Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mondd el véleményed, tapasztalatod a Gasztronómia - a világ konyhái fórumon: Hal - Hal [9. oldal]
részletek »

Gasztronómia - a világ konyhái fórum: Hal - Hal [9. oldal]

Írd le véleményed, tapasztalataid a(z) Gasztronómia - a világ konyhái fórumon. Kérdezz bátran másoktól! Kellemes fórumozást kívánunk!

Fórum

Itt vagy: gasztronomia.tlap.hu » Gasztronómia - a világ konyhái fórum
Keresett kifejezés
Keresés
Hal a tortán receptek2009.12.03. 23:20 | Válaszolok | #11887
Hal a tortán receptek

Karafiáth Orsi irodalmi menüje

Előétel: „Babits leves” (bableves)

Hozzávalók: 1/2 kg szárazbab, 1 db (kb. 1 kg) főtt, füstölt tarja (vagy csülök), leveszöldség (2-3 répa, fehérrépa, zeller), 3-4 gerezd fokhagyma, 1/2 kg krumpli, 1 kis csomag (ötdarabos) virsli, olaj, liszt, só, bors, babérlevél, pirospaprika, 1 tojás
Elkészítés: A szárazbabot kiválogatjuk, egy éjszakára beáztatjuk. Másnap a tarjával vagy csülökkel feltesszük főni. Annyi vizet engedünk rá, amennyi levest akarunk. Sózzuk, borsozzuk, beledobunk 3-4 babérlevelet, belenyomjuk a fokhagymát. Kb. fél órát főzzük, addig a leveszöldséget megtisztítjuk, és hasábokra vágjuk. Fél óra után a tarját (csülköt) kivesszük, beletesszük a levesbe a zöldséget. Kb. 20 perc után beletesszük a megtisztított, felkockázott krumplit. Még 20 perc: jöhet a rántás, ami a leves mennyiségétől függően 4-5 evőkanál olaj, 3-4 evőkanál liszt és egy mokkáskanál pirospaprika keveréke. Ezután beletesszük a félbevágott virsliket, majd 1 tojásból és 10 dkg lisztből kevés sóval készített csipetkét szaggatok bele. Ezután már csak addig kell forralni, amíg a csipetke feljön a tetejére. Friss kenyérrel, kis tejföllel meglocsolva szoktuk enni.

Főétel: „Weöres tonhal” „Kertész salátával”

Hozzávalók: 4 db, egyenként kb. 180-200 grammos vörös tonhal szelet, só, bors, olívaolaj
Elkészítés: A halakat kiolvadás után, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, majd mindkét oldalukat sózzuk-borsozzuk. A grillserpenyőt kevés olívaolajjal felhevítjük, és a halszeleteket oldalanként 2 és fél percig sütjük. Azonnal tálaljuk.
Kertész saláta hozzávalók: 20 dkg burgonya, 20 dkg zöldbab, 20 dkg karfiol, 15 dkg zöldborsó, 0.5 dl kukoricaolaj, 1 ek. ecet, 1 csomó petrezselyem, só, őrölt bors
Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük, majd karikákra vágjuk. A 2 cm-es darabokra vágott zöldbabot, zöldborsót és a rózsákra szedett karfiolt megpároljuk. A petrezselymet apróra vágjuk. A hozzávalókat összekeverjük, megsózzuk, fekete borssal, olajjal, ecettel ízesítjük.

Desszert: „Aranygaluska&# 8221;

Hozzávalók: a tésztához: 30 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztő, 2 1/2-3 dl tej, 5 dkg margarin, 1 tojás sárgája, csipetnyi só
a tetejére: 10 dkg darált dió, 15 dkg margarin, 10 dkg porcukor
Elkészítés: 1 dl langyos tejben feloldjuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Ezután összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgával, a sóval és annyi langyos tejjel, hogy lágy, de ne híg tésztát kapjunk. Ezután beledagasztjuk a margarint, és lisztezett tálba tesszük a cipóvá formált tésztát. A tetejét is meghintjük kevés liszttel, majd tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát, és egy kisméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat egymás mellé rakjuk a margarinnal kikent tepsiben, majd megszórjuk diós cukorral, és meglocsoljuk olvasztott margarinnal. Ezután a következő réteg kiszaggatott tésztát rátesszük az első sor tetejére, újra szórunk rá a diós cukorból, és rálocsolunk a margarinból. Addig rakosgatjuk a tepsibe a tésztát, amíg csak tart. A tetejére olvasztott margarin kerül. A tepsit hideg sütőbe toljuk, csak ezután gyújtjuk be a lángot. Közepes hőfokon 35-40 percig sütjük.
(halatortan.tv2.h u)

Hal a tortán receptek2009.12.03. 23:19 | Válaszolok | #11886
Hal a tortán receptek

