kg csirkemell
- pirospaprika
- majoranna
- bors
- olaj
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, olajon dinszteljük. 4 kanál pirospaprikát, borsot, majorannát és ételízesítőt adunk hozzá. A csirkét ezzel együtt összefőzzük. A tésztát sós vízben kifőzzük.

Proteines muffin
Hozzávalók:
- 2 kanál fehérje por
- 2 db tojás
- 0,5 kg teljes kiőrlésű zabliszt
- fél zacskó sütőpor
- víz
Elkészítés:
A hozzávalókat egy tálban összekeverjük. Öntsünk hozzá langyos vizet, hogy összeálljon a tészta. Ízlés szerint rakhatunk bele csokit, diót. Muffin sütőformába öntjük ki a tésztát, majd a sütőben fél óráig sütjük.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.05.20. 12:04]

Hal a tortán - Ganxsta Zolee menüje2013.05.20. 11:52 | Válaszolok | #62022
Hal a tortán - Ganxsta Zolee menüje

Gyümölcsleves
Hozzávalók:
- meggy, őszibarack, szilva, alma
- 1 mk fahéj
- 4-5 db szegfűszeg
- 4 ek liszt
- 1 nagy doboz tejföl
- 5-6 ek cukor
- csipet só
- víz
Elkészítés: A gyümölcsöket felöntjük vízzel, kb 5 l -re. Beletesszük a cukrot, ha nem használtuk a befőttek levét, akkor több cukrot, sót, fahéjat, és szegfűszeget, majd összeforraljuk. Ez alatt kikeverjük a lisztet a tejföllel, csomómentesre. Ha felforrt a leves, kisebb adagokban felhígítjuk a tejfölös lisztet a lével jó folyósra, majd a forrásban lévő levesbe öntjük. Azonnal kevergetjük, és pár percet hagyjuk forrni. Megkóstoljuk, és ízlés szerint még édesíthetjük. Tálalás előtt hidegre hűtjük.

Patagonas - sült banán
Hozzávalók:
- banán
- olaj
- tejföl
-sajt
Elkészítés:
A banánt megpucoljuk, forró olajban elősütjük. Vékonyra kilapítjuk, majd még egyszer átsütjük mind a két oldalát. Tejfölös-sajtmártást kínálunk hozzá.

Gyümölcssaláta
Hozzávalók:
- 3-4 narancs leve
- 2 db nagyobb alma
- 2 db banán
- barackbefőtt
Elkészítés:
Az alma héját levágjuk, kis kockákra vágjuk. Ízlés szerint kicsi cukorral, kevés vízben puhára főzzük. A narancsok levét kicsavarjuk, egy tálba öntjük. Hozzáborítjuk a befőtt levét, a befőttet szintén kis kockákra vágjuk, és belekeverjük (ez esetben sárgabarack, de bármilyen gyümölcs jó). Belekarikázzuk a banánt. Végül, ha kihűlt, beleborítjuk az almát levével együtt.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.05.20. 11:52]

Hal a tortán - Sarka Kata menüje2013.05.20. 11:46 | Válaszolok | #62021
Hal a tortán - Sarka Kata menüje

Osztriga
Az osztrigákat a következő képpen kinyitjuk: törülközővel lefogjuk és erős pengéjű késsel a kagyló héját szétfeszítjük. A felső héjról a hús lekaparjuk, az esetleges szilánkokat eltávolítjuk. Jégágyon, felcikkezett citrommal tálaljuk.

Grillezett garnéla rák
Hozzávalók:
- garnéla rák farok: 16 db
- olivaolaj: 0.2 l
- fokhagyma: 4 gerezd
- só
- bors
Elkészítés:
A rákokat megtisztítjuk, úgy hogy a farkát borító páncélt rajta hagyjuk. Sózzuk, borsozzuk, forró olíva olajon a szeletelt fokhagymát megfuttatjuk és rátesszük az előkészített rákokat. Kb. 1 perc alatt készre sütjük.

