Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mondd el véleményed, tapasztalatod a Gasztronómia - a világ konyhái fórumon: Hal - Hal [5. oldal]
részletek »

Gasztronómia - a világ konyhái fórum: Hal - Hal [5. oldal]

Írd le véleményed, tapasztalataid a(z) Gasztronómia - a világ konyhái fórumon. Kérdezz bátran másoktól! Kellemes fórumozást kívánunk!

Fórum

Itt vagy: gasztronomia.tlap.hu » Gasztronómia - a világ konyhái fórum
Keresett kifejezés
Keresés
Hal a tortán - L.L. Junior menüje2013.03.24. 23:52 | Válaszolok | #60193
Hal a tortán - L.L. Junior menüje

Paraszttál

Csípős kolbász, tepertő, kolozsvári szalonna, házi sonka. A húsokat felszeleteljük majd lilahagymával és egyéb zöldségekkel tálaljuk.

Bodag (cigány kenyér)

Hozzávalók:
- 1 kg finom liszt
- 5 dkg élesztő
- kb. 2 teáskanál só
- 4-5 dl langyos víz
- olaj vagy zsír
Elkészítés: A lisztet egy tálba öntjük, hozzámorzsoljuk az élesztőt, megsózzuk. Először a víz felét hozzáadjuk, és egy erős fakanállal elkezdjük felverni. Amikor a vizet felvette, teszünk még hozzá annyit, hogy olyan legyen az állaga, mint a nagyon kemény nokedli tésztának. Jól kidolgozzuk. Konyharuhával lefedjük, és addig kelesztjük, míg kb. 2-3 szorosára dagad. Ha megkelt, egy kerek jénait (vagy más edényt, ami bírja a sütőt) kikenünk olajjal vagy zsírral, és beleöntjük a tésztát. A tetejét megkenjük vízzel. Nagy hőmérsékleten kb. 40-50 perc alatt készre sütjük. Ha kisült, azonnal tiszta terítőre vagy konyharuhára tesszük a sütőedényből, megspricceljük picit vízzel, és még így forrón betekerjük a ruhába.
Megjegyzés:
Nagyon sok variációban készíthető! Pl. a tésztába tehetünk hagymát, szezámmagot, köményt stb... Ha véletlenül nincs élesztőnk, elkészíthetjük szódabikarbónával vagy sütőporral is!. Természetesen ekkor nem kell keleszteni, tehát az elkészítési idő lerövidül. Káposztás vagy zsíros ételekhez kifejezetten ajánlatos. Villany sütőben sokkal szebb lesz, mint a gázosban, és puhább is!

Sült Oldalas

Hozzávalók:
- 1 kg sertésoldalas
- 2 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál zsír
- só
Az oldalast felcsíkozzuk a csontjaira merőlegesen. Megmossuk, hogy a csontból származó szilánkok lejöjjenek róla, szárazra töröljük, ízlés szerint sózzuk. Egy serpenyőbe beletesszük, felengedjük pici vízzel. Az apróra vágott vöröshagymát rászórjuk. Attól függően, hogy mennyire zsíros a hús, tegyünk bele olajat is. Lefedjük és elkezdjük párolni a húst. Ha villával óvatosan megszúrjuk, és már úgy érezzük, hogy könnyen belemegy, akkor jó. Leöntjük róla a vizet és hagyjuk lecsöpögni. Ez után elkezdjük sütni, egészen forróra hevített olajban, de nem sokban mert az oldalas lényege, hogy a saját zsírja sül ki belőle. Mindkét oldalát pirosra sütjük. Ha krumplipürével tálaljuk, akkor a húst meglocsolhatjuk a kisült zsírjával. Ha viszont a kenyér mellett döntünk, akkor hagyjuk megdermedni a zsírt.

Hagyományos palacsinta recept

Hozzávalók:
20 dkg liszt
2 tojás
1,5 dl ásványvíz
3 dl tej
csipet só
2 ek olaj
1-2 cs vaníliás cukor
Elkészítés:
A tojásokat felverjük, majd belekeverjük felváltva a lisztet és a tejet, majd hozzá a csipet só.
Hagyjuk fél órát pihenni, majd még egyszer alaposan elkeverjük és hozzáöntjük az ásványvizet, az olajat és a vaníliás cukrot. Sütjük.
Tanácsok:
Ez kb. 12-14 db palacsintához elég. Ha dupla adagot szeretnél, a tojáson kívül mindent duplázz meg!
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.03.25. 00:32]

Hal a tortán - Tóth Vera menüje2013.03.24. 23:48 | Válaszolok | #60192
Hal a tortán - Tóth Vera menüje

