Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mondd el véleményed, tapasztalatod a Gasztronómia - a világ konyhái fórumon: Mara - Hal [7. oldal]
részletek »

Gasztronómia - a világ konyhái fórum: Mara - Hal [7. oldal]

Írd le véleményed, tapasztalataid a(z) Gasztronómia - a világ konyhái fórumon. Kérdezz bátran másoktól! Kellemes fórumozást kívánunk!

Fórum

Itt vagy: gasztronomia.tlap.hu » Gasztronómia - a világ konyhái fórum
Keresett kifejezés
Keresés
Mara2010.01.26. 08:27 | Válaszolok | #12586
Mara

Hal a tortán receptek

Vincze Ottó finomságai

Kínálótál: 5 fürjtojás, füstölt lazac apró kockára vágva, hering, rák klopfolva/carpaccio, marha carpaccio, fésűkagyló, sóval-citromlével bepácolva- kisütve, fekete kaviár, bazsalikomos szósz, chili szósz

Leves: Zöldséges csirke aprólékleves csigatésztával

Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma, 10 dkg vaj, 25 dkg csiga tészta, 4 db sárgarépa, 15 dkg zöldborsó, 02 dkg só, 01 dkg bors, ízlés szerint ételízesítő, finomra vágott petrezselyem zöld, 3-4 db filézett csirkecomb (felkockázva)
Elkészítés: A hagymát a vajon lepirítjuk, hozzáadjuk a a csirkecombot, és megpirítjuk. Felengedjük vízzel, beletesszük a többi hozzávalót, és a zöldségek puhulásáig főzzük. Forró vízben puhára főzzük a csigatésztát, azzal tálaljuk.

Főétel: Vajhal filé roston snidlinges pürével,grill zöldséggel

6 szelet vajhal filé, ízesítésnek: só,dúrvára darabolt tarka bors,citromlé,olivaolaj. A halat bepácoljuk, pár órát állni hagyjuk, majd pici olivaolajon aranyszínűre sütjük.

Snidlinges burgonya püré
Hozzávalók: 50 kg burgonya, 0,2 dl tejszín, 10 dkg rama, 01 dkg só, 1 kis csokor snidling.

Grill zöldség: 3 db pritamin paprika, 2 db cukkini, 10 db koktél paradicsom, 1 szál póréhagyma. Fűszerezés: durvára darabolt bors, friss bazsalikom,grill fűszersó

Desszert: Túrófelfújt Lime-os mentás eper öntettel

Hozzávalók: 1 kg túró, 10 db tojás, 5 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál vanília cukor, 1 db citrom, 1 evőkanál étkezési keményítő, 0,5 l tejföl, 5 evőkanál búza dara, kivajazott morzsázott tepsi
Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a többi alapanyaggal összekeverjük, majd hozzáadjuk a felvert fehérjét is. Óvatosan, hogy a hab ne törjön összeforgatjuk. Kivajazott tepsiben, kb. 180 C-on aranybarnára sütjük.

Eper öntet
Hozzávalók: 2 csomag eper (2x450gr), 0,5 l víz, 6 evőkanál kristálycukor, 1 db lime, 5 db menta levél, 1 evőkanál eper piros színezék, 1 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés: A vízből és a cukorból készítünk egy cukorszirupot, majd ha a cukor elolvadt a lime héjját belereszeljük. A mentalevelet apróra vágjuk. Beletesszük a szirupba a piros színezéket, a keményítőt végül az epret és a mentát. Készre forraljuk.
(halatortan.tv2.hu)

Mara2010.01.22. 20:13 | Válaszolok | #12547
Mara

Hal a tortán receptek

Koltai Róbert verses receptjei

Előétel: Paradicsomos bruschetta

Hozzávalók: 4-5 friss bazsalikomlevél, 5-6 szem paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, csipet só, bors, 2-3 evőkanál olíva olaj
Elkészítés: A paradicsomokat nagyon apró kockákra vágjuk,majd hozzáadunk darabolt fokhagymát, bazsalikomlevelet,olívaolajjal meglocsoljuk, só, bors ízlés szerint. Meleg pirítósra tálaljuk

