Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Gasztronómia - a világ konyhái linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Gasztronómia - a világ konyhái képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: gasztronomia.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 123 db
1100 év: információs éhkopp és pörköltszag

1100 év: információs éhkopp és pörköltszag

Ami tuti, az a pálinka. Meg természetesen bor, némi pörkölt, gulyás, grillezett hús, halászlé, kemencében sült lángos, rétes és marcipán. Ennyiből állna 1100 év magyar gasztronómiája? 'Harmadik alkalommal rendezték meg Budapesten A Magyarok Nagy Asztala fesztivált honi gasztronómiánk históriájának jegyében. Az eseménynek, mely - nagyon helyesen - nemcsak évente egyszer, de folyamatosan igyekszik helyet követelni az országimázst erősítendő köztudatban, önálló weboldala van. Beharangozójában nem kevesebbet állít magáról, mint: A rendezvénysorozat célja a magyar gasztronómia hagyományainak és kultúrájának átfogó és hiteles bemutatása a történeti és gasztronómiai írások felhasználásával, az étkezés kultúrájának, az ételkészítés művészetének bemutatása a honfoglalástól napjainkig. Továbbá a gasztronómiához kapcsolódó technikai fejlődés történetének bemutatása a történelmi korokon keresztül, a Magyarországon élő kisebbségi kultúrák gasztronómiai szokásainak újrafelfedezése és széles körben való bemutatása, s mindezen keresztül rangos, hagyományteremtő, szakmailag hiteles, ugyanakkor szórakoztató jellegű rendezvény létrehozása. A világon először itt, a Kárpát-medencében, egy nemzet ízvilágát tükröző gasztronómiai fesztiválra invitáljuk Európát, az itt élő kisebbségi csoportok összefogásával. A gasztronómia határok nélkül íveli át a Földet,..

1gombóc

1gombóc

1gombóc, 1 óriási ötlet - Fagylaltgombócok egyesével csomagolva. A fagylaltárusítás terén eddig fellépő összes problémára megoldást ad, az egyesével csomagolt fagyigombóc, melyet jelenleg 4 féle ízben ajánlunk szíves figyelmébe. Nincs szükség fagylalt pultra, fagylaltkanálra, fagylaltkanálmosó gépre, a berendezések működtetéséhez szükséges egyéb engedélyekre, csak egy mélyhűtőre, melyből bármikor szervírozhatóak a kimért, tökéletes méretű és formájú gombócok.

7 TUTI Medvehagyma Recept

7 TUTI Medvehagyma Recept

Medvehagyma recept minden napra. Könnyen elkészíthető ízletes medvehagymás ételek egész hétre. Medvehagymás reggeli, Medvehagyma levesek, főtételek és egy medvehagyma pogácsa. Medvehagymás Tojásrántotta - Medvehagymás Fokhagyma krém Leves - Mustáros Medvehagymás Csirke Pirított Hagymával - Medvehagymás Chilisbab - Kolbászos Medvehagymás Krémsajtos Göngyölt Csirkemell - Medvehagymás Saláta Leves - Medvehagymás Pogácsa. Medvehagyma recept ami jó a szervezetnek. Jó étvágyat kíván a MecsekiMedvehagyma.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
A csőben sütés fortélya

A csőben sütés fortélya

Régóta furdalta az oldalamat, mit jelent a csőben sütés intézménye. Kerestem a cső alakot a tányéromon, a technikában, de leghitelesebb forrásom, a saját anyám sem tudott értékelhető választ adni. Egyben voltam csak biztos: csőben sütve = nagyon finom!

A fagylalt története

A fagylalt története

Nehéz volna valami újat találni a Nap alatt, amiről a tudomány azonnal meg ne állapítaná, hogy már régóta ismeretes. Például a cukrászművészetben az ókorba visszamenőleg, megtaláljuk a fagylalt ősét. Igaz persze, hogy akkor még csak a havat nyalogatták a mostani fagyi csodák helyett, de hát kétségtelen, hogy ez a tény vezetett el a nagy találmányhoz, melynek ma milliók hódolnak télen-nyáron. Heliogabadus császárról jegyezte fel a krónikás, hogy minden nyáron, amikor Rómában a hőség beköszöntött óriási mennyiségű havat hozatott a hegyekből. Ezzel próbálta kivédeni a római kánikulát.

A hamisítatlan görög konyha receptjei

A hamisítatlan görög konyha receptjei

159 görög családi recept avagy mi az, amit a tavernák asztalain felszolgálnak? A zöldséges egytálételek nagyon kedveltek a hagyományos görög konyhán élők között. A 'briam' jellegzetes nyári étel amit nagyon gyakran készítenek. A 'szőlőlevél töltike' gyakran szerepel az étlapon a húsvéti nagyböjt idején, de a vendégváró asztal kedves kiegészítője is. Az 'árticsóka a'la polita' és a 'spenótós rízs' pedig gyakori téli zöldséges ételek.

A keserűcsokoládék mesterei

A keserűcsokoládék mesterei

Toszkánáról a legtöbb embernek a borok, a villák és a kitűnő gasztronómia jut az eszébe, pedig a mesés vidék más kulináris élményeket is tartogat. Ez pedig nem más, mint a csokoládé, amelynek legmagasabb szintű előállítására számos kézműves módszerekkel dolgozó manufaktúra alakult. Ezúttal az alig két évtizede alapított Amedei családi vállalkozás titkait és ízeit térképeztük fel, az otthoni felhasználáshoz pedig a Lukács cukrászda séfjétől kaptunk tippeket.

A kínaiak ezt is megeszik

A kínaiak ezt is megeszik

A kínai konyha a világ egyik legkülönlegesebb gasztronómiai remeke, melyben az alapanyagok elegyítésének és elkészítési módjainak száma szinte végtelen. Egy monda szerint, ha a császár egy évben kénytelen volt kétszer ugyanazt az ételt enni, levágatta szakácsának a kezét, ezértaz évezredek során a hatalmas birodalomban a leleményes szakácsok és az egyszerű emberek is a lehető legtöbb alapanyagot kutatták fel, és mesterien ötvözték azokat. A Himalájától a Dél-kínai-tengerig terjedő, földrajzilag és meterológiai szempontból is különböző hatalmas országban a konyhaművészet szempontjából négy, földrajzilag elkülöníthető területet a legjellegzetesebb.

A Krisna-tudatú hívők táplálkozása

A Krisna-tudatú hívők táplálkozása

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán - dietetika szakos végzős hallgatóként - a Krisna-tudatú hívők táplálkozását választottam szakdolgozatom témájául. Az ebből készült cikk első, most olvasható felében a Krisna-tudat történetével és a hívők táplálkozásának általános jellemzőivel ismerkedhetnek meg az olvasók, míg a folytatásban egyéni kutatói munkám és megfigyelésem eredményeit foglaljuk össze.

Hirdetés
A legismertebb vietnámi ételek egyike

A legismertebb vietnámi ételek egyike

Negyedóra alatt elkészül, ízletes és laktató - a phở nevű leves a legismertebb vietnámi ételek egyike, és világszerte népszerű. Az egyik leggyakoribb vietnámi étel a phở - ejtsd: [fă:] - nevű leves. Származási országában a járdán, bódékban főzik és árusítják, a nap minden órájában - mesélte róla Benedek Dezső antropológus. Kiss Budai Tibor meghívottja kevesebb, mint fél óra alatt készítette el a különleges ízű fogást - igaz, ebben nem volt benne az az idő, amíg az alapléül szolgáló marhahúsleves nagyon lassú tűzön megfőtt.

A madridi konyha - gasztronómia

A madridi konyha - gasztronómia

A csicseriborsó ragu, vagy más néven a madridi ragu, nagyon közkedvelt étel a spanyol gasztronómiában eros ize, kalóriadús állaga miatt. Eredetileg ez egy öreg zsidó recept volt, amit mindig pénteken a Szabbat elott készitettek el, mint a ételt a Szabbath üdvözlésére. Egész éjjel fozték, igy másnapra már fogyasztásra alkalmas volt, anélkül hogy, elhanyagolták volna a fények meggyújtását. A késobbi keresztény módja ennek az ételnek az elkészitésében adott hozzá még disznóhúst is.

A roquefort sajt titka - gasztronómia

A roquefort sajt titka - gasztronómia

Roquefort egy kis dél franciaországi falu, csupa kő házacskával, amelyek mind egy szikla elé épültek. És ennek a sziklának köszönhetik a roquefortiak sajtmonopóliumukat. Ugyanis e falucska lakosainak egyetlen, de rendkívül jövedelmező foglalkozása a sajtkészítés. A hegyek lejtőin a loupillard ok legeltetik juhaikat, amelyek 300 liter tejet adnak egy sajtadag készítésére. A juhtejet előbb kissé fölmelegítik, aztán megaltatják.

A Ruszwurm története

A Ruszwurm története

A legtöbb megrendelés karácsony, újév és farsang idejére esik. Szokás volt már akkor is, hogy az ünnepi diós- és mákospatkót cukrásztól vásárolják. A farsangi idényben tortákat, fánkokat, fagylaltot, különböző krémeket, bonbonokat, nem egy esetben hidegkonyhai készítményeket is itt szereztek be. Családi ünnepeken szokás volt jókívánságokat kifejező feliratok alkalmazása, a cukrász - kívánságra - edényeket, poharakat, evőeszközt is kölcsönzött abban az időben. Ami a Ruszwurm vendégeit illeti, az előkelőségek, főhercegek, grófok innen vittek cukorkát a királyi család tagjai, a Mátyás templom vagy a budai vár miniatűr képével díszített dobozokban. Ferenczy Ida naponta vásárolt reggelit Erzsébet királynénak, jegeskávét, lehelletkönnyű, finom illatú kuglófot és üdítő fodormenta rudacskákat. Ruszwurm készítményeit vitte magával útravalóul akkor is, ha elutazott Budáról.

A tálalás iskolája

A tálalás iskolája

Azt már általános iskolában megtanuljuk, hogy a kést és a kanalat a tányér jobb oldalára, a villát a tányér bal oldalára kell helyezni. De mihez nyúljunk, ha 4 villa és 11 pohár van az asztalon? Lássuk az evőeszközöket! Coctail villa: Érdekes ívelt fogazatával tengeri ételeket, olivát, a tenger gyümölcseit fogysztjuk. Salátás villa: A hideg előételeket, salátákat, halat és a hagyományos angol sütit a pie-t ezzel esszük. Halas villa: Ha halat tálalunk, akkor a hagyományos villa helyére halas villa kerül. Hagyományos villa: Bármilyen étkezéshez, kivéve halételekhez...

A tejesember söre

A tejesember söre

Bő ötven évvel ezelőtt a belga sörfőzők szinte észre sem vették, de majdnem megfeledkeztek a több évszázados múltra visszatekintő búzasörükről. Szerencsére azonban jött egy tejesember, aki figyelmeztette őket.

A tiramisut nem kell újra kitalálni

A tiramisut nem kell újra kitalálni

Az ételek átértelmezésével, újrafazonírozásával nincs semmi baj, ezek a metódusok vitték-viszik előre a gasztronómia művészetét és a hétköznapi főzőcskézést egyaránt. Van azonban egynémely olyan tökéletesség, amelyhez hozzányúlni bűn. Ilyen hibátlan étel például a tiramisu, amely az édességek milói Vénuszaként piedesztálra kerülhetne a Louvre-ban, ha nem lenne romlandó. A tiramisu a mennyei tökéletesség evilági tükröződése, milói Vénusz karokkal, örökös Louvre-lakó, az olasz dolcevitaizmus markáns tartópillére, a dekadens európai kultúra egyik reménysége a túlélésre... A kulturális és gasztronómiai örökségüket az etruszkokig, de minimum a Ró­mai Birodalom fénykoráig visszavezető olaszok esetében hajlamosak vagyunk feltételezni, hogy minden étekfogásuk egy-kétezer éves múltra tekint vissza. A tiramisu (egészen pontosan: tirames`, azaz dobj fel) esetében is ezt hinnénk, holott ez egy zsenge korú édesség, siheder csupán, amely 1971-ben született meg a Le Beccherie nevű trevisói étteremben, a Lolynak becézett fiatal Ro­berto Linguanotto séf keze alatt.

A titokzatos tibeti konyha

A titokzatos tibeti konyha

A tibeti konyha irodalma messze nem olyan gazdag, mint például az indiaié vagy a kínaié. Az autentikus receptek nem írásban, hanem generációról generációra öröklődve maradtak fenn. A világ legmagasabban elterülő országában a körülmények - hegyek, hideg időjárás stb. - kevéssé alkalmasak a növénytermesztésre, a tibetiek ezért értelemszerűen kevesebb növényféleséget és több húst fogyasztanak. Bár viszonylag kevésféle fűszert használnak: ízviláguk egyszerre harmonikus és egzotikus. Mindehhez hozzájárul az is, hogy Tibet magasabb pontjain a víz csak 90 fokig melegíthető fel, így a szó szoros értelmében vett főzésről nem is beszélhetünk.

Tuti menü