Minestrone leves

Hozzávalók:
3 db sárgarépa
3 db petrezselyemgyökér
3 db cukkíni
4 db paradicsom
1 petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
1-2 db vöröshagyma
20 dkg kolozsvári szalonna
1 üveg paradicsompüré
bazsalikom
teavaj vagy kókuszzsír
bors
himalájasó
babérlevél
Elkészítés: A vöröshagymát felkockázzuk és olívaolajra tesszük a fazékba és megdinszteljük közepes lángon. Először a karikára vágott répát, petrezselyemgyökeret, fokhagymát rádobjuk a vöröshagymára. Majd rátesszük a borsot, majorannát és vizet teszünk hozzá, addig öntjük, míg ellepi a zöldségeket. Mikor már melegszik, hozzáadjuk a babérlevelet (1-3 db-ot), a szalonnát (felkockázva), majd később, kb. 10 perc múlva hozzáadjuk a cukkinit, paradicsomot, petrezselymet, bazsalikomot, paradicsompürét és tele kell tölteni vízzel a lábost, majd lefedjük és megfőzzük a levest. Ízlés szerint fűszerezzük tovább.
Tálalhatjuk parmezánnal, trappista sajttal, tetejére bazsalikomleveleket szórunk!

Baconos-sajtos rakott csirkemell

Hozzávalók:
6 csirkemell
1-2 csomag bacon szalonna
4 db tojás
30 dkg trappista sajt
himalájasó
bors
fokhagyma
olívaolaj
dióolaj
Elkészítés: A csirkemelleket félbevágjuk, nem sok fűszerrel megízesítjük, majd nyakon öntjük dióolajjal és olívaolajjal, fokhagymát, mézet (keveset) adunk hozzá és belemasszírozzuk a húsba. Míg egy kicsit beissza a csirke az olajakat, fűszereket, addig elkészítjük a hőálló tálunkat. Kivajazzuk és kirakjuk a tál alját baconnel úgy, hogy hagyjuk kilógni a felét a szélén. Majd leütjük a tojásokat egy külön tálban és megmártogatjuk benne a csirkéinket, majd elkezdjük rápakolni a baconre. Egy réteg után reszelünk sajtot,
1 réteg csirke, egy réteg sajt, még egy réteg csirke, még egy réteg sajt. A végén a kilógó baconnel elkezdjük becsomagolni a rakott csirkét, majd 180 fokra betesszük a sütőbe és 40-60 percig sütjük. A végén, ha van grill funkciónk, 2 percig pirítsuk a bacont a tetején 200-250 fokon.

Sütőtökös krumplipüré
Hozzávalók:
1 kisebb sütőtök
5-6 db krumpli
1 teavaj
himalájasó
Elkészítés: A sütőtököt felnégyeljük, kimagozzuk és betesszük a sütőbe 180 fokra (mehet a csirkével együtt) puhára sütjük. Addig elkészítjük a burgonyapürénket ízlés szerint. Mikor kész a tök, kikanalazzuk a húsát és összepasszírozzuk a pürével.

Magos Saláta
hozzávalók:
1 fej jégsaláta
tökmag
méz
balzsamecet
mogyoróolaj
olívaolaj
olívabogyó(fekete)
citrom
himalájasó
A salátát felvágjuk, tálba tesszük és ízesítjük egy kis balzsamecettel, mézzel, mogyoróolajjal, himalájasóval, citrommal, borssal. Rászórjuk a tökmagot és összekeverjük. (Ha még pikánsabbat szeretnénk, akkor pirítsuk meg a tökmagokat)

Málnás-Almás morzsa

Hozzávalók:
1csomag fagyasztott, vagy friss málna
6 db zöldalma
zabpehely
szerecsendió(őrölt)
fahéj (őrölt)
vaj, vagy kókuszzsír
mandulaliszt
nyírfacukor
kókuszreszelék
Elkészítés: Az almákat meghámozzuk, kiszedjük a közepét és felkockázzuk. Egy serpenyőbe tesszük, vizet engedünk rá, addig, amíg el nem lepi, majd kicsit megrottyantjuk. Akkor kell levenni, mikor elkezd forrni, még roszogós legyen az alma. Leszűrjük! Ráteszünk 2 teáskanál fahéjat és negyed pohár nyírfacukrot. Félretesszük.
A száraz hozzávalókat egy külön tálban csináljuk.
1 pohár zabpelyhet, 3/4 pohár kókuszreszeléket, 1 pohár mandulalisztet, fél pohár nyírfacukrot, 1 teáskan?l fahéjat, 3/4 pohár vajat folyékonyan 2 teáskanál szerecsendiót összekeverünk. Morzsa szerű állaga lesz. Kis szuflés kerámiatálakat veszünk (6 db-ot) és először a málnát, majd az almákat beletesszük, majd rá a morzsánkat. 180 fokon betesszük a sütőbe és 45 percig sütjük. Mikor kész, kicsit meg lehet grillezni a tetejét, hogy ropogós legyen a morzsa. Fagyival tálaljuk, miután kihűlt egy kicsit. Lehet magában is enni, úgy is nagyon finom.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.03.25. 00:32]

Hal a tortán - Gáspár Laci menüje2013.03.24. 23:45 | Válaszolok | #60191
Hal a tortán - Gáspár Laci menüje

Tonhal krém

Hozzávalók:
- 3 natúr tonhal konzerv
- citromlé
- majonéz
- mustás
- petrezselyem.
- 2 ek vaj
Lecsöpögtetjük a tonhalat, majd alaposan kikeverjük a vajjal és a majonézzel, adunk hozzá egy kis mustárt. Petrezselyemmel díszítjük és pirítósra kenve tálaljuk.