Főétel: Csirkemell vargányagombás, tejszínes szószban, tepsis burgonyával

Hozzávalók: 2 csirkemell vékony szeletekre vágva, csipet só, bors, személyenként 3 darab vargányagomba, 2 gerezd fokhagyma, fél dl száraz fehérbor, 5 dl tejszín, 2 kg burgonya
Elkészítés: A csirkemellet kikloffoljuk sózzuk, borsozzuk, forró serpenyőben mindkét oldalát aranybarnára sütjük... egy másik edényben olívaolajat forrósítunk, beledobjuk az apróra vágott vargányagombát megpirítjuk, fokhagyma, só, bors, fehérborral ízesítjük, tejszínnel felengedve forraljuk. A burgonyát megfőzzük héjában majd hagyjuk kihűlni, héjastól felszeleteljük, hevített olajon aranybarnára sütjük, majd rozmaringgal összepirítjuk. A csirkét a szószba tesszük...

Desszert: Panatone vadgyümölcsökkel

Hozzávalók: kész olasz kuglóf, 1 csomag fagyasztott vadgyümölcs (ribizli, áfonya stb)/fél kg, 6 tojás, 2 csomag vaníliás cukor, 4-5 kanál kristálycukor, 1 doboz mascarpone (500 gr)
Elkészítés: A kész kuglófot felszeleteljük és a desszertes tál aljába helyezzük, majd megszórjuk fagyasztott gyümölcsökkel ízlés szerint. A tojások sárgáját cukorral, vaníliával és mascarponével kikeverjük. A fehérjét szintén keményre verjük, majd a kettőt lassan összekeverjük és a gyümölcsök tetejére öntjük. 24 órát hagyjuk állni.
(halatortan.tv2.hu)

Mara2010.01.21. 16:34 | Válaszolok | #12524
Mara

Hal a tortán receptek

Farkasházi Réka "méretes" menüje

Leves: Gyöngytyúk leves

Hozzávalók: 1 gyöngytyúk, zeller, karalábé, 4 petrezselyemgyökér, 4-5 sárgarépa, 2 egész krumpli, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csomag zellerzöld, 1 paradicsom, majoranna, szerecsendió, gyömbér, sáfrány, 1 erőleves kocka, 2 gomba, só
Elkészítés: Mindent egy nagy edénybe rakunk, és felforraljuk. Fűszerek ízlés szerint, csipetnyi. Utána lassú tűzön főzzük, míg a hús és a zöldségek meg nem főttek. Kóstolgatjuk, ízesítjük ha nem elég ízes. Levestésztával kínáljuk.

Főétel: Bélszín libamájjal, áfonyamártással

Hozzávalók a bélszínhez: 1 bélszín, 1 fej karikára vágott, vöröshagyma, 1-2 babérlevél, 1 csomag kakukkfű, 1 petrezselyem gyökér karikára vágva, egész bors 10-15 szem, 1-2 szegfűszeg, 1 libamáj
Elkészítés: Nem fém tál aljába a zöldségek felét a tál aljába, a többit a húsra tesszük. 24 órára hűtőbe rakjuk pácolódni.
- A bélszín két végét (fejét, farkát) levágjuk, megtisztítjuk, bedörzsöljük balzsamecettel, nagy szemű sóval és durvára őrölt fekete borssal, szorosan betekerjük fóliába, és egy lezárt dobozban 3 napra a hűtőbe tesszük. Egyben sütjük meg, alá kevés olívaolajat öntünk és egy szűk merőkanál alaplét, lefedjük 40 percre, azután 20 perc alatt fedő nélkül készre sütjük. Felszeleteljük, majd serpenyőben ujjnyi vastag libamájakat hirtelen kisütünk, a bélszínszeletekre halmozzuk, azután portóis áfonyamártással tálaljuk.
Páclével együtt 170C-on 1 órán át lefedve puhul. Ha letelt az idő, barnára pirítjuk, de locsolgassuk a levével. Forgatni is kell. Ha kész ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A libamájat szeletekre vágjuk 1-1,5 cm-re. Forró serpenyőben 1-2 percig sütjük mindkét oldalát. Ha kész rárakjuk a bélszínre. Burgonyapürével kínáljuk.

