Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mondd el véleményed, tapasztalatod a Gasztronómia - a világ konyhái fórumon: Hal - Hal [8. oldal]
részletek »

Gasztronómia - a világ konyhái fórum: Hal - Hal [8. oldal]

Írd le véleményed, tapasztalataid a(z) Gasztronómia - a világ konyhái fórumon. Kérdezz bátran másoktól! Kellemes fórumozást kívánunk!

Fórum

Itt vagy: gasztronomia.tlap.hu » Gasztronómia - a világ konyhái fórum
Keresett kifejezés
Keresés
Hal a tortán receptek2009.12.15. 18:33 | Válaszolok | #12013
Hal a tortán receptek

LL.Junior finomságai

Előétel: Brokkoli krémleves

Hozzávalók: 1 csomag brokkoli, 1 db krumpli, 1 db vegetáriánus leveskocka, 1 csipet szerecsendió
Elkészítés: Egy 2 literes fazékba vizet teszünk - kb. 1/3-ig legyen. A krumplit feldaraboljuk, és egy leveskockával együtt megy a fazékba - felforraljuk, és 5-10 percig főzzük. Közben megtisztítjuk, és apróra daraboljuk a brokkolit. (A rózsákat és a leveleket levágjuk, a száráról lehúzzuk a külső szálkás részt, és felaprítjuk.) Mikor a krumpli már majdnem megfőtt, belerakjuk a brokkolit a fazékba. A víz éppen csak lepje el, ha nem lepi el, utánatöltök kevés forró vizet. Rászórunk egy csipet őrölt szerecsendiót, lefedjük, felforraljuk, és fedő alatt lassú tűzön főzzük 5-10 percig. Utána botmixerrel szétturmixoljuk. Ha túl sűrű lenne, kis forró vízzel még lehet hígítani. Megkóstoljuk, és ha kell, megsózzuk.

Főétel: Sült csirke vadas zsemlegombóccal

Sült csirke hozzávalók: 1 csirke, vaj, citrom, hagyma, fokhagyma
Elkészítés: Sütés előtt megtisztítjuk, és átmossuk alaposan a csirkét (a hasüreget is), majd papírtörlővel szárazra töröljük. Kívülről bedörzsöljük vajjal a csirkét, majd a bőr alatt a mellkast - ezáltal a bőr ropogósabb lesz, a mellhús viszont nem szárad ki. A csirke hasüregébe citromot teszünk, zöld fűszereket, hagymát, fokhagymát - de ne tömjük tele! Fűszerkeveréket, szószt, mázt, pasztát a bőr alá is tehetünk, vigyázva arra, hogy a bőr ne sérüljön meg. A csirkelábakat célszerűbb nem összekötni, így a csirke egyenletesebben sül. A rácson való sütés a hő opcionális forgását biztosítja - ideális a V alakú rács, amely magasabbra emeli a csirkét, továbbá a keletkezett szaft kissé karamellizálódik (intenzívebb ízt eredményezve), miközben a zsírréteg kiválasztódik, amit sütés után könnyen el lehet távolítani. Az általános szabály az, hogy egy egész csirke sütésére (kb. 190 fokos sütőben) számítsunk 35-45 percet kilónként, amihez adjunk extra 15- 20 percet.
Zsemlegombóc hozzávalók: pirított zsemle, kis tej, olaj, só, tojás, liszt, petrezselyem, bors
Elkészítés: Meg kell pirítani a kockára vágott zsemléket, még forró állapotában meglocsolni kis tejjel, olajjal, sózni, borsozni és petrezselyemmel jól összekeverni. Ahány zsemle, annyi tojás felverve, ráöntve, s jól elkeverve. A végén annyi lisztet kell csak rászórni, hogy összeálljon. Kb. 3 cm-es gombócok formájában lobogó sós vízben kifőzni.
(halatortan.tv2.h u)

Hal a tortán receptek2009.12.15. 18:32 | Válaszolok | #12012
Hal a tortán receptek

Herczeg Zoli átdizájnolt étkei

Előétel: Sütőtök-krémleves

Hozzávalók: 75 dkg sütőtök, 50 dkg burgonya, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 l húsleves (lehet kockából is), só, őrölt bors, tökmagolaj
Elkészítés: A sütőtököt és a burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymagerezdet megtisztítjuk. A fenti hozzávalókat fazékba tesszük, és annyi húslevessel öntjük fel, amennyi éppen ellepi. Sóval és őrölt borssal fűszerezzük, és megfőzzük. Turmixgépben kisebb adagokban pépesítjük. Forrón leveses csészékbe adagoljuk, tetejére tökmagolajat locsolunk. Szórhatunk rá tökmagot is. Tálalhatjuk pirítóssal is.

