Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mondd el véleményed, tapasztalatod a Gasztronómia - a világ konyhái fórumon: Hal - Penky [6. oldal]
részletek »

Gasztronómia - a világ konyhái fórum: Hal - Penky [6. oldal]

Írd le véleményed, tapasztalataid a(z) Gasztronómia - a világ konyhái fórumon. Kérdezz bátran másoktól! Kellemes fórumozást kívánunk!

Fórum

Itt vagy: gasztronomia.tlap.hu » Gasztronómia - a világ konyhái fórum
Keresett kifejezés
Keresés
Hal a tortán - Zsidró Tamás receptjei2013.03.24. 23:06 | Válaszolok | #60182
Hal a tortán - Zsidró Tamás receptjei

Boszorkány ujjak:

Hozzávalók:

- 23 dkg puha vaj
- 20 dkg porcukor
- 1 db tojás
- 1 kávéskanál sütőpor
- 38 dkg liszt
- 1-2 csomag vaníliás cukor
- 1 kávéskanál színtelen mandula aroma
- 1 csipet só
- 10 dkg egész fehér mandula (pucolt, nem sós)
- lekvár, vagy csokoládé

Elkészítés:

A liszthez hozzákeverjük a sütőport és a sót. A vajjal elkeverjük a tojást, cukrot, mandulaaromát és a vaníliát. Végül a vajas és a lisztes keveréket egybedolgozzuk. A tésztából cipót gyúrunk, folpackba csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük.
A hűtőből vegyünk ki egy kis tésztát (pl a cipó 1/4-ét), és 1-2 kávéskanálnyi tésztából ujjnyi méretű kis hengereket készítsünk. Formázzuk őket ujj alakúra: a kis hengereket első és második harmaduknál kissé nyomjuk össze, valamint tompa élű késsel készítsünk rájuk kis redőket - mint amilyenek az ujjperceinknél vannak. Végül az ujj végére köröm gyanánt helyezzünk el egy szem mandulát. Kivajazott-lisztezett, vagy sütőpapírral letakart tepsire téve 15-20 percig süssük közepesen meleg sütőben. Miután kivettük a sütőből, hagyjuk kihűlni. Ezután egyesével szedjük le a körmöket, a helyükre nyomjunk egy kicsi lekvárt, vagy olvasztott csokoládét, majd nyomjuk vissza a mandulát.

Szellemek:

Hozzávalók:
- 4 db tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- csipet só
- 1 kocka csokoládé

Elkészítés:
A friss, szobahőmérsékletű tojásfehérjét egy csipet sóval, vízgőz felett, a robotgép legkisebb fokozatán kezdjük el felverni. Szitáljuk hozzá a porcukrot, és folyamatosan, megállás nélkül verjük kemény habbá. ( A hab akkor lesz jó, ha késsel belevágva a vágás nyoma megmarad.)

A sütőt melegítsük elő. A sütőlapot béleljük ki sütőpapírral.

A szellemek megalkotásához használhatunk habzsákot. A habzsák végére nem kell díszítőcsövet tenni, elég, ha csak a csőtartó műanyagot helyezzük a zsák belsejébe. A habzsák száját hajtsuk félig vissza, és a habot kanalazzuk a belsejébe.
A zsák száját hajtsuk vissza, a habot a kezünkkel óvatosan húzzuk a díszítőcső felé, és a hab fölött csavarjuk meg a zsákot.
A habzsákból a sütőpapírra egyenletes távolságban, nyomjunk ki kúp alakú formákat. Az aljához adagoljunk több habot, majd felfelé húzva egyre kevesebb habot adagoljunk, a végét pedig egészen keskenyítsük el.

A habcsókokat tegyük az előmelegített sütőbe, és szárítsuk.
Vízgőz felett olvasszunk meg 1 kocka csokoládét.
A szellemeket óvatosan vegyük le a sütőpapírról, majd fogpiszkáló segítségével, a csokoládéval rajzoljunk szemeket és szájakat a szellemekre.
Sütési hőfok: 80°C
supertv2.hu



[A hozzászólás moderálva: 2013.03.31. 11:52]

Hal a tortán - Rákóczi Feri receptje2013.03.24. 22:59 | Válaszolok | #60181
Hal a tortán - Rákóczi Feri receptje

Narancsos nyársalt liba, mézes chilis gyömbéres sült tökkel

Hozzávalók:

- 1 liba
- 2 nagyobb tök
- chili,
- 3 gyömbér,
- 1 üveg méz
- 1,5 kg narancs
- alufólia (sült tökhöz)

Elkészítés:

Az előkészített, befűszerezett libát felhúzzuk a nyársra, folyamatosan sütés közben narancsos mézzel kenegetjük, locsoljuk. Mindeközben a megpucolt és feldarabolt sütőtököt, a mézes chilis gyömbéres lében pácoljuk, majd a liba sütési idejének felénél a tökdarabokat alufóliában roston megsütjük.