Áfonyamártás:
Hozzávalók: 20 dkg áfonyalekvár, 1dl vörösbor, őrölt bors/csipet, fahéj/csipet, 2-3 dkg vaj.
Elkészítés: Vajat olvasztjuk, rárakjuk az áfonyalekvárt, majd a többi alapanyagot, forraljuk.

Desszert: Almás pite

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 30 dkg cukor, 2 tojás, 2 cs. vaníliás cukor, 35 dkg margarin, 1 citrom héja, pici mandulalikőr
Elkészítés: Összekeverjük, egyneművé gyúrjuk. Két részre kell venni, majd az egyik részt egy kivajazott tepsibe nyújtjuk.

Töltelék: 1.5 kg alma, 1 citrom leve, 3 cs. vaníliás cukor, 1 kanál kristálycukor, mandulalikőr, 1 kanál fahéj
Összekeverjük, a tésztára ráborítjuk. A sütit befedjük a másik adag tésztával. Aranybarnára sütjük, kb. 180 C-on.
(halatortan.tv2.hu)

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Mara2010.01.20. 19:12 | Válaszolok | #12507
Mara

Hal a tortán receptek

Liba mindenben Udvaros Dorottyától

Libaerőleves, zsemlegombócokkal, 6-8 személyre

Leves: Egy egész liba/vagy a mell kivételével bármelyik része a libának+aprólék, 2 fej vöröshagyma, Póréhagyma, 3-4 gerezd fokhagyma és leveszöldségek (répa, fehérrépa, petrezselyem), Só, bors
Egy nagy edénybe beletesszük a megmosott, feldarabolt, zsírmentes libarészeket, és az aprólékot. Felöntjük vízzel, majd beletesszük a zöldségeket. Sóval, borssal ízesítjük. 3-4 órán keresztül gyöngyözve főzzük. Mikor a hús és a zöldségek megpuhultak, beletesszük a petrezselymet, és még 10 percig főzzük. Folyamatosan kóstolgatva utána ízesítünk sóval, borssal, ízlés szerint egy csipet szerecsendióval.

Gombócok: 2 zsemle,1dl tej, zsemlemorzsa, 1 tojás, só, egy kanál libazsír

A két zsemlét összetépkedjük apró darabokra. Pici tejjel meglocsoljuk, hogy megszívja magát. Sózzuk, majd ráütjük a tojást. Összegyúrjuk, hozzáadjuk a zsírt, majd 2-3 evőkanál zsemlemorzsát is beleszórunk. Ízlés szerint keverhetünk hozzá apróra vágott metélőhagymát is. Jól összegyúrjuk, ha az állaga már nem folyós és gombócokká gyúrható, akkor jó. Ha nem áll össze, tegyünk bele még egy kevés zsemlemorzsát. De ne legyen kemény! Kis gombócokat gyúrunk belőlük, majd lobogó forró, sós vízben, pár perc alatt kifőzzük őket.

Ludaskása: 60 dkg libaaprólék, és ízlés szerint a liba bármely része, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 2 kis fej vöröshagyma, 1 csomag petrezselyem, bors, só, 50 dkg rizs

