Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Arról, hogy mitől lesz szalagos a fánk, eltérő nézeteket vallanak. Ami vitathatatlan, hogy jellegzetesen farsangi étel vagy sütemény és a hagyományos szalagos fánk a közepén keletkezett fehé - Gasztronómia - a világ konyhái magazin
részletek »

A tuti szalagos fánk receptje

Gasztronómia Magazin, amely felöleli a világ konyháinak tradícióit, a magyar konyha jellegzetességeit. Az evés, étkezés kultúrája, mely az emberiség történetét fogja át. Minden nemzet őrzi a hagyományait ételei, italai jellegzetességében
Gasztronómia - a világ konyhái magazin
Itt vagy: Gasztronómia - a világ konyhái magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A tuti szalagos fánk receptje
A tuti szalagos fánk receptje
Arról, hogy mitől lesz szalagos a fánk, eltérő nézeteket vallanak. Ami vitathatatlan, hogy jellegzetesen farsangi étel vagy sütemény és a hagyományos szalagos fánk a közepén keletkezett fehér csíkról kapta a nevét.
Sokan nem igen sütnek fánkot, mert kívülről nézve bonyolultnak tűnik. Pedig nem is olyan őrdöngős, néhány trükkel elérhetjük a várt eredményt, még pedig a csinos kis fehér csíkokat, azaz a szalagot a fánkok sütésekor.

Igen lényeges, hogy a kelesztés meleg helyen történjen, a tejet langyosítsuk meg, mielőtt az élesztőt hozzáadjuk.

Bő olajban süssük ki a fánkokat és amikor megfordítjuk őket, akkor már ne tegyük rá a fedőt a serpenyőre.

Az alapanyagok mindig szoba hőmérsékletűek legyenek, soha ne dolgozzunk semmilyen süteménynél hideg alapanyagokkal, legyen az akár a liszt, akár a zsiradék.

Szalagos attól lesz, hogy amikor megkelt a tészta és kinyújtjuk, hajtsuk félbe és még egyszer nyújtsunk rajta - ez a trükkje.
Hirdetés

Tuti szalagos fánk

Hozzávalók
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 ek porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 50 dkg liszt
  • olaj a sütéshez

Az élesztõt megfuttatjuk a langyos tejben.
A langyos átszitált liszttel és a többi anyaggal jól összedolgozzuk a felfuttatott élesztőt.
A meggyűrt tésztát tegyük egy kelesztő tálba, takarjuk le konyharuhával és másfélszeresére kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Ezután félbehajtjuk és újra nyújtjuk.
Kiszaggatjuk, és langyos helyen letakarva még egy bő órán át kelesztjük.
A deszkán egy mélyedést nyomunk a fánk közepébe, az olajba a fánk felsõ része kerüljön.
Bő, forró olajban kezdjük sütni, és letakarjuk.
Megfordítás után nem kell már letakarni.
Sütőrácsra vagy papírkendőre szedjük, lecsepegtetjük az olajat, majd tálra rakjuk, és megszórjuk porcukorral.
Házi gyümölcslekvárral tálaljuk.

Még több farsangi receptet itt találsz:

Receptek farsangra - Farsangi fánk variációk
Rétes receptek - nemcsak hagyományosan farsangra
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - szalagos fánk, sütemény, farsangi étel
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-01-05 11:02:30
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
bb19532013-01-19 14:58:26 | #59
bb1953


Életemben először sütöttem fánkot, ezt a receptet próbáltam ki és ténylet tuti finom lett.

Köszi a receptet, mindenkinek ajánlom!

Tuti menü