Főétel: Rozmaringos bárányborda

Hozzávalók: 8 szelet bárányborda, 4 gerezd fokhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1/2 citrom leve, 8 ág friss rozmaring, őrölt bors, só, 4 db paradicsom, 1 mk. őrölt rozmaring, 1 csomag újhagyma, 10-12 db burgonya
Elkészítés: A bordákat megszabadítjuk a faggyútól, és megmossuk. Tálkában citromlevet, olívaolajat, zúzott fokhagymát, sót, őrölt borsot összekeverünk. Ebben megforgatjuk a bordákat, és egy megfelelő nagyságú edénybe rakjuk. Néhány szál rozmaringgal beborítjuk, és 1 órát lefedve pácoljuk. Közben a burgonyát megmossuk, és héjastól sütőben készre sütjük. Serpenyőben kevés pácolajat forrósítunk. A pácból kivett bordák kiálló csontjait betekerjük alufóliába, és oldalanként 5-8 percig sütjük (vastagság függvénye!) Amíg a bordák sülnek addig megmossuk a paradicsomot, gerezdekre vágjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, ferdén felszeleteljük. A fokhagymát átnyomjuk présen, vagy összezúzzuk. Öntetet készítünk olívaolaj, citromlé, zúzott fokhagyma őrölt rozmaring felhasználásával. Az öntettel meglocsoljuk a tányérra rakott, felszelt paradicsomot, és rárakjuk a ferdén felszelt újhagymát. A héjában sült burgonyát is a tányérra helyezzük, és a közben megsült bordákat mellé tálaljuk.

Desszert: Sült fagyi

Hozzávalók: kész piskótatészta, vanília fagylalt, tojásfehérje, porcukor, epervelő, citromfű
Elkészítés: A piskótából kerek formákat kiszúrunk, ráhelyezünk 1 gombóc jól lehűtött vanília fagylaltot. A tojásfehérjéből porcukorral kemény habot verünk, hozzáadjuk az epervelőt, majd ezzel bevonjuk a vanília fagylaltot, úgy, hogy teljesen fedje. Előmelegített sütőben hirtelen megsütjük. Kb. 2 perc! Porcukorral meghintjük, citromfűvel díszítjük.
(halatortan.tv2.h u)

Hal a tortán receptek2009.12.15. 18:30 | Válaszolok | #12011
Hal a tortán receptek

Forgács Gábor remekei

Előétel: Gombagulyás

Hozzávalók: 50 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 5 db közepes krumpli, olaj, őrölt pirospaprika, őrölt kömény, só
Elkészítés: Az olajon üvegesre pároljuk a felkockázott hagymát, majd beletesszük a karikákra vágott répát és petrezselyemgyökeret, pici vizet öntünk rá, és lefedve addig főzzük, amíg a zöldségek félig megpuhulnak. Ekkor beleszórjuk a felszeletelt gombát, megszórjuk pirospaprikával, csipetnyi őrölt köménnyel, megsózzuk, és addig pároljuk, amíg a leve el nem fő. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott krumplit, felöntjük vízzel. Ha a krumpli megfőtt, tálalhatjuk.

Főétel: Stefánia szelet

Hozzávalók: 7 tojás, kb. 80-90 dkg darált hús, 2 közepes hagyma apróra vágva, kb. 4 gerezd fokhagyma kinyomva, só, bors, majoránna, szerecsendió, pirospaprika, 2-3 zsemle vagy 3 szelet kenyér, víz + tej (az áztatáshoz), zsemlemorzsa a szóráshoz
Elkészítés: A darált húst egy tálba tesszük, megsózzuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a hagymát, pirospaprikát és a borsot. Összekeverjük, és állni hagyjuk az egészet. Ezalatt összevágjuk a zsemlét, és egy tál (fele-fele) vizes tejbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és beledolgozzuk a húsba. Beleütünk egy tojást, és megszórjuk ételízesítővel. Megkóstoljuk, és ízlés szerint fűszerezzük. Egy közepes nagyságú tepsit kibélelünk sütőpapírral, és megolajozzuk. A húst két részre osztjuk, és két hurkát gyúrunk. A hurkák tetejét levágjuk, és mindegyikre teszünk 3-3 főt tojást, majd betakarjuk hússal. Ecsettel megolajozzuk a fasírtok tetejét, és óvatosan megszórjuk zsemlemorzsával. (Nem jó, ha a tepsire is szóródik, mert odaég!) Előmelegített sütőben 3/4 óra alatt pirosra sütjük.