A hidegvízben leöblített (szüksége esetén tisztított) aprólékot öntsük fel kb. másfél liter hideg vízzel, adjuk hozzá a megtisztított sárga- és fehérrépát, tegyük bele egészben a meghámozott vöröshagymákat, adjunk hozzá egy-egy csokor petrezselymet, feketeborsot, sót, s lassú tűzön főzzük. Amikor ez a húsleves már kész (minden puha benne) tegyük félre, szedjük le a zsírját, és szedjük ki belőle a zöldséget, a húsféléket. A levet szűrjük át.
A húst csontozzuk ki, s a belsőségekkel együtt vágjuk kis kockákra, a sárga- és a fehérrépát, A rizst folyóvízben, szűrőben mossuk meg, s jól csurgassuk le. A levesről leszedett zsír egy részét hevítsük fel, forgassuk bele a rizst, s addig kevergessük, amíg az nem válik üvegessé (opálossá). Ekkor öntsük fel a forró húslevessel (legfeljebb kétszer annyi leves kell, mint amennyi a rizs térfogata volt). Ha a lé felforrt, vegyük egészen kicsire a tüzet, s fedő alatt pároljuk a rizst készre. Óvatosan keverjük hozzá a zöldséget és a húsfélét, vigyázva nehogy összetörjük a répákat.

Töltött libanyak: 40 dkg darált borjúhús, liba erőlevesből főzött, csontozott comb és ízlés szerint aprólék, 4-5 szem apró kockára vágott gomba, 1 fej reszelt vöröshagyma, só, citromlé, bors, 2 libanyakról lehúzott bőr, 2 tojás, bors, kevés vaj, és libazsír.

Vajas rántást készítünk, majd kevés leves-lével felöntjük azt. Belekeverjük a darált marhahúst, és a csontozott libahúst. Átforgatjuk közepes lángon, majd belerakjuk a felkockázott gombát, a reszelt vöröshagymát, csipet sót, egy pár csepp citromlevet, ízlés szerint borsot. Kavargassuk addig, amíg jól ki nem szárad. Mikor kész a töltelék pár percre félrerakjuk kihűlni. Megmossuk a libanyak-bőröket Mikor már szobahőmérsékletű, belekeverünk két tojást. A libanyakat az egyik felén összetűzzük, majd beletöltjük a tölteléket. Amikor tele van a nyak, összetűzzük a másik oldalát is, hogy ne folyjék ki a töltelék. Tepsibe fektetjük, és megtöltjük a másik nyakat is. A nyakakra 2-3 evőkanál libazsírt teszünk, és 180 C- on szép pirosra sütjük.

Gyümölcsköret: 5-6 szem szilva, 4 szem alma, 4 szem körte, cukor, 2-3 evőkanál vaj

A gyümölcsöket megmossuk, és felvágjuk, de nem túl kicsire. A vajat megolvasztjuk, majd rászórjuk a gyümölcsöket. Ízlés szerint megcukrozzuk, és hagyjuk párolódni. Mikor megpuhultak, levesszük a tűzről. A libanyak mellé kínáljuk, tálaláskor a gyümölcsöket borsozhatjuk.

Joghurtos málnatorta: 1 csomag háztartási keksz, 1 liter natúr joghurt, 9 evőkanál cukor, 1 dl tej, 4 kávéskanál zselatin,1 vaníliás cukor, 4 dl tejszín, amit habbá verünk, 1 zacskó fagyasztott málna, évszaknak megfelelően lehet friss is, tortaforma

A kekszet apró darabokra törjük. Nem sokat, mert kétujjnyi vastagon kell a tortaforma aljára tenni. A kekszet meglocsoljuk pici tejjel, majd a tortaforma alját kibéleljük vele, és jól lelapogatjuk. Egy edénybe beletesszük a joghurtot, és megmelegítjük. Nem szabad forrnia. Mikor langyos, beletesszük a cukrot és a zselatint, és csomómentesre keverjük. Beletesszük a vaníliás cukrot. Hagyjuk kihűlni. Mikor jól lehűlt, felverjük a tejszínt, majd összekeverjük a joghurtot, a tejszínt, és a málnát. A krémet a keksz tetejére öntjük és 2-3 órára hűtőszekrénybe rakjuk.
(halatortan.tv2.hu)

Mara2010.01.18. 21:27 | Válaszolok | #12443
Mara

Hal a tortán receptek

Király Viktor kedvencei

Előétel: Mozzarella caprese

Mozzarella karikára szeletelve (3 db) és hozzá paradicsom karikára szeletelve, rétegezve és sóval, parmezánnal ízesítve. A tetejére bazsalikomot szeletelünk.
Sárgadinnye szeletek sonkával.

