Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mondd el véleményed, tapasztalatod a Gasztronómia - a világ konyhái fórumon: Hal - Hal [4. oldal]
részletek »

Gasztronómia - a világ konyhái fórum: Hal - Hal [4. oldal]

Írd le véleményed, tapasztalataid a(z) Gasztronómia - a világ konyhái fórumon. Kérdezz bátran másoktól! Kellemes fórumozást kívánunk!

Fórum

Itt vagy: gasztronomia.tlap.hu » Gasztronómia - a világ konyhái fórum
Keresett kifejezés
Keresés
Hal a tortán - Hargitai Bea menüje2013.03.31. 11:48 | Válaszolok | #60389
Hal a tortán - Hargitai Bea menüje

Zöldborsókrém leves

Hozzávalók:
- zöldborsó kb. 1-2 fagyasztott csomag
- vöröshagyma
- húsleves alaplé
- tejszín

Elkészítés:
A vöröshagymát pici olajon megpároljuk, majd belerakjuk a zöldborsót és felöntjük alaplével. Puhára főzzük, majd összeturmixoljuk. A végén felöntjük tejszínnel.

Rozmaringos báránycomb pancettával, tepsis burgonyával

Hozzávalók:

- báránycomb
- fokhagyma
- vaj
- pancetta
- friss őrölt bors
- rózsabors
- rozmaring
- cékla
- friss kakukkfű
- kecskesajt
- dió
- balzsamecet
- friss menta
- cukor
- víz
- fehér vagy vörösborecet

Elkészítés:
A báránycombon kicsi lyukakat ejtünk késsel. A vajat sóval, borssal, rózsaborssal apróra vágott rozmaringgal összekeverjük és bedörzsöljük vele a báránycombot és a lyukakba is beletömjük. Rakunk bele fokhagyma gerezdeket és pancettát. Leöntjük olivalolajjal. A tepsibe rakunk olivaolajat, hagymát, fehérrepát, sárgarépát és erre rakom a combot. A burgonyát feltesszük főni, de kb. 5 percet főzzük, épp, hogy csak egy picit megpuhuljon. Belerakjuk a comb mellé a tepsibe, sózzuk, borsozzuk és belerakunk pár szál rozmaingot is. Kb. 15 percenként megforgatjuk.

A ceklát bedörzsöljük olivaolajjal, belerakjuk fóliába és kb 45 percig sütjük a sütőben. Miután kihűlt szeletekre vágjuk. Rétegezve rakunk rá kecskesajtot és kakukkfüvet, így építünk tornyot belőle. A tetejére szórunk diót, kakukkfüvet es balzsamecetet..

A mentát apróra vágjuk, edénybe tesszük, rakunk hozzá ízlés szerint cukrot, felöntjük egy pici vízzel és felforraljuk. Ízlés szerint teszünk hozzá egy pici borecetet.

Epres Mascarpones Triffle

Hozzávalók:
- babapiskóta
- eperkonzerv
- 2 doboz mascarpone
- 6 db tojás
- porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- friss eper

Elkészítés:
2 doboz mascarponéhoz rakunk 6 db tojássárgáját, ízlés szerint porcukrot es 2 csomag vaníliás cukrot, majd ezeket kézi habverővel elkeverjük. A 6 db tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojáshabot a mascarponés krémbe forgatjuk. A babapiskótát a konzerv eper levébe áztatjuk, és egy tál aljába tesszük. Teszünk rá friss, és konzerv epret, majd erre egy réteg krémet. Ezek után még egy réteg áztatott piskótát, epret és krémet, mindaddig, míg el nem fogy. Friss eperrel díszítjük a tetejét.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.03.31. 11:48]

Hal a tortán - Baronits Gábor menüje2013.03.31. 11:43 | Válaszolok | #60388
Hal a tortán - Baronits Gábor menüje

Póréhagyma krémleves

Hozzávalók:
- 2 póréhagyma
- 2 sárgarépa
- 1 zellerszár
- 4-5 gerezd fokhagyma
- evőkanál margarin
- olaj
- friss kakukkfű, petrezselyem, curry, só
- 1 zacskó tejszín

Elkészítés:
Két póréhagymát, egy-két sárgarépát, egy zellerszárat, 4-5 gerezd fokhagymát apróra vágunk. Evőkanálnyi margarint olajon felolvasztunk, majd az összes hozzávalót lefedve, közepes lángon pároljuk. A megpárolt hagymát friss kakukkfűvel, petrezselyemmel, curryvel, szerecsendióval megszórjuk. Az egészet kicsit felöntjük egy kis alaplével, és utána összeturmixoljuk. Ezután 1 zacskó tejszínt hozzáönteni, sózni, ízesíteni, ízlés szerint.

Konfitált marhapofa, salátával, gnocchival és gorgonzolával

Hozzávalók:
- 1 marhapofa
- só
- libazsír
- olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- zsálya
- petrezselyem
- 1 kg burgonya
- 20-30 dkg liszt
- 1 egész tojás
- 1 ek vaj
- Charlotte hagyma
- gorgonzola
- fehérbors, petrezselyem
- tejszín

Elkészítés:
A pofát előkészítése után erősen sózzuk, borsozzuk, majd libazsírban vagy olajban kérgesítjük. A húst beletesszük egy tálba egy fej hagymával, 3-4 gerezd fokhagymával, zsályával, petrezselyemmel. Az egészre ráöntünk libazsírt majd 90 fokos sütőben 4 órát sütjük.

Gnocchi elkészítés:
1 kg burgonyát héjastul megfőzünk, majd meghámozzuk és krumplinyomóval áttörjük. Hozzáadunk 20-30 dkg lisztet, 1 egész tojást és megsózzuk. A hozzávalókat összedolgozzuk, majd gyúródeszkán kis gömbölyű cipóvá gyúrjuk, formázzuk. Ezután sós, forrásban lévő vízben kifőzzük.

Gorgonzola elkészítés:
Púpos evőkanál vajat olajon felolvasztunk. A Charlotte hagymát apróra vágva megdinszteljük. A kockára vágott gorgonzolát beletesszük, fehérborssal ízesítjük, majd tejszínnel felöntjük. A végén petrezselyemmel díszítjük.

Csoki mousse

Hozzávalók:
- 250 g csokoládé
- 60 g vaj
- 340 g tejszín
- 3 ek méz
- 2 egész tojás
- 5 ek whisky

Elkészítés:
250 g csokoládét 60 g vajjal vízgőz felett megolvasztunk. 340 g tejszínt habbá verünk majd a felolvadt csokiba 3 ek mézet, 2 egész tojást, és 5 ek whisky-t teszünk. A hab felét belekeverjük, majd amikor már homogén a massza a másik felét a habnak aláemeljük, úgy hogy ne törjön össze a krém. 5-6 pohárba öntjük és tálalásig hűtőbe tesszük.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.03.31. 11:44]

Hal a tortán - Tóth Szabi menüje2013.03.31. 11:37 | Válaszolok | #60387
Hal a tortán - Tóth Szabi menüje

Édesburgonya krémleves tökmagolajjal

Hozzávalók:

- 1 nagy fej édesburgonya
- 5 evőkanál vaj
- 1 póréhagyma
- 2 nagy vöröshagyma
- 1,5 l zöldségalapé (víz és 3 zöldségleveskocka)
- 2 babérlevél
- bors
- 2 dl főzőtejszín

Elkészítés:
Egy nagy fazékban közepes lángon felforrósított vajban az apróra vágott vöröshagymát és póréhagymát 3 perc alatt üvegesre pároljuk. A hozzá kevert édesburgonya kockákat állandó keverés mellett még 5 percig pároljuk, majd felöntjük az alaplével, beletesszük a babérlevelet és megborsozzuk. A leveset felforraljuk, és aztán takaréklángon lefedve 30 percig főzzük. Levesszük a tűzről, kivesszük a babérlevelet, és a bot mixerrel összturmixoljuk. Visszatesszük a tűzre, és hozzáöntjük a tejszínt, és 5 percig főzzük, de nem hagyjuk, hogy felforrjon. Tökmagolajjal tálaljuk.

Lime-os-mézes sült csirke teriyaki-szósszal párolt wok zöldséggel és főtt burgonyával

Hozzávalók:

- 1,5 kg csirke egész comb, és mell vegyesen (4 fél mell, 4 comb)
- 2 lime leve és reszelt héja
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál frissen aprított kakukkfű
- 2 zúzott fokhagymagerezd
- só, bors
- 2 zacskós mirelit wok zöldségkeverék
- 1 kg főzéshez való burgonya
- teriyaki szósz

Elékszítés:
Megmossuk a húsokat, a melleket félbe vágjuk. Tálban összekeverjük a pácot: lime leve és héja, méz, olívaolaj, kakukkfű és fokhagyma. A húsra kanalazzuk, kenjük, amit már betettünk a sütőzacskóba. Összezárjuk a nyakát, és 5 helyen lyukat szúrunk a zacskóra. 190 fokon 40 percig sütjük, szétvágjuk a zacskót és még 10 percig pirítjuk. A zöldséget szűrőbe tesszük, meleg vízzel átmossuk, hagyjuk felolvadni. A wok serpenyőbe két kanál szezámolajat teszünk, ha forró, beletesszük a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk és megöntözzük teriyaki szósszal. 5-10 percig folyton kevergetve pároljuk.

Húsvéti répatorta

Hozzávalók:

- 225 g liszt
- 1 zacskó sütőpor
- 1 csipet só
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 1 kiskanál őrölt szerecsendió
- 225 g könnyű, barna, nedves cukor
- 225 g sárgarépa reszelve
- 3 tojás, felverve
- 175 ml olaj
- 160 g krémtúró, 75 g natúr vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 80 g porcukor
- Díszítéshez: sárga és zöld marcipánmassza vagy kész kis répák

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és vajazzuk ki a tepsit, és béleljük ki sütőpapírral. Szitáljuk át a lisztet, a sőt és a fűszereket egy keverőtálba. Adjuk hozzá a cukrot és a sárgarépát, és keverjük össze jól az egészet. Az olajat és a felvert tojást keverjük össze, és ezt is öntsük hozzá, egy fakanállal dolgozzuk össze. Öntsük be a masszát a formába, egy kanállal egyengessük el a tetejét. Süssük 50 percig. 10 percig hagyjuk hűlni, és akkor vegyük ki a formából. A krémhez keverjük össze a krémtúrót, a vajat és a vaníliás cukrot, míg könnyű krémet kapunk. Keverjük hozzá a porcukrot is, és tegyük a hűtőbe 15 percre. A végén kenjük a krémet a tortára jó vastagon (lehet csak a tetejére) és díszítsük marcipán répával.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.03.31. 11:39]

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Hal a tortán - Abaházi Csaba2013.03.31. 11:31 | Válaszolok | #60386
Hal a tortán - Abaházi Csaba

Fehér Leves (Szágó leves) (Fehér retekből)

Hozzávalók:
- 40 dkg fehér retek
- 15 dkg retek csíra
- 8 dkg teavaj
- só, fehér bors
- 2 dkg kristálycukor
- 2 dkg liszt
- 3 dl tejföl
- 1 dl tejszín
- 1 l zöldség alap

Elkészítés:
Egy kisebb fazékban vajat olvasztunk. Ebben a vajban a cikkekre vágott meghámozott retket és a retek csíra felét megpároljuk, majd ízesítjük sóval, frissen őrölt fehér borssal és egy kevés kristálycukorral. Amikor ezzel megvagyunk, megszórjuk nagyon kevés liszttel, elkeverjük, és ráöntjük a tejfölt. Ezzel is simára keverjük. Ezután öntjük rá a zöldség alaplevet. Amikor felforr, akkor hozzáadjuk a tejszínt.

Tálaláskor a leves tetejére szórom a maradék retek csírát.

Abaházi Csirkemell (Töltött csirkemell sonkás kelbimbóval)

Hozzávalók:
- 2 db csirke melle (80 dkg)
- 10 dkg csirkemáj
- 5 dkg aszalt paradicsom
- 15 szál snidling
- 20 dkg alma
- 5 dkg dióbél őrölve
- 2 dl fehér bor száraz
- 20 dkg paradicsom
- só, frissen őrölt bors
- 60 dkg kelbimbó
- 10 dkg teavaj
- 15 dkg sonka

Elkészítés:
A csirke mellét felnyitjuk, majd a mellen levő darabka húst levesszük. Egészen apróra vágjuk a csirkemájjal együtt. Egy serpenyőben kevés vajban megpirítjuk ezeket, miközben adunk hozzá ugyanolyan kicsire vágott snidlinget, aszalt paradicsomot, őrölt diót és reszelt almát. Jól összekeverjük és betöltöm a mellbe. Serpenyőben, fedő alatt, néhány perc alatt készre sütjük, úgy, hogy amikor mindenhol megpirult, kevés fehérbort öntünk alá. Amikor elkészült kiveszem a húst a serpenyőből, és a maradék sülő szaftba apróra vágott paradicsomot teszünk, és átforraljuk. A leforrázott kelbimbót megforgatjuk a vajban pirított apróra vágott sonkában.

Csoki fondü

Felolvasztjuk a tetszés szerinti csokoládét (fehér, fekete) és különféle gyümölcsöket mártogatunk bele.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.03.31. 11:37]

Hal a tortán - Debreczeni Zita menüje2013.03.31. 11:25 | Válaszolok | #60385
Hal a tortán - Debreczeni Zita menüje

Brokkolikrémleves kókusz krémmel és mandulával

Hozzávalók:

friss brokkoli 1,5 kg
vöröshagyma 15 dkg
fokhagyma 3 gerezd
petrezselyem zöld 2 csokor
kókuszzsír 7-8 dkg
tengeri só ízlés szerint
kókuszkrém (Cocomas) 1,5 dl
szódabikarbóna 1 késhegynyi
őrölt bors 1 csipet
szeletelt mandula 5 dkg
Elkészítés:
A kókuszzsírt felolvasztjuk, rádobjuk a félfőre vágott vöröshagymát és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott vagy reszelt fokhagymát és tovább pirítjuk. Ha a zsír túl forró, a fokhagyma könnyen megég. Hozzáadjuk a rózsáira szedett brokkolit, majd felengedjük 0,5 l vízzel. Ekkor hozzáadjuk a szódabikarbónát (ettől a brokkoli megtartja a színét). Sózzuk, borsozzuk. Ha puhára főtt a brokkoli, turmixoljuk (botmixerrel), miközben a kókuszkrémet is lassan hozzáöntjük. Ha a leves hígnak tűnik turmixolás előtt, a főzőlevéből le kell venni egy keveset. Ha kész a leves, a frissen vágott petrezselymet hozzákeverjük; ezzel már nem főzzük. A mandulát zsiradék nélkül, sütőben vagy serpenyőben megpirítjuk és tálaláskor a leves tetejére szórjuk.

Wokban készült csirkemell filé párolt kelbimbóval és rukkola salátával

Hozzávalók:

1, 5 kg csirkemell
3-4 fej hagyma
fűszersó
bors
75 dkg kelbimbó
Elkészítés:

A csirkemell filét felkockázzuk. Kevés kókuszzsíron megdinszteljük a hagymát, majd rátesszük a felkockázott csirkemellet. Fűszersóval, borssal ízesítjük. A kelbimbót szintén kókuszzsíron megpároljuk, ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük.
Saláta
Hozzávalók:

paradicsom
póréhagyma
rukkola
olivaolaj
A hozzávalókat összekeverjük és olivaolajjal ízesítjük.

Túrós mangós ananászos pohárkrém

Hozzávalók:

sovány tehéntúró 25 dkg
light mascarpone 25 dkg
habtejszín (30%-os) 2 dl
friss, érett mangó 2 db
friss ananász 1 db
friss mentalevél 6-8 db
folyékony édesítőszer (folyamatos adagolás mellett kóstolni) - vagy kb. 10 dkg cukor
Díszítés: 5 szem eper, 5 levél menta
Elkészítés:
A túrót szitán áttörjük, majd hozzákeverjük a mascarponét. A tejszínt habbá verjük. A túró és a mascarpone keverékéhez hozzáadagoljuk az édesítőszert és az apróra vágott mentalevelet. A habbá vert tejszínt óvatosan hozzákeverjük. A megtisztított mangót és az ananászt apró kockára vágjuk, majd átlátszó üvegpohárba rétegezzük a túrókrémet és a gyümölcsöket vegyesen.
Egy szem eperrel és mentalevéllel díszítjük.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.03.31. 11:38]

Hirdetés
Hal a tortán - Lang Györgyi menüje2013.03.25. 00:18 | Válaszolok | #60198
Hal a tortán - Lang Györgyi menüje

Répaleves

Hozzávalók:
- 50-60 dkg sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- sütőmargarin
- só
- bors
- őrölt szerecsendió
- 2 dl tejszín
- 2 evőkanál liszt
- 2 erőleves kocka
Elkészítés:
Az összeaprított vöröshagymát megpirítjuk 5-6 dkg margarinon. Felengedjük kb. 1,5 l vízzel, beletesszük az összekarikázott répát, 2 leveskockát és puhára fözzük. Kb. 1 maréknyi répakarikát félreteszünk dísznek, a többit a lével együtt alaposan összeturmixoljuk. A tejszínt összekeverjük a liszttel, belekeverjük a levesbe, borsozzuk, megszórjuk kb. 1 jó késhegynyi szerecsendióval, ha kell sózzuk és folytonos keverés mellett átforraljuk. Habverővel praktikus keverni, úgy egészen krémes lesz. Tálaláskor levesbetétnek a megmaradt répakarikákat tesszük bele, de finom a bele főtt apró tészta is (pl. betűtészta, kiskagyló, stb.).

Lecsó

Hozzávalók:
- 40 dkg paradicsom
- 80 dkg zöldpaprika
- 2 nagy fej hagyma
- 5 dkg füstölt szalonna
- 2 evőkanál olaj
- 1 kávéskanál enyhén csípős pirospaprika
Elkészítés:
A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, gerezdekre vágjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, ereit és magjait eltávolítjuk, majd vékony szeletekre vagy ujjnyi vastag karikákra szeljük. A hagymát meghámozzuk, és apróra felkockázzuk. A szalonnát ugyancsak apró kockákra vagy vékony csíkokra vágjuk.
Az olajhoz adjuk a szalonnát, és mérsékelt tűzön zsírjára pirítjuk. Megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, rádobjuk a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk. Visszatesszük a tűzre, és néhány percig fedő nélkül forraljuk. Beleforgatjuk a zöldpaprikát, és félig lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzzük, végül utánasózzuk. Petrezselymes burgonyával, párolt rizzsel vagy egyszerűen friss házikenyérrel kínálhatjuk.

Három ízű puding

Hozzávalók:
- 3 csomag, főzős pudingpor (csokoládé, vanilia, eper)
- 1,5 l tej
- cukor, ízlés szerint
Összekeverjük a pudingport a tejjel, cukorral édesítjük. Lassú tűzön főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik. Üvegpohárban tálaljuk.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.03.25. 00:26]

Hal a tortán - Bódi Csabi menüje2013.03.25. 00:14 | Válaszolok | #60197
Hal a tortán - Bódi Csabi menüje

Marhagulyás

Hozzávalók:
- 40 dkg marhalábszár/- felsál
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 2 evőkanál olaj
- 1 kk. édesnemes pirospaprika
- 25 dkg sárga- és fehérrépa vegyesen
- 30 dkg burgonya
- 1-2 csipet őrölt köménymag
Elkészítés:
A húst megmossuk, 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, és felaprózzuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot leöblítjük, a zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk, és vékony csíkokra szeljük.
Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, rádobjuk a húst, és erős tűzön, folyamatosan kevergetve néhány percig pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldpaprikát, a paradicsomot, egy kevés sót, és fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében csaknem puhára pároljuk (kb. 1 óra). Közben meghámozzuk a répaféléket és a burgonyát, a répaféléket karikákra, a burgonyát apró kockákra vágjuk, majd valamennyit a húshoz adjuk, és annyi vízzel eresztjük fel, amennyi levest akarunk készíteni (kb. 1,2 liter). A köménymaggal fűszerezzük, és fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet vajpuhára főzzük. Végül ízlés szerint utánasózzuk, és (frissen) őrölt borssal illatosítjuk. Tetejét hegyes zöldpaprika-karikákkal díszíthetjük, külön tányérkán pedig csípős cseresznyepaprikát kínálhatunk hozzá.

Csirkepaprikás túrós csuszával

Hozzávalók: :
- 4 db egész csirkecomb
- 4 db csirkeszárny
- 2 db közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 dl olaj
- 1 tk durvára tört bors
- 1 tk majoranna
- 1 tk pirospaprika
- 1 db babérlevél
- 2 tk só
- 1 doboz tejföl (175 g)
- 2 tk liszt
Elkészítés:
A csirkehúst megmossuk és papír kéztörlővel leitatjuk. A combokat és a szárnyakat az izületnél kettévágjuk. A vöröshagymát meghámozzuk és kevés sóval üvegesre pároljuk az olajban. A fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, és hozzáadjuk a vöröshagymához. Beletesszük a csirkét, és többször átkeverjük, hogy a hús valamennyi oldalról megpiruljon, így főzés közben magában tartja az ízanyagokat. Rászórjuk a fűszereket, sózzuk és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Felforraljuk, majd kis lángon kb. 1 óra alatt puhára főzzük. A tejfölt csomómentesen elkeverjük a liszttel és kevés vízzel, majd behabarjuk a paprikást. Még egyszer átforraljuk és tálaljuk.

Túrós csusza
A csuszához:
- 5 db tojás
- 40 dkg liszt
- 1 ek só
A tejfölös-túróhoz:
- 20 dkg házi tehéntúró
- 3 dl házi tejföl
- 20 dkg kolozsvári szalonna

Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáütjük a tojás, és rászórjuk a sót, és jól eldolgozzuk. Kisebb gombócokat szakítunk a tésztából, és olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire vékonyra csak tudjuk.
Tetszés szerinti négyzeteket vágunk belőle, és egy textillel fedett munkalapra helyezzük, lehetőleg úgy, hogy ne nagyon fedjék egymást. Legalább másfél órán keresztül állni hagyjuk, hogy a tészta kiszáradjon (de ha van rá lehetőségünk, akár egy egész éjszakát is állhat).
A szalonnát felkockázzuk, és kis lángon zsírjára sütjük. Kiemeljük a pörcöket, félretesszük őket és leöntjük a kiolvadt szalonnazsír nagy részét. Pár kanálnyi maradék zsírral elkeverünk egy dl tejfölt. A kiszáradt tésztát lobogó sós vízben 2-3 perc alatt kifőzzük. Kis adagokban, és amint a felszínre jönnek, már szűrhetjük is le.
A félretett szalonnazsírból picit öntözünk rá. Ha kész, a maradék tejfölt elkeverjük a túróval. A tésztát tányérra tesszük, lelocsoljuk a tejfölös-szalonnás öntettel, majd a túrós-tejfölössel, végül pedig a szalonnapörcökkel koronázzuk

Almás, lekváros leveles tészta

Hozzávalók:
- 2 csomag leveles tészta
- 5-6 db alma
- baracklekvár
- 1 liter tej
- vaníliás cukor

Elkészítés:
A leveles tésztát megsütjük a sütőben, 180 fokon. Az almát lereszeljük. Ha barnára pirult a tészta, akkor egy tepsibe rétegezzük. Alulra egy réteg tészta kerül, rá egy réteg reszelt alma, majd ismét a tészta, rá egy réteg baracklekvár, ízlés szerint. ezt addig folytatjuk, míg el nem fogy a hozzávaló. A végén az egészet leöntjük a vaníliás tejjel, majd sütőbe tesszük 20 percre.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.03.31. 11:50]

Hal a tortán - Dér Heni receptjei2013.03.25. 00:09 | Válaszolok | #60196
Hal a tortán - Dér Heni receptjei

Mexikói sajtleves

Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 1 ek liszt
- 1 konzerv kukorica (vagy ennek megfelelő mennyiségű mirelit)
- 3 tejszínes tömlős sajt
- 30 dkg reszelt sajt (cheddar, gauda, trappista - vegyesen is lehet, még jobb)
- 2 l alaplé vagy 3 leveskocka vízzel
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 mk fehérbors
- 1/2 mk szerecsendió
- jalapeno vagy chili paprika
- tortilla chips natur ? levesbetétnek

A megolvasztott vajon átpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a préselt fokhagymát. Kevergetés közben kevés vízzel simára forraljuk. Ráborítjuk a kukoricát, és annyi vízzel feltöltjük, hogy ellepje. Jól átforraljuk, és ha puha, levesszük a tűzről, és botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a tűzre, felengedjük az alaplével, majd jöhet a bors és szerecsendió. Ha jól forr, belenyomjuk a tömlős sajtokat, olvadásig főzzük. Beleszórjuk a reszelt sajtot, a vékony karikára szelt csípős paprikát. Addig főzzük, hogy a sajt is jól elolvadjon.
Tálalhatjuk tortilla-chipsszel, plusz erőspaprikával, igény szerint.

Töltött bélszín szeletek steak burgonyával

Hozzávalók:
- 1 kiló bélszín
- 4 tubus krémsajt
- fél kiló házi juhtúró
- 30 dkg füstölt sertéstarja
- 3-4 lilahagyma
- só, bors
Elkészítés:
A bélszínt szeletekre vágjuk, óvatosan konyharuha alatt kiklopfoljuk, sózzuk borsozzuk, majd kevés olajon serpenyőben 4-5 percig sütjük (közben megfordítjuk).
A hagymákat apróra vágjuk, összekeverjük őket a szintén apróra vágott füstölt tarjával a juhtúróval és a natúr krémsajtokkal. Tejföllel lágyíthatjuk a tölteléket. Sózzuk, borsozzuk esetleg kakukkfüvet is rakhatunk bele ízlés szerint.
A kész töltelékből a sült húsok közepére helyezünk pár evőkanállal, majd feltekerjük és fogpiszkálóval összetűzzük. Héjában sült steakburgonyával tálaljuk.

