Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Gasztronómia - a világ konyhái linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között: A török - Barta [2. oldal]
részletek »

Gasztronómia - a világ konyhái képes leírás: A török - Barta [2. oldal]

Képes leírás

Itt vagy: gasztronomia.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 123 db
A török konyha és receptjei

A török konyha és receptjei

Törökországot a Kelet Kapujának szokták nevezni. A rajta keresztül vezető utak kötik össze Európát Ázsiával és az arab világgal. Törökország jelenleg még "kettő" életet él, megtalálható itt az európai és a még hagyományos kultúra, a különböző vallások és életmódok. A török konyhában is érezhető ez a kettősség: egyrészt vannak egyszerűen elkészíthető európai ízeket tartalmazó ételek, másrészt a keleti sajátosságok, azaz a fűszerek gazdagsága és az ízek kontrasztja, a bonyolultabb ételkészítési eljárások jellemzik. A török gasztronómiai "keveredés" visszavezethető arra tényre is, hogy a török eredetileg nomád nép volt, ezért étkezési szokásaikban olyan ételek készítése is fennmaradt - mint például a börek -, amelyeket nyílt tűzön vagy földbe ásott gödörben sütöttek meg. A török konyha nem mentes a görög hatástól sem, sőt konyhaművészetét befolyásolta a római birodalom és a bizánci császárság kora is. Földrajzi közelségük miatt a szláv népek étkezési szokásai, ételkészítési módjai is hatottak a törökökre. Erre példa, hogy a borscs sok török vendéglőben kapható. És nem utolsósorban az iszlám vallás az, ami jelentős befolyással bír.

A valenciai paella

A valenciai paella

Paella, a valenciai régió tipikus étele, talán Spanyolország legtipikusabb receptje. A nevét a konyhai edényrol kapta, amiben készitik, a paelláról. Mint a valenciai régióban ismert,ennek az edénynek két füle van és egy mély süto edény. A paellának nagyon sok változata van, a valenicait mindig hússal és nem tengeri halakkal készititk, annak ellenére, hogy az utóbbi a legismertebb.

A világ étel-fővárosai

A világ étel-fővárosai

Nemcsak New Yorkban, Párizsban vagy Londonban lehet jót enni az Eat My Globe szerzője szerint, aki a világ 30 országának 100 városát kóstolta végig. Tapasztalatai alapján egy tízes listát is összeállított, Simon Majumdar szerint ezekben a városokban a legjobb enni.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
A világ legdrágább desszertjei - gasztronómia

A világ legdrágább desszertjei - gasztronómia

Uraim, ugye szívesen meglepnek bennünket egy édes kis semmiséggel? Íme néhány inspiráló ötlet, ne fogják vissza magukat! 1. Arnaud-eper. Ára: 1 millió Euro - A méregdrága epres desszertet a New Orleans-i Arnaud étterem kínálja, az árhoz nyilvánvalóan jelentős mértékben hozzájárul a 4,7 karátos gyémántgyűrű, amely a kompozíció része. 2. Japán platinadesszert, ára: 95.000 Euro - Ikara japán cukrász műve, amelyet a gyönyörű nők tiszteletére alkotott. Szintén ékszerrel. 3. Frrrozen Haute Chocolate, ára: 18.000 Euro - Talán az egyik leghíresebb borsos árú desszert, a New York-i Serendipity3 üzlet terméke, amely a világ 14 legdrágább csokoládéfajtájából készül. Gyémántkarkötő és aranykiskanál jár hozzá.......

A zsidó konyha érdekességei

A zsidó konyha érdekességei

A zsidó konyha tartalmazza talán a legtöbb előírást az ételek elkészítésére és tálalására vonatkozóan. Éppen ebben rejlik különlegessége. A zsidók számára fogyasztható, azaz kóser ételek eredete az ókori Izraelig nyúlik vissza és sajátosságai a Biblia számos vallási előírásában, gyökereznek. A zsidó étkezési törvények nem csak a test étrendjét szabályozzák, hanem a lélek épülését is szolgálják. Az előírások többségét Mózes ötödik könyve tartalmazza, és ezekhez a vallásos zsidó családok ma is ragaszkodnak. Az ételekre vonatkozó törvények lényegében három csoportra oszthatók.

Aki végigkóstolt huszonnyolc országot: Miller Lajos

Aki végigkóstolt huszonnyolc országot: Miller Lajos

Életemben mindössze két negatív élményem volt, az egyik a Szovjetúnióban. Megkóstoltam a tőgypörköltet, amivel valószínűleg nem is lett volna semmi baj, de kvaszt ittam utána. A kenyérből erjesztett különös orosz üdítőital úgy látszik még az én edzett gyomromnak is sok volt. A másik Franciaországban ért: a legjobb helyen a legfinomabb kagylótól. Mai napig sem tudom az okát, de évekre kikészítette az epémet és a gyomromat is. Fogalmam sincs, hogy énekeltem aznap este, annyira beteg lettem.