Desszert: Csokis szuflé

Hozzávalók: 12,5 dkg sütőmargarin, 20 dkg csokoládé, 4 tojás, 12,5 dkg porcukor, max. 6 dkg liszt
Elkészítés: A margarint és a csokit serpenyőben, nagyon kis lángon megolvasztjuk, folyamatosan keverve. Kicsit hagyjuk kihűlni, majd 4 tojás sárgáját egyenként belekeverünk. A porcukrot és a lisztet összekeverjük, és apránként az egészhez hozzáadjuk. Ha sikerült csomómentesre összekeverni, akkor óvatosan habverővel belekeverjük a 4 tojás felvert fehérjét. A szuflé-formácskákat kivajazzuk, és becukrozzuk. A masszát háromnegyedig töltjük a formákba. Egy magas peremű tepsibe rakjuk a szuflékat, és annyi vizet öntünk alá, hogy a formák magasságának feléig érjen a víz. Az előmelegített sütő aljára helyezve a tepsit 15 percig sütjük 150 fokon. Közben a sütő ajtaját ne nyitogassuk. Azonnal szervírozzuk, akár saját sütőformájában.
(halatortan.tv2.h u)

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Hal a tortán receptek2009.12.15. 18:29 | Válaszolok | #12010
Hal a tortán receptek

Mészáros Dóri különlegességei

Előétel: Márványsajtkrém pirítóssal

Hozzávalók: 10- 15 dkg márványsajt, 10 dkg natúr krémsajt, 2 evőkanál tejföl, 1 csipet cukor, fehér bors
Elkészítés: Villával összetörjük a márványsajtot, elkeverjük a krémsajttal és tejföllel. Beleszórjuk a cukrot és a borsot. A kenyérszeleteket megpirítjuk, és márványsajtkrémmel megkenjük.

Leves: Tárkonyos csirkeragu leves

Hozzávalók: 2 csirke farhát, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 g fokhagyma, 10 dkg gomba, 15-15 dkg zöldborsó, sárgarépa, petrezselyem, 1 teáskanál szárított tárkony, só, bors, 3 db tyúkhúsleves kocka, 3 dl főzőtejszín, kis olaj, néhány darab szalonnabőrke, 3 közepes krumpli
Elkészítés: A farhátakat 3-4 darabra vágjuk, a zöldségeket felkarikázzuk, a hagymákat apróra vágjuk, a krumplit négyfelé szeljük. Három liter vízben feloldjuk a leveskockákat. Olajon megfuttatjuk a felaprított hagymát. Hozzáadjuk a húsdarabokat, sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük. 10 percig pirítjuk, majd felöntjük a három liter leveskockás vízzel. Hozzáadjuk a zöldségeket, krumplikat, gombát, bőrkét, majd tárkonnyal, sóval, borssal ízesítve tovább főzzük. Miután minden megpuhult, hozzákeverjük a főzőtejszínt.

Főétel: Sajtos, szalonnás, fokhagymás, tűzdelt csirke combok

Hozzávalók: 4 db csirkecomb, 12 dkg füstölt szalonna, 3 g törött bors, 1,5 dl olaj, 5 dkg mustár, 1 dkg pirospaprika, só, sajt, fokhagyma
Elkészítés: A csirkecombokat a vékony csíkokra vágott füstölt szalonnával gazdagon megtűzdeljük. Megsózzuk, és őrölt borssal meghintjük. Az olajban elkeverjük a mustárt, pirospaprikát, fokhagymát, majd a tűzdelt csirkecombokat beletéve kb. 5-6 órát pácoljuk. Ezután sütőben megsütjük, majd mielőtt kész lenne, kivesszük, rávágunk egy-egy szelet sajtot, visszatesszük a sütőbe, és ráolvasztjuk a sajtot.

Desszert: Rákóczi túrós

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 40 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 kg túró, 8 db tojás, 30 dkg cukor, sárgabarack lekvár, citromhéj, vaníliás cukor
Elkészítés: A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, majd 2 tojás sárgájával hidegen összegyúrjuk. 1 cm vékonyra kinyújtjuk a tésztát, és 180 fokon félig megsütjük. Közben összekeverjük a túrót, a cukrot, a hat tojás sárgáját, a vaníliás cukrot és a citromhéjat. A félig sült tésztára kenjük a baracklekvárt, majd arra a túrókrémet, és visszatoljuk a sütőbe. Amikor majdnem kész, a tetejére simítjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét, és 120-140 fokon 15 percig sütjük még.
(halatortan.tv2.h u)

Hal a tortán receptek2009.12.15. 18:28 | Válaszolok | #12009
Hal a tortán receptek

Ganxsta Zolee ízletes vacsorája

Előétel: Paraszttál

Hozzávalók: kolbász, téli szalámi, sajt, hagyma, zöldségek
Elkészítés: A zöldségeket, hagymát, sajtot feldaraboljuk. Egy tálon tálaljuk ezeket a kolbásszal és téli szalámival.