Klaussman Viktor remekei

Előétel: Pikáns májpástétom pirítóssal

Hozzávalók: 1 csomag csirkemáj, 1 púpozott evőkanál zsír vagy vaj, 1 késhegynyi majoránna, 1 gerezd fokhagyma, 3 tojás, 20 dkg vaj, 1 kiskanál mustár, törött bors, pástétomfűszer, citrom
Elkészítés: Egy csomag csirkemájat vásárolunk, a szívet kiválogatjuk belőle, ez majd egy levesbe kerül ízesítőnek. Megforrósítunk egy púpozott evőkanál zsírt vagy vajat, és a májat beletesszük. Egy késhegynyi majoránnával és egy gerezd fokhagymával ízesítve, lassú tűzön 5-8 percig sütjük. Időnként megforgatjuk. Kihűtjük, majd 3 kemény tojással együtt átdaráljuk. Habosra keverjük 10 dkg vajjal, egy kiskanál mustárral, csipetnyi törött borssal és pástétomfűszerrel. Vizes kézzel korong alakra formázzuk, és kivizezett kis tányéron a hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni. Tálaláskor a tál közepére fektetjük a most már szeletelhető keménységű pástétomot, tetejére egy karika cikkekre vágott citromot teszünk.

Főétel: Domonyvölgyi fatálas (sült csirke, burgonya, köretek)

Hozzávalók: 1 csirke (1-1,2 kg), 1-1,5 kg burgonya, 20 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 5 dkg margarin, ízlés szerint só, majoránna, csirke fűszersó, magyaros fűszerkeverék
Elkészítés: A csirkét megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk, lecsöpögtetjük, majd megszórjuk majoránnával, fűszersóval, magyaros fűszerkeverékkel és 1-1,5 órán át állni hagyjuk. A vékony szeletekre vágott, bevagdosott szalonna felét a beáztatott római tálba helyezzük, erre terítjük a meghámozott, megmosott, vékony karikákra vágott burgonyát, enyhén megsózzuk, erre rendezzük a befűszerezett, előkészített húsdarabokat, rászórjuk a megtisztított, vékony karikákra vágott vöröshagymát, kissé megsózzuk, rámorzsoljuk a margarint, és rátesszük a maradék szalonnaszeleteket. A tálat lefedjük, hideg sütőbe helyezzük, és a csirkét magas hőmérsékleten készre sütjük. Melegen, salátával kínáljuk.

Desszert: Tejes pite

Hozzávalók: 5 dkg cukor, 5 dkg vaj, 2 tojás, 35 dkg liszt, 1 liter tej
Elkészítés: A cukrot, a vajat és a tojást robotgéppel összekeverjük, majd felváltva öntjük hozzá a lisztet és a tejet. 5 percig a legkisebb hőfokon sütjük, utána pedig a legmagasabbon. Ha kicsit megbarnul a teteje, akkor jó. Lekvárral vagy csokiöntettel a tetején tálaljuk.
(halatortan.tv2.h u)

Hal a tortán receptek2009.12.03. 23:10 | Válaszolok | #11885
Hal a tortán receptek

Bangó Margit ínycsiklandozó étkei

Előétel: Görcsleves

Hozzávalók: 1 db petrezselyem, 1 db sárgarépa, 1 db karalábé, 1 db hagyma, 1 ek. olaj, bors, só, piros paprika, fél marék zöldbab, fél marék zöldborsó, 2-3 levél kelkáposzta
Elkészítés: Egy zöldségleves alapot főzünk, kerülhet bele kevés zöldbab, kelkáposzta vagy zöldborsó, a többi zöldség mellé. A leves betétje a görcs tészta. 1 tojásból lágyabb leves tésztát gyúrunk pici sóval, kinyújtjuk. Kb. 4 ujjnyi széles, másfél arasznyi hosszú csíkokat vágunk derelyemetszővel. A csíkok közepébe kerül a töltelék. Feltekerjük, széleit tojással megkenjük, hogy összeragadjon, és laza görcsöt kötünk belőle. Ha a zöldségek félig megfőttek, bele kerülhet a görcs is, jó puhára főzzük.
Töltelék: paprikás hagymás zsír. Ha laktatósabbra akarjuk, tojást is süthetünk bele. Nagyon finom lepirított, fűszeres darált hússal (maradék pörkölt, csirke mell,) amit egy kevés nyers tojással megkötünk, vagy akár májjal is tölthetjük, de akkor tegyünk bele majoránnát, petrezselyem zöldet apróra vágva, és 1 ek. zsemlemorzsát. A tojás ebbe is kell. Nagyon laktatós leves.