Sajttorta vanillia fagyival

Hozzávalók 4 főre:
Tésztához:
- 20 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- 12 dkg Rama
- 1 tojássárgája
Krémhez:
- 10 dkg mascarpone
- 40 dkg túró
- 5 tojás (szétválasztva)
- 17 dkg cukor
Elkészítés:
1. A lisztet, a cukrot, a margarint és a tojássárgáját gyúrjuk morzsalékos tésztává, a végén formázzuk gombóccá és folpackba csomagolva tegyük a hűtőbe 1 órára.
2. Liszttel megszórt deszkán nyújtsuk 3-4 mm vastag, 32 cm átmérőjű körré, majd béleljünk ki vele egy 24 cm-es csatos tortaformát.
3. Helyezzünk a tésztára kilyuggatott sütőpapírt, helyezzük rá a sütőbabot és előmelegített sütőben süssük 200 fokon 15-20 percig.
4. Vegyük le róla a papírt és a babot, hagyjuk hűlni.
5. A tojássárgákat keverjük el a mascarponéval, a túróval, 15 dkg cukorral, a vaníliás cukorral, a búzadarával és a reszelt citromhéjjal.
6. A tojásfehérjét verjük kemény habbá a maradék cukorral.
7. Olvasszuk fel a vajat, keverjük a krémhez, majd óvatosan dolgozzuk bele a kemény fehérje habot, lehetőleg ne törjön össze.
8. Simítsuk rá a piskótára a krémet, és 175 fokon süssük 45-50 percig.
9. Ha kicsit kihűlt, szórjuk meg porcukorral.
Ízlés szerint fagylalttal tálaljuk.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.03.25. 00:29]

Hal a tortán - Erdőhegyi Brigitta menüje2013.03.25. 00:00 | Válaszolok | #60195
Hal a tortán - Erdőhegyi Brigitta menüje

Curry-s sertés raguleves

Hozzávalók:
- 0,5 kg sertéscomb
- 0,5 kg barna csiperke gomba
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db sárgarépa
- gyömbér
- 3 teáskanál curry
- 0,5 teáskanál chili
- 1 teáskanál só
- 3 db csirkeleves kocka
- 1 cukkini
- zöldborsó
- 1 főzőtejszín
- mogyoró
- petrezselyem
- olaj
A sertéscombot kockára vágjuk, kevés olajon lepirítjuk. A csiperkegombát felnegyedeljük és rátesszük a húsra. 2 gerezd fokhagymát, a lereszelt gyömbérrel, a kockára vágott sárgarépával, a curryvel, a chilivel és a sóval összekeverjük és 40 percig lassú tűzön együtt főzzük a hússal, fedő alatt. Utána vízzel felengedjük és beletesszük a leveskockát. Addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Ezután belekockázzuk a cukkínit, beletesszük a zöldborsót. Főzzük még egy kicsit, majd főzőtejszínnel felengedjük, felforraljuk. Mogyoróval és petrezselyemmel, újhagymával díszítjük.

Mogyorós chilis csirkecomb barack chutney-val és basmati rizzsel

Hozzávalók:
- 8 db egész csirkecomb
- gyömbér
- fokhagyma
- 1 teáskanál chili
- 1 teáskanál kömény
- 3 evőkanál mogyoróvaj
- 4-5 evőkanál olaj
- 2 evőkanál szójaszósz
Elkészítés:
A combokat bepácolom az összes hozzávalóval a sütés előtt kb. 1 nappal. Ezután másfél órát 180 fokos sütőben megsütjük a húst.
Barack chutney
A barackot, aszalt áfonyát, újhagyma zöldjét apróra vágjuk, hozzáadunk 2, 5 evőkanál mézet, 2 evőkanál olajat. Összekeverjük és 1-2 napra hűtőbe tesszük.

Kókuszos kalácspuding

Hozzávalók:
- 6 tojás
- 7 evőkanál cukor
- tejszín
- 4-5 dl tej
- 10 dkg vaj
- vanília aroma
- 1 egész kalács
- kókusztej
- kókuszreszelék
A tojást, a cukrot, kókusztejet, tejszínt, tejet, vanília aromát az olvasztott vajjal és egy csipet sóval összekeverjük. Az egész kalácsot felkockázzuk és ráöntjük a masszát, majd fél órát állni hagyjuk. A tetejét kókuszreszelékkel megszórjuk. Kivajazott jénaiba tesszük, majd 180 fokos sütőben 40 percig sütjük.