Főétel: Lasagne

Lasagne tészta, amit 5 percig forró vízben áztatunk, hogy puhább legyen.
A szószhoz: 1 vöröshagyma, 3-6 gerezd fokhagyma, fél kg marhahús darálva, fél kg sütni való kolbász, só, bors, oregano, bazsalikom, csípős paprika, parmezán ízlés szerint, 2 paradicsom püré, 2 konzerv hámozott paradicsom, 1 üveg ricottás paradicsom szósz
Ricottás réteghez:
Friss petrezselyem 2 csokor, friss bazsalikom 4 levél, 3 pohár ricotta, szerecsendió, parmezán, fokhagyma, só, 1 tojás
Ezeket az összetevőket rétegezzük. A tetejére reszelt sajtot teszünk. 25 percig fólia alatt, majd 25 percig fólia nélkül sütjük 180 fokon.

Desszert:
Sajtokat kockára vágunk, szőlővel tálaljuk.
Málna, eper és joghurt sorbetet dobozból tányérra teszünk, és tálaljuk.
(halatortan.tv2.hu)

Hirdetés
Mara2010.01.18. 21:25 | Válaszolok | #12442
Mara

Hal a tortán receptek

Szabó Zsófi ízletes ételei

Előétel: Burgonya krémleves

Hozzávalók: 3 dl tejszín, kevés tej, 0.5 kg burgonya, 1 egész zeller, 2 babérlevél, 1 vöröshagyma, 2-3 dl tejföl
Elkészítés: Burgonyát, zellert és a hagymát megfőzzük, sózzuk, borsozzuk, majd, ha megfőtt 90 %-ban, turmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, tejet és tejfölt. A tetejére pirított bacont teszünk.

Főétel: Tejszínes csirkemell

Hozzávalók: 1 kg csirkemell, 3 tojás, 70 dkg sajt, majdnem 1 liter tejszín, annyi kell, hogy ellepje a csirkét a tepsiben.
Elkészítés: A csirkemellet megforgatjuk lisztben és tojásban, a tepsit kivajazzuk, és a húst belerakjuk, sajtot teszünk a tetejére, és kevés sót teszünk rá utólag, majd rétegezzük, ismételjük ezeket, amíg a tepsi megtelik. A végén a sajtréteg van, és ekkor öntjük rá az egész tejfölt. Másfél órát sütjük fólia alatt, majd megpirítjuk.
Narancsos rizs: főtt rizsbe narancsokat szeletelünk.
Káposztasaláta: házi majonézt készítünk: 1 tojássárgája, mustár (2kk.), porcukor (2 kk.) só, fehérbors ízlés szerint, majonéz 1 ek., tejföl 3 dl
Lila és fehér káposztából fél fej, ezt lereszeljük, 1 kígyóuborkát, 1-1 kaliforniai paprikát (színes legyen) apóra vágunk. 2 répát lereszelünk, és kevés retekcsírát teszünk, összekeverjük, és a majonézt rátesszük.

Desszert: Máglyarakás:

2 almát vajon és porcukron karamellizálunk, fahéjjal megszórjuk. 1 kalácsot vastag szeletekre vágjuk, 3 tojássárgába vaníliáscukrot, fahéjat és tejet teszünk, és ebbe megforgatjuk a kalácsot, kivajazott tálba fektetjük, és rétegezzük a diót, baracklekvárt és az almát, amíg a tál megtelik. A tetejére a tojásfehérjét habbá verjük, lekvárt keverünk bele, és így kenjük rá. Sütőben 3 percig sütjük.
(halatortan.tv2.hu)

Mara2010.01.18. 21:22 | Válaszolok | #12441
Mara

Hal a tortán receptek

Árpa Attila vacsorája

Előétel: Bruschetta, ruccola saláta, kacsamáj

Hozzávalók: 4 paradicsom, 5 gerezd fokhagyma, olívaolaj, friss bazsalikom, só, bors, baguette
Ruccola saláta: 2 mozzarella, ruccola levelek, madár saláta és egy kevés vegyes keverék is a színe miatt, 1 paradicsom, szarvasgomba olaj, sűrű balzsamecet, 1 db burgonyaszirom morzsolva a tetejére, mentalevelek, bazsalikom, rózsabors, fekete bors, fél Lime leve, olívaolaj
2 db kacsamáj: tejben pácolt fokhagymával, megsütve
Sertés szűzérme fehérborban, fokhagymában pácolva 4 napig, olajon kisütve.
Hagymalekvárral: vöröshagyma, ribizli lekvár, fehér bor.

Főétel: Szűzérme különleges pácban, csípős, édes és sós chilivel, olajban

Hozzávalók: Rizs, citromfüves barna cukros massza fűszerezéssel, kesudióval, sáfránnyal, mogyoróolaj
Cukkinis, padlizsános, avokádós köret: 1 cukkini, 1 padlizsán, 3 avokádó, 1 vöröshagyma
Kurkuma és só, fehérbors, fehérbor (kevés) + 1 fűszer távol-keleti édes fűszer.
Mindez mogyoróolajon sütve.

Desszert: Mese szeletek

Hozzávalók: 4 alma, karamell krém, mandula reszelék, madártej fagyi, vanília öntet amaretto, fahéj, gyömbér
Elkészítés: Az almát karikára vágva, meghámozva sütőpapírra tesszük, megkenjük karamell krémmel, mandulát szórunk rá, fahéjat, gyömbért, ezt 25 perc alatt megsütjük, majd a közepére madártej fagyit teszünk, és vanília öntetet, amarettoval locsoljuk kicsit.
(halatortan.tv2.hu)

Mara2010.01.05. 21:00 | Válaszolok | #12241
Mara

Egy kis évindító vidámság az év első hetére:

Irigy Hónaljmirigy - Hal a tortán - video

Jó szórakozást kívánok hozzá!

Hal a tortán receptek2009.12.15. 18:36 | Válaszolok | #12015
Hal a tortán receptek

Dér Heni ínyencségei

Előétel: Leveles tésztába töltött húsos rétes

Hozzávalók: 1 csomag (készre nyújtott) leveles tészta, 2 piros húsú paprika, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál vegyes, vágott zöld fűszer, 50 dkg darált hús (vegyes), 20 dkg paprikás vajkrém
Elkészítés: A tésztát kicsomagoljuk. Elkészítjük a tölteléket: a darált húshoz keverjük a paprikát, a hagymát, a zöld fűszereket, sóval és borssal ízesítjük, és beledolgozzuk a vajkrémet. A tölteléket a leveles tészta egyik hosszú oldalára simítjuk úgy, hogy a tészta fennmaradó része a töltelék befedésére elegendő legyen. A széleken 1-1 centit hagyjunk szabadon, és kenjük meg szilikon ecsettel kevés vízzel. A fennmaradó tésztát hajtsuk a töltelékre és a széleket ujjainkkal nyomjuk is össze. A tészta tetejét és oldalát kenjük meg a felvert tojással. 200 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük, ha gyorsan barnulna a teteje, fedjük le alufóliával. Szeletekre vágva tálaljuk.

Főétel: Brokkolis sült csirke fokhagymaszósszal és burgonyapürével

Brokkolis csirke hozzávalók: csirkemell, brokkoli, sonkadarabok, petrezselyem, ementáli sajt, piros arany
Elkészítés: A csirkemellet befűszerezzük szárnyas fűszerkeverékkel. Egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap a brokkolit sós, szódabikarbónás (azért kell, hogy szép zöld színe maradjon a brokkolinak) forrásban lévő vízben két-három percig főzzük. A csirkemelleket vajon hirtelen átsütjük mindkét oldalán, hogy bezáródjanak a rostok, és szaftos maradjon. Aztán egy jénait bőven kivajazunk, lerakjuk a csirkemellet, rárakjuk a brokkolit, megszórjuk sonkadarabokkal, és apróra vágott petrezselyemmel, pici sóval, beterítjük ementáli sajt szeletekkel, és kipöttyözzük piros arannyal. Aztán kb. 40 percig sütjük a sütőben, amíg a sajt megpirul a tetején.