Főétel: Tejszínes gombás szűzérme

Hozzávalók: 1 szűzpecsenye, 30-40 dkg gomba, 5 dkg szalonna, 1 fej hagyma, 1 dl tejszín, 2 ek. olaj, 0,5 dl húsleves, 1 tk. étkezési keményítő, só, őrölt bors, tálaláshoz: zöldpetrezselyem
Elkészítés: A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, a szalonnát felcsíkozzuk. A hagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük. Rátesszük a csíkokra vágott szalonnát, majd a szeletelt gombát, pár percig pirítjuk. A keményítőt a húslevesben elkeverjük, és a gombához öntjük. Ismét összeforraljuk, majd tejszínnel felöntjük. A szűzpecsenyét 2 cm-es szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, forró olajon mindkét oldalon egy serpenyőben megsütjük. A sült hússzeleteket a tejszínes gombához adjuk, rövid ideig a szószban állni hagyjuk. Zöldpetrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Desszert: Gyümölcsös rizskehely

Hozzávalók: 120 g barna rizs, 1/2 l víz, csipet só, citromhéj, 1-2 ek. méz, 1/4 kg ananász vagy ananászbefőtt, 1/4 kg meggy, vaníliapor, 10-10 dkg kesudió, magféleségek (dió, mogyoró, napraforgó)
Elkészítés: A rizst vízben puhára főzzük, ízesítjük vaníliával, citromhéjjal, sóval és mézzel, majd hagyjuk kihűlni. A rizs egyik részét az ananászdarabokkal és a 10 dkg kesudióval turmixoljuk le, a másik részét pedig a meggyel és a kesudióval. Poharakba töltve egymásra rétegezzük a kétféle rizspudingot, magvakkal díszítjük.
(halatortan.tv2.h u)

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Hal a tortán receptek2009.11.24. 23:20 | Válaszolok | #11819
Hal a tortán receptek

Kótai Misi kiválóságai

Előétel: Kőrözött, húsleves

Hozzávalók a kőrözötthöz: 30 dkg juh vagy tehéntúró, esetleg vegyesen; 1 fej vöröshagyma, pirospaprika, só, bors, köménymag, ízlés szerint tejföl
Kőrözött elkészítése: A hagymát apróra felvágjuk. A túrót eldolgozzuk a pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a hagymát is és a köménymagot is. Az egészet jól kikeverjük, rövid időre hűtőszekrénybe tesszük - és máris ehető a finom kőrözött.
A kőrözött készíthető csak juhtúróból, vagy tehéntúróból és juhtúróból fele-fele arányban, de sokan vannak, akik csak tehéntúrót használnak.
Vannak, akik egy kis tejfölt is kevernek a krémhez - ezzel talán könnyebben kenhető.

Hozzávalók a húsleveshez: 1,5 kg marhahús, 0,5 kg marhacsont, 30 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg karalábé, 10 dkg zeller, 10 dkg kelkáposzta, 1 közepes vöröshagyma, 1 közepes zöldpaprika, 1 közepes paradicsom, fekete bors, só
Húsleves elkészítése: Az előzetesen felaprított, leforrázott, majd leöblített csontokat egy mély lábasba tesszük, rá a húst, majd sót adunk hozzá, szemes borsot, a meghámozott hagymát, és 2,5 liter hideg vízzel feltesszük főni. Lassú tűzön főzzük, a tetején képződő habot rendszeresen szedjük le egy kanállal. Ha a habképződés már leállt, és a hús félig megpuhult, akkor tegyük bele a megtisztított zöldségeket. Továbbra is fedő alatt és igen lassan főzzük, míg a hús meg nem puhul. Ekkor azt tegyük át egy másik lábasba, és kevés leszűrt levessel (esetleg a tálalásra szánt zöldségekkel együtt) tartsuk melegen. A leveses lábast húzzuk le a tűzről, és néhány percig hagyjuk ülepedni. Szedjük le a zsírját, majd a levest szűrjük át egy sűrű szitán, vagy egy tiszta konyharuhán.

Főétel: Rántott hús rizibizivel

Hozzávalók: 60 dkg kicsontozott sertés rövidkaraj, 20 dkg zsemlemorzsa (házi készítésű), 3 tojás, 2 tk. só, 20 dkg liszt, olaj a kisütéshez (kb. 1/2 l)
Elkészítés: A húst a zsiradéktól megtisztítjuk, 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Enyhén mindkét oldalán kiklopfoljuk, kb. fél centi vastag szeleteket kapunk. Egy csipet sóval mindkét oldalát meghintjük. Előbb lisztbe, majd kicsi sóval elkevert, felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk a húsokat. Közepesen forró olajban, ami ellepi a hússzeleteket, szép aranybarnára kisütjük, először az egyik, majd a másik oldalát. Háztartási papírtörlővel bélelt tálba szedjük, hogy a felesleges olajat felitassuk róla.
Hozzávalók a rizibizihez: 1 csésze rizs (vagy 20dkg), 20 dkg zöldborsó, 5 dkg vaj, 2-3 ek. aprított petrezselyemzöld, só, bors, 1 kis fej hagyma, reszelt sajt
Elkészítés: A rizst megfőzzük a használati utasítás szerint, vagy megpároljuk vízben majd gőzben. Ha maradék rizst alkalmazunk, bambusz kosárban átgőzöljük egy kicsit. A borsót vajban megpároljuk 2-3 percig (lassú tűzön, fedő alatt), hozzáadjuk az aprított petrezselyem zöldet, és 1-2 percig tovább pároljuk. Ízlés szerint fűszerezzük. Keverjük el a rizzsel.