Amerikai ízek

Amerikai ízek

Betekintés az Egyesült Államok konyhájába Még mindig tartja magát az a tévhit, hogy az amerikai konyha a hamburgerrel, a sült burgonyával és a sült csirkével egyenlő. Pedig nagyon is sokszínű, és nem csupán az Egyesült Államok konyháját soroljuk ide, hanem a közép-és dél-amerikai államokra jellemző étkeket is. Az Egyesült Államok konyháját rengeteg befolyás érte. Minden bevándorló hozta magával a saját receptjeit, amelyeket aztán részben a helyi hozzávalókhoz igazított, és új ételek születtek. Fellelhetőek a brit, a francia, az olasz, a keleti és az afrikai ízek, illetve ezek keveréke és továbbfejlesztése.

Apácák, szerzetesek főztje

Apácák, szerzetesek főztje

Nemcsak áhítattal élnek a megszentelt falak között a kolostorok lakói. Érdemes e sajátságos gasztronómiai lelőhelyeken kutakodni, és belekóstolni az apácák, szerzetesek főztjébe. Van aki kifejezetten ezt a gasztronómiai témakört kutatja, és szép kis receptárat gyűjtött össze. Az eredetileg közgazdasági diplomával rendelkező külkereskedő Javier de Sagastizabal immár két évtizede foglalkozik azzal, hogy végigjárja spanyol kolostorokat. A feljegyzései szerint, több száz helyen megfordult már, hogy kulináris tapasztalatokat gyűjtsön. Nem volt szüksége különösebb leleményre, hogy bejusson a konyhákra. A spanyolországi apáca- és szerzetesrendek többsége vendéglátó szolgáltatásokat is nyújt. Az ország mintegy ezer különböző felekezetű kolostorának a többsége, szám szerint 634, történelmi túraútvonalak látogatható helyeihez tartozik.

Arab konyha - tobzódás a fűszerek világában

Arab konyha - tobzódás a fűszerek világában

Nem fogyaszthatnak alkoholt. S mintha Allah kárpótolni akarná őket, cserébe - a térség földrajzi adottságainak köszönhetően - egészséges és változatosan elkészíthető ételalapanyagok állnak rendelkezésükre. Az arab országok mindegyikének megvan a maga saját konyhája, a lényeget tekintve azonban megegyeznek. Valamennyi előszeretettel használja a datolyát, az olívát, a búzát, a rizst, a hüvelyeseket, a bárányt, nem beszélve a legkülönbözőbb fűszerekről, melyek alkalmazását az évezredek során mesteri szintre fejlesztették.

Hirdetés
Az a kínai amit itt eszel, nem az igazi. Miért?

Az a kínai amit itt eszel, nem az igazi. Miért?

A kínai konyha az egyik legnépszerűbb a világon, hiszen kétségtelenül az egyik legváltozatosabb fogásokat felvonultató szakácsművészet. Valójában azonban inkább kínai konyhákról kell beszélni, hiszen régiónként fontos különbségek vannak, mind az alapanyagok használatában, mind az ízvilágban. Chandong, Jiangsu, Anhui, Zhejiang, Fujian, Guangdong, Huan, és Sichuan - a több évszázados tradíciók alapján ezeket tartják a 8 legnagyobb kínai konyhának. Az a konyhaművészeti stílus, amely oly népszerű ma Európában is, Amerikában is, tulajdonképpen keveréke az ősi kínai konyháknak, és meglehetősen új keletű, hiszen csupán a XIX. században alakult ki. Bármelyik stílusú konyháról beszélünk is, mindegyikben visszaköszön három alapvető szempont: a társadalmi osztályok, a filozófiai szemlélet és az egészségre gyakorolt hatás fontossága.

Az én pekingi kacsám - Frank Júlia

Az én pekingi kacsám - Frank Júlia

Az eredeti pekingi kacsa, hasában szójaszósszal, tört fokhagymával kevert száraz sherryvel legalább négy napig lóg a vendéglők ajtaja fölé akasztva (nem hűtőben, hanem ha éppen 40 fok meleg van, akkor azon). Ezalatt rendkívül omlóssá és porhanyóssá válik. Bőréből ropogós kacsatepertő, húsából kenyértésztába csomagolva zamatos pecsenye lesz, amit rizslisztből előre megsütött, palacsintaszerű tésztán tálalnak. Egyes vidékeken kókuszreszelékkel megszórják, szójaszósszal meglocsolják. Mennyei étel, mit étel, étek!

Az erdélyi konyha

Az erdélyi konyha

A világon sehol olyan tárkonyos pityóka (burgonya) levest nem f&ilde;ztekúgy, mint a csíkszeredai Városiban, ahol egyébként Erdélyben a legfinomabb, legravaszabb kolozsvári káposztát is áhította - a könny&irc; leves után az ebéd koronájaként - az érzékenyebb lélek az asztalra. Ez a sajátosan egyedi erdélyi konyha.

Az indiai konyha - Aladdin konyhája

Az indiai konyha - Aladdin konyhája

Még egy hazánknyi kis területen sem beszélhetünk egységes konyhaművészetről - ki akarná egy kalap alá venni például a szegedi halászlét és a vasi pecsenyét?! -, hát még mit mondjunk a világrésznyi területű Indiáról, ahol ezt nemcsak a hatalmas távolságok, hanem a nyelvi és vallási különbözőségek is megnehezítik. Helyesebb is, ha külön kasmiri, bengáli, mogul, pandzsábi, mahárástrai, telugu stb. konyháról beszélünk, hiszen olyan, hogy "indiai konyha", tulajdonképpen nem is létezik. Az óind irodalom legrégibb szent könyveinek, a Védáknak mind a négy himnuszgyűjteményében találunk utalást a helyes táplálkozásra, előírásokat arra, hogy mit szabad és mit nem szabad fogyasztani. Még részletesebben szól erről a valláson alapuló előírás-gyűjtemények - szanszkrit szóval szutrák ("vezérfonalak") - közül az i. sz. I. vagy II. században íródott Grhja-Szutra ("A háziéletre vonatkozó előírások tankönyve"). Benne az étkezést kísérő kötelező áldozatok leírásán kívül a főzéshez felhasználható anyagok mennyiségére és fajtájára is találunk előírásokat.

Bajai halászcsárda

Bajai halászcsárda

Szeretettel várja Budapestre érkező vendégeit a Bajai Halászcsárda. Bajai halászlével, tradicionális magyaros ízekkel, jó hangulattal várjuk Önt és családját. A hét szinte minden napján élőzene emeli a hangulatot, a tavasz érkeztével pedig megnyitjuk kerthelyiségünket is. A bajaihalaszcsarda.hu címen megtalálható honlapon megtekinthetik étlapunkat és itallapunkat, valamint árainkról is informálódhatnak. Vállaljuk családi és céges rendezvények, valamint esküvők lebonyolítását. Tökéletes helyszínt biztosít ballagás, évforduló vagy akár születésnap megünnepléséhez. Látogasson el honlapunkra és nézze át kínálatunkat vagy ha gondolja vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken.

Bajnok az Újházi tyúkhúsleves - gasztronómia

Bajnok az Újházi tyúkhúsleves - gasztronómia

Az Újházy tyúkhúsleves végzett az első helyen a Magyarország Kedvenc Étele szavazáson. A főételek kategóriában a töltött káposzta, a desszertek között a madártej lett a kedvenc. A Torkos Csütörtökön indult négy héten és négy napon át tartó internetes felmérésen több mint 77 ezren szavaztak - mondta Perger Péter, a szavazást szervező NetPincér.hu ügyvezetője. Az Újházy tyúkhúsleves 26.440 szavazattal lett első, a második helyezést leves kategóriában 22 ezer 26 szavazattal a babgulyás, míg a harmadik helyet 21 ezer 484 szavazattal a halászlé kapta. A főételek között a töltött káposztára 22 ezer 744-en, a brassói aprópecsenyére 20 ezer 852-en, a lecsóra 19 ezer 128-an voksoltak. A desszerteknél a 21 ezer 145 szavazatot elnyert madártejet a somlói galuska követi 19 ezer 79, a házi palacsinta 16 ezer 361 vokssal.

Barangolás az ízek világában - Indonézia

Barangolás az ízek világában - Indonézia

Indonézia népének genetikai hagyománya is évezredeken át halmozódott fel. A tengerész ausztrál melanézek voltak talán az első modern emberek, akik ideérkeztek.Őket követték az indiai, kínai, arab, portugál, spanyol, angol és holland utazók és kereskedők. Egyesek mély kulturális, vallási és táplálkozási hagyományokat hagytak maguk mögött, melyek kihatottak az Indonéz lakosság jelen arculatára: az arab kereskedők felelősek például az iszlám vallás elterjedéséért a szigeteken. Indonézia manapság a világ legkedveltebb muzulmán országa. A jelentős különbségek ellenére, az Indonéz konyhának és ételeknek közös vonásai is vannak. A lakosság legnagyobb részének az alapvetőélelmiszere a rizs. Ambonon azonban ez inkább a 'szago keményítő', mely egy kemény lisztfajta, amit a szago pálma magjából állítanak elő; Új Guinea indonéz felén, Irian Jayan, pedig az édes krumpli. Ott, ahol hiány van ezekből az alapélelmiszerekből, az indonézek kukoricát fogyasztanak, amit a 16. században hoztak be magukkal és honosítottak meg a spanyol kereskedők.

Barta Pince

Barta Pince

Szerencsről Mád felé tartva akaratlanul is elkapja tekintetünket a Király-hegy egyik legimpozánsabb, legmeredekebb részén fekvő birtok: az Öreg Király dűlő. Nem csak kivételes fekvésével, de a fokozatosan, őseink által kőről-kőre kirakott jellegzetes teraszaival is kitűnik a vidékből. A területet már a 13. században is szőlőtermesztésre használták. A borászat központja a jelenleg felújítás alatt álló mádi Rákóczi-Aspremont kúria. Történelmi múltjában, megjelenésében méltó társa az Öreg Király dűlőben elterülő szőlőbirtoknak.

Tuti menü