Roston sült vajhal, meleg spagetti salátával
Hozzávalók:
- vajhal: 1 kg
- só
- bors
- szárított sonka: 6 dkg
- oliva olaj: 0.3 l
- koktél paradicsom: 15 dkg
- béby paraj: 15 dkg
- édeskömény: 10 dkg
- bok csoj: 1 db
- fokhagyma
- spagetti tészta: 1 kg
- citrom( vagy zöldcitrom): 1 db
Elkészítés:
A vajhal szeleteket sózzuk,borsozzuk,teszünk rá bazsalikom levelet (lehet zsálya levél is) és körbe tekerjük szárított sonkával (panchetta, serrano), pici citromlével meglocsoljuk (zöld citrom leve is jó) és a hűtőbe tesszük .Közben a spagettit megfőzzük. Egy serpenyőben oliva olajat hevítünk, beletesszük a szeletekre vágott fokhagymát és picit megpirítjuk. Rátesszük a bok csojt és tovább pirítjuk (kb. 1 perc). Utána az édes köményt, koktélparadicsomot és a baby parajt. Sózzuk, borsózzuk, és készre pirítjuk. A kifőtt spagettivel összeforgatjuk. Az előkészített vajhal szeleteket elővesszük a hűtőből és a serpenyőben forró oliva olajon megsütjük.

Tengergyümölcsei spagetti
Hozzávalók:
- tenger gyümölcsei: 1 kg
- spagetti: 1 kg
- oliva olaj: 0.3 l
- fokhagyma: 3 gerezd
- petrezselyem: 1 csokor
- fehérbor: 2 dl
- só
- bors
- citrom: 1 db
Elkészítés:
Egy serpenyőben oliva olajat hevítjük, beletesszük a szeletekre vágott fokhagymát és 1 picit megfuttatjuk. Felöntjük egy pici fehér borral és megvárjuk míg elpárolog a bor. Ezután rátesszük a kiolvasztott és lecsepegtetett tenger gyümölcsei ragut. Sózzuk, borsozzuk,fehér borral felöntjük és készre pirítjuk. A kifőzött spagettivel összeforgatjuk,reszelt parmezánnal megszórjuk és egy pici frissen facsart citromlével meglocsoljuk.

Joghurtos, túrós kocsonya eper öntettel
Hozzávalók:
- túró: 0.5 kg
- joghurt: 0.5 l
- vaníliás cukor: 30 gramm
- kristálycukor: 0.1 kg
- zselatin: 4 teás kanál
- citrom: 1 db
- narancs: 1 db
Mártás:
- eper: 0.5 kg( lehet mirelit is)
- cukor: 0.1 kg
Elkészítés:
A túrót a joghurttal egy mixer segítségével simára keverjük. Ízesítjük, cukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, és narancshéjjal. A zselatint kb. 1 dl vízben feloldjuk és a masszához keverjük. Folpack fóliával kibélelt muffin formákba adagoljuk és a hütőben megdermesztjük. Az epret megmossuk, lecsepegtetjük. Serpenyőben cukrot karamellizálunk és beletesszük az epret. Addig főzzük míg teljesen szét nem fő. Tálalás előtt elővesszük a hűtőből a muffin formákat és egy tányérra lefordítva könnyedén kiszedjük a kész túrókocsonyát, melyet leöntünk a mártással.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.05.20. 11:47]

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Hal a tortán - Barbee menüje2013.05.20. 11:39 | Válaszolok | #62020
Hal a tortán - Barbee menüje

Gaspacho
Hozzávalók:
- 40 dkg érett paradicsom
- 1 zöldpaprika
- 1 közepes uborka
- 1 kis fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál borecet
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- 1 szikkadt zsemle
- 3 dkg sütőmargarin

Elkészítés:
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A paradicsomot leforrázzuk és meghámozzuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk, az uborkát és a hagymát egészen apró kockákra vágjuk.
A felaprózott zöldségekből 4 evőkanálnyit félreteszünk, a többit turmixkehelybe szórjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a borecetet, az olívaolajat, ízlés szerint sót, felöntjük 7-8 dl jéghideg vízzel, jól összekeverjük, lefedjük, és 3 órára behűtjük.

Baszk csirkemell krumplipürével és zöldséges rizzsel
Hozzávalók:
- 4-5 egész csirkecomb vagy csirkemell
- 25 dkg füstölt-főtt tarja
- 3 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 dl félédes vörösbor
- 1 dl konyak
- 2-3 liter paradicsomlé (amennyi ellepi)
- 1 babérlevél
- bazsalikom
- só, bors, vaj
Elkészítés:
A csirkehúst megsózzuk, borsozzuk. Vajon kicsit megpároltjuk az apróra összevágott hagymát és fokhagymát. Átpirítjuk rajta a húst, majd hozzáadjuk a tarját és a konyakot. Néhány perc párolás után hozzáöntjük a bort és a paradicsomlevet. Ezt követi a babérlevél és a bazsalikom. Aki szereti, még izgalmasabbá teheti egy kis kakukkfűvel.
Rövid ideig lefedve pároljuk, szaftjára főzzük. Krumplipürével tálaljuk.