Főétel: Anyós-féle gombás, hagymás rakott hús

Hozzávalók: 8 szelet sertésborda (vagy tarja vagy akár baromfi), 30 dkg gomba, 20 dkg főtt, füstölt tarja, 1/2 liter besamelmártás, 15-20 dkg (füstölt) sajt, só, bors, liszt, olaj, petrezselyem, hagyma
Elkészítés: A húst kissé kiverjük, sózzuk, lisztbe forgatva kevés forró olajban hirtelen átsütjük, félretesszük. A visszamaradt olajban - bors és felaprított petrezselyem hozzáadásával - a felszeletelt gombát megpároljuk, levét elfőzzük. A hagymát megpirítjuk. Lapos tűzálló tál aljára jönnek a tarjaszeletek, erre egymás mellé szorosan a hús. Mindegyikre 1-1 kanál gomba rásimítva, hagyma, az egészre a besamel, rá a vékony sajtszeletek. Lefedve, nem túl forró sütőben a sajtot aranybarnára pirulásáig sütjük.
Besamelmártás hozzávalók: 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 1/2 l tej
Besamelmártás elkészítése: A tejet felforraljuk, és félretesszük. A vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön megpirítjuk. A forró tejet állandó keverés mellett, apránként hozzáöntjük. Amikor elkészült, sóval és borssal fűszerezzük.

Desszert: Madártej

Hozzávalók: 1 l tej, fél rúd vanília, 6 tojás, 12 dkg porcukor, 1 evőkanál vaníliás pudingpor, 1/2 dl rum
Elkészítés: A tejet a vaníliarúddal felforraljuk, és lassú forrásban tartjuk. A tojást kettéválasztjuk, a fehérjéket 2 evőkanál porcukorral kemény habbá verjük. A forró tejbe mártott evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk a tojáshabból a tejbe (több adagban), és 2-3 percig főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük. A tejből kidobjuk a vaníliarudat. A tojássárgákat habosra keverjük a maradék porcukorral és a pudingporral. Eldolgozzuk 2-3 evőkanál tejjel, majd az egészet a tejhez öntjük. Állandóan kevergetve besűrítjük. Levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük. A madártejbe keverjük a rumot, kelyhekbe szedjük, tetejükre rakjuk a habgaluskákat, és jól behűtve kínáljuk.
(halatortan.tv2.h u)

Hirdetés
Hal a tortán receptek2009.12.15. 18:26 | Válaszolok | #12008
Hal a tortán receptek

Metzker Viki finomságai

Előétel: Paradicsomleves

Hozzávalók: 15 dkg hagyma, 2 kg érett paradicsom, 7 dkg vaj, 2 babérlevél, 1 kis ág rozmaring, 2 teáskanál cukor, 4 szelet fehér szendvicskenyér, 4 ág bazsalikom
Elkészítés: A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A paradicsomot megmossuk, és kockákra vágjuk. Felforrósítunk 3 dkg vajat, és megpirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot, összeforrósítjuk, belekeverjük a babérlevelet, a rozmaringot, és sóval, borssal, cukorral ízesítjük. Felöntjük fél liter vízzel, és 30 percig rotyogtatjuk. A levesből kidobjuk a babérlevelet és a rozmaringot, a levest szitán átpasszírozzuk, utánaízesítjük, és hagyjuk kihűlni. A bazsalikomleveleket leöblítjük, apróra vágjuk, és a langyos levesbe keverjük. A kenyeret kis kockákra vágjuk, a maradék vajban megpirítjuk, és tálaláskor a leves tetejére szórjuk.

Főétel: Csirketorta

Hozzávalók: 80 dkg csirke, ízlés szerint só, őrölt fehérbors, 10 dkg liszt, 4 db tojás, 15-15 dkg reszelt trappista és füstölt sajt, 20 dkg szeletelt bacon, 15 dkg szeletelt sonka, 2 dl tejföl
Elkészítés: A mellfiléket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd a lisztben, a felvert tojásban és a reszelt sajtok keverékében megforgatjuk. Egy kerek tortaformát a szalonnával kibéleljük, a bundázott hússzeleteket a sonkával felváltva belerétegezzük. Tejföllel meglocsoljuk, sütőben közepes lángon 1 órát sütjük.

