Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Egy igazán autentikus kisfilm Bajáról, a bajai halászatról és a bajai halászléről. Ez a film a Magyar Televízió Magyarok Cselekedetei sorozatának része. - Gasztronómia - a világ konyhái magazin
részletek »

A bajai halászlé és hagyománya

Gasztronómia Magazin, amely felöleli a világ konyháinak tradícióit, a magyar konyha jellegzetességeit. Az evés, étkezés kultúrája, mely az emberiség történetét fogja át. Minden nemzet őrzi a hagyományait ételei, italai jellegzetességében
Gasztronómia - a világ konyhái magazin
Itt vagy: Gasztronómia - a világ konyhái magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A bajai halászlé és hagyománya
A bajai halászlé és hagyománya
Bajai halászlé
Egy igazán autentikus kisfilm Bajáról, a bajai halászatról és a bajai halászléről. Ez a film a Magyar Televízió Magyarok Cselekedetei sorozatának része.
Megtudhatjuk többek között a halvacsora történetét.

A halfőzés rítus - amely az ünnepek, jeles napok alatt megszokott, de ha nincs erre okot adó ünnep, vagy jeles nap, akkor az olyan különleges alkalom, hogy az indokolja a halfőzést.

Halászlét főzni népi szertartás, melynek hagyományai, megszentelt törvényei vannak - hangzik el a kisfilmben.



Alkatrészek:

Ponty - a többi halfajta csak ráadás

1 kg halhoz általában 1 nagy fej vöröshagymát adnak. A hagymát és a halat egyszerre teszik a bogrács, hideg vízzel öntik fel: egy kg halhoz 1,2 dl-t. Zsírt nem szabad hozzáadni.

Az őrölt pirospaprikát forráskor teszik a lébe, egy kg halhoz általában egy púpozott evőkanállal.
Hirdetés

A pirospaprika nagyobbik fele édesnemes, a kisebbik fele csípős legyen.

Cseresznyepaprikát ízlés szerint rakják bele. Egy \'leheletnyi\' paradicsomot is lehet beletenni.

Halászlevet gyakorlatilag szabadtűzön érdemes csak készíteni. A bajai vidéken a bogrács körte alakú - ebben forráskor befelé forog a lé.

Főzés közben egy pohár bort is szoktak a lébe (is) tölteni, hogy a hal keményebb maradjon.

Kb. fél óra alatt kész a halászlé - ezt onnan tudjuk meg, hogy \'ragad a gőze\'.

A bajai halászlé elengedhetetlen tartozéka a metélt tészta, azaz gyufatészta (a keresztmetszete négyzet alakú).

A Bajai Halfőző Fesztivált minden évben megrendezik óriási érdeklődés közepette.

Idén is lesz, mégpedig a 16.!
- Mara -
A bajai halászlé és hagyománya 1. videó
Bajai halászbárka
Bogrács-sor a Bajai Halfőző Fesztiválon
Rotyog a halászlé...a füstje megcsapott
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - bajai, halászlé, fesztivál
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2011-04-07 15:10:20
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü