Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Ízek és zamatok innen-onnan - gasztronómia képes leírás - Gasztronómia - a világ konyhái.tlap.hu
részletek »

Ízek és zamatok innen-onnan - gasztronómia - Gasztronómia - a világ konyhái.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gasztronomia.tlap.hu » Ízek és zamatok innen-onnan - gasztronómia
Keresés
Találatok száma - 9 db
A csőben sütés fortélya

A csőben sütés fortélya

Régóta furdalta az oldalamat, mit jelent a csőben sütés intézménye. Kerestem a cső alakot a tányéromon, a technikában, de leghitelesebb forrásom, a saját anyám sem tudott értékelhető választ adni. Egyben voltam csak biztos: csőben sütve = nagyon finom!

Amerikai ízek

Amerikai ízek

Betekintés az Egyesült Államok konyhájába Még mindig tartja magát az a tévhit, hogy az amerikai konyha a hamburgerrel, a sült burgonyával és a sült csirkével egyenlő. Pedig nagyon is sokszínű, és nem csupán az Egyesült Államok konyháját soroljuk ide, hanem a közép-és dél-amerikai államokra jellemző étkeket is. Az Egyesült Államok konyháját rengeteg befolyás érte. Minden bevándorló hozta magával a saját receptjeit, amelyeket aztán részben a helyi hozzávalókhoz igazított, és új ételek születtek. Fellelhetőek a brit, a francia, az olasz, a keleti és az afrikai ízek, illetve ezek keveréke és továbbfejlesztése.

Borscs

Borscs

Az orosz konyha levesei tartalmasak, bőven főznek a levesekbe különféle húsokat, zöldségeket. Világszerte elterjedt az orosz borscsleves, amiről elmondhatjuk, hogy az egyik nemzeti ételük. Káposztával, céklával, egyéb zöldségekkel, hússal főzik, tejfölözik. A borscs, húsos káposztaleves céklával, orosz ételkülönlegesség. A borscs tulajdonképpen főételnek is beillik, elég egy desszerttel kiegészítenünk a menüt, hogy egy teljes étkezést kipipálhassunk. A céklarépát főleg gyökeréért termelik, de felhasználható az egész növény. Leveleinek tápértéke a spenótéval vetekszik. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, ként. B1, B2, niacin, B6, B12 és C vitamint valamint olyan ritka elemeket is tartalmaz, mint a rubídium, cézium. Továbbá antioxidáns tulajdonságú betanint 300-600 mg/kg, azaz kén-cukor komplexet és vulgaxantint. A vörös színnek tulajdonították a népi gyógyászatban vérképző hatását. Ételszínezékként E-162 nevet viseli, (céklavörös, vagy betanin) néven a vörös, céklából vonják ki, természetes színezőanyag, átlagos fogyasztása ártalmatlan.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Cordon Bleu, a kulináris térdszalagrend

Cordon Bleu, a kulináris térdszalagrend

A rántott húsok iránt feltétel nélkül elkötelezett országunkban mindenki ismeri a Cordon Bleu-t, noha néha Gordon Blue néven fut a magyar étlapokon, abszolúte hibásan és értelmetlenül. A Cordon Bleu a szakácsművészetben kevéssé járatosak számára is pontosan definiálható fogalom: rántott szelet, benne sajttal és sonkával. Ez készülhet úgy, hogy a hússzeletbe zsebet vágva csúsztatjuk bele a sonkát és a sajtot, vagy úgy is, hogy két szelet hús közé préseljük a sonkát meg a sajtot. És akkor térjünk rá a név eredetére. Mivel újabb keletű - azaz 300 esztendősnél nem idősebb - ételről van szó, bőséges irodalom áll rendelkezésünkre, ámbár hiába bőséges ez a szakirodalom, ha nem egységes. A többféle konklúzió közül ezúttal kettőt választottunk ki.

