Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Gasztronómia és művészet képes leírás - Gasztronómia - a világ konyhái.tlap.hu
részletek »

Gasztronómia és művészet - Gasztronómia - a világ konyhái.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gasztronomia.tlap.hu » Gasztronómia és művészet
Keresés
Találatok száma - 3 db
Aki végigkóstolt huszonnyolc országot: Miller Lajos

Aki végigkóstolt huszonnyolc országot: Miller Lajos

Életemben mindössze két negatív élményem volt, az egyik a Szovjetúnióban. Megkóstoltam a tőgypörköltet, amivel valószínűleg nem is lett volna semmi baj, de kvaszt ittam utána. A kenyérből erjesztett különös orosz üdítőital úgy látszik még az én edzett gyomromnak is sok volt. A másik Franciaországban ért: a legjobb helyen a legfinomabb kagylótól. Mai napig sem tudom az okát, de évekre kikészítette az epémet és a gyomromat is. Fogalmam sincs, hogy énekeltem aznap este, annyira beteg lettem.

Uborkasaláta-történelem

Uborkasaláta-történelem

A magyar színészet hőskorának egyik legendás alakja volt Újházy Ede híres gourmand volt. Őt mesternek szólították, ő viszont mindenkit egyszerűen Marhának becézett. Nyaranta, amikor a híres városligeti Feld-színházban játszott, esténként a mai Gundel vendéglő helyén lévő Wampeticsbe tért be, legendás, nagy karimájú kalapjában, örök szivarcsutkával a szája sarkában. Itt készítették számára azt a tyúkhús-levest, amit az utókor róla nevezett el. A feljegyzések szerint mindent megkóstolt, sok mindenre halvány dicsérő megjegyzést tett, de az uborkasalátával sosem volt kibékülve. Véleményét ekként summázta: Minden rendben, de uborkasalátát nem tudnak Pesten készíteni. Ehhez a megállapításhoz fűzte hozzá Krúdy Gyula: Az uborkasaláta nőnemű dolog, tehát férfiak fogyasztják. Ez az az eledel, amelyhez nem elegendő a szakácsok tudománya, hanem teljes emberszeretet, az étvágynak különböző ismerete, a lelki diszpozíció eltalálása, a hangulat felhasználása szükségeltetik hozzá.

Újházy Ede és az Újházy tyúkhúsleves

Újházy Ede és az Újházy tyúkhúsleves

Esküvői ebédek, lakodalmak kedvelt első fogása az Újházy tyúkhúsleves. De mitől, mi okból Újházy ez a leves? A válasz egyszerű: a névadó Újházy Ede a századelő neves színésze. Magas, nehéz testű ember volt. Aránylag kurta, befelé görbülő lábszárakkal, amilyennek Mátyás királyt írták le egykoron. Széles harcsabajuszos, mély és dörmögő hangú. A megszólalása színpadon és az életben mindig eseményszámba ment. Orvoscsemete volt, édesapja Debrecenben főorvosként a színészeket is gyógyította. Fiát minden előadásra magával vitte, és megfenyegette: látod gyermekem, ilyenek a komédiások! Minden lehetsz, de ez az egy soha, talán épp ezért lett színész. Ha valakit szeretett, annak kedveskedve azt mondta: marha. Akit illetett vele, úgy érezhette magát, mintha gyengéden hátba ütögették volna - írta róla Nagy Endre, a konferanszié és író.

Tuti menü