Baszk rumos csokoládékrém
Hozzávalók:
- 18 dkg csokoládé
- 75 ml víz
- 1 evőkanál vaj
- 3 tojás (a fehérjét elválasztjuk a sárgájától)
- 2 evőkanál rum
Elkészítés:
A csokoládét feltördeljük apró darabokra, összekeverjük a vízzel. Gőz fölött főzzük kevergetne, amíg sűrű lesz. Egy kis időre félretesszük, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd hozzákeverjük a vajat, a rumot, és egyesével hozzákeverjük a tojások sárgáját. A fehérjéből habot verünk, és finoman hozzákeverjük a csokoládés masszához. Poharakba öntjük, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.05.20. 11:40]

Hal a tortán - Cseke Katinka menüje2013.05.20. 11:28 | Válaszolok | #62017
Hal a tortán - Cseke Katinka menüje

Zsíros kenyér

Paprikás krumpli
Hozzávalók:
- 1kg krumpli
- 15 dkg kolbász
- vöröshagyma
- só, bors
- paprika
- olaj
- paradicsom
- pirospaprika

Elkészítés:
A hagymát megtisztítjuk és kockára vágjuk. Kevés olajat forrósítunk egy lábasban, beletesszük a hagymát és a felkarikázott kolbászt, és megpirítjuk. Lehúzzuk a lábast a tűzről, és megszórjuk 2 fakanálnyi pirospaprikával. Átkeverjük, majd hozzáadjuk a megmosott, megtisztított és kockára vágott burgonyát és felöntjük annyi vízzel, ami majdnem ellepi. Megsózzuk, borsozzuk, ételízesítőt is tehetünk bele, és addig főzzük, amíg a burgonya majdnem meg nem puhul. Ekkor hozzáadjuk a felkarikázott virslit, és addig főzzük, amíg meg nem puhul. Friss kenyérrel, savanyú uborkával tálaljuk.

Mákos tészta
Hozzávalók:
- 500g széles metélt
- 225g mák
- só, porcukor

Elkészítés:
A metéltet forrásban lévő sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. A mákot és a porcukrot összekeverjük. A tésztához hozzáadjuk a porcukros mákot, és jól összekeverjük.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.05.20. 11:29]

Hirdetés
Hal a tortán - Horváth Éva menüje2013.05.20. 11:20 | Válaszolok | #62016
Hal a tortán - Horváth Éva menüje

Mung dhal - Fűszeres mungóbab leves
Hozzávalók
3 evőkanál ghí vagy olaj
1 kávéskanál fekete mustármag
1,5 kávéskanál római kömény
1 apró szárított chili (elhagyható)
6 curry levél
1/2 kávéskanál asafoetida
1 kávéskanál kurkuma
1 közepes paradicsom
2 dl felezett, hántolt mung dhál (mungóbab)
9 dl víz
egy csokor apróra vágott korianderlevél vagy petrezselyemzöld
1 dl joghurt

Elkészítés
A mung dhált jó alaposan, több vízben megmossuk és leszűrjük, majd 9 dl vízben feltesszük főni. Időnként megkeverjük. Rövid idő (kb. 30 perc) alatt a szemek szétmennek és egészen krémesre főnek. Ekkor palacsintatészta állagúnak kell lennie.
Elkészítjük a fűszeralapot. A ghít vagy az olajat felmelegítjük, kipattogtatjuk benne a fekete mustármagot (2-3 perc), majd megpirítjuk a római köményt és a chilit. Belemorzsoljuk a curry leveleket. Ne legyen túl nagy a láng, mert megégnek a fűszerek! Egy perc múlva beletesszük a porfűszereket: az asafoetidát és a kurkumát. Fél perc kevergetés után a hámozott, a cikkekre vágott paradicsomot is hozzáadjuk, majd ráöntjük a főtt dhált. Összeforraljuk, belerakjuk a zöldfűszert és a sót.
Még 3-4 percig főzzük, majd elzárjuk a lángot. Belekeverjük a joghurtot, és rizzsel, esetleg csapátival tálaljuk.

