Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mondd el véleményed, tapasztalatod a Gasztronómia - a világ konyhái fórumon: Hal - Hal [3. oldal]
részletek »

Gasztronómia - a világ konyhái fórum: Hal - Hal [3. oldal]

Írd le véleményed, tapasztalataid a(z) Gasztronómia - a világ konyhái fórumon. Kérdezz bátran másoktól! Kellemes fórumozást kívánunk!

Fórum

Itt vagy: gasztronomia.tlap.hu » Gasztronómia - a világ konyhái fórum
Keresett kifejezés
Keresés
Hal a tortán - Falusi Mariann menüje2013.05.20. 10:28 | Válaszolok | #62011
Hal a tortán - Falusi Mariann menüje

Koriander krémleves
Hozzávalók:
- 2 krumpli
- hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só, bors, BBQ szósz, szerecsendió, chili
- füstölt sajt
- 3-4 friss koriander
- tejszín
- 1 kanál keményítő
- 1 csepp korianderolaj
- mandulaforgács

Elkészítés:
Mint a legtöbb zöldség-krémlevest ezt is úgy kezdjük: vegyünk két krumplit, vágjuk kockára? Ez sűríti majd kicsit a levét. Aki szeretné, párolhat alá kis hagymát, aztán rádobhatunk 2-3 gerezd fokhagymát is, majd felöntjük vízzel és megfőzzük benne a krumplit. Ízlés szerint ízesítsük, elég egy kis só, egy kis füstölt BBQ szósz, és 3-4 dús csokor friss koriander. Kicsit rottyan, majd botmixelés után főzzük még. Tejszínnel, és ha kell 1 kanál keményítővel selymesre kavarjuk. Ízesítjük szerecsendióval, vagy cseppnyi chilivel. Alá kockára vágott füstölt sajtot teszünk, a tetejére pár csepp korianderolaj és pirított mandulaforgács kerül.

Töltött oldalas hagymás krumplival és párolt káposztákkal
Hozzávalók:
- 1 kg oldalas
- 15 dkg füstölt szalonna
- 15 dkg sertésmáj kicsire összevágva
- 1 szikkadt zsemle
- 2 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 0,5-0,5 tk só, frissen őrölt bors
- 1-1 tk pirospaprika, majoránna
- 1 kg krumpli
- újhagyma
- libazsír
- 1-1 fej lila- és fehér káposzta
- fahéj
- aszalt szilva
- fehérbor
- cukor

Elkészítés:
Az oldalast a szuper hentes előkészíti a töltéshez, a csontokat is bemetszi, és egy jó nagyot rácsap, hogy el is törjenek, de ne váljanak kétfelé. A tölteléket ki-ki saját családi hagyományai és ízlése szerint állíthatja össze, és fűszerezheti.
140 fokon 2 és fél órát pároljuk fólia alatt, majd 40 percig nélküle ropogósra sütjük, amitől a csontok kiemelkednek, és csodás látványt nyújtanak. Kihűlve szeletekre vágjuk és gyönyörűen tálaljuk...
A hagymás krumplihoz libazsíron fonnyasztunk újhagymát zölddel, és a kockára vágott előfőzött krumplit ebbe forgatjuk.
A párolt káposzták kétféle ízesítéssel készültek. A lila káposzta fahéjjal és aszalt szilvával, a fehér káposzta édes hagymával és fehérborral lett ízesítve. Kevés cukrot mindkettőbe tehetünk - ízlés szerint.

Sajttál
Hozzávalók:
- Comte (a Jura-hegységből)
- Le Gruyere svájci sajt (a 2010-es világbajnokság győztese)
- Manchego (spanyol tradicionális juhsajt)
- szarvasgombás vajjal töltött Brie sajt

Elkészítés:
Ízlésesen tálaljuk a sajtokat, majd a tálat gyümölcsökkel és dióval díszítjük.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.05.20. 10:29]

Hal a tortán - Dobó Kata menüje2013.05.20. 10:23 | Válaszolok | #62010
Hal a tortán - Dobó Kata menüje

Tejszínes körteleves
Hozzávalók:
- 4 db körte
- 30 dkg cukor
- 1 csomag vanília puding
- 1 rúd fahéj
- 6 db szegfűszeg
- 2 db citrom leve
- 3 dl főzőtejszín

Elkészítés:
Másfél liter vízben feltesszük főni az apróra vágott körtét, és a fűszereket. Plusz csipet só. Eközben megcsináljuk a habarást a csomag vaníliás pudingból és a tejszínből. Amikor a körte már puhára főtt, levesszük a tűzről, és kivesszük a fűszereket. A habarásba lassanként kimerünk a levesből két-három evőkanálnyi levest, és csomómenetesre kikeverjük. Majd az egészet beleöntjük a levesbe, és felmelegítjük. (Nem forraljuk!!!!) Hagyjuk kihűlni, majd leturmixoljuk. Darab gyümölcsökkel és apróra tört dióval tálaljuk.

Chilis mézes kacsmell
Hozzávalók:
- 1 kacsamell
- 1 db chilipaprika
- 1 kis darab gyömbér
- 2 evőkanál narancslekvár
- 2 evőkanál méz
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db narancs leve
- 6 evőkanál olivaolaj

Elkészítés:
A kifilézett, lebőrözött kacsmelleket ujjnyi szeletekre felszeljük, kiklopfoljuk, besózzuk, beborsozzuk, olivaolajjal meglocsoljuk,majd legalább egy napra egy tálban félretesszük.
5 dkg vajjal felforrósítjuk az edényt, és hirtelen megsütjük a kacsának mindkét oldalát. Amikor már jó fehér a hús, beletesszük a fokhagymát és a lereszelt gyömbért, és hozzáadjuk a narancslekvárt és a mézet, és megcsurgatjuk a narancs levével. Nagy lángon tíz perc alatt az egészet összerottyantjuk.