Desszert: Túrótorta

Hozzávalók: 3 tojásból kerek piskóta alap, 3 tojás, 1 margarin, 25 dkg porcukor, 50 dkg túró, 1/2 citrom leve, 2 cs. vaníliás cukor, zselatin, 1 doboz őszibarack kompót, 1 db narancs vagy valamilyen más gyümölcs a díszítéshez, 1 cs. gyümölcszselé
Elkészítés: 3 tojássárgáját, a margarint és a porcukrot habosra keverjük. Belekeverjük az áttört túrót, a citrom levét és a vaníliás cukrot. A kompótot kockára vágjuk, és beleforgatjuk a túrós masszába. Majd a felvert tojásfehérjét is óvatosan belekeverjük. A zselatint 2,5 dl vízzel felfőzzük, ha kihűlt, belekeverjük a túrós masszába. Hidegre tesszük, míg megdermed. Ha megdermedt, akkor a tetejére vékonyan szeletelt gyümölcsöt teszünk, és leöntjük az elkészített gyümölcszselével, melyet a kompót levével ízesítettünk.
(halatortan.tv2.h u)

Hal a tortán receptek2009.11.24. 23:18 | Válaszolok | #11818
Hal a tortán receptek

Sári Évi ínyencségei

Előétel: Burgonyaleves kolbásszal

Hozzávalók: 40 dkg tisztított burgonya, 20 dkg lángolt kolbász, 2 dl tejföl, 1 vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 1 teáskanál liszt, 1 teáskanál fűszerpaprika, 1 mokkáskanál majoránna, 1 gerezd fokhagyma, késhegynyi törött köménymag, só
Elkészítés: Felhevített olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd a tűzről lehúzva rászórjuk a pirospaprikát, és azonnal ráöntünk 2 kanál vizet. A tűzre visszatéve belekarikázzuk a burgonyát, és felöntjük 8 dl vízzel. Felforraljuk, fedő alatt puhára főzzük. Belekarikázzuk a bőrétől megfosztott kolbászt. Beletesszük az összezúzott fokhagymát, a majoránnát, a sót és a köményt. Végül beleöntjük a liszttel összekevert tejfölt. Folytonos kevergetés mellett 5 percig főzzük. A lángról lehúzzuk, és forrón tálaljuk.

Főétel: Búbos hús rizzsel

Hozzávalók: 6-8 szelet hús (ízlés szerint, hogy milyen hús), 3 db zsemle, 3 db tojás, 1 nagy fej hagyma, petrezselyem, só, bors, pirospaprika, tejföl, sajt
Elkészítés: A hússzeleteket kicsit kiveregetjük, sózzuk, borsozzuk, és olajozott tepsibe helyezzük őket szépen egymás mellé. A zsemléket vízbe vagy tejbe áztatjuk. A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon vagy zsíron megdinszteljük. Szintén sózzuk, borsózzuk, és teszünk rá egy kis pirospaprikát. A petrezselymet apróra vágjuk, a kicsavart zsemlékkel és a 3 tojással együtt a pirított hagymához adjuk. Pár percig mindezt együtt sütjük, hogy szép, egyenletes tölteléket kapjunk. A kész masszát a húsokra halmozzuk, és tetejüket bőven megkenjük tejföllel. Az egészet lefóliázzuk, és sütőben megsütjük. A vége felé a fóliát levesszük, és megpirítjuk a tejfölt a tetején. Köretként rizst tálaljunk hozzá.