Desszert: Szilvalekváros túrós derelye

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2 tojás, 20 dkg szilvalekvár, 4 evőkanál olaj, 10 dkg zsemlemorzsa, túró
Elkészítés: A lisztet gyúródeszkára öntjük, közepébe mélyedést formálunk, beleütjük a tojásokat, és 1-2 dl langyos vizet öntünk hozzá. Összedolgozzuk, addig gyúrjuk, amíg a tészta ruganyos lesz, és nem ragad a kezünkhöz. Sodrófával nagyon vékonyra kinyújtjuk, a levél felét megrakjuk egymástól egyenlő távolságra szilvalekvárral és túróval, a másik üres felét ráhajtjuk. A halmok között ujjunkkal lenyomjuk a tésztát, derelyevágóval feldaraboljuk. A derelyéket forró, sós vízben kifőzzük, az olajban megpirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Azonnal tálaljuk.
(halatortan.tv2.h u)

Hal a tortán receptek2009.12.15. 18:24 | Válaszolok | #12007
Hal a tortán receptek

Kustánczi Lia ínyencségei

Előétel: Különleges „káposzta sün”

Hozzávalók: egy fej káposzta, paradicsom, paprika, uborka, szalámi, sajt, fogpiszkáló
Elkészítés: A zöldségeket megmossuk, feldaraboljuk. A sajtot felkockázzuk. A szalámit, sajtot, zöldségeket egymásra helyezzük, fogpiszkálóval rögzítjük. A fej salátánkat ezekkel tűzdeljük meg, amely a végén úgy fog kinézni mint egy sün.

Leves: Kukorica krémleves

Hozzávalók: 1 kg kukorica, 2 dl főzőtejszín, só, bors, sajt, kruton (pirított zsemlekocka)
Elkészítés: A kukoricát feltesszük főni annyi vízzel, hogy kb. két ujjnyi legyen felette. Ízesítjük sóval, borssal. (Több borssal finomabb.) Amikor megfőtt, botmixerrel összeturmixoljuk. Átpasszírozzuk, majd visszatesszük főni. Mikor elkezdett forrni, beletesszük a tejszínt, és egyet rottyantunk rajta. Sok-sok reszelt sajttal és kicsit kevesebb krutonnal tálaljuk.

Főétel: Fahéjas szilvával töltött csirke, krumplipürével, salátával

Hozzávalók: 2 csirkemellfilé, 1 kis üveg vörösboros aszalt szilva, 1 tojás, 3-4 evőkanál liszt, 1 dl tej, 2 szem összetört szegfűszeg, 1 evőkanál sós mogyoró vagy mandula, só, őrölt fehérbors, fahéj, olaj a sütéshez
Elkészítés: A csirkemelleket elfelezzük, hogy 4 darabot kapjunk. Kissé kiveregetjük, ügyelve arra, hogy ne szakadjon el, és tölthető legyen. A szilvát kimagozzuk, fahéjjal megszórjuk. Egy éles, hegyes késsel felszúrjuk a csirkemelleket, majd mindegyikbe pár szem szilvát teszünk. A hús nyílását hústűvel, fogpiszkálóval vagy hurkapálca-darabkával megtűzzük, hogy a szilva ne essen ki belőle. A tojást jól felverjük, sózzuk, megfűszerezzük a tört szegfűszeggel, a borssal, majd 1 dl vörösboros szilvalével és annyi liszttel keverjük össze, hogy palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk. A töltött húsdarabokat először jól megsózzuk, azután lisztbe, majd a palacsintatésztába mártjuk, és bő, forró olajban, takaréklángon világosbarnára sütjük. Krumplipürével és salátával tálaljuk.

Desszert: Almás csók (karácsonyi formába kiöntve)

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 25 dkg vaj/főzőmargarin, 20 dkg cukor, 4 tojás, 1,5 kg alma, 1 zacskó sütőpor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 citrom leve, 1 tk. őrölt fahéj, csipet só
Elkészítés: A vajat/főzőmargarint a cukorral, vaníliás cukorral és sóval habosra keverjük. Egyenként belekeverjük az egész tojásokat. A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sütőporral, majd a vajas krémbe keverjük, és simára eldolgozzuk. Az almákat egyforma apró darabokra vágjuk, citromlével meglocsoljuk. A gyümölcsdarabokat a tésztába keverjük, őrölt fahéjjal ízesítjük. Karácsonyi formákba öntjük. Majd előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 perc alatt rózsaszínűre sütjük.
(halatortan.tv2.h u)

Hal a tortán receptek2009.12.15. 18:17 | Válaszolok | #12006
Hal a tortán receptek

Zana József mell(é) fogásai

Előétel: Kőrözött (juhtúróból) paprikával

Hozzávalók: 30 dkg juhtúró, 1 fej vöröshagyma, pirospaprika, só, bors, köménymag, ízlés szerint tejföl, paprika
Elkészítés: A hagymát apróra felvágjuk. A túrót eldolgozzuk a pirospaprikával (akkor elég a paprika, ha a krém narancssárga színűvé válik), sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a hagymát is és a köménymagot is. Az egészet jól kikeverjük, rövid időre hűtőszekrénybe tesszük - és máris ehető a finom kőrözött.