Fokhagymaszósz hozzávalók: 1 kígyóuborka, 2 dl natúr joghurt, 2 gerezd fokhagyma
Fokhagymaszósz elkészítése: Az uborkát meghámozzuk, és lereszeljük. Összekeverjük a joghurttal, belenyomjuk a fokhagymát, és sóval, borssal ízesítjük.

Burgonyapüré hozzávalók: 3 kg burgonya, 1 l tej, 10 dkg vaj, ízlés szerint só
Burgonyapüré elkészítése: A burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, még forrón szitán áttörjük. Így kapjuk a burgonyapelyhet. Az áttörést úgy végezzük, hogy a burgonyapehely azonnal egy acél habüstbe, vagy más, a kikeverésnek megfelelő edénybe kerüljön. Hozzáadjuk a tej felét és a vajat. Acél habverővel habosra keverjük, majd folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a tej másik felét. A hozzáadott tej mennyisége mindig a burgonya minőségétől függ. Esetenként nincs szükség az összes tejre, mert a burgonya magas víztartalmú. Így a burgonyapüré kevesebb tejjel is megfelelő sűrűségű lesz. A kész burgonyapüré kanállal könnyen formázható, habszerű, hófehér színű, nem folyik. A burgonyapürét sóval ízesítjük, majd vízfürdőbe helyezzük. Tetejére vajdarabkákat morzsolunk, vagy egy kevés meleg tejet öntünk, hogy ne bőrösödjön. A burgonyapürét forrón, előmelegített tálra tálaljuk.

Desszert: Sajttorta

Hozzávalók: 30 dkg trappista sajt, 30 dkg füstölt sajt, 30 dkg edami, 3 doboz natúr vajkrém, 1 csokor petrezselyem nagyon apróra vágva, 10 dkg darált dió, pici pirospaprika
Elkészítés: Előkészítünk egy kis kerek tálcát, alufóliával beborítjuk. A sajtokat a szeletelővel vékonyra felszeleteljük, külön-külön félretesszük. A legalsó réteg, amire feltornyozzuk majd a tortát, lehet egy kb. 15-20 centi átmérőjű kerek kenyér/ cipó alja, amit kb. egy centisre levágunk, és bevajazunk. A vajkrémeket külön-külön bekeverjük a darált dióval, a pirospaprikával és a petrezselyemmel. A kenyérre ráragasztjuk az első réteg sajtot. Próbáljuk a kerek formát betartani, ne lógjanak ki a sajtszeletek sarkai, ugyanakkor teljesen fedjük le a kenyeret. Bekenjük az első réteget akármelyik bekevert vajkrémmel kb. 1 mm vastagon. Erre jön a következő sajtréteg, és így tovább. Arra figyeljünk, hogy a sajtszeleteket és a krémeket ugyanolyan sorrendben rakjuk, illetve kenjük. Addig rakjuk, amíg az alapanyagok elfogynak. Szép kereknek kell lennie. Késsel az egészet óvatosan még egy kicsit lenyomkodjuk, az esetlegesen kitüremkedő krémet az oldalára kenjük. Ha díszíteni akarjuk, akkor a tetejét kenjük meg hajszálvékonyan vajjal. Díszítés lehet petrezselyemlevél, szeletelt főtt tojás hajszálvékonyra vágva, retek, paradicsom, piros vagy zöld színű paprika szépen elrendezve. Utána a tortát leborítjuk valamilyen edénnyel, és hűtőszekrénybe tesszük. Másnapra összeérnek az ízek, és tortaként kell szeletelni.
(halatortan.tv2.h u)

Hal a tortán receptek2009.12.15. 18:34 | Válaszolok | #12014
Hal a tortán receptek