Desszert: Karamellizált alma vanília fagyival

Hozzávalók: cukor, alma, fűszerek, vanília fagyi
Elkészítés: A cukrot megkaramellizáljuk, belerakjuk a fűszereket, majd a megpucolt és felszeletelt almát. Így kevergetjük pár percig. Vanília fagyival tálaljuk.
(halatortan.tv2.h u)

Hirdetés
Hal a tortán receptek2009.11.24. 23:17 | Válaszolok | #11817
Hal a tortán receptek

Harsányi Levente finom vacsorája

Előétel: Libamáj

Hozzávalók: 80 dkg libamáj, 1,6 kg libaháj, 1,5 fej fokhagyma, 1 l tej, lila hagyma, só, pirospaprika
Elkészítés: A sütés előtti nap a libamájat beáztatom 1 l tejbe, amibe belenyomok majdnem 1 egész fej fokhagymát. Apró kockákra vágom a libahájat, és kevés vízzel felteszem főni. Amikor zsírjára sült, és ropogós tepertő lett belőle, a tepertődarabokat kiszedem, és a visszamaradt zsírban a májat megsütöm. Sütés közben hozzápasszírozom a megmaradt fokhagymát. Lassú tűzön kell sütni, nehogy leégjen az alja. Kb. 45 percet sütöm mindkét oldalát, úgy az igazi, ha ellepi a zsír. A legvégén sózom, kevés pirospaprikát teszek bele, keverek rajta egyet, de ezzel már nem sütöm tovább. Tűzálló tálba átteszem, ráöntöm a megmaradt zsírt, hagyom kihűlni, majd hűtőbe teszem. Másnap reggel a megdermedt zsírból kivéve felszeletelem, friss kiflivel és rengeteg lila hagymával tálalom. Természetesen a tepertő sem megy veszendőbe, azt frissen kell elfogyasztani jó sok lila hagymával.

Főétel: Indiai currys csirke

Hozzávalók: 1 nagyobb filézett csirkemell, 3-4 szál sárgarépa, 1 db alma, 3-4 szem krumpli, curry, só, húsleveskocka, kevés liszt, kevés olaj, szójaszósz
Elkészítés: A csíkokra vágott csirkemellet lisztbe forgatom, olajban hirtelen kisütöm. Beleteszem egy edénybe, ráteszem a kockákra vágott sárgarépát, krumplit, almát. Hozzáadom a húsleveskockát, teáskanálnyi curryport, pár csepp szójaszószt, ízlés szerint sózom, és kevés vízzel felöntöm. Hagyom magában főni kb. 3/4 órát.

Desszert: Meggyes-mákos sütemény

Hozzávalók: 2 tojás, 10 dkg sütőmargarin, 37 dkg porcukor, 20 dkg darált mák, 37 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 5 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, citromhéj, 1 üveg meggybefőtt (lecsepegtetve)
Elkészítés: A hozzávalókat - a meggy kivételével - összekeverem. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm a kapott masszát, majd rászórom a meggyet, és közepes lángon készre sütöm.
(halatortan.tv2.h u)

Hal a tortán receptek 2009.11.24. 23:15 | Válaszolok | #11816
Hal a tortán receptek

A Nyertes menü

Előétel: bélszín rukkola salátával

Hozzávalók a bélszínhez: a marhahús bélszín része (vesepecsenye), szalonna, 6 dl étolaj, 20 dkg vegyes zöldség, paradicsom, babérlevél, egész bors, kakukkfű, tárkonyos ecet, 6 dkg zsír, 3 dkg liszt
Elkészítés: A marhahús bélszín részét (vesepecsenye), melynek legalább 8-10 naposnak kell lennie, megtisztítjuk hártyáitól és szalonna-csíkokkal jól megtűzdeljük. Megsózzuk és kissé állni hagyjuk. Egy serpenyőben kisujjnyi jó étolajat hevítsünk fel 3 dkg zsírral, a bélszínt pirítsuk meg benne. Azután vegyük ki és tegyük félre. 20 dkg vegyes zöldséget apróra vágva tegyük a forró olajba és azt szintén pirítsuk meg s egy kis paradicsommal, babérlevéllel, egész borssal, kakukkfűvel, tárkonyos ecettel ízesítjük, a bélszínt tegyük bele s fedő alatt pároljuk puhára. Ha a hús puha, újra kivesszük, a zöldséget egy szitán áttörjük, levét átszűrjük és 3 dkg lisztből készült jó barna rántást készítünk, melybe a bélszín levét és az áttört zöldséget teszünk, jól beforraljuk, s ha szükséges, egy kis vízzel feleresztjük, hogy a mártás túl sűrű ne legyen. A mártást tejföllel ízesítjük. A bélszínt most ismét a mártásba tesszük és fedő alatt tálalásig állni hagyjuk a tűzhely szélén, hogy el ne forrja a levet.
Hozzávalók a rukkola salátához: 1 doboz rukkola, 40 dkg koktélparadicsom, 10 dkg olívabogyó, 2 ek. balzsamecet, 4 ek. olívaolaj, bors, só
Saláta elkészítése: A rukkolát megmossuk és leszárítjuk, a koktélparadicsomokat és az olajbogyókat félbe vágjuk. A többi hozzávalót habosra keverjük és összeforgatjuk a zöldfélékkel. Azonnal tálaljuk.