Csirke tikká
Hozzávalók:
* 1 kis vöröshagyma, aprítva
* 1 zöld chili, magtalanítva, aprítva
* 1.5cm gyömbér, reszelve
* 3 gerezd fokhagyma
* 1 ek mogyoróolaj
* 30 dkg bőrtelen csirkefilé (comb vagy mell)
* 1 csipetnyi chilipor
* ? tk kurkuma por
* 1 tk garam masala por
* ? ek barnacukor
* ? ek sűrített paradicsom
* 20 dkg paradicsom konzerv (aprított)
* ? dl zöldségleves
* Kb 10 db curry levél (opcionális)
* 1 dl krémes joghurt
* 1 maréknyi koriander, aprítva

Elkészítés:
A hagymát, chilit, gyömbért és fokhagymát pasztává pürézzük. A csirkehúst falat nagyságú darabokra vágjuk. Az olajat egy nagy, nehéz aljzatú edényben felmelegítjük, a csirke darabokat megbarnítjuk, majd papírtörölközőn lecsurgatjuk. Ugyanabban a lábasban, állandó kevergetés közben 5 percig puhára sütjük a hagymás pasztát. Hozzáadjuk a fűszerporokat, és 1 percig tovább keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, sűrített paradicsomot, paradicsom konzervet és zöldséglevest, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd visszatesszük a sült csirke falatokat és hozzáadjuk a curry leveleket. Fedő alatt, alacsony hőmérsékleten 15-20 percig rotyogtatjuk. Levesszük a tűzhelyről, belekeverjük a joghurtot és az aprított koriandert.

Rizs- Dél-indiai citromos rizs
Hozzávalók:
- 1 pohár baszmati rizs
- 1,5 pohár víz
- 1 tk só
- 3 ek ghí vagy olaj
- ? pohár nyers kesudió
- 1 tk feketemustármag
- 1/3 pohár frissen facsart citromlé vagy zöldcitromlé
- 3 ek friss petrezselyem vagy koriander
- kurkuma

Elkészítés:
A rizst megmossuk, lecsöpögtetjük és megszárítjuk. Egy két literes lábasban, kis lángon felforraljuk a vizet a sóval és a kurkumával. Mérsékelt tűzön felmelegítjük a ghít vagy olajat egy edényben. Aranybarnára pirítjuk a nyers kesudiót, majd kiszedjük. A maradék olajban kipattogtatjuk a feketemustármagot. Hozzáadjuk a rizst, és egy-két percig pirítjuk, amíg a szemek mind meg nem fehérednek. Hozzáöntjük a forrásban lévő sós vizet. Megkeverjük, nagyobbra vesszük a lángot. Amikor a víz forrni kezd, kisebbre állítjuk a lángot, az edényt lefedjük és a rizst készre főzzük. Tálalás előtt hozzáadjuk a kesut, a citromlevet és a zöld fűszereket.

Wokos szabdzsi vegyes zöldségekből
Hozzávalók:
1 dl ghí
1 erős zöldpaprika
4 cm hosszú friss gyömbér megtisztítva és lereszelve
2 kk római kömény
1,5 kk őrölt koriander
1/2 kk asafoetida
1 kk kurkuma
3 nagy krumpli
40 dkg karfiol
1 kisebb cukkini
1 kisebb répa
20 dkg zöldborsó
1 kisebb kaliforniai paprika
1 l tejből panír (házi sajt)
1 csomag friss korianderlevél vagy petrezselyem
2 1/2 kávéskanál só

Megtisztítjuk a zöldségeket, a karfiolt rózsákra szedjük, a krumplit, a répát, a cukkinit és a kaliforniai paprikát kockákra vágjuk. A wokban felmelegítjük a ghít, beletesszük az apróra vágott zöldpaprikát, a reszelt gyömbért és a római köményt, majd állandó kevergetés közben kb. 3 perc alatt megpirítjuk. Vigyázzunk, hogy ne égjen el, ugyanakkor szépen piruljon, hogy kijöjjön a római kömény íze. Ezután beletesszük a porfűszereket: az őrölt koriandert, az asafoetidát és a kurkumát, majd további fél percig pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldségeket, majd lefedjük a wokot, és kicsit nagyobbra állítjuk a lángot. Úgy kell beállítani, hogy a zöldségek kissé ?odakapjanak?, azaz piruljanak, de ne égjenek meg. Így válik nagyon ízletessé. Időnként keverjük meg egy fém keverőkanállal. Erre azért van szükség, hogy fel tudjuk kaparni, ami fakanállal lehetetlen. Vigyázzunk, mert egy jó vas wokban a zöldségek nagyon gyorsan, kb. 20 perc alatt megpuhulnak. Amikor a zöldségek puhák, levesszük a fedőt, sózzuk, meghintjük az apróra vágott korianderlevéllel vagy petrezselyemmel, belerakjuk a panírt, és óvatosan összekeverjük. Kb. 3 perc alatt összesütjük, majd elzárjuk a lángot. Melegen tálaljuk valamilyen indiai kenyérfélével, pl. csapátival vagy akár töltött paratával. Adhatunk mellé egy kis csatnit vagy salátát is. A végén sózzuk!