Mozzarellás julienne zöldségekkel töltött csirkemell pesto rossóval és parmezános farfellével

Csirkéhez:
- 3 db bőrös csirkemell filé
- 2 db cukkini
- 2 db sárgarépa
- 1-1-1 db tricolor paprika
- 20 dkg reszelt mozzarella
- 10 dkg krémsajt
- só, őrölt szerecsendió, őrölt fehérbors
- szárnyas fűszerkeverék
- 3 db tojás
- zsemlemorzsa tetszés szerint
- ruccola
A csirkemellet kinyitjuk és befűszerezzük, majd elkészítjük a tölteléket. A zöldségeket julienne-re vágjuk, egy tálba tesszük és összekeverjük a reszelt mozzarellával, a krémsajttal, a tojással és egy kevés zsemlemorzsával (csak annyival, amennyit felvesz). Sóval, szerecsendióval és fehérborssal ízesítjük. A megnyitott csirke közepébe öklömnyi nagyságú gombócokat teszünk. Ráhajtjuk a csirke két szélét, és bőrrel felfelé olivaolajjal megkent tepsibe tesszük. 150-160 fokon készre sütjük. A tésztát al dente főzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük. A lecsöpögtetett tésztát egy tálba tesszük olivaolajjal meglocsoljuk.
Pesto Rosso:
- 5 dkg fenyőmag
- 20 dkg aszalt paradicsom
- 1 liter hámozott kockázott paradicsomkonzerv
- 5 levél friss bazsalikom
- 3 gerezd fokhagyma
- 10 dkg reszelt Granna Padano
- só, fehérbors ízlés szerint
A fenyőmagot száraz serpenyőben két percig pirítjuk. Nem kell, hogy színe legyen, csak illata. A szárított paradicsomot apró kockára vágjuk. A fokhagymát, a fenyőmagot és a parmezánt aprítógépbe tesszük. Olivaolajat hevítünk beletesszük a hámozott, kockázott paradicsomkonzervet, hozzákeverjük az aprított dolgokat, plusz adunk hozzá friss, vágott bazsalikomot, sót, fehérborsot és egy nagyon pici cukrot. Felforraljuk. Tálalásnál meleg farfellére tesszük a mártást, megszórjuk reszelt parmezánnal, majd szórunk rá ruccolát.

Mákos guba

- 1 kg fonott kalács
- 15 dl tej
- 30 dkg kristálycukor
- 1 db vaníliarúd
- 1,5 citrom reszelt héja
- 15 dkg darált mák
A tejet a cukorral, a reszelt citromhéjjal, a vaníliarúd kikapart belsejével és a mákkal felfőzzük, majd a kb. 3x3 cm-es kockákra vágott kalácsra merőkanál segítségével rákanalazzuk, miközben fakanállal összekeverjük, végül hőálló tálba öntjük.
Vaníliásodó
- 1 liter tej
- 5 db tojás
- 30 dkg kristálycukor
- 1 vaníliarúd
9 dl tejet 15 dkg cukorral és a vaníliarúd kikapart közepével felfőzzük. A maradék 1 dl tejet az 5 tojás sárgájával simára keverjük, a felforralt tejbe öntjük és besűrítjük. Az 5 db tojás fehérjét a maradék 15 dkg cukorral kemény habbá verjük. Lassan adagolva a habot belefőzzük a tejbe. Végül a sodót a mákos gubára öntjük és 180 fokon 20-25 percig sütjük
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.03.25. 00:35]

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Hal a tortán - Mohamed Fatima menüje2013.03.24. 23:40 | Válaszolok | #60190
Hal a tortán - Mohamed Fatima menüje

Kaszinótojás, tormakrémes sonkatekercs

Hozzávalók:
- 12 db tojás
- mustár
- só, bors
- 15 dkg gépsonka
- majonézes torma
- besamel mártás
- só, bors
Elkészítés:
Kifőzzük a tojásokat, félbevágjuk, a sárgáját külön tálba tesszük, hozzáteszünk egy evőkanál mustárt, sót, borsot és visszatöltjük a fehérjébe.
A majonézes tormát összekeverjük a besamel mártással, sózzuk, borsozzuk, betekerjük a sonkába.