Köret: Ceruzabab párolva
Hozzávalók
- 5 dkg vaj
- 30 dkg ceruzabab
Elkészítés:
A babot a vajon megpároljuk, sóval, borssalízesítjük. Izlés szerint meglocsolhatjuk húsleveslével.

Brownie
Hozzávalók
- 360 g nádcukor
- 4 tojás
- 250 g vaj
- 200 g étcsokoládé (min. 52%-os)
- 80 g liszt
- 65 g kakaópor
- 100 g ribizli

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A csokoládét és a vajat vízgőz fölött felolvasztani. Keverjük habosra a nádcukrot a tojásokkal. Adjuk hozzá a kakaóport és a lisztet (ezeket már előtte keverjük össze), a végén az olvasztott vajas csokit is belekeverjük. Beleöntjük a tepsibe, megszorjuk a tetejét a ribizlivel, és 25-30 perc alatt megsütjük, így a közepe még pont jó puha marad!
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.05.20. 10:24]

Hal a tortán - Joshi Bharat menüje2013.05.20. 10:18 | Válaszolok | #62009
Hal a tortán - Joshi Bharat menüje

Idli
Hozzávalók:
- 220 g urad dál (fekete lencse)
- 100 g rizsliszt
- 1 teáskanál görög szénamag
- 1 tk só
(20 db lesz belőle)

Elkészítés:
Tegyük a dált egy nagy tálba, öntsünk rá annyi vizet, amennyi ujjnyival ellepi, és áztassuk 4 órán keresztül vagy egy éjszakán át. Szűrjük le a dált, majd egy kevés vízzel őröljük krémessé konyhai robotgépben vagy turmixgépben. Használhatunk mozsarat, hogy finom krémet kapjunk.
Keverjük össze a rizslisztet, a görögszénmagokat és a sót egy nagy tálban és adjunk hozzá annyi vizet, hogy sűrű, önthető tésztát kapjunk. Keverjük össze a tésztát. Fedjük le egy konyharuhával, és hagyjuk állni 8 órán át, vagy amíg a tészta megerjed és hólyagosodni kezd. A tészta ekkor a kétszeresére dagad.
Öntsük a keveréket kiolajozott idli-formába, vagyis tálcán kialakított, kerek mélyedésekbe. A mélyedéseket csaknem teljesen töltsük tele tésztával. Az idli-formákat állítsuk lassan forró vízgőzbe 10-15 percre, vagyis a tálcát óvatosan illesszük a fazékba, fedjük le, és gőzöljük a megadott ideig, amíg szilárdak lesznek és felpuffadnak az idlik. Hagyományosan az idliket számbarral vagy olyan étellel fogyasztják, aminek sok a leve, bőséges a szósza.

Szambár
Hozzávalók:
- 225 g túr dál (sárga lencse)
- 2 ek koriandermag
- 10 szem feketebors
- fél tk görögszénmag
- 2 ek reszelt kókusz
- 1 ek pirított csaná dál (gram lencse)
- 6 szárított chili
- 2 moringa (sahjan), 5 cm-es darabokra vágva
- 2 sárgarépa, felkockázva
- 1 hagyma, durvára vágva
- 125 g padlizsán, felkockázva
- 50 g kis okra ( bámia, hüvelyes növény), végei levágva
- 1 ek tamarindpüré
- 2 ek olaj
- 1 tk fekete mustármag
- 10 currylevél
- fél tk őrölt kurkuma
- fél tk asafoetida (ördöggyökér)
6 adag lesz belőle

Elkészítés:
Áztassuk a dált 500 ml vízben 2 órán át. Szűrjük le a dált, és tegyük egy edénybe egy liter vízzel. Forraljuk fel, majd kanalazzuk le a felszínén képződő habot. Fedjük le, és lassú tűzön főzzük, amíg a dál megfő és puha lesz.
Tegyünk egy serpenyőt kis lángra, és ?szárazon?, olaj nélkül, pirítsuk meg a koriandermagokat, a borsszemeket, a görögszénamagokat, a kókuszt, a csaná dált és a chiliket, állandóan kevergetve, amíg a kókusz aranybarna lesz. Őröljük a pirított keveréket finom porrá mozsárban mozsártörővel vagy fűszerdarálóval.
Forraljunk fel egy edényben 750 ml vizet. Tegyük bele a kockára vágott sárgarépát és a moringákat, és újra forraljuk fel. Lassú tűzön főzzük 10 percig, majd adjuk hozzá a hagymát, a padlizsánt és az okrát. Pótoljuk a vizet, ha szükséges. Lassú tűzön főzzük, amíg a zöldségek csaknem megfőnek.
Tegyük a megfőtt dált és a főzővizét, a megőrölt fűszereket, a zöldségeket a főzővizükkel együtt, valamint a tamarindpürét egy nagy edénybe, és lassan forraljuk fel. Vegyük kisebbre a lángot, és lassú tűzön főzzük az egészet 30 percig. Sózzuk ízlés szerint.
Hevítsük az olajat egy kis serpenyőben közepes lángon, tegyük bele a mustármagokat, fedjük le, és rázzuk az edényt, amíg a magok pattogni kezdenek. Tegyük hozzá a curryleveleket, a kurkumát, az asafoetidát és egy kevés sót. Öntsük rá a lassan fövő dálra, és jól keverjük össze.