Főétel: Édes-csípős csirke, tésztával


Hozzávalók: 1/2 kg csirkecomb, 1 dl méz, 1/2 dl olaj, 2 kk. csípős paprikakrém, 2 kk. vörösborecet, só, tészta
Elkészítés: A páchoz valókat egy tálba tesszük, majd botmixerrel jól összedolgozzuk. A páccal bekenjünk a hús mindkét oldalát, majd egy éjszakára betesszük a hűtőbe. Másnap a 200 fokos sütőben, alufólia alatt 20 percig sütjük, majd levesszük róla az alufóliát, és kicsit megpirítjuk a húst (kb. 8-10 percig). Mivel méz is van a pácban, vigyázni kell vele, mert hamar megég, és akkor keserű lesz. Tésztával tálaljuk.

Desszert: Grillázsos sült gyümölcsök piskóta lapok között
Hozzávalók:
a grillázshoz: 1 marék mandula, 15 dkg cukor, 1 evőkanál citromlé
a piskótához: 3 tojás, 12 dkg liszt, 12 dkg cukor, fél csomag sütőpor, 3 evőkanál hideg víz, gyümölcsök, tejszínhab
Elkészítés: A mandulákat előző nap leforrázzuk, és megpucoljuk. Egy tiszta konyharuhán hagyjuk őket kiszáradni (a jó grillázshoz fontos, hogy a mandula/dió, amit beleteszünk száraz legyen). A piskótát is előző nap süssük meg. Szétválasztjuk a 3 tojást, a fehérjékből egy csipet sóval kemény habot verünk. A tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral és a vízzel. Apránként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a tojásfehérjét. Egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kivajazzuk, és megszórjuk liszttel (vagy kibéleljük sütőpapírral). Belesimítjuk a masszát, és előmelegített sütőben 175 fokon kb. 30-35 perc alatt megsütjük. Másnap háromba vágjuk a piskótát. Elkészítjük a grillázst: egy tepsit kivajazunk. Egy vastag aljú serpenyőben a cukrot és a citromlevet elkezdjük melegíteni, amikor az összes cukor folyékonyra karamellizálódott, hozzáadjuk az összevágott mandulát, és addig melegítjük, amíg a karamell kellően sötét lesz. Evőkanállal több kupacot rakunk belőle a kivajazott tepsibe. Ha kihűlt, egy késsel felszedjük a grillázst (nem baj, ha darabokban jön csak fel), és durvára vágjuk. A tejszínhabot felverjük a cukorral, hozzáadjuk a grillázs felét és a felvágott gyümölcsöket. Ezzel töltjük meg a tortát. Pár órára betesszük a hűtőbe, hogy megszilárduljon. Ezután megszórjuk a tetejét és az oldalát a maradék grillázzsal.
(halatortan.tv2.h u)

Hal a tortán receptek2009.12.03. 23:28 | Válaszolok | #11889
Hal a tortán receptek