Desszert: rumos gesztenyepüré

Hozzávalók: 1 kg gesztenye vagy 1/2 kg massza, 1 szelet csokoládé, porcukor, rum vagy rumaroma, tejszínhab, rum
Elkészítés: Az átpasszírozott gesztenyét vagy masszát 1 kávéskanál rummal, ízlés szerint porcukorral és az olvasztott csokival összedolgozzuk. Hogy szép formája legyen, burgonyanyomón átnyomjuk, vagy húsdarálón áthajtjuk. Rummal megöntözzük. A tejszínhabot csak tálaláskor tesszük rá.
(halatortan.tv2.h u)

Hal a tortán receptek 2009.11.24. 23:12 | Válaszolok | #11815
Hal a tortán receptek

Nacsa Olivér isteni pörköltje és a többi

Előétel: házi sajt dióval, szőlővel

Hozzávalók: sajt, dió, szőlő
Elkészítés: A sajtot kockákra vágjuk, majd ízlésese dióval és szőlővel díszítjük.

Főétel: vörösboros marhapörkölt bográcsban

Hozzávalók: 2 kg marhacomb, 3 paprika, 3 paradicsom, 2 sárgarépa, 2 fehérrépa, 0,8 kg gomba, 4 dl vörösbor, só, bors, fokhagyma, szalonna, 1 nagy hagyma, 1-2 babérlevél, kakukkfű, pirospaprika
Elkészítés: A szalonnát kiolvasztjuk kis tűzön, majd a hagymát megpuhítjuk, megpirítjuk rajta. Levesszük a bográcsot a tűzről, és ha kihűlt, 2 kiskanál pirospaprikát szórunk rá. A 2x2 centisre vágott húst beletesszük és fehérre pirítjuk, majd felöntjük vízzel és a bor 3/4-ével, úgy, hogy éppen ellepje. Hozzáadjuk a kis kockára vágott paradicsomot, sárga- és fehérrépát, a paprikát. Fűszerezzük borssal, erős paprikával, nagy adag kakkukfűvel, apróra vágott fokhagymával és a babérlevéllel. Ha a hús 2/3-ra főtt (2 óra), megsózzuk. Hozzáadjuk a vékonyra vágott gombát, és utánaízesítjük. Az elfőtt levet a maradék borral és vízzel pótoljuk. A végén lesütjük szaftjára. Főtt burgonyával vagy ropogós kenyérrel tálaljuk.

Desszert: kókuszgolyó

Hozzávalók: 50 dkg háztartási keksz, 10 dkg vaj, 2 ek. kakaó, 20 dkg porcukor, 1 mokkáskanálnyi rumaroma, 1 csomag kókuszreszelék, meggybefőtt leve
Elkészítés: A kekszet ledaráljuk, elkeverjük a cukorral, a kakaóval és a szobahőmérsékletű vajjal. A meggybefőtt rumaromával ízesített levéből annyit teszünk hozzá, hogy formálható legyen. Nedves kézzel golyókat készítünk belőle és egyenként megforgatjuk őket a kókuszreszelékben. Fóliával letakarva hűtőszekrénybe tesszük, míg megkeményedik.
(halatortan.tv2.h u)

Hal a tortán receptek2009.11.18. 23:36 | Válaszolok | #11777
Hal a tortán receptek

Nótár Mary remekei

Előétel: Újházi tyúkhúsleves

Hozzávalók: 1 kb. 2 kg-os tyúk, 3 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 zeller, 1 karalábé, 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg kelvirág, 6 dkg apró gomba, 1 zöldpaprika, 10 dkg frissen fejtett zöldborsó, só, bors, gyömbér, petrezselyemzöld
Elkészítés: A megmosott, megtisztított tyúkot 1.5 liter vízben, egészben tesszük fel főni. Ha felforrt, leszedjük a habját és kislángon, fedő alatt főzzük fél órát. Ezután beletesszük a répákat, zellert, karalábét, vöröshagymát és fűszerezzük. Ezzel egy időben az egészben hagyott apró gombát, kelvirágot, zöldborsót és a kockákra vágott paprikát külön-külön, kevés sós vízben megfőzzük. Amikor a hússal együtt főtt zöldségek megpuhultak, kiszedjük és feldarabolva félretesszük. Ha a hús is megpuhult, azt is kivesszük, bőrét lehúzzuk, a húst a csontról lefejtve feldaraboljuk. A levest finom szűrőn leszűrjük, és hozzáadjuk (szintén leszűrve) a külön főzött zöldségek levét. A tálba, a tányérokra előbb a húst szedjük, azt beborítjuk a sós vízben kifőtt tésztával, mellé tesszük a zöldségeket és rámerjük a tűzforró levest, végül meghintjük finomra vagdalt petrezselyemzölddel.