Marhacurry Rogan Josh módra
Hozzávalók:
- 1 kg marhalábszár
- 30 dkg paradicsom
- 2 fej vöröshagyma
- 2 dl sűrű joghurt
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 cm-es friss reszelt gyömbér
- 2 ek ghí (vagy olaj)
- 1 ek őrölt koriander
- 3 tk garam masala
- 2 tk őrölt római kömény
- 1 tk őrölt kardamom
- 1 tk őrölt kurkuma
- fél tk őrölt szegfűszeg
- 1 mk chilipor
- 3 ek mandulaforgács
- friss korianderzöld
- 1 tk só

Elkészítés:
A marhahúst 2,5 cm-es kockákra vágjuk. A ghít nagy lábosban felforrósítjuk, és üvegesre pároljuk benne a finomra aprított hagymát. Belekeverjük a joghurtot, az őrölt fűszereket, a zúzott fokhagymát és a reszelt gyömbért. Sózzuk, rádobjuk a hámozott, kockázott paradicsomot, és fedő nélkül 5 percig főzzük. Ekkor beletesszük a húst, s jól átforgatjuk a szószban. Lassú tűzön 1-1,5 óra alatt puhára főzzük. Ha a hús megpuhult, levesszük a fedőt, és addig hagyjuk a tűzön, amíg a mártás be nem sűrűsödik. Mandulaforgáccsal és koriander zölddel tálaljuk.

Biriani rizs
Hozzávalók:
- 50 dkg basmati rizs
- 5 dkg mazsola
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tk kurkuma
- 1 tk őrölt gyömbér
- 6 zöldkardamom-hüvely
. 4 egész szegfűszeg
- 2 cm-es friss gyömbér
- 1 ek olaj
- só

Elkészítés:
A rizst alaposan megmossuk, lecsepegtetjük. A mazsolát meleg vízben beáztatjuk. Egy nagyobb serpenyőben (vagy lábasban) üvegesre pároljuk az előzőleg vékonyra szeletelt hagymát. Rádobjuk a ?gyufaszálra? darabolt gyömbért, 2 percig pároljuk. Zúzott fokhagymával, őrölt gyömbérrel meg kurkumával jól elkeverjük. 1-2 perc további párolás után hozzáadjuk a rizst. Beletesszük a kardamomot, a szegfűszeget, sózzuk, majd felengedjük 6 dl vízzel. Lefedve 20 percig pároljuk, aztán a mazsolával még 5 percig- és már készen is van.

Vajas panír
Hozzávalók:
- 4 l tej
- 8 ek citromlé
- olaj
- garam masala
a szószhoz:
- 2 fej vöröshagyma felaprítva
- 2 dl tejföl
- 40 dkg aprított paradicsomkonzerv
- 2 cm-es gyömbérgyökér durvára vágva
- fél tk őrölt szegfűszeg
- fél tk őrölt fahéj
- 2 tk garam masala
- 4 zöldkardamom - hüvely kissé összezúzva
- 5 ek vaj
- 10 dkg darált mandula
- só

Elkészítés:
Először a ?panírt? készítjük el. Forrásban lévő tejhez citromlevet adunk. Az összefuttatott tejet muszlinkendőre (vagy pelenkára) öntjük, majd a kendőt szorosan összefogva 2-3 óra alatt kicsepegtetjük (közben az anyagot többször megtekerjük), hogy vágható kemény sajtunk legyen. A friss sajtot felkockázzuk, s forró olajon garam masalával és sóval ízesítve megpirítjuk.
A szószhoz finomra vágott hagymát vajon megdinszteljük, meghintjük a fűszerekkel, és 2 percig pirítjuk. Rádobjuk az összes hozzávalót, sózzuk, kb 2 dl vízzel felöntjük és 15 percig főzzük. Botmixerrel pürésítjük, aztán beleforraljuk a megpirított sajtot.

Koriandercsatni
Hozzávalók:
- 10 dkg korianderzöld
- 4 gerezd fokhagyma
- 2-3 ek finom étolaj
- 1 db zöld chili
- 1 tk cukor
- 1 tk só

Elkészítés:
A hozzávalókat turmixoljuk össze, és a hűtőben zárt edényben tároljuk. Ha mentacsatnit akarunk készíteni, akkor a koriandert mentával helyettesítjük.
Indiai joghurtdesszert (shrikand)

Indiai joghurtdesszert (shrikand)
Hozzávalók:
- 3 dl sűrű joghurt
- 2-3 ek méz
- 5 zöldkardamom- hüvely
- 1 marék sótlan, pirított kesudió
- 1 marék sótlan pirított pisztácia
- 1 csipet kurkuma

Elkészítés:
Miután elkészítettük a ?sűrű joghurt?-ot, a kardamomhüvelyt mozsárban megtörjük, zöld héját kidobjuk. A joghurthoz keverjük, hozzáadjuk a mézet és a kurkumát, s botmixerrel pépesítjük. Poharakba töltjük, lehűtjük, majd durvára tört kesuval és pisztáciával meghintve szolgáljuk fel.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.05.20. 10:19]

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Hal a tortán - Árpa Attila menüje2013.05.20. 10:12 | Válaszolok | #62008
Hal a tortán - Árpa Attila menüje

Wasabi krémleves, rákkal
Hozzávalók:
- bébikukorica
- szójabab
- bambuszrügy
- őrölt koriander
- vöröshagyma
- só, bors, cukor

Elkészítés:
Ezeket a hozzávalókat megfőzzük, majd pürésítjük. Amikor leves állaga van, tejszínnel gazdagítjuk, curry-t és wasabi pasztát teszünk hozzá.
A nyers rákot megfőzzük és csak a legvégén tesszük a leveshez, majd friss korianderrel díszítjük.