[A hozzászólás moderálva: 2013.03.25. 00:23]

Hal a tortán - Lakatos Márk receptje2013.03.24. 22:58 | Válaszolok | #60180
Hal a tortán - Lakatos Márk receptje

Leveles vajas tésztában sült harcsafilé céklamártással

Tészta
Hozzávalók:

- 30 dkg simaliszt
- 1 kávés kanál só
- 1 kávés kanál cukor
- 1 tojás
- 1 dl enyhén ecetes víz
- 25 dkg ráma margarin

Elkészítés:
A margarint kikeverjük, két kanál liszttel, és félórát pihentetjük. A liszt többi részébe beletesszük a tojást, és beleöntjük a langyos ecetes vizet, amiben
feloldottuk a sót, és a cukrot, és puhább rétestésztát készítünk. Jól kidolgozzuk. Félórát pihentetjük, kinyújtjuk, és belecsomagoljuk a margarint, majd téglalap alakúra sodorva, négyrét hajtogatjuk. 20 percet pihentetjük.
Ezután újabb nyújtás, és ismét hajtogatás következik, de már csak három részre
hajtjuk. Ezt még kétszer megismételjük, majd süthetjük.
Előmelegített sütőben, 200C°-on.

Harcsa
Hozzávalók:

- 80dkg harcsafilé
- 20 dkg rókagomba
- 10 dkg póréhagyma
- 4 dkg liszt
- 2 dl tej
- 1 dl tejszín
- 10 dkg vaj
- 1 csomag kapor
- 1db citrom
- színes bors
- Só

Elkészítés:
A harcsafilét vajon elősütjük, majd utána az elkészített leveles tésztába halmozzuk. Batyut formálunk belőle, fűszerezzük és tojással megkenjük.

Céklamártás
Hozzávalók:
- ? kg cékla
- 1 teavaj
- cukor
- kökényecet (vagy balzsamecet)
- extra szűz olívaolaj
- szénsavmentes ásványvíz
- tengeri só
- 1 citrom
- barnacukor

Elkészítés:
? kg vékonyra vágott hámozott céklát vajon karamellizálunk. Kökényecetet (vagy balzsamecetet) extra szűz olívaolajat, barna cukrot adunk hozzá. Széndioxidmentes ásványvízzel hígítjuk, botmixerrel pürésítjük, ha kell, még szitán áttörjük. Sóval és néhány csepp citrommal ízesítjük.



[A hozzászólás moderálva: 2013.03.25. 00:22]

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Hal a tortán - Hargitai Bea receptje2013.03.24. 22:56 | Válaszolok | #60179
Hal a tortán - Hargitai Bea receptje

Sütőtök krémleves- Sütőtökben tálalva

Hozzávalók:

- 2 kg sütőtök (sugar pumpkin)
- 1O dkg vaj
- 3 fej vöröshagyma
- 2-3fej fokhagyma
- 3 db konzerv kókusztej
- curry
- szárított koriander por
- cayenne bors
- barna vagy nádcukor
- 2 húsleves kocka
- tökmag
- só
- bors
- olaj
- tej
- fél csésze tejszín

Sütőtök krémleves elkészítése:

A tököt felbe vágjuk, majd sütőben kb. 45-60 percig megsütjük.
Közben a hagymát, fokhagymát vajon, olajon megdinszteljük. Amikor már megpuhult, rátesszük a curry-t a szárított koriander port és a cayenne borsot. Hozzáadjuk a tököt és a húslevest (víz es leveskocka). Főzzük kb. 15 percig. Ha megfőtt, kéziturmixal összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a kókusztejet es a barna cukrot és egy pici sót. A végén a tányérokba (kis tökökbe) rakjuk. A tökmagot serpenyőben megpirítjuk, és a tetejére szórjuk.