Sheer Khurma
Hozzávalók:
2 l tej
1 l víz
1 csésze cukor
8 datolya
6-8 egész kardamom
14 csésze ghí vagy vaj
6-7 őrölt kardamom
1 csésze cérnametélt
1/4 csésze őrölt pisztácia
1/2 csészemandula
2-3 vaniliáscukor

Elkészítés:
Megfőzzük a szárított datolyát, amíg puha nem lesz és felszeleteljük. A tejben a kardamomot jól megfőzzük, kb. 1 órán keresztül, hogy a tej besűrűsödjön. A tejet leszűrjük. A ghít felmelegítjük, és abban a cérnametéltet megpirítjuk. A forrásban lévő tejbe tesszük a tésztát, a datolyát, a pisztáciát, a mandulát és a vaniliáscukrot majd pár percig forraljuk, amíg a tészta puha nem lesz.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.05.20. 11:23]

Hal a tortán - Lakatos Márk menüje2013.05.20. 11:06 | Válaszolok | #62015
Hal a tortán - Lakatos Márk menüje

Ceviche
Hozzávalók:
- 30-40 dkg ördöghal
- 1 fej lilahagyma
- 3-4 citrom vagy 1-2 lime, ami néhány citromot helyettesít, mert pikánsabb, ha érződik benne a zöld citrom íze is
- ízlés szerint pár darab chili
- friss koriander (esetleg más zöldfűszer)
- belepasszírozható egy fél gerezd fokhagyma is, de ez elhagyható.
- só

Elkészítés:
A halat falatnyi kockákra vágjuk. Óvatosan rácsavarjuk a citromok levét, vigyázva arra, hogy a héjból a keserű anyagok és a magok ne kerüljenek bele. Megsózzuk. Hozzáadjuk a durvára (csíkokra) felvágott hagymát és a kicsire aprított chili nagy részét. Állni hagyjuk kb. 10-15 percig, közben nem kevergetjük, hogy ne törjön össze a hal húsa. Helyette kanállal többször óvatosan megforgatjuk vagy meglocsoljuk a halkockákat a lével, hogy mindenhol érje. Onnan lehet tudni, hogy kész van, hogy a halkockák már nem opálosak kívülről, hanem fehérebbek, mintha megfőtt volna. Ne hagyjuk túl sokáig marinálódni - a citromsav hatására mennek végbe azok a kémiai folyamatok a hal húsában, amik ezt a szinte főtt állapotot eredményezik, kb. 7-8 perc alatt. Tálaláskor megszórjuk friss korianderrel, és ha kell, a maradék chilivel a tetejét, tehetünk mellé a tányérba pár szelet főtt édesburgonyát (lehet rendes krumplit is), vagy ízlés szerint főtt morzsolt kukoricát, vagy gyümölcsöt. Az étel elfogyasztása után érdemes meginni a levét, a leche de tigrét, azaz a tigristejet (állítólag másnaposságra is tökéletes).

Szent Jakab kagyló pármai sonkába tekerve
Hozzávalók:
- Szent Jakab-kagyló
- olivaolaj
- pankó morzsa
- Pármai sonka
- só, bors.

Elkészítés:
A kagyló húsát befűszerezzük, és egyenként betekerjük a pármai sonkába. Ezután olajon néhány perc alatt megsütjük. A kagyló héjába pánkómorzsát illetve olivaolajat teszünk és abban tálaljuk a már megsült kagylót.

Argentin steak
Hozzávalók:
- Angus marhabélszín
- olivaolaj
- só, bors

Steak készítése:
A steak készítése roppant egyszerű, csupán néhány perc. A húst bedörzsöljük olajjal vagy egy serpenyőben olajat felforrósítjuk, majd a hússzeletet mindkét oldalon megsózzuk (de nem borsozzuk). Amikor a serpenyő forró, vagy az olaj füstöl, óvatosan belehelyezzük a húst. A húst 15-20 másodperc múlva megfordítjuk. Ezt megismételjük mindaddig, amíg a kívánt állagot elérjük - ez kb. 3-7 perc összesen. Ezután néhány percre betesszük a sütőbe. Ezután 5 percig pihentetjük, közben megborsozzuk.
Verziók:
Pihentetés előtt egy forró grillsütőn csíkossá grillezhetjük a hús felszínét.
A húst grillsütőn vagy grill-serpenyőben is lehet sütni.