Sushi
Hozzávalók:
- sushi rizs
- rizsecet
- cukor
- só
- tengeri alga lap
- avokádó
- lazac
- uborka
- sárgaretek
- osztriga
- tetszés szerinti halfélék

Elkészítés:
Nagyon fontos, hogy jó sushi rizzsel dolgozzunk. Ezt a rizst előző nap beáztatjuk, majd megmossuk és megfőzzük. Ha a főzővízhez különböző színező anyagokat teszünk, akkor a rizs rózsaszín, illetve neon-zöld lesz. Ezt elérhetjük céklával, tengeri algával, illetve ételfesték használatával. A rizst a főzés után egy speciális mártással kell leönteni, ami rizsecetből, cukorból, sóból és tengeri algából áll. 2 féle sushi készült, az egyik a maki. Ilyenkor tengeri algára simítunk 2-3 mm rizst és a közepébe fektetjük, amivel tölteni szeretnénk. Például: avokádó, lazac, uborka, sárgaretek, polip. Mini bambuszszőnyeg segítségével feltekerjük, majd szeletekre vágjuk.
Osztrigás sushi esetén az osztriga levét ráfröccsentjük a főtt rizsre. A másik fajta a nigiri, ebben az esetben a rizst hasáb alakúra formázzuk a nyers halat pedig formára vágjuk és néhány csepp wasabival hozzáragasztjuk a rizshez.

Licsi sorbet
Hozzávalók:
- konzerv licsi
- kókusztej
- 1 lime héja
- whiskey
- málna

Elkészítés:
A konzerv licsit összeturmixoljuk kókusztejjel, lime héjat reszelünk bele, majd egy napig a hűtőbe tesszük. A whiskyben áztatott málnát felforraljunk és úgy olvasztjuk fel, hogy ezt ráöntjük a sorbetre.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.05.20. 10:13]

Hal a tortán - Harsányi Levente menüje2013.05.20. 09:59 | Válaszolok | #62007
Hal a tortán - Harsányi Levente menüje

Balzsamírozott eper gyöngyök grillezett kecske-juhsajt ágyon, pármai tölcsérrel
Hozzávalók:
- eper
- balzsamecet
- citrom
- mogyoró szirup
- saláta
- ruccola
- olivaolaj
- szeletelt sajt
- bazsalikom levél
- pármai sonka

Elkészítés: az epreket félbevágjuk, balzsamecettel, kevés citrommal, csepp mogyoró sziruppal megöntözzük. A saláta leveleket felvágjuk, hozzáadjuk a ruccolát, megöntözzük oliva olajjal, végül hozzákeverjük az epret is. A szeletelt sajtra bazsalikom levelet nyomunk, azt levéllel lefelé kevés oliva olajban barnára sütjük. Után kivesszük az olajból, tányérra tesszük, ráhalmozzuk a salátát eperrel és közben pármai sonkát szúrunk közé.

Szentpéter hal kék sajt mártásban,vajas zöldbabbal
Hozzávalók:
- vajhal
- fokhagyma
- olaj
- tejszín
- só, bors
- zöldbab
- vaj
- citrom

Elkészítés:
A halszeleteket előre befűszerezve hűtőben tároljuk. Hozzá besamel mártást készítünk: fokhagymás olajba tejszint teszünk, sóval borssal fűszerezzük, elfelezzük, az egyik felébe márványsajtot teszünk és beleolvasztjuk. Az előre fűszerezett halat kivesszük és kevés olajban kisütjük majd az elkészített tálra tálaljuk. Zöldbabbal találjuk, amit megfőzünk és vajban picit még puhábbra pároljuk.
Tálalásnál a halakat tányérra tesszük, mellé citromkarikát és citromlevelet teszünk és vajban párolt zöldbabot, melyre tálaláskor vajdarabokat teszünk.

Nagymama könnyű pudingja jobbról
Hozzávalók:
- vaníliapuding
- tej
- málnás zselatin
- mentalevél

Nagymama segítségével elkészítjük a vanília pudingot külön, készítünk málnás zselatint, melyet a külön erre az alkalomra előkészített poharakba töltjük. Ezután rátesszük a pudingot majd hűtőben tartjuk tálalásig. A pudingot pohárban vagy kiütve tányérra találjuk, menta levéllel, kevés epervelővel tetején mogyoró habbal.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.05.20. 10:01]

Hirdetés
Hal a tortán - Kárász Robi menüje2013.05.20. 09:51 | Válaszolok | #62006
Hal a tortán - Kárász Robi menüje

Újházi tyúkhúsleves
Hozzávalók:
- 1 tyúk (1,8-2 kg-os)
- 80 dkg leveszöldség
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg kelkáposzta
- 10-15 szem bors
- 10 dkg sampion gomba
- 10 dkg spárga vagy karfiol/kelbimbó
- 20 dkg zöldborsó
- 5 dkg cérnametélt
- néhány szál petrezselyem