Főétel: Csülökpörkölt sztrapacskával, cigánypecsenye, rántott hús

Hozzávalók a csülökpörkölthöz: 50 dkg sertés csülök, 50 dkg sertés köröm, só, bors, kömény, majoránna, 1 db paprika, 2 db paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, pirospaprika (ízlés szerint), 2 nagyobb fej vöröshagyma
Csülökpörkölt elkészítése: A csülköt és a körmöt feltesszük főni annyi vízben, hogy elfedje. Ha felforr, leszedjük a habot, és beletesszük a vöröshagymát, a pirospaprikát, a sót, a majoránnát, a fokhagymát. Fedő alatt lassan főzzük. Amikor félig megfőtt a hús, beletesszük a paprikát és a paradicsomot.
Hozzávalók a sztrapacskához: 1 kg burgonya, 2 tojás (nem biztos, hogy szükséges), 45-50 dkg liszt, 30 dkg juhtúró/túró, 20 dkg füstölt szalonna, tejföl, só
Sztrapacska elkészítése: A szalonnát apró darabokra vágjuk, és egy teflonban ropogósra sütjük. A pirosra sült szalonnadarabkákat kiszedjük egy tányérra, és félre tesszük. Egy nagy fazékba vizet teszünk fel forrni, és megsózzuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, lereszeljük. Minden burgonya után a lisztből rászórunk a reszelékre, hogy ne barnuljon meg. Ha elfogyott az összes krumpli és a liszt, összekeverjük, és hozzáadunk 2 evőkanállal a szalonnából kisütött zsírból, valamint 2 tojást és megsózzuk. Ha úgy látjuk, hogy a burgonyás massza túl híg, akkor hozzáadjuk a félretett 1 maroknyi lisztet - viszont ha jó állagú, akkor a félretett lisztre nincs szükség. Közben a fazékban felforrt a víz. A tészta egy részét vizezett deszkára tesszük, majd késsel a forró vízbe hosszúkás kövér galuskákat vágunk. A vízbe hullott galuskákat óvatosan megkeverjük, hogy nehogy letapadjanak az edény aljára. A galuskákat addig főzzük, amíg a víz tetejére fel nem jönnek, és utána közepes lángon 5-6 percig főzzük őket. Ezután a galuskákat leszűrjük, betesszük egy szalonnazsírral kikent tepsibe, nyakonöntjük a tejföllel, rászórjuk az összemorzsolt juhtúrót/túrót és a ropogósra sült szalonnapörcöket. A tepsit csak annyi időre tesszük a forró sütőbe, hogy a túró megpókhálósodjon. (Ez kb. 5 percet jelent). Azonnal kiszedjük, és a tálalásig lefedjük, hogy nehogy kiszáradjon.
Hozzávalók a cigánypecsenyéhez: sertéskaraj kicsontozva, fokhagymakrém, liszt, pirospaprika, burgonya, olaj
Elkészítés: A húst kicsit kiklopfoljuk, mindkét oldalát megkenjük a fokhagyma krémmel. Egy tálba egymásra rakjuk, és összeérleljük. Másnap paprikás lisztben megforgatjuk, olajban megsütjük.
Hozzávalók a rántott húshoz: 1 kg rövidkaraj, só, 4 tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj
Rántott szelet elkészítése: A szép sovány húst gyengén kiverjük, és két szélén bevágjuk. Gyengén besózzuk, majd bepanírozzuk lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába. Annyi olajat teszünk a serpenyőbe, hogy éppen ellepje a húst, és forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.

Desszert: Csokis piskótatorta marcipán bevonattal

Hozzávalók: 7 db tojás, 14 dkg cukor, 12 dkg liszt, 3 dkg kakaópor
Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgájákat a cukor 2/3 részével kihabosítjuk. A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni. Amikor már majdnem felverődött, akkor hozzáadjuk a maradék 1/3 rész cukrot, és teljesen habbá verjük. A tojásfehérjehab 1/3-ad részét fakanállal lassan hozzákeverjük a sárgájás habhoz, teljesen elkeverjük. Utána a tojásfehérjehab maradék 2/3 részét is hozzákeverjük. Az összekevert habba óvatosan beleforgatjuk a szitált liszttel elkevert kakaóport. A kész piskóta tésztát kikenhetjük lapnak vagy tehetjük tortaformába is. Ha tortaformába töltjük, mindig homorú alakúra húzzuk ki a tésztát, hogy a kész kisült piskóta egyenletes vastag legyen és mindenhol jól átsüljön. Mindig 2 ütemben süssük a tortakarikát! Először 10-15 percig magasabb (160-170C’), azután alacsonyabb (150C’) hőmérsékleten, hogy jól átsüljön, de ne égjen meg. Ha kész, bevonjuk marcipánnal.
Hozzávalók a marcipánhoz: 25 dkg mandula, 25 dkg porcukor, 2 tojás fehérje
Marcipán elkészítése: Mandulát pár percre forró vízbe tesszük, leszűrjük, majd kinyomkodjuk a megereszkedett héjából, - így könnyen lejön. Ezután ledaráljuk, elkeverjük a cukorral, és összegyúrjuk a tojásfehérjével. A masszát porcukorral hintett deszkán nyújtjuk, darabolhatjuk vagy pl. golyókat formázhatunk belőle, és csokidarába hempergethetjük.
(halatortan.tv2.h u)