Banán ragu

Hozzávalók:
- 4 ek. barnacukor
- 0,5 dl víz
- mazsola
- 1,5 kg banán
- vaj

Elkészítés:
A barnacukrot vajon kevés vízzel karamellizáljuk, belevágjuk a banánt és beleteszünk mazsolát. Összepirítjuk és kevés vízzel összeforraljuk. Melegen tálaljuk.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.03.25. 00:30]

Hal a tortán - Az Animal Cannibals menüj2013.03.24. 23:56 | Válaszolok | #60194
Hal a tortán - Az Animal Cannibals menüj

Gyümölcsleves 8 féle gyümölcsből

Hozzávalók:
- 1,3 kg tisztított vegyes gyümölcs, tetszés szerint darabolva (cseresznye, meggy, sárgabarack, őszibarack, alma, egres, körte)
- kb. 1 liter víz
- csipet só
- 2 dl tejszín vagy tejföl
- 1 evőkanál liszt (rizsliszt)
- 5-6 evőkanál cukor (édesítővel lehet keverni)
- 5 db szegfűszeg
- 1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj
- 3-4 citromhéj darabka (zöldségtisztítóval lehántva)
- 1 evőkanál citromlé
- 1 mokkáskanál rumaroma vagy 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A darabolt gyümölcsöt hideg vízben a tűzhelyre tesszük, beledobjuk a citromhéjat, csipet sót, szegfűszeget. Amíg felforr, a tejszínnel a cukrot és a lisztet simára keverjük. Amint felforrt a leves, a tejszínes habarásban 3-4 dl forró gyümölcslevet két részletben elkeverünk (hőkiegyenlítés - a tejfölnél fontosabb!), majd folytonos keveréssel a forró levesbe öntjük. Az újra forrástól számított kb. 3 percig csendesen főzzük, majd többször cserélt hideg vizes mosogatóba állítva mielőbb lehűtjük. Hűtés közben adjuk hozzá a citromlevet, a rumaromát és esetleg még cukrot. Hűtőben érleljük a tálalásig.

Vörösboros szürkemarhapörkölt nokedlivel és 8 féle savanyúsággal

Hozzávalók:
- 2,5 kg marhahús vegyesen (nyak, lapocka)
- 4 db nagy vöröshagyma
- 5 duci gerezd fokhagyma
- 1 db csípős zöldpaprika
- 1 db paprika
- 2 db paradicsom
- sertészsír
- őrölt babérlevél
- őrölt kömény
- őrölt fehérbors
- fűszerpaprika
- morzsolt majoránna
- 2 dl száraz vörösbor
- só
A nokedlihez:
- 4 db tojás
- kevés víz
- 80 dkg liszt
- só
Elkészítés:
A hagymákat megpucoljuk, feldaraboljuk, és egy jó nagy adag zsíron megdinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott marhahúsokat, fehéredésig kevergetjük, majd jöhetnek a paprikák és a paradicsom. Sózzuk, fűszerezzük, majd aláöntünk először 1 dl vörösbort (nem kóficot, mert az aromaanyagai benne maradnak a szaftban), lefedjük, és óránként ránézünk, megkeverjük, majd amint szükséges, a többi bort is aláöntjük.

A főzést 3 óra után befejezzük, ekkor a mennyiség a felére csökkent, viszont egy isteni vastag szaftot kapunk a puha hús mellé.

A nokedli készítés rendkívül egyszerű: egy nagy tálba törjük a tojásokat, sózzuk, hozzáadjuk a lisztet és a vizet (először csak kevesebbet). Összegyúrjuk csomómentesre. Ha nagyon száraz, adunk még hozzá hideg vizet, akkor jó a tészta, ha ragad, nyúlik, de nem szakad el, ha kiemeljük a tálból, hanem csak nyúlik.

Bő, sós, forrásban lévő vízben kifőzzük, hagyjuk pár percet forrni, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és egy kevés olajon átforgatjuk.

Gofri 8 féle feltéttel

Hozzávalók:
- 4 dl tej
- 5 dkg sütőmargarin
- 2 db tojás
- 30 dkg liszt vegyesen
- 1/2 csomag szárított élesztő
- 1 evőkanál cukor
- csipet só
Elkészítés:
A tejben a margarint felolvasztjuk, majd a többi hozzávalót belekeverjük. 1/2 órát pihentetjük, majd megsütjük. Tetszés szerinti feltétekkel tálaljuk.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.03.25. 00:30]

Új hozzászólás küldés

*
Neved
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Kép
(.jpg, .gif, .png formátum)
Küldés
Tuti menü