Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Gasztronómia és vallás képes leírás - Gasztronómia - a világ konyhái.tlap.hu
részletek »

Gasztronómia és vallás - Gasztronómia - a világ konyhái.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gasztronomia.tlap.hu » Gasztronómia és vallás
Keresés
Találatok száma - 6 db
A Krisna-tudatú hívők táplálkozása

A Krisna-tudatú hívők táplálkozása

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán - dietetika szakos végzős hallgatóként - a Krisna-tudatú hívők táplálkozását választottam szakdolgozatom témájául. Az ebből készült cikk első, most olvasható felében a Krisna-tudat történetével és a hívők táplálkozásának általános jellemzőivel ismerkedhetnek meg az olvasók, míg a folytatásban egyéni kutatói munkám és megfigyelésem eredményeit foglaljuk össze.

A török konyha és receptjei

A török konyha és receptjei

Törökországot a Kelet Kapujának szokták nevezni. A rajta keresztül vezető utak kötik össze Európát Ázsiával és az arab világgal. Törökország jelenleg még "kettő" életet él, megtalálható itt az európai és a még hagyományos kultúra, a különböző vallások és életmódok. A török konyhában is érezhető ez a kettősség: egyrészt vannak egyszerűen elkészíthető európai ízeket tartalmazó ételek, másrészt a keleti sajátosságok, azaz a fűszerek gazdagsága és az ízek kontrasztja, a bonyolultabb ételkészítési eljárások jellemzik. A török gasztronómiai "keveredés" visszavezethető arra tényre is, hogy a török eredetileg nomád nép volt, ezért étkezési szokásaikban olyan ételek készítése is fennmaradt - mint például a börek -, amelyeket nyílt tűzön vagy földbe ásott gödörben sütöttek meg. A török konyha nem mentes a görög hatástól sem, sőt konyhaművészetét befolyásolta a római birodalom és a bizánci császárság kora is. Földrajzi közelségük miatt a szláv népek étkezési szokásai, ételkészítési módjai is hatottak a törökökre. Erre példa, hogy a borscs sok török vendéglőben kapható. És nem utolsósorban az iszlám vallás az, ami jelentős befolyással bír.

A zsidó konyha érdekességei

A zsidó konyha érdekességei

A zsidó konyha tartalmazza talán a legtöbb előírást az ételek elkészítésére és tálalására vonatkozóan. Éppen ebben rejlik különlegessége. A zsidók számára fogyasztható, azaz kóser ételek eredete az ókori Izraelig nyúlik vissza és sajátosságai a Biblia számos vallási előírásában, gyökereznek. A zsidó étkezési törvények nem csak a test étrendjét szabályozzák, hanem a lélek épülését is szolgálják. Az előírások többségét Mózes ötödik könyve tartalmazza, és ezekhez a vallásos zsidó családok ma is ragaszkodnak. Az ételekre vonatkozó törvények lényegében három csoportra oszthatók.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Apácák, szerzetesek főztje

Apácák, szerzetesek főztje

Nemcsak áhítattal élnek a megszentelt falak között a kolostorok lakói. Érdemes e sajátságos gasztronómiai lelőhelyeken kutakodni, és belekóstolni az apácák, szerzetesek főztjébe. Van aki kifejezetten ezt a gasztronómiai témakört kutatja, és szép kis receptárat gyűjtött össze. Az eredetileg közgazdasági diplomával rendelkező külkereskedő Javier de Sagastizabal immár két évtizede foglalkozik azzal, hogy végigjárja spanyol kolostorokat. A feljegyzései szerint, több száz helyen megfordult már, hogy kulináris tapasztalatokat gyűjtsön. Nem volt szüksége különösebb leleményre, hogy bejusson a konyhákra. A spanyolországi apáca- és szerzetesrendek többsége vendéglátó szolgáltatásokat is nyújt. Az ország mintegy ezer különböző felekezetű kolostorának a többsége, szám szerint 634, történelmi túraútvonalak látogatható helyeihez tartozik.

Az indiai konyha - Aladdin konyhája

Az indiai konyha - Aladdin konyhája

Még egy hazánknyi kis területen sem beszélhetünk egységes konyhaművészetről - ki akarná egy kalap alá venni például a szegedi halászlét és a vasi pecsenyét?! -, hát még mit mondjunk a világrésznyi területű Indiáról, ahol ezt nemcsak a hatalmas távolságok, hanem a nyelvi és vallási különbözőségek is megnehezítik. Helyesebb is, ha külön kasmiri, bengáli, mogul, pandzsábi, mahárástrai, telugu stb. konyháról beszélünk, hiszen olyan, hogy "indiai konyha", tulajdonképpen nem is létezik. Az óind irodalom legrégibb szent könyveinek, a Védáknak mind a négy himnuszgyűjteményében találunk utalást a helyes táplálkozásra, előírásokat arra, hogy mit szabad és mit nem szabad fogyasztani. Még részletesebben szól erről a valláson alapuló előírás-gyűjtemények - szanszkrit szóval szutrák ("vezérfonalak") - közül az i. sz. I. vagy II. században íródott Grhja-Szutra ("A háziéletre vonatkozó előírások tankönyve"). Benne az étkezést kísérő kötelező áldozatok leírásán kívül a főzéshez felhasználható anyagok mennyiségére és fajtájára is találunk előírásokat.

Ételek, édességek az arab világból

Ételek, édességek az arab világból

A hatvanas évektől napjainkig hosszú algériai tartózkodásom lehetővé tette, hogy megismerjem az algériai társadalmat, kultúrát, szokásokat és a változatos konyhaművészetet. Így örömmel mutatok be magyarországi honfitársaimnak néhány étel- és süteményreceptet az Algériában legismertebbek közül. Remélve, hogy a bemutatott receptek megnyerik az olvasó tetszését, jó étvágyat kívánok. Egy kis receptgyűjteményt tart a kezében az érdeklődő. Olvasásra, ismerkedésre, kipróbálásra. Aki teljesen ismeretlen eljárásokra, anyagokra, ízekre számít, kellemesen fog csalódni: kicsi a világ! Ismerősként köszön vissza a pirospaprika-kömény íz-együttes, meg egy csomó más, a babérlevéltől a fokhagymáig, a kakukkfűtől a fahéjig. Algéria, ez az észak-afrikai arab ország, sok kulturális, kulináris hatást őriz a római birodalomtól a török szultánságig. Jellegzetesen Földközi-tenger vidéki paradicsomos, olívaolajas, birkahúsos ételei mellett ott vannak a sivatagi nomádok főzési szokásai, az Andalúziából átmentett marcipános édességek. Ez a gyűjtemény olyan, főleg hagyományos ételeket tartalmaz - néhány kivétellel -, amelyeket gyakran kipróbáltunk. Gyűjtésükbe és közreadásukba közreműködött a magyar kolónia néhány lelkes tagja, háziasszonyok és családanyák, akik sikerrel vették fel a harcot az emigráns sors mélabúja ellen a fehér asztal, a jól ellátott család örömének eszközeivel.

Tuti menü