Bebe kitűnő fogásai

Előétel: Saláta (savanyú káposztás, kurkumás krumpli), tatár-bifsztek

Hozzávalók: savanyú káposzta
a kurkumás krumplihoz: 10 közepes burgonya, 4 evőkanál ghí (sült vaj), 2 dl házi tejföl vagy joghurt, 2 kiskanál római kömény, 1 kiskanál ánizs, 2 kiskanál kurkuma, 1 hegyes, erős zöldpaprika, só
a tatár-bifsztekhez: bélszín, tojássárgája, vöröshagyma, mustár, petrezselyem, bors, só, fokhagyma, olívaolaj, pirított kenyér
A kurkumás krumpli elkészítése:
Bő, sós vízben, fedő alatt főzzük meg héjában a burgonyát. Amikor teljesen megfőtt, vegyük ki, húzzuk le a héját, és vágjuk 3 cm-es darabokra. Tegyük a ghít egy lábosba, és barnára pirítsuk meg benne a fűszereket a következő sorrendben: hegyes, erős paprika felkarikázva, római kömény és ánizs. Ezek után tegyük a lábosba a felvágott burgonyát, sózzuk meg, majd öntsük hozzá a tejfölt vagy a joghurtot. Szórjuk rá a kurkumát, és alaposan keverjük össze.
A tatár-bifsztek elkészítése: A bélszínt kétszer-háromszor átdaráljuk, hogy szinte kenhető pépet kapjunk. Ezután hozzákeverjük a tojássárgáját (20 dkg húshoz 1 sárgát), a lereszelt vöröshagymát, kevés mustárt, borsot, sót, olívaolajat, közben folyamatosan kóstolgatjuk. Aki szereti, tehet bele zúzott fokhagymát is. Apróra vágott petrezselyemmel díszítve tálaljuk. Érdemes egy napig érlelni, hogy az ízek összeérjenek. Pirítóssal tálaljuk.

Főétel: Etióp csirke-marha; etióp sós lepény; zöldséges-paradicsomo s tészta

Hozzávalók az etióp csirke-marhához: 1,2 kg csirkehús és marhahús vegyesen, 16 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 adag berber fűszerkeverék (1 kk. gyömbérpor, 3 ek. bors, 1/4 kk. édeskömény, 1/2 kk. fahéj, őrölve-keverve), 7 dkg paradicsomszósz, 1/2 kk. bors, 1,2 dl csirke-húsleveslé, 2 hagyma, 1 kemény főtt tojás fejenként
Elkészítés: A húsokat vágjuk nagy darabokra, bőrözzük le, vagdossuk be a vastag részeket, hogy az ízek jól átjárják. Nagy lábasban olvasszuk meg a vaj felét, kis lángon dinszteljük benne az aprított hagymát üvegesre. Tegyük hozzá a berber fűszerkeveréket és paradicsomszószt, pároljuk forrás közeli hőn 15 percig. Forgassuk bele a húsdarabokat egyenként úgy, hogy a mártás bevonja azokat. Öntsük fel a levessel, pároljuk forrás közeli hőn 20 percig. Vegyük ki a lé egy részét, olvasszuk fel benne a vaj másik felét, és töltsük vissza a lábasba. Keverjük meg. Kicsit vágjuk be a tojásokat, és tegyük a lábasba. Fedjük le, és főzzük, míg a csirke megpuhul.
Etióp sós lepény hozzávalók: 1 1/2 csésze teff liszt, víz, só, olaj a kisütéshez
Elkészítés: Keverjünk össze 1 1/2 csésze teff lisztet 2 csésze vízzel, majd fedjük le, és szobahőmérsékleten hagyjuk állni, amíg buborékok nem jelennek meg rajta, és enyhén savanykás nem lesz. Ez 3 napot is igénybe vehet. Az elkészült keveréket ízlés szerint sóval ízesítjük. A továbbiakban úgy sütjük meg, mint a palacsintát, azonban a mi palacsintánknál vastagabb legyen.
Zöldséges-paradic somos tészta hozzávalók: 40 dkg tészta, 1 db hagyma, 4 db paradicsom, 1 db paprika, 5 dkg vaj, 5 dkg reszelt sajt, só, bors
Elkészítés: A megmosott, tisztított hagymát és paprikát kockázzuk fel egész apróra. A paradicsom héját húzzuk le, magozzuk ki, daraboljuk fel. Vajon pirítsuk meg a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, majd kevés langyos vízzel pároljuk negyed órán át. Közben a forrásban lévő sós vízben főzzük ki a tésztát. A leszűrt, lecsepegtetett tésztát forgassuk át diónyi vajon, és keverjük hozzá a zöldséges mártást. Szórjunk rá reszelt sajtot, bazsalikomot vagy petrezselymet. Forrón tálaljuk.

Desszert: Gyümölcsrizs

Hozzávalók: 20 dkg kerek szemű rizs, fél citrom héja, 3 dl tej, 15 dkg cukor, 1 evőkanál sütőmargarin, 40 dkg vegyes gyümölcs (friss és befőtt vagy mélyhűtött vegyesen), 1 dl illatos likőr, 4 dl tejszín, 2 tasak vaníliás cukor
Elkészítés: A rizst hideg vízzel leöblítjük, leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük. A citromot forró vízzel megsikáljuk, sárga héjából burgonyahámozóval 2-3 vékony csíkot hasítunk. A tejet 3 dl vízzel, a cukorral, a citromhéjjal, a vajjal/margarinnal és 1 csipet sóval felforraljuk. Beleszórjuk a rizst, és lassú tűzön, gyakran megkeverve puhára-sűrűre főzzük (20 perc), majd langyosra hűtjük. Közben megmossuk, megtisztítjuk, illetve leszűrjük, és lecsorgatjuk a gyümölcsféléket, azután kimagozzuk, feldaraboljuk, végül megöntözzük a likőrrel. Kemény habbá verünk 2 dl tejszínt a vaníliás cukorral. A rizshez adjuk előbb a maradék 2 dl folyékony tejszínt, aztán több részletben a tejszínhabot, és lazán összekeverjük. Kisebb tálkákba vagy csinos kelyhekbe rétegesen lerakjuk a rizst és a gyümölcsöt - a tetejére gyümölcs kerüljön -, majd fóliával letakarjuk, és lehűtjük.
(halatortan.tv2.h u)

Hal a tortán receptek2009.12.03. 23:27 | Válaszolok | #11888
Hal a tortán receptek

Joshi Bharat indiai lakomája

Előétel: Sajtleves (bater panír), lepény

Hozzávalók: 5 dkg trappista, 5 dl tej, 2 dkg vaj vagy margarin, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál liszt, 2 húsleveskocka, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, törött fehér bors
Elkészítés: A sajtot lereszeljük (bármilyen fajta sajt). A vajon habzásig hevítjük a lisztet, majd felöntjük a tejjel. Kevergetve, kis lángon, sűrűre főzzük, ezután még 5 dl vizet öntünk hozzá. Beletesszük a húsleveskockákat, a zúzott fokhagymát és a reszelt sajtot. Felforraljuk, 5 percig főzzük, végül kevés sóval, fehér borssal ízesítjük. A tűzről lehúzva belekeverjük a megmosott, finomra metélt petrezselyemzöldet, majd jól felkeverve befedjük. Csak 10 percnyi állás után tálaljuk.
Lepény (Chapati) hozzávalók: 3 dl teljes kiőrlésű liszt, 1 tk. só, kb. 1 dl forró víz, vaj a kész kenyerek megkenéséhez
Elkészítés: A lisztet a sóval és annyi forró vízzel keverjük össze, hogy közepesen kemény legyen a tészta. Letakarva legalább 20 percig pihentetjük. Ezután 8-10 db egyenlő részre osztjuk, és mindegyikből gombócot formálunk a két tenyerünk között. Vastagon lisztezett gyúródeszkán kb. 15-20 cm átmérőjű, kör alakú lepényeket sodrunk belőlük. Az egyik lángra felteszünk egy serpenyőt melegedni, egy másikat pedig meggyújtunk. A tésztát először a száraz palacsintasütőbe tesszük, és mindkét oldalát 1-2 percig pirítjuk, amíg hólyagosodni nem kezd. Ennyi idő alatt a tésztában lévő víz nagy része elpárolog. A serpenyőből kivéve beletesszük a nyílt lángba, és gyors mozdulatokkal párszor megforgatjuk. Az így képződő pörkanyagok különleges ízt adnak a kenyérnek. A meleg hatására a sülő tészta szépen kettéválik, mint a pitakenyér. Fogunk egy darab vajat, és a kenyerek mindkét oldalát vékonyan bevajazzuk.

Főétel: Indiai fűszerezésű hús (csirkecomb) rizzsel

Hozzávalók: 4 db csirkecomb bőr nélkül, 1 nagy hagyma, 2 dl tejföl, 1 nagy paradicsom apróra vágva, 1 teáskanál garam masala, 3/4 teáskanál madras curry, 1/4 teáskanál őrölt kardamom, 1 teáskanál kurkuma, 10 szem szegfűszeg összemorzsolt feje, vaj, rizs
Elkészítés: Az apróra vágott hagymát vajon megpároljuk, beletesszük az összes fűszert, kis idő múlva a húst, a paradicsomot, végül a tejfölt. Vízzel felöntögetve, sűrűn ránézve, készre főzzük. Valami csípőssel is lehet ízesíteni, aki szereti. Rizzsel tálaljuk.

Desszert: Diós golyó

Hozzávalók: 30 dkg dió, 20 dkg porcukor, 1 db tojásfehérje, 3 ek. málnaszörp
Elkészítés: A dióból kiválogatunk egy maréknyi negyed gerezdet, a többit ledaráljuk. Összekeverjük a darált diót a porcukorral, tojásfehérjével, málnaszörppel. A masszából golyókat formálunk, mindegyik közepébe egy negyed gerezd diót rakunk.
(halatortan.tv2.h u)

Új hozzászólás küldés

*
Neved
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Kép
(.jpg, .gif, .png formátum)
Küldés
Tuti menü