Karda Bea ízletes ételei

Előétel: Tárkonyos zöldségleves

Hozzávalók: 50 dkg csirkemell, 1 fehérrépa, 3 sárgarépa, 15 dkg zöldborsó, 30 dkg brokkoli, 1 kisebb karalábé, 30 dkg gomba, 1/2 csomag petrezselyem, 1 vöröshagyma, víz, kb. 4 evőkanál liszt, 3 dl tejföl, só, bors, 3 teáskanál tárkony, 2-3 evőkanál olaj, ételízesítő
Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, és felaprítjuk (a répát felkarikázzuk). A csirkemellet megmossuk, lecsepegtetjük, és kockákra vágjuk. Egy fazékban megmelegítjük az olajat, és beletesszük a csirkemell-kockákat. Addig pirítjuk, amíg a hús széle kifehéredik, majd hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket. A húst és a zöldségeket megszórjuk ételízesítővel, sóval és a fűszerekkel, és alaposan megpirítjuk, majd megszórjuk 4 evőkanál liszttel, alaposan átforgatjuk, majd felöntjük vízzel. Puhára főzzük a zöldségeket és a húst, majd a végén tejföllel behabarjuk, és tárkonnyal, petrezselyemmel ízesítjük a levest.

Főétel: Töltött karaj

Hozzávalók: 50 dkg kicsontozott hosszú karaj, 2 evőkanál olaj, 1 tojás, 1 zsemle, 1 dl tej, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál reszelt sajt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor kapor, 1 teáskanál vegeta, kevés törött bors, só
Elkészítés: A töltelékhez a tojást habosra keverjük a tejjel. A zsemlét nagyon apróra vágjuk, és ráöntjük a felvert tojást, 10 percig áztatjuk. Közben a megtisztított vöröshagymát felaprózzuk, és az olajon megfonnyasztjuk. Keverőtálba szórjuk a sajtot, a vegetát, a sót és borsot, majd hozzáadjuk a hagymát, a nagyon finomra vágott kaprot és az áztatott, szétmorzsolt, tojásos-tejes zsemlét, valamint a tejfölt. Jól összekeverjük. A húst nagyon éles, hosszú pengéjű késsel felszúrjuk, akkora nyílást vágunk benne, hogy nagy diónyi üreg képződjön. A felszúrt húst egy alufólia lapra felállítjuk, és fakanálnyél segítségével beletömjük a tölteléket. Alufóliába csomagoljuk, tepsibe fektetjük, és aláöntünk félpohárnyi vizet. Előmelegített, forró sütőbe toljuk, és egy órán keresztül közepes lángon pároljuk. Végül a fóliából kibontjuk, és minden oldalát pirosra pirítjuk. Felszeletelve, kapros burgonyával és salátával tálaljuk.

Desszert: Vaníliás, mákos, babapiskótás csoda

Hozzávalók: 2 dl feketekávé, 1 kupica rum, 3 tojás, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 25 dkg sajtkrém (lehet túró is), 25 dkg babapiskóta, 3 evőkanál kakaópor, mák, lekvár
Elkészítés: A feketekávét a rummal összekeverjük, és hűlni hagyjuk. A tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, valamint a citromhéjjal habosra keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojásos-cukros masszát a sajtkrémmel összekeverjük, és a tojáshabot lazán beleforgatjuk. A babapiskóta felét egyenként a rumos feketében megmártjuk, és tálra fektetjük. A krém felét rákenjük, rakunk bele lekvárt és mákot is. A maradék, szintén beáztatott babapiskótát rárakjuk, végül a krém másik felével beborítjuk, ide is kenünk lekvárt, és rászórunk egy pici mákot. A tetejére kakaóport szitálunk, és a süteményt kb. 2 órára hűtőszekrénybe rakjuk.
(halatortan.tv2.h u)

Új hozzászólás küldés

*
Neved
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Kép
(.jpg, .gif, .png formátum)
Küldés
Tuti menü