Mangós crumble ( Chilis mangos csatnival)
Hozzávalók:
3 dl tejszín
4 tojássárgája
2 tojásfehérje
4 ek nádcukor 4 ek a tetejére
15 dkg mangópüré
1/2 lime reszelt héja és leve

Elkészítés
Egy mangót meghámozunk, 15 dkg-ot botturmixszal pürésítünk, hozzákeverjük a lime reszelt héját és levét. A tejszínt el kezdjük melegíteni. A tojásokat a 4 ek cukorral jól kikeverjük, és a tejszínhez adagoljuk, hozzákeverjük a mangó-pürét is, és lassan forraljuk folyamatos keverés mellett, amíg nem kezd el sűrűsödni. 4 szufléformába töltjük szét, amelyeket vízzel telt tepsibe helyezünk úgy, hogy formák félig álljanak a vízben. Előmelegített sütőbe téve megsütjük 120 fokon. Ha kivettük őket, mindegyik tetejére szórunk 1-1 ek cukrot, és cukrászfáklyával rákaramellizáljuk (akinek nincs ilyen, az grill alatt is rápiríthatja).
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.05.20. 11:08]

Hal a tortán - Rippel Feri menüje2013.05.20. 11:00 | Válaszolok | #62014
Hal a tortán - Rippel Feri menüje

Arab előételsor (mezze)

Pita
Falafel
Hommosz (humusz)
Libanoni Tabbouleh/Tabulé


Tabbouleh/Tabulé
12 nagy csokor petrezselyem
1 csokor menta
2 nagy csomag újhagyma
1/2 kg paradicsom
10-20 dkg bulgur ízlés szerint
kb. 2 dl frissen facsart citromlé
kb. 2,5 dl extra szűz olívaolaj
kb. 1 ek só
1 tk frissen őrölt feketebors

A petrezselymet és a mentát, paradicsomot a lehető legkisebb kockákra felvágjuk, az újhagymát egészen vékony karikákra szeljük. A bulgurt két csésze forró sós vízzel felöntjük, majd ha megszívta magát, a felesleges vizet kifacsarjuk belőle. Egy salátástálba tesszük a bulgurt a petrezselyemmel, mentával, hagymával és a paradicsommal, majd összekeverjük. Sóval és borssal ízesítjük, majd annyi citromlevet adunk hozzá, amitől kellemesen savanykás lesz. Ráöntjük az olívaolajat - közepesen lédús salátát kell, hogy kapjak, mert amíg pihen, még egy kevés levet ereszt a paradicsom és kissé összeesik a petrezselyem. 3-4 órán belül érdemes elfogyasztani.

Marokkói Tajine/ Tazsin csirke kuszkusszal
Elkészítés:
A csirkét feldaraboljuk és bedörzsöljük a fűszerkeverékkel. A zöldségeket egyforma darabokra vágjuk. A csirke darabokat megsütjük olajon, hogy pörköt kapjon. Utána mehetnek bele a zöldségek és gyümölcsök, rádobjuk a sáfrányt és lefedve, lassú tűzön főzzük. Én nem adtam hozzá vizet, mert a zöldségekből főtt ki, és a csirke is ereszt levet. 2-2,5 órát lassan főzzük.

2 kg tanyasi csirkemell
1 evőkanál olívaolaj
1 db felaprított lilahagyma
4 db felszeletelt fokhagymagerezd
1 evőkanál csíkokra vágott friss gyömbér
1 kiskanál őrölt fahéj kömény
6 db zöld kardamomtermés enyhén összezúzott magja
3 db babérlevél
2 konzerv (egyenként 40 dkg) darabolt paradicsom hozzáadott só nélkül
3 db vékonyra felkarikázott sárgarépa
3 dl mérsékelten sózott csirke vagy zöldség alaplé
5.5 dkg mazsola
2.5 dkg aszalt cseresznye
12.5 dkg hosszában háromfelé vágott okra
1 db felaprított piros húsú paprika
1 konzerv (40 dkg) lecsepegtetett és átöblített csicseriborsó hozzáadott só nélkül
2.5 dkg pirított mandulapehely
3 evőkanál felaprított petrezselyemzöld
1 kiskanál koriander

A zöldségragut forró kuszkuszra halmozzuk, és megszórjuk a pirított mandulapehellyel, valamint a felaprított petrezselyemmel.