Elkészítés:
A leveszöldséget nagyobb hasábokra vágjuk. A tyúkot megmossuk, nagyobb fazékba tesszük, annyi vizet öntünk rá, amennyi jócskán ellepi, és fedő nélkül felforraljuk. Teatojásba zárjuk a fokhagymát és a borsot. A levest kissé megsózzuk, hozzáadjuk a leveszöldséget, a teatojást, a hagymát, a kelkáposztát. Takarékra kapcsolunk, majd félig lefedve, éppen csak gyöngyöztetve az egészet puhára főzzük. Közben a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A spárgát (vagy karfiolt/kelbimbót) megtisztítjuk, 5 cm-es darabokra vágjuk és a zöldborsóval együtt lábasba tesszük. 1-2 merőkanál húslevest szűrünk rá, és fedő alatt puhára pároljuk (nem kevergetjük, mert összetörik!), melegen tartjuk. A megfőtt tyúkot óvatosan kiemeljük a levesből, kisebb darabokra bontjuk, a nagyobb csontokat (és a bőrét) eltávolítjuk, aztán forró levest merünk rá, és melegen tartjuk. A levesben főtt vegyes zöldséget vágódeszkára emeljük, vékony hasábokra szeljük, és a külön párolt zöldségekhez adjuk. A kelkáposztát, a hagymát, valamint a teatojás tartalmát kidobjuk. A leves tetejéről leszedjük a zsírt, merőkanalanként leszűrjük, hagyjuk leülepedni. Külön edényben, egy kevés húslevesben kifőzzük a cérnametéltet. Mélyebb levesestálat forró vízzel kiöblítve előmelegítünk, a vizet kiöntjük belőle, majd beletesszük a húsdarabokat, a tésztát és a zöldségeket, végül rámerjük a forró húslevest. A petrezselymet finomra vágjuk, a leves tetejére hintjük, és úgy tálaljuk.

Sült kacsa vörösboros fügés lilakáposztával
Hozzávalók:
- kacsamell
- só, majoranna
- alma
- vöröshagyma
- lilakáposzta
- mangalica zsír
- só, cukor, őrölt kömény, ecet
- füge
- vörösbor

Elkészítés:
A kacsát megsózzuk, majoránnával bedörzsöljük, azután a bőrös felével kezdve egy serpenyőben mindkét oldalát elősütjük. Áttesszük egy tepsibe, rácikkezzük az almát meg a vöröshagymát, kevés vizet öntünk alá, és a 160-170 fokos sütőben megsütjük. Ha vastag a kacsamell, alufóliával betakarhatjuk, hogy könnyebben átsüljön. Eltávolítjuk a fóliát, megfordítjuk, úgy sütjük készre.
A káposztát és a hagymát felszeleteljük, mangalica zsíron pirítani kezdjük. Ízesítjük sóval, cukorral, őrölt köménnyel és ecettel. Mielőtt elkészül, hozzáadjuk a félbevágott fügét meg a vörösbort, összeforgatjuk és készre pirítjuk.

Mézes-tejes pite
Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 30 dkg finomliszt
- 12 dkg házi vaníliás cukor vagy 8 dkg nyírfacukor
- 3 egész tojás
- nagy csipet só
- olaj
- házi baracklekvár

Elkészítés:
A lisztből, a tejből, a tojásból, a sóból és a vaníliás cukorból palacsintatésztát készítünk. Egy 30 x 40 cm-es tepsit alaposan kiolajozunk, ebbe öntjük ujjnyi vastagon a masszát. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, és a tésztát szép pirosra sütjük. Pihentetjük, kockákra vágjuk. A lekvárt egy kicsit felmelegítjük, rummal kikeverjük. A pitét a rumos lekvárral tálaljuk.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.05.20. 09:52]

Hal a tortán - Bebe menüje2013.05.20. 09:39 | Válaszolok | #62005
Hal a tortán - Bebe menüje

Brokkoli krémleves
Hozzávalók:
- 1 brokkoli
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 ek olaj vagy vaj
- 4 ek liszt
- 1 liter tej
- füstölt sajt
- só
- bors

Elkészítés:
A brokkolit kisebb darabokra szedjük és ételízesítős vízben (éppen csak ellepje) megfőzzük - kb. 15 percig rotyogjon. Fontos, hogy, amikor készen van, egy szűrőbe kiemeljük a brokkolit, de a levét, amiben főtt ne öntsük ki, mert felhasználjuk majd a leves hígításához. Ha megfőtt a brokkoli, pépesre törjük robotgéppel.
A besamel mártáshoz 4 evőkanál olajat felhevítünk és hozzáadunk 4 evőkanál lisztet, amíg folyamatos kevergetés mellett össze nem áll. Egy liter tejet öntünk hozzá, de nagyon fontos, hogy nagyon lassan, vékony sugárban és szakaszosan adagoljuk hozzá a tejet, miközben folyamatosan kevergetjük. Ha túl gyorsan öntjük hozzá, akkor csomós lesz.
Miután hozzáadtuk a tejet, lehet ízesíteni egy kis sóval, borssal (de csak óvatosan, mert hozzáadjuk az főzőlevet, ami szintén már magában ízesített) és hozzátörünk egy fej fokhagymát. Ezután hozzáadjuk a brokkolit, és annyi alaplevet, hogy leves állaga legyen . Ha ez megvan összeforraljuk és máris készen van a leves. Ha a főző-léből csak keveset használunk, kevésbé puffaszt!
Fontos még, hogy tálaláskor reszelt füstölt sajtot szórjunk a tetejére.

Lazac steak csípős tésztával, tejszínes spenótos mártással
Hozzávalók:
- 1 kg lazac
- ? kiló spenót
- 1 kg tetszés szerinti tészta
- só
- bors
- csípős zöldfűszer
- főzőtejszín

Elkészítés:
Főzzük ki a tésztát (kb. 8 ? 10 percig). Szűrjük le, hűtsük le hideg vízben, majd forgassuk át olajban. Szórjuk meg a kész tésztát csípős zöldfűszerrel gazdagon. Mossuk meg a téglára vágott lazacot, majd forró sütőben bőrével lefelé süssük 2 percig, majd fordítsuk meg és a másik oldalát is süssük újabb 2 percig. Ízesítsük sóval, borssal. Forrázzuk le a megmosott spenótot majd forraljuk fel a főzőtejszínnel 1 percig.

Mars csoki torta
Hozzávalók:
A piskótához:
- 5 tojás
- 5 ek cukor
- 4 ek liszt
- 1 ek kakaópor (cukrozatlan)
- 1 kk sütőpor
A krémhez:
- 2 csomag tejkaramella ízű főzős pudingpor
- 6 dl hideg tej
- 12 ek cukor
- 20 dkg margarin
- valamint: 5 db Mars csoki
- 10 db mini Mars csoki a torta tetejére
Csoki mázhoz:
- 8 dkg porcukor
- 6 dkg margarin
- 1 ek tej
- 2 púpos ek étcsoki puding
- 1 ek kakaópor

Elkészítés:
A krémhez 8 evőkanál cukrot karamellizálunk. Felöntjük 4 dl hideg tejjel - össze fog ugrani, de ez nem baj ? majd kevergetjük, amíg fel nem olvad teljesen a karamell. A pudingport a maradék cukorral (4 ek) és tejjel (2 dl) csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a karamellizált tejhez, és folyamatosan kevergetjük, forraljuk, míg be nem sűrűsödik. Jó masszívnak, keménynek kell lennie, majd teljesen lehűtjük a krémet.
A margarint habosra keverjük azután pedig apránként hozzákeverjük a krémhez. (Mindig a keményhez keverjük a lágyat.)
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk és kemény habbá verjük a fehérjét a cukor felével. A sárgáját habosra verjük a cukor másik felével, majd a kettőt óvatosan összekeverjük. Szitán keresztül hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport és a sütőport. Ismét óvatosan elkeverjük. Kerek tortaformának az alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalára nem kenünk semmit, a piskóta le fog válni és beleöntjük a tésztát. Előmelegített sütőbe toljuk (kb. 170 fok) majd kb. 10 perc múlva lejjebb vesszük a hőfokot (kb. 150 fokra). Kb. 40 perc alatt sül készre..
A piskótát kettévágjuk, megkenjük a krém egyharmadával. A csokikat felszeleteljük fél centinként, és a krémre fektetjük, szépen körbe-körbe rakjuk. Megint teszünk krémet a tetejére, elkenjük. Beborítjuk a piskóta másik felével. A maradék krémet szétkenjük a torta tetején és oldalán.
A csoki máz hozzávalóit gőz fölött megolvasztjuk és a torta tetejére csöpögtetjük. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.05.20. 09:42]

Hal a tortán - Király Linda menüje2013.05.20. 09:26 | Válaszolok | #62004
Hal a tortán - Király Linda menüje

Görög tejszínes citromos csirke leves
Hozzávalók:
2 liter csirkehúsleves alaplé
3 dl tejszín
15 dkg kockára vágott csirkemell filé
3 szál sárgarépa
3 nagyobb burgonya
citrom
Elkészítés:
Először is készítünk egy isteni finom csirkehúslevest, amíg ez fő addig a kockára vágott csirkemellet, sárgarépát, és burgonyát megpirítjuk egy külön serpenyőbe kis sóval egy kis olíva olajon. Az alap csirkehúslevesünkből kiveszünk 3 főtt répát, 3 főtt burgonyát 1 kisebb főtt fehérrépát ezt össze turmixoljuk (ez fogja sűríteni a levesünket). A végén egy nagy edénybe tesszük a leszűrt alaplevünket, az össze turmixolt zöldségünket illetve a már előre lepirított csirkemell kockákat, burgonyákat, répákat. Összeforraljuk az egészet, és tálaláskor egy két löttyintésnyi tejszínt teszünk bele és egy citromot a tányér szélére.

Padlizsánkrém
Hozzávalók:
3 nagyobbacska padlizsán
1 fej vöröshagyma
fél szál póréhagyma
petrezselyem
aszalt paradicsom
fokhagyma
majonéz
só bors
olíva olaj
Elkészítés:
A 3 padlizsánt sütőben jól megsütjük, az se baj ha feketedik a héja annál könnyebb lesz utána a padlizsánnal dolgozni. Amíg sül a padlizsán egy kis olíva olajon megpirítjuk a kockára vágott vöröshagymát és póréhagymát. Amikor jól megsült a padlizsán könnyen leválik a héjáról, a kikapart padlizsánt egy tálba tesszük, hozzáadjuk a megfonnyasztott hagymákat a kockára vágott aszalt paradicsomot, a finomra vágott petrezselymet. Ízlés szerint sóval borssal, fokhagymával ízesítjük és a végén 2 csapott kanál majonézt még hozzáadunk hogy finom krémes legyen. Pitával tálaljuk.

Tzatiki
Hozzávalók:
3 nagyobb kígyó uborka
1 liter sűrű krémes görög joghurt
fokhagyma
vörösbor ecet
olíva olaj

fehérbors
Elkészítés:
Az uborkákat lereszeljük és kicsöpögtetjük (Király Linda egy estével korábban lereszelte és harisnyába lógatta egy egész estén át mert így biztos hogy nem marad vizes az uborka). Egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk az isteni sűrű krémes görög joghurtot kb. 6 gerezd fokhagymát , de azt is ízlés szerint változtathatjuk, 2 kávéskanál vörösbor ecettel, sóval fehérborssal és egy gondolatnyi olíva olajjal még egy kicsit megbolondítjuk.

Rozmaringos báránycsülök tepsis burgonyával
Hozzávalók:
6 báránycomb
olíva olaj
2 paradicsom
2 paprika
2 fej vöröshagyma
fokhagyma
friss rozmaring
Elkészítés:
A báránycombokat 2 nappal előtte bepácoljuk, hogy minél jobban átvegye a bárány a fűszerek ízét. A legnagyobb sütőzacskóba kettesével beletesszük a báránycombokat. Arra figyeljünk, hogy a pácolás közben ami levet engedett, azt ne tegyük bele. Durvára vágjuk a paprikát, paradicsomot, vöröshagymát, fokhagymát és szétszortírozzuk, hogy mindegyik zacskóba bőven jusson, illetve még egy kicsit meglocsoljuk olíva olajjal, beleteszünk 1-1 ág friss rozmaringot és bezárjuk a zacskót. 2 órát sütjük 150 fokon, utána egy tűvel leellenőrizzük, hogy biztosan puha legyen majd levágjuk a sütőzacskó tetejét és még 15 percig pirítjuk a tetejét, hogy jó ropogós legyen.

Tepsis burgonya
Hozzávalók:
2.5 kg friss nagy cikkekre vágott burgonya
olíva olaj
2 paprika
4 fej durvára vágott vöröshagyma
oregánó

bors
fokhagyma
citrom
Elkészítés:
Veszünk egy óriási nagy tepsit, beletesszük a krumplit meglocsoljuk olíva olajjal sóval, borssal és jó alaposan átforgatjuk a krumpli cikkeket és elegyengetjük a tepsibe, hogy mindenhol megpirulhasson. Hozzáadjuk még a durvára vágott paprikákat és az egész a fokhagymagerezdeket. Fólia alatt 30 percig pároljuk 160 fokon, utána még egy fél óráig sütjük, hogy megpiruljon a teteje. Tálaláskor egy kis frissen facsart citromlével meglocsoljuk és apróra vágott friss oregánóval is meghintjük. Tökéletes köret a báránycombokhoz.

Galacto Bureko (görög grízes desszert)
Hozzávalók:
tej
vaníliás cukor
búzadara
pudingpor
vaj
1 csomag réteslap
Elkészítés:
A süti alapja egy tejbegríz. Felforralunk fél liter tejet és beletesszük a búzadarát, megvárjuk amíg besűrűsödik és hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a pudingport és a vajat. Egy tepsit kikenünk olvasztott vajjal, és szépen kibéleljük a réteslapokkal, úgy helyezzük el hogy a fele kilógjon a tepsiből mert majd rá kell hajtanunk,?becsomagoljuk? a grízes pudingos tölteléket. Tehát beleöntjük a grízes tölteléke,t amit már korábban megcsináltunk, és ráhajtogatjuk a kilógó réteslapokat. Még sütés előtt felkockázzuk (ez lesz majd 1 adag), sütőben 160 fokon 35-40 percet sütjük, amikor kész és a réteslapok a tetején aran barnák lettek kivesszük a sütőből és jó alaposan nyakon öntjük cukorsziruppal, ami a felvágott réseken be fog folyni. Pirított mandulával naranccsal és egy gombóc vanília fagyival tálaljuk.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.05.20. 09:28]

Hal a tortán - Fluor Tomi menüje2013.05.20. 09:13 | Válaszolok | #62003
Hal a tortán - Fluor Tomi menüje

Burrito

Hozzávalók:
A tortillához:
- 3 db tojás
- 8 dl tej
- 15 dkg kukoricaliszt
- 15 dkg búzaliszt
A töltelékhez:
- 40 dkg darált hús
- 20 dkg főtt kukorica
- 20 dkg főtt vörös bab
- 10 dkg kaliforniai paprika
- 10 dkg paradicsom
- 2 dkg vaj
- fél citrom leve
- 1 csokor metélőhagyma
- só
- bors
- chili
A mártáshoz:
- 5 db paradicsom
- 1 db chili paprika
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- kevés petrezselyem
Elkészítés:
A kukoricalisztet a tojásokkal és a tejjel jól összekeverjük, ha nincs tortilla sütőnk, akkor egy palacsintasütőben 4-5 mm vastagságú lepényeket sütünk. Ha sűrűbbre, gyúrható tésztára csináljuk, akkor 3 dl vízzel keverjük össze a 30 dkg lisztet, és a tojást hagyjuk el. Az így kapott tésztát 12 darabra osztva kinyújtjuk, majd megsüthetjük sütőben is egy tepsiben vagy sütőlapon. Akkor jó, ha kicsi hólyagocskák keletkeznek rajta, amelyek jobban megpirulnak.
A töltelékhez vajon megdinszteljük a karikákra vágott pórét és a darált húst a paprikával, majd hozzáadjuk a kukoricát, a babot és az apróra vágott paradicsomot. Megszórjuk sóval, borssal, fűszerekkel, végül megöntözzük a citromlével. Ha összefőtt, a tortillákat ezzel a töltelékkel megtöltjük és feltekerjük.
Amíg sül, elkészítjük a csípős mártást. Ha pépesre akarjuk, akkor a hozzávalókat összeturmixoljuk, ha kicsit darabosra, akkor a hagymát és egy paradicsomot finomra vágva adjuk hozzá.