[A hozzászólás moderálva: 2013.03.25. 00:21]

Hal a tortán - Bangó Margit receptje2013.03.24. 22:53 | Válaszolok | #60177
Hal a tortán - Bangó Margit receptje

Tökös borjú szűz Serrano sonkás krokettel, hagymavarázzsal

Hozzávalók:
- 1,5-2 kg borjú szűzérme
- 1 nagy csomag baconszalonna
- 15 dkg serrano sonka
- 1 nagy kb 4-5 kg-os sütőtök
- só
- fehérbors
- szerecsendió
- liszt
- 1 liter olaj
- 2 kg burgonya
- 0,5 liter főzőtejszín
- 2 nagy kiszerelésű teavaj
- tojás
- zsemlemorzsa
- barna cukor
- 1 doboz koktél paradicsom
- 1 friss zsálya fűszernövény
- 1 kígyó uborka
- 1 fej saláta
Elkészítés: Borjú szüzet lehártyázzuk, majd 5 dkg-os érméket vágunk, amit sóval, frissen őrölt borssal ízesítünk majd szeletelt baconba göngyöljük. Vajon ízlés szerint mediumra megsütjük.
A sütőtököt kettévágjuk, kimagozzuk, barna cukorral megszórjuk, és kb. 45 percig sütjük, majd a húsát kihűtjük. Héjában megfőzzük a burgonyát, melegen megtisztítjuk, majd áttörjük, a sütőtök 23 részével, valamint az apróra vágott serrano sonkával egyneműsítjük. Sóval, fehér borssal, szerecsendióval ízesítjük majd lisztet hozzá szitálva formázható állagú pépet kapunk.
Kihűtjük és panírozzuk majd forró zsiradékban kisütjük. A maradék sütőtököt ízesítjük, és tejszín hozzáadásával mártást főzünk.
Tálalásnál a sütőtökös kroketteket egymás mellé halmozzuk a mártást kihúzzuk és a 3X5 dkg medium-ra sütött borjú szüzet tesszük, zsályával díszítjük.



[A hozzászólás moderálva: 2013.03.25. 00:20]

Hirdetés
Sti2012.03.24. 19:51 | Válaszolok | #49111
Sti

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Ebben a tavaszi idényben, írom a szakdolgozatomat, amely gasztronómiához kapcsolódik. Főként éttermi és egyéb vendéglátóegységekben történő szokásokra, kedveltebb ételfélékre, stb. lennék kíváncsi.

Nagyon nagy segítség lenne ha kitöltenétek egy rövid feleletválasztós kérdőívet.

A kérdőív az alábbi linken elérhető:

http://ripet.hu/feedback.php?kid=52fcce8d810954af7644c7e40ee61a8e

Előre is köszönöm mindenkinek!

Lilahajnal2011.12.28. 15:12 | Válaszolok | #47655
Lilahajnal

Sziasztok!

Olaszországban élő magyar vagyok,idén decemberben kezdtem blogolni.Természetesen gasztronómia témakörben,bár találhattok érdekességeket a divatról,szépségápolásról,lakberendezésről,környezetvédelemről és borkultúráról is.
Gyertek és nézzetek be hozzám: http://hajnalkabertolini.blogspot.com/
Üdvözlettel!
Lilahajnal

bedina2011.12.27. 18:54 | Válaszolok | #47648
bedina

Sziasztok! Ajánlok egy hasznos oldalt, ha jó bort akartok választani egy finom ételhez. http://bit.ly/vinopedia Ez egy pédia a borokról, sok hasznos infóval, Érdemes olvasgatni!

Erzsike2011.04.15. 10:50 | Válaszolok | #40517
Erzsike

Sokat járkálok ezen az oldalon, de a meglepetés tegnap ért. A Gasztronómiai Tuti Magazin egy eredeti, tényleg fantasztikus ötlet volt.
Mara! - gratulálok hozzá és sok sikert kívánok, de őszintén mondom! Ebből egy olyat kerekíthetsz, hogy lepipálsz több nagy receptes oldalt. Mondjuk ez a tutilap eddig sem volt semmi.

Penky2010.02.24. 18:28 | Válaszolok | #13300
Penky

Szuksegem lenne rovid idon belul a croque meussieur receptre....Orok hala...

Új hozzászólás küldés

*
Neved
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Kép
(.jpg, .gif, .png formátum)
Küldés
Tuti menü