Hal a tortán receptek2009.11.18. 23:34 | Válaszolok | #11776
Hal a tortán receptek

Baby Gabi "mini-menüje"

Előétel: chips, ropi, narancsleves

Hozzávalók a narancsleveshez: 50 dkg narancs, 2 1/2 dl víz, 1/2 liter száraz fehér bor, 4 dl frissen facsart narancslé, 2 dkg étkezési keményítő, 5 1/2 evőkanál édesítőpor, csipetnyi só, 1 tojás, 1 rózsaszín húsú grapefruit
Elkészítés: A narancsot forró vízben megmossuk, szárazra töröljük és a sárga héját lereszeljük. Fehér bundájától is megtisztítjuk, majd gerezdekre bontva, a hártyáitól megszabadítjuk. A grapefruitot is ugyanígy készítjük elő. A gyümölcsöket tálalásig hűtőszekrényben tároljuk. A reszelt narancshéjat belerakjuk a vízbe, majd hozzáöntjük a narancslevet és a bort. Felforraljuk, és kis lángon öt percig főzzük. A tojásfehérjét egynegyed rész édesítőporral kemény habbá verjük. A forrásban lévő narancsos-boros lébe teáskanállal kis galuskákat szaggatunk a habból, néhány percig főzzük, majd leszűrjük és melegen tartjuk. A levet továbbra is tűzön tartjuk, de ügyeljünk arra, hogy csak gyöngyözzön, ne forrjon. A tojássárgáját habosra keverjük az édesítőpor háromnegyed részével, apránként hozzákeverjük felváltva a keményítőt és a sót. Az édes tojássárgáját hozzákeverjük egy kevés forró boros-narancsos léhez, majd az egészet beleöntjük az éppen csak gyöngyöző többi lébe. Habverővel gyorsan simára keverjük, és egy perc múlva lehúzzuk a tűzről. Ha kihűlt, a hűtőszekrényben jéghidegre hűtjük. Tálalás előtt a gyümölcsöt csészékben elosztjuk, a felkevert levest ráöntjük, végül mindegyiknek a tetejére helyezünk a habgaluskából.

Főétel: libamáj hagymás törtburgonyával kürtőskalácsban tálalva

Hozzávalók: 80 dkg libamáj, 1,6 kg libaháj, 1,5 fej fokhagyma, 1 l tej, lilahagyma, só, pirospaprika, hagyma, burgonya, kürtőskalács
Elkészítés: A sütés előtti nap a libamájat beáztatjuk 1 l tejbe, amibe belenyomunk majdnem 1 egész fej fokhagymát. Apró kockákra vágjuk a libahájat, és kevés vízzel feltesszük főni. Amikor zsírjára sült és ropogós tepertő lett belőle, a tepertődarabokat kiszedjük, és a visszamaradt zsírban a májat megsütjük. Sütés közben hozzápasszírozzuk a megmaradt fokhagymát. Lassú tűzön kell sütni, nehogy leégjen az alja. Kb. 45 percet sütjük mindkét oldalát, úgy az igazi, ha ellepi a zsír. A legvégén sózzuk, kevés pirospaprikát teszünk bele, keverünk rajta egyet, de ezzel már nem sütjük tovább. Tűzálló tálba áttesszük, ráöntjük a megmaradt zsírt, hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük. Másnap reggel a megdermedt zsírból kivéve felszeleteljük. A burgonyát megpucoljuk, összetörjük, összekeverjük a hagymával. A kürtőskalácsba beletöltjük a burgonyát, a tetejére pedig rárakunk egy szelet libamájat.

Desszert: csíkos tekercssütemény

Hozzávalók: keksz, csokipuding, kókuszreszelék
Elkészítés: A kekszeket csokipudinggal egymáshoz ragasztjuk. Az egészet fóliába tekerjük, és berakjuk a hűtőbe. Mikor kellően lehűlt, megforgatjuk kókuszreszelékben. A kekszrudat oldalasan felszeleteljük, és így tálaljuk.
(halatortan.tv2.h u)

Új hozzászólás küldés

*
Neved
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Kép
(.jpg, .gif, .png formátum)
Küldés
Tuti menü