Kaukázusi asztal: saslik, plov, tolma

Kaukázusi asztal: saslik, plov, tolma

Békés időkben bejárni a Kaukázus, illetve a Kaukázuson-túli terület egy részét nem mindennapi gasztronómiai élmény. Csodálatos fogások készülnek a hegyi aulok hagyományos, szabad tűzhelyű konyháiban. Ételektől-gyümölcsöktől roskadozó terített asztalhoz ültetik a vándort...A Kaukázus népeinek nemcsak történelme, kiolthatatlan szabadságvágya közös, de gasztronómiájuknak is sok egyező vonása van. Elsősorban a török és iráni konyha hatása jelentős. Nem egy örmény étel ismert törökként. Ilyen például a dolma vagy tolma. A leginkább a mi töltött káposztánkra emlékeztető, általában szőlőlevélbe csavart darált húsétel, ami hús nélküli változatban is kedvelt. Ez az étel - éppen a török hódoltságnak köszönhetően -, nálunk is ismert, csak van, ahol szármának hívják, mint a magyar Alföld egyes részein...

Mindennapi kenyerünk

Mindennapi kenyerünk

Az első kovásszal és sóval ízesített kenyereket az egyiptomiak fogyaszthatták. A Nílus termékeny iszapján termelt búzaszemeket még a középkorban is használatos óriási malomkövek között őrölték viszonylag fimon lisztté, mely aztán a világ első pékségeibe került, ahol az egyiptomi pékek már erre a célra kialakított kemencékben sütötték a maihoz hasonló kenyerekké. Tőlük tanulták el a zsidók a kenyér készítésének módját, akik húsvéti ünnepeikhez még ma is ősi formájában só és kovász nélkül fogyasztják. A görögöknél és a rómaiaknál már éppen úgy fő tápláléknak számított a kenyér, mint napjainkban.

Szabadtűzön

Szabadtűzön

Tavasztól- őszig, családi és baráti összejöveteleken a jó hangulatot a szabadtűzön sütött- főzött ételek illata és íze, valamint a közben elhangzó adomák és tréfás beszólások, na meg a jókívánságokkal járó koccintgatások fokozzák, és teszik azokat felejthetetlenné. A szabadban való főzésnek terítésnek sajátságos hangulata, varázsa van. A levegőt betöltő ínycsiklandozó illatok, a füst szemet könnyeztető füstje - mely midég a szépre szál - vagy a pattogó parázs, a bogrács rotyogása, mind-mind emlékezetes élménnyé teszik a kerti összejöveteleket, mulatságokat. Parázson azóta sütnek, főznek, mióta az ember megismerte a tűzet, de fénypontját a görög és római szakácsművészetben érjük tetten, melyről Aplicus római gasztronómus szakácskönyvében többször is említést tesz ma is ínycsiklandozónak tűnő receptleírásaiban. Ma a kertes házak világában ismét hódít a szabadtűzön készült ételek fogyasztásának divatja.

Tojás rántva vagy habarva

Tojás rántva vagy habarva

Tojásrántotta és rántott tojás között azt gondolnánk semmi különbség, pedig van, okításomban a rántottákról kialakult véleményünk egy perc alatt megváltozhat. Sokan elgondolkodtak azon, vagy talán még ma is törik a fejüket, mi is volt először: a tyúk vagy a tojás? Sajnos erre a fontos kérdésre a mai napig nem találták meg a választ, egy biztos a tojás az emberiség egyik legősibb tápláléka közé tartozik. Az élet hordozója, a termékenység jelképe, talán e miatt is és kivételes tulajdonságai miatt minden korban a középpontban állt. Indonéziában tengeri sóban érlelik a tojásokat - A tojás szó hallatán azonnal a tyúktojásra gondolunk, pedig más szárnyas állatok tojásait: fürj, tilinkó, kacsa, liba vagy akár a strucctojást is előszeretettel fogyasztjuk. Ha közelebbről megnézzük a szó jelentését, akkor ide kell sorolnunk egyéb hidegvérű állatok, mint például a teknőc, kígyó, krokodil tojásait vagy a halak ikráit.

Vöröslencseleves bulgurral

Vöröslencseleves bulgurral

A hagymát apróra vágjuk, olajban megpirítjuk. A csípőspaprikát 5-10 percig forró vízben áztatjuk, majd meghámozzuk, apróra vágjuk, és a hagymához adjuk, kicsit kevergetjük. Beleöntjük a húslét, aztán fölforraljuk. Belerakjuk a bulgurt és a vöröslencsét, és kis lángon puhára főzzük őket. Megsózzuk, vajban pirított pirospaprikával és mentával megszórva tálaljuk.

Tuti menü