Tejszínes-chilis kukorica-krémleves

Hozzávalók:
- étolaj
- 1 nagy vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 chili (persze függ attól, milyen erős a chili és ki milyen csípősen
szereti az ételt)
- tabasco
- 500 g (fagyasztott) csemegekukorica
- 2 dl tejszín
- só
Elkészítés:
Olajon megpirítjuk a felvágott hagymát (nem kell apróra vágni). Mehet utána a fokhagyma. Amikor a hagyma üvegessé válik, mehet rá a feldarabolt chili, a pirospaprika, a (morzsolt) csemegekukorica és annyi víz, ami az egészet jól ellepi. Addig kell főzni, amíg a kukorica megpuhul, majd fel kell önteni a tejszínnel. Felforralni, megkóstolni, botmixerrel krémállagúra turmixolni.

Almás-fahéjas Chimichanga

Hozzávalók:
- tortilla
- alma
- fahéj
- cukor
- vaníliapuding
A kockára vágott almát olvasztott cukron karamellizáljuk, majd mikor aranysárgára pirult, fahéjat szórunk rá. Kis ,,batyukat készítünk tortilláva beletöltve, vaníliapudinggal nyakon öntjük.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.05.20. 09:15]

Hal a tortán - Szandi menüje2013.05.20. 08:59 | Válaszolok | #62002
Hal a tortán - Szandi menüje

Tormakrémes sonkatekercs franciasalátával

Hozzávalók:
- 8 szelet gépsonka (20-25 dkg)
- 40 dkg franciasaláta
- 10 dkg ecetes torma
- 15 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 2 dl tej
- 1 mk só
- 1 tk kristálycukor

Elkészítés:
5 dkg vajjal és 5 dkg liszttel világos rántást készítünk, felengedjük 2 dl forró tejjel, és addig forraljuk, amíg besűrűsödik, és elválik az edény falától, majd lehűtjük (ez a besamel mártás).
Ha kihűlt, alaposan kikeverjük 10 dkg vajjal és az az ecetes tormával.
Sóval, kevés cukorral ízesítjük, és hűtőbe tesszük.
A franciasalátát tálra tesszük.
A sonkaszeletek közepére megfelelő mennyiségű tormakrémet teszünk, és felgöngyöljük, majd a franciasaláta-alapra helyezzük.
A sonkatekercs két végét csillagcsővel ellátott habzsák segítségével utólag töltjük.
A maradék tormakrémmel díszíthetjük.

Amerikai káposztasaláta - coleslaw

Hozzávalók
- 1 db kis fej káposzta
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 db kis fej vöröshagyma
- 1 adag majonéz
- 1 db tejföl
- 1/4 tk durvára tört bors
- 1 tk só
- 2 tk cukor
- ? citrom leve
Elkészítés:
A gyökérzöldségeket és a hagymát meghámozzuk, a káposzta külső leveleit eltávolítjuk és valamennyi zöldséget nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd besózzuk és állni hagyjuk.
Eközben elkészítjük 1 tojás sárgájából a majonézt és a fűszerekkel ízesítve, a tejföllel tartármártást készítünk belőle.
A besózott zöldségeket jól kifacsarjuk és összekeverjük a mártással.
Pár órára behűtjük, hogy az ízei összeérjenek.

Amerikai hamburger

Hozzávalók:
- 30 dkg darált marhahús
- 30 dkg darált sertéshús
- 1 vöröshagyma
- 2 teáskanál mustár
- 2 teáskanál ketchup
- 1/2 teáskanál őrölt bors
- só
- olaj
- 4 hamburger-zsömle
- 4 salátalevél
- 1/2 lilahagyma
- 2 paradicsom
- 1/2 salátauborka
- 4 szelet sajt

Elkészítés:
A hagymát megtisztítjuk, lereszeljük, majd összegyúrjuk a darált húsokkal, ketchuppal, mustárral, sóval és Worcester-szósszal ízesítjük, majd kb. egy órát állni hagyjuk. Ezután négy egyenlő részre osztjuk, és lapos pogácsákat csinálunk belőlük, melyeket olajban megsütünk. A zsemléket elfelezzük, egy-egy salátalevelet teszünk bele, majd egy-egy hússzeletet, sajtot, erre a karikákra vágott paradicsomot, uborkát, hagymát. Tegyük be egy kicsit a mikroba vagy a sütőbe, hogy a sajt megolvadjon, és már fogyaszthatjuk is.

Puding

Hozzávalók:
- 1 tasak puding
- 3 evőkanál (kb. 40 g) porcukor
- 500 ml tej
- 1 tojássárgája (közepes méretű)
- 1 tojásfehérje
Elkészítés:
A pudingport összekeverjük a cukorral, majd apránként elkeverjük 6 evőkanál tejjel, és a tojássárgájával. A maradék tejet felforraljuk, levesszük a tűzről, a felkevert pudingot hozzáöntjük, és kevergetés közben újra felforraljuk. A tojásfehérjét egy kézi robotgéppel a legmagasabb fokozaton alaposan felverjük úgy, hogy ha késsel belevágunk, a vágás látható maradjon. A felvert tojásfehérjét hozzákeverjük a pudinghoz, és keverés közben még egyszer felforraljuk. A pudingot üvegpoharakba öntjük; legalább 3 órán át a hűtőben tároljuk.



[A hozzászólás moderálva: 2013.05.20. 09:00]

Új hozzászólás küldés

*
Neved
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Kép
(.jpg, .gif, .png formátum)
Küldés
Tuti menü