Kuszkusz
A kuszkusz talán a legelterjedtebb köret, szintén klasszikus észak-afrikai fogás. A kuszkusz készülhet búzából, kölesből vagy árpából. A legtöbb helyen kapható, előfőzött változatot kellő mennyiségű sóval ízesítjük, majd olajjal elkevert forró vízzel felönthetjük, amit a dara magába szív, és fedő alatt párolódva, percek alatt kész a köret.

Saláta: reszelt sárgarépa saláta naranccsal és mentával.

Sahlab Ománi puding
Eredeti sahlab port kell használnunk, majd 7 dl tejjel lassú vízen felfőzzük, majd poharakba tálaljuk. Tetejét szárított gyümölcsökkel megszórjuk, és mézzel leöntjük.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.05.20. 11:01]

Hal a tortán - Nótár Mary menüje2013.05.20. 10:53 | Válaszolok | #62013
Hal a tortán - Nótár Mary menüje

Gyöngytyúk leves csigatésztával
Hozzávalók:
- 2db gyöngytyúk
- 3db sárgarépa
- 3db fehérrépa
- 1db karalábé
- ? db zeller
- 1db zöldpaprika
- 1db paradicsom
- ? db petrezselyemzöld
- zöldborsó
- karfiol
- 50 dkg csigatészta
- só
- bors

Elkészítés:
A tyúkokat hideg vízbe feltesszük főni, miután felforrt a víz, a habját leszedjük. Amikor a hús már félig megpuhult beletesszük a megtisztított és feldarabolt zöldségeket, majd sóval borssal beízesítjük, szemes borsot teszünk bele. A karfiolt, a zöldborsót és paradicsomot csak akkor tesszük bele, ha a hús már majdnem teljesen megfőtt. A csigatésztát kifőzzük. Paradicsommártást készítünk. A felolvasztott vajban zsemleszínű rántást készítünk, amikor már habos, rátesszük a paradicsompürét és tovább pirítjuk. Cukorral és ételízesítővel fűszerezzük. Vízzel felengedjük, és csomómentesre, simára keverjük. A zellerlevelet beletesszük és még egyet forralunk rajta.

Pince Pörkölt
Hozzávalók:
- 1,5 kg marhacomb vagy marhafelsál 2x2 cm-es kockákra vágva, zsírtól megpucolva
- 2 sertéscsülök vagy sertéslábszár (körmök rajta hagyva, lábanként hosszában kettévágva)
- 20 dkg kenyérszalonna vagy olaj
- 1 nagy vagy 2 közepes vöröshagyma aprítva
- 4 közepes paradicsom negyedelve
- 1 nagy vagy 2 közepes étkezési paprika felcsíkozva
- 1 kanál fűszerpaprika
- só és bors
- 1 lapos evőkanál majoránna
- 5 dl vörösbor
- 4 db kicsi vagy közepes burgonya felezve vagy negyedelve

Elkészítés:
A húst zsírjától megtisztítjuk, és kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A szalonnát kiolvasztjuk, és zsírjára sütjük (helyette olajat is használhatunk), a felaprított hagymát rárakjuk és aranybarnára pirítjuk. Amikor a hagyma megpirult a tűzről félrehúzzuk, és pirospaprikával meghintjük, majd alaposan megkeverjük, hogy szép színe legyen. A húst ezután hozzáadjuk, elkeverjük, és a tűzre visszarakjuk. Kb. 2-3 percig főzzük a saját levében, addig, amíg a hús egy picit kifehéredik. Utána öntsük fel vörösborral úgy, hogy ellepje. Ajánlatos a szárazabb vörösborokat használni, mivel a hagymától eleve édeskésebb ízű lesz az étel. A húshoz ekkor hozzáadjuk a disznólábakat és fűszerezzük sóval, borssal és majoránnával. Fedő alatt körülbelül egy órát főzzük közepes vagy lassú tűzön, úgy, hogy ne rotyogjon. Később hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát is. Főzés közben időnként keverjük át az ételt, hogy ne égjen le a hús, illetve egyenletesen puhuljanak, főjenek a húsok. Amikor már körülbelül 1,5 órája főzzük az ételt, a burgonyát hozzáadjuk a fedőt pedig levesszük. Ha szükséges, folyamatosan ízesítsük az ételt. Miután a fedőt levettük sűrűbben keverjük meg, mivel így a hús könnyebben leég, odakap. Körülbelül még egy órán át főzzük, ha minden hús megfőtt, és a fűszerezni sem kell már, levehetjük a tűzről.