Sült kacsa, hagymás tört krumplival, párolt káposztával

A kacsákat besózzuk, majorannával bedörzsöljük. Vizet, olajat öntünk rá, befóliázzuk és 2-3 órát sütőben, 100 fokon sütjük.
Kifőzzük a krumplit sós vízben, hagymát pirítunk olajon. A krumplikról leöntjük a vizet, összetörjük és a sült hagymát ráöntjük, majd kis ételízesítővel megízesítjük.
2 fej káposztát vékony csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, ecetet teszünk rá, olajat, cukrot, őrölt köménymagot. Addig főzzük, míg meg nem barnul a káposzta.

Tiramisu

Hozzávalók:
- 1 doboz mascarpone
- 1 zacskó habtejszín, tej
- 1 csomag vanília puding (főzés nélküli)
- cukor, fahéj
- babapiskóta
- kávé
- rum aroma
Összekeverjük habverővel a mascarpónét, a habtejszínt, és a vanília pudingot. 2-3 dl tejjel hígítjuk, majd egy kávéskanál fahéjat és cukrot teszünk hozzá. A babapiskótát soronként meglocsoljuk meleg, rum aromás kávéval, majd a krémet ráöntjük. Eloszlatjuk rajta, majd még egy sor babapiskótát teszünk rá, azt is megáztatjuk rumos kávéval és a maradék krémet ráöntjük. Kakaóporral díszítjük.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.03.25. 00:35]

Hal a tortán - Kökény Attila menüje2013.03.24. 23:36 | Válaszolok | #60189
Hal a tortán - Kökény Attila menüje

Tárkonyos pulykaragu-leves cipóban

Hozzávalók:
- 1 kg pulykahús
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 db zeller zöld
- 1 db karalábé
- 1 kg mirelit zöldborsó
- só, bors, vegeta, tejszín, tárkony, olaj
Elkészítés:
1. A csirkemell filét apró kockákra vágjuk.
2. Egy jó nagy lábosban felhevítjük az olajat, rádobjuk a húst es fehéredésig pirítjuk.
3. A zöldségeket felkockázzuk és a húshoz adjuk. (Személy szerint a répán kívül minden zöldséget egészben szoktam hagyni és miután kész a leves, kihalászom őket az egészben hagyott hagymával együtt.)
4. Hozzáadjuk a tárkonyt, az erőleveskockákat és a szárított petrezselymet, majd felöntjük vízzel.
5. Forrás után, fedő alatt, takaréklángon addig főzzük, míg minden megpuhul. Amikor már majdnem puha a többi zöldség, akkor adjuk hozzá a zöldborsót a leveshez.
6. Egy kis tálba öntjük a tejszínt, és rámerünk 3-4 merőkanál levest, simára keverjük és a leveshez adjuk.
7. Jól megkavarjuk az egészet és még egy kis tárkonyt morzsolunk bele.

Sertéspörkölt gombócban

Sertéspörkölt:
2 kg lapocka, 2 nagy fej hagyma, hús, fűszerezés, főzés. Vége felé paradicsom, paprika
Elkészítés:
A hagymát megpároljuk, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát,az őrölt köményt,a sűrített paradicsomot, kevés vizet öntünk rá,és 2-3 percig forraljuk. Belerakjuk a kockára vágott húst, kevés vizet öntünk még rá és megfőzzük. Ha paprikát is teszünk bele. a paradicsommal egy időben rakjuk bele

Gombóc elkészítése:
1. gombóc: a kockára vágott krumplit sós vízben feltesszük főni
2. összetörjük a krumplit, hozzáadunk 1 egész tojást, 2 evőkanál zsírt, finomlisztet
3. A habarás előtt kiveszünk húst a pörköltből és beletöltjük a gombócokba
4. Az elkészült sertéspörkölttel tálaljuk.

Napközis piskóta csokiöntettel

Piskóta:
8 tojást kettéválasztunk, a fehérjét habbá verjük, félretesszük. A sárgáját: 50 dkg cukorral, 2 dl olajjal, 2dl vízzel összekeverjük, közben 50 dkg lisztet 2 db sütőporral összekeverünk. Hozzáadjuk a fehérjehabot. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és kb. 35-40 percig 160 fokon sütjük.
Csokiöntet:
50 dkg kakaóport 3 púpozott evőkanál lisztet összekeverjük, tejjel kikeverjük és sűrűre főzzük. Kis vajat teszünk még bele, hogy fényes legyen.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.03.25. 00:36]

Hirdetés
Hal a tortán - Hajdú Péter menüje2013.03.24. 23:32 | Válaszolok | #60188
Hal a tortán - Hajdú Péter menüje

Padlizsánkrém

Hozzávalók:
- 4 db padlizsán
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 dl majonéz
- 1 csokor petrezselyem
- só
- bors
Elkészítés:
A padlizsánokat megmossuk. Letörölgetjük és nyílt láng felett addig sütjük, amíg teljesen puha nem lesz (sütőben is süthetjük, de akkor nem lesz füstös ízű. Ilyenkor lehet egy picit csalni és füstölt-íz kockát reszelhetünk rá). A padlizsánokat kihűlés után megtisztítjuk és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk az olívaolajon lepirított vöröshagymát, petrezselymet, fokhagymát, majonézt és merülő mixerrel óvatosan elkeverjük (nem baj, ha darabos marad). Ízesítjük sóval és őrölt borssal.