Fahéjas-almás süti
Hozzávalók:
- 1 bögre liszt
- 1 bögre porcukor
- 1 bögre tej
- 1 tojás
- 1/2 csomag sütőpor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 db kisebb alma
- kevés fahéj
- Mindegy, mekkora a bögre, lényeg, hogy mindig ugyanazzal mérd a hozzávalókat.

Elkészítés:
Gyors és rendkívül egyszerű desszert, körülbelül 30-35 perc alatt készül el.
A sütőt előmelegítjük 200-220 fokra, majd a tepsit kivajazzuk. Az almákat meghámozzuk, és lereszeljük. A fahéjat és a cukrot összekeverjük, majd a lereszelt almára szórjuk. Állni hagyjuk addig, amíg a tésztát elkészítjük, hogy az alma levet eresszen. A lisztet a sütőporral összekeverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot is. A tojást felverjük és azt is hozzáadjuk. A tejet ráöntjük, és addig keverjük, amíg csomómentes és sima nem lesz. Az almát átnyomkodjuk, hogy minél kevesebb leve legyen, és a tésztához adjuk. A tésztát beleöntjük a tepsibe, elegyengetjük, és a sütőbe rakjuk. Amikor megsült, porcukorral megszórjuk a tetejét és felszeleteljük.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.05.20. 10:55]

Hal a tortán - Gesztesi Máté menüje2013.05.20. 10:36 | Válaszolok | #62012
Hal a tortán - Gesztesi Máté menüje

Padlizsánkrém
Hozzávalók:
- padlizsán
- 1 citrom leve
- vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- majonéz
- só, bors, cukor

Elkészítés:
A padlizsánt nyílt lángon megpirítjuk, meghámozzuk, és ráfacsarunk egy citromot, hogy ne barnuljon meg. A hagymát megdinszteljük, fokhagymát, házi majonézt, padlizsánt, borsot, kis cukrot és sót összemixelünk, ízesítjük.

Zsidó tojás
Hozzávalók:
- tojás
- mustár
- csemegepaprika
- só, cukor
- tejföl
- libazsír

Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük. A sárgájához mustárt és csemegepaprikát teszünk, kikeverjük, hozzáadunk sót, cukrot, tejfölt, libazsírt, borsot, majd a felkockázott tojásfehérjét is.

Szárított paradicsomos csirke krumplipürével
Hozzávalók:
- csirkemell
- liszt
- olívaolaj
- szárított paradicsom
- bazsalikom
- parmezán
- tejszín
- krumpli
- tejföl
- vaj
- tej
- só

Elkészítés.
A lisztezett csirkemellet elősütjük olívaolajon. A szárított paradicsomot, annak olaját, bazsalikomot, parmezánt összeturmixoljuk, majd a csirkéhez adjuk, tejszínnel felöntve addig főzzük amíg a mártás sűrű lesz.
A krumplit megfőzzük, kigőzöljük, tejfölt, vajat, tejszínt, tejet (meleg) és sót ízlés szerint adunk hozzá.

Trüffel torta
Hozzávalók:
- 250 g étcsokoládé
- 250 g vaj
- 175 g kristálycukor
- 4 tojás
- 250 g gesztenyemassza
- 2,5 dl tejszín

Elkészítés:
250g étcsokoládét gőz fölött felolvasztunk, 250g vajat hozzáadunk. 175g kristálycukrot 4 tojás sárgájával összekeverjük, majd a már lehűlt csokiszószhoz keverjük. 250g gesztenyemasszát 2,5 dl tejszínnel felfőzünk, majd összekeverjük a csokiszósszal. A 4 tojás fehérjéből habot verünk, és finomat összekeverjük az eddigiekkel. Mindezek után, alacsony hőfokon (kb. 150 C) addig sütjük, amíg át nem esik a tűpróbán (a közepén kicsit folyós kell, hogy maradjon).

Mascarpone krém
Hozzávalók:
- mascarpone
- porcukor
- vanília

Elkészítés:
A mascarponét porcukorral, vanília-magvakkal krémállagúra keverjük.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.05.20. 10:44]

Új hozzászólás küldés

*
Neved
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Kép
(.jpg, .gif, .png formátum)
Küldés
Tuti menü