Konfitált koktélparadicsom
Hozzávalók:
- koktél paradicsom:0.5kg
- fokhagyma:3 gerezd
- rozmaring
- só
- bors
- olaj (olíva is lehet)
Elkészítés:
A paradicsomokat megmossuk és egy tepsibe tesszük. Megszórjuk friss rozmaringgal, szeletelt fokhagymával, sóval és borssal. Annyi olajat öntünk rá, hogy éppen ellepje. Sütőben 90 Celsius fokon, kb. 2 órán át sütjük.

Spárgakrém leves, pirított erdei gombával

Hozzávalók:
- 1kg spárga
- só
- bors
- cukor
- 1.5dl tejszín
- 2db tojássárgája
- 1dl citromlé
- 1dkg vaj
- 10 dkg erdei gomba
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 csokor petrezselyem
A spárgát megtisztítjuk (ha frissel dolgozunk, a héjából alaplevet főzünk). A friss spárgát az alaplében kezdjük főzni. Ha mirelit spárgánk van, akkor simán fagyott állapotban kezdjük főzni. Mikor a spárga 3/4ig megpuhult 10 db spárgáról a fejet levágjuk, tálalásig félre tesszük. Ízesítjük sóval, borssal, citromlével, pici cukorral. Ha a spárga megpuhult, botmixerrel össze turmixoljuk és szűrön átszűrjük. Ezután még egyszer felforraljuk. A tejszínt és a tojássárgáját simára keverjük és folyamatos keverés mellet hozzáadjuk a leveshez. Ezután már forralni nem szabad, amennyiben szükséges utólag ízesíthetjük. Sűríteni étkezési keményítővel lehet.
Az erdei gombát megmossuk, megszárítjuk. Olíva olajat serpenyőben felhevítünk, beletesszük a szeletelt fokhagymát és hirtelen megpirítjuk. Rátesszük a szeletekre vágott erdei gombát és még 2 percig pirítjuk. Apróra vágott petrezselyem zölddel megszórjuk.

Töltött csirkecomb, forgatott burgonyával

Hozzávalók:
- 5 db csirkecomb
- 0.25 dkg kenyér
- 0.2 kg gomba
- 1 db pritamin paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db főtt tojás
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
- 3 db tojás

Forgatott burgonya
- 2 kg burgonya
- 2 fej vöröshagyma
- 0.3 kg bacon szalonna
- só, bors, steak fűszerkeverék
- 1 csokor petrezselyem

Elkészítés:
A csirkecomb felső combcsontját eltávolítjuk, megsózzuk, borsozzuk. A kenyeret beáztatjuk, levét kinyomkodjuk. Az apróra vágott vöröshagymát olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk az apróra vágott gombát, paprikát, petrezselyem zöldet, továbbá sózzuk, borsozzuk. A tűzről levéve kicsit lehűtjük, és összekeverjük a kenyérrel, a főtt tojással, és az egész tojásokkal. A csirke comb bőrét óvatosan fellazítjuk és a tölteléket betöltjük. Tepsibe tesszük, kevés olajat locsolunk rá és alufóliával lefedve 170 fokon sütjük kb. 45 percig. Ezután a fóliát levéve tovább sütjük 180 fokon 30 percig.
A burgonyát héjában megfőzzük, majd lehűtjük. Tisztítás után felkarikázzuk. A vöröshagymát vékony cikkekre vágjuk, a bacon szalonnát vékony csíkokra vágjuk. Az egészet lazán összekeverjük, pici olajat öntünk rá és 180 fokos sütőben időnként megkeverve pirosra sütjük. Ha elkészült, petrezselyemmel megszórjuk.

Csokoládé sufle

Hozzávalók:
- 2 tábla étcsoki
- 4 evőkanál kristálycukor
- 4 evőkanál vaj
- 4 evőkanál liszt
- 4 egész tojás
Elkészítés:
A suflé formákat kivajazzuk, kilisztezzük. Vízgőzön a csokit a vajjal és a cukorral összekeverjük és megolvasztjuk. Ezután hozzáadjuk a lisztet, és a tojásokat. Az előkészített formákba kiadagoljuk a masszát és 255-260 fokos, előmelegített sütőben 6 ( ! ) percig sütjük.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.03.25. 00:37]

Hal a tortán - Dukai Regina menüje2013.03.24. 23:27 | Válaszolok | #60187
Hal a tortán - Dukai Regina menüje

Rikottás cukkini, olasz sonkák, sajtok

Hozzávalók:
- 25 dkg laktóz mentes túró
- tejszín
- só, bors
Elkészítés:
A cukkinit vékony szeletekre vágjuk és kevés olajon megsütjük. Közben a laktóz mentes túrót összekeverjük a tejszínnel, hogy krémes állagú legyen, fűszerezzük (só, bors). A túrót beletekerjük a cukkinibe és tálaljuk. Felszeleteljük a sonkát, a szalámit, a mozzarellát és a paradicsomot.

Főétel
Caponata

Hozzávalók:
- 1 kg padlizsán
- 20 dkg fekete olajbogyó
- 1/2 kg héj nélküli paradicsom felvágva
- kb. 60dkg zellerszár ? kb. fél centisre vágva
- 2 nagy fehérhagyma felkarikázva
- kb. 3 kk kapribogyó
- 50 gr cukor
- 60 gr fenyőmag
- fél pohárka jó minőségű balzsamecet
- néhány levél bazsalikom
- só
- olívaolaj

Elkészítés:
A padlizsánt megmossuk, majd kis kockákra vágjuk, szűrőbe tesszük és kissé besózzuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk és elkezdjük pirítani rajta a hagymát. Hozzáadjuk a fenyőmagot, kapribogyót, olajbogyót, majd a paradicsomot. Egy másik serpenyőben szintén olívaolajon megpirítjuk a zellerszárat, majd hozzáadjuk az időközben lecsepegtetett és megtörölgetett padlizsánt. Pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymás egyveleget. Összeforraljuk, cukorral sóval, ecettel ízesítjük. Hagyjuk kihűlni, az összetépkedett bazsalikomlevelekkel megszórva tálaljuk.

Vitello al limone

Hozzávalók:
- 8 szelet borjúkaraj
- kevés liszt a forgatáshoz
- 50 gr vaj
- 1-2 citrom leve
- 1-2 dl alaplé
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors

Elkészítés:
A húsokat kissé kilapogatjuk, kiveregetjük, majd lisztbe forgatjuk. Serpenyőben vajat olvasztunk, majd a húsokat megpirítjuk rajta, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges két részletben sütjük. Mikor az összes hús megvan, egyberakjuk a serpenyőben citromlevet, alaplevet öntünk rá, beforraljuk, majd megszórjuk petrezselyemmel és tálaljuk.

Panna cotta

Hozzávalók:
- 6 dl tejszín
- 5 dkg cukor
- 1 vaníliarúd
- 4 lapzselatin

Elkészítés:
A tejet a vaníliarúd kikapart belsejével, a rúddal és a cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a tejszínt, ezzel is egy kicsit megmelegítjük, majd a tűzről lehúzva pár percig pihentetjük. Kivesszük a vanília rudat. A lapzselatint hideg vízbe áztatjuk, amint megpuhult kinyomkodjuk és kézi habverővel belekeverjük a még meleg tejszínbe. Alaposan összekeverjük, amíg a zselatin fel nem oldódik, majd tálkákba töltjük és egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni. Tálalásnál a tálkákat pár pillanatra forró vízbe helyezzük, így könnyen ki tudjuk borítani a tálból mennyei desszertünket. Erdei gyümölcs, avagy karamell öntettel azonnal tálaljuk. Az erdei gyümölcs öntethez egy kb. 20-25dkg erdei bogyós gyümölcsöt (lehet mirelit is) egy kanál mézzel felforralunk. Egy részét botmixerrel pürésítjük, összekeverjük az egészben hagyott gyümölccsel. Ezzel az öntettel leöntve tálaljuk a panna cottát.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.03.25. 00:38]

Hal a tortán - Gesztesi Károly menüje2013.03.24. 23:20 | Válaszolok | #60186
Hal a tortán - Gesztesi Károly menüje

Tárkonyos borjúragu leves

Hozzávalók:
- kb. 1 kg borjúhús
- 4-5 nagy répa
- 1 karalábé
- petrezselyem
- 200 g borsó
- vöröshagyma
- fokhagyma
- tárkony
- só, bors
- tejszín
- citrom
Elkészítés:
A finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk az olajon, beletesszük az apró kockára vágott borjúhúst, sóval, borssal, tárkonnyal ízesítjük, és addig pároljuk, míg félig megpuhul. Ekkor hozzáadjuk az apró kockára vágott vegyes zöldségeket és tovább pároljuk. Amikor megpuhult, beletesszük a zöldborsót és a citromot, és felengedjük vízzel. Miután a leves felforrt, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet.

Rakott borjú pirított szalonnás gnoccival

Hozzávalók:
- 1,5 kg borjú
- ementáli sajt
- trappista sajt
- füstölt sajt
- házi tejföl
A borjút előző nap fokhagymás tejbe áztatjuk. Másnap elősütjük kérgesre. Tepsibe helyezzük a szeleteket. Rárakjuk a 3 féle sajtot,és tejfölt. Ugyanezt még két rétegben kell rárakni.

Tiramisu

Hozzávalók:
- 4 nagyon friss tojás,
- 3 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál kristálycukor
- 50 dkg mascarpone
- mandula és vanília aroma
- kb.40 db babapiskóta,
- a piskóta áztatásához: 3 dl erős feketekávé
- 7-8 evőkanál kristálycukor
Elkészítés:
A tojások sárgáját a kétféle cukorral habosra kavarjuk. Akkor jó, ha a cukor elolvadt,a massza kifehéredik és tejföl sűrűségű. A jól lehűtött krémsajtot hozzáadjuk, majd a martinival vagy konyakkal ízesítjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és lazán a sajtos krémbe forgatjuk. A babapiskóta áztatásához a hideg kávét a cukorral és a mandula aromába áztatjuk. A piskóta felét egyesével néhány másodpercre beleforgatjuk, majd amikor megszívta magát, kissé lecsöpögtetve,egy rétegben tálcára rakosgatjuk. A fele krémet egyenletesen rárakosgatjuk. A többi krémet a tetejére meg az oldalára kenjük, végül kakaóport szitálunk rá.
Hűtőszekrényben kb. fél órán át állni hagyjuk.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.03.31. 11:51]

Hal a tortán - Szabó Zsófi menüje2013.03.24. 23:16 | Válaszolok | #60184
Hal a tortán - Szabó Zsófi menüje

Céklarizottó

Hozzávalók:

- 2 lilahagyma, apróra vágva
- 3 db cékla
- 50 g vaj
- 300 g rizottó rizs
- 50g reszelt parmezán
- 1 pohár chardonnay
- csirke alaplé (lehet vegeta, vagy húsleveskocka)
- 50 g kecskesajt
- fenyőmag
- só, bors
A céklát alufóliában kb. 1 órára 200 fokos sütőbe tesszük, hagyjuk megpuhulni, utána a darálóba rakjuk. 20 g vajat felhevítünk, üvegesre pirítjuk a hagymát, belerakjuk a rizst, további 5 percet pirítjuk, beleöntjük a pohár fehérbort, kevergetjük, amíg fel nem szívja a nedvességet. Ezután apránként adagoljuk a csirke alaplevet, folyamatosan kevergetés után, ha ez kész, hozzáadjuk a céklát, összekeverjük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a maradék vajat, parmezánt, összekeverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Tálalása:
Lehetőleg martinis pohárban, tetejére morzsolunk egy kis kecskesajtot, rászórunk pár szem fenyőmagot, mentalevéllel koronázzuk!

A hal a piros szósszal

Hozzávalók:

- 5 seabass fillet
- 2 kaliforniai paprika
- 1 hosszú piros csípős paprika
- 2 hosszú édes piros paprika
- 1 hosszú szárított csípős piros paprika
- amilyen piros színű paprikát csak találsz
- french fokhagyma (culinaris)
- fél paradicsom, héj nélkül
- 1evőkanal édesnemes pirospaprika
- oliva olaj
- só, bors
Elkészités:
Berakjuk az összes paprikát egy tűzálló tálcán 180 fokos sütőbe, kb. 30-40 percre, de addig hagyjuk, míg teljesen meg nem ég, aztán meghámozzuk őket. Az összes hozzávalót, kivéve a halat, az ételdarálóba tesszük, krémesre daráljuk, kóstolgatva ízesítjük, sózzuk, borsozzuk. ezután fél órát pihentetjük.

Zöld szósz (koriander):
1 fokhagymát, olivaolajat, sót, borsot, pici citromot es egy csokor megmosott koriander levelet az ételdarálóba tesszük, és ledaráljuk, ha kész, fel órára a hűtőbe tesszük.

Krumpli:
A megpucolt, karikára vágott krumplit a sütőbe tesszük, fekete borssal, olivával, sóval, rozmaringgal és pucolatlan fokhagymával 180 fokos sütőbe tesszük és hagyjuk szépen megbarnulni (30-40perc).

Hal:
Paprikakrémmel bekenjük a halakat és 220-250 fokos sütőbe tesszük, úgy hogy a hal alatt legyen némi oliva olaj, kb. 10 percig sütjük.

Banános-kekszes túrókrém desszert

Hozzávalók:
- banán
- citromlé
- túrókrém
- cukor
- háztartási keksz
- kivi
Elkészítés:
A banánt pépesítjük, kevés citromlevet adunk hozzá ó. A túrókrémre rátesszük a banánkrémet, háztartási kekszet morzsolunk bele. Kivit és ízlés szerint egyéb gyümölcsöket szeletelünk a tetejére.
Poharakban, pudingos tálkákban tálaljuk.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.03.25. 00:26]

Hal a tortán - Galambos Lajos menüje2013.03.24. 23:12 | Válaszolok | #60183
Hal a tortán - Galambos Lajos menüje

Lencsekrémleves

füstölt alapléhez:
- 1,5 kg füstölt csülök
- 3 fej vöröshagyma
- 3 fej fokhagyma
- 5 db babérlevél
- 10 szem egész feketebors
- 30 dkg lencse
- 1 evőkanál mustár
- 10 dkg vargánya gomba
- 1 dl főzőtejszín
- 5dkg vaj
Elkészítés:
A csülökből, 3 fej vöröshagymából, 2 fej fokhagymából, babérlevéllel és egész feketeborssal füstölt alaplevet készítünk. Beletesszük az alapanyagokat egy fazékba, felengedjük vízzel és 1 órát főzzük. Leszűrjük. Az alaplével felöntjük a beáztatott lencsét, hozzáadunk 1 evőkanál mustárt, a vargányát és puhára főzzük. Kivesszük a gombát.
Botmixerrel pépesítjük, tejszínnel (1 dl) és 5 dkg vajjal dúsítjuk.

Konfitált libacomb

Hozzávalók:
- 5 db hízott libacomb
- 3 kg libazsír
- 3 szál sárgarépa
- 3 szál petrezselyemgyökér
- 1 db zeller
- 2 db paprika
- 2 db paradicsom
- 4 fej fokhagyma
- 5 fej vöröshagyma
- 10 db babérlevél
- egész bors, só, majoranna, őrölt kömény, őrölt fekete bors
Elkészítés:
A tisztított libacombot, sóval, frissen őrölt borssal, majorannával, őrölt köménnyel jól befűszerezzük. Felolvasztjuk a libazsírt. A sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, felszeleteljük, a paradicsomot és a vöröshagymát negyedeljük, a fokhagymát keresztbe héjastól kettévágjuk. Egy fazék aljába halmozzuk a zöldségek felét, 5 babérlevelet, 10 szem egész borsot. Erre öntjük a megolvasztott libazsírt, de fontos, hogy teljesen ellepje a zsír. Lassú tűzön főzzük úgy, hogy ne forrjon, hanem csak gyöngyözzön, mint a húsleves. 8 órán keresztül főzzük. Ha megpuhult, a libacombokat egy tepsibe helyezzük és 200 fokos sütőben 10 perc alatt ropogósra sütjük.
Megjegyzés: Készíthetjük sertészsírral is. Fazék helyett használhatunk mély tepsit is, s ekkor 85 fokos sütőben készítjük 8 órán át.

Krumplikása

Hozzávalók:
- 40 dkg burgonya
- só, bors
- libazsír
- 2 dl tejföl
Elkészítés:
A felkockázott krumplit sós vízben puhára főzzük, összetörjük, sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben libazsírt hevítünk, elterítjük rajta a krumplipépet, mindkét oldalát megpirítjuk. Megkenjük tejföllel és ráhalmozzuk a libazsírban megpirított hagymát.

Káposztapüré

Hozzávalók:

- 1 kis fej lilakáposzta (1/2 kg)
- 1 dl olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 10 dkg kristálycukor
- 1 db birsalma
- só, őrölt feketebors, őrölt kömény
- 1 db narancs
- 1 dl almaecet
Elkészítés:
Kevés olajon kristálycukrot karamellizálunk. Hozzáadjuk a felszeletelt vöröshagymát, lepirítjuk, hozzáadjuk a felszeletelt lilakáposztát, belereszeljük a birsalmát, belecsavarjuk 1 narancs levét, sóval, őrölt borssal, őrölt köménnyel fűszerezzük. Hozzáadunk 1 dl almaecetet és fedő alatt puhára pároljuk. Melegen pürésítjük.

Császármorzsa

Hozzávalók:
A tésztához:
- 10 dkg búzadara
- 1 dkg liszt
- 3 tojás
- 10 dkg kristálycukor
- 2,5 dl tej
A sütéshez:
- 1 dkg vaj
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a búzadarával és a tejjel. A masszát egy órán át állni hagyjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral, és összekeverjük a masszával. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a keverékbe. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk. A masszát a serpenyőbe öntjük. Egy fakanállal folyamatosan kevergetjük, amíg szét nem esik kisebb darabokra.
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.03.31. 11:51]

Új hozzászólás küldés

*
Neved
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Kép
(.jpg, .gif, .png formátum)
Küldés
Tuti menü