Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Egy vörösbor-eszenciával megbolondított málnafagylalt érdemelte ki idén az Év fagylaltja 2013 címet. Magyarország tortájáról később születik döntés, hétfőn a végső győzelemre legesélyesebb öt - Gasztronómia - a világ konyhái magazin
részletek »

Az idei legjobb és legfinomabb nyalánkság: 2013-ban az év fagyija a vörösbor-eszenciás málnafagylalt lett

Gasztronómia Magazin, amely felöleli a világ konyháinak tradícióit, a magyar konyha jellegzetességeit. Az evés, étkezés kultúrája, mely az emberiség történetét fogja át. Minden nemzet őrzi a hagyományait ételei, italai jellegzetességében
Gasztronómia - a világ konyhái magazin
Itt vagy: Gasztronómia - a világ konyhái magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Az idei legjobb és legfinomabb nyalánkság: 2013-ban az év fagyija a vörösbor-eszenciás málnafagylalt lett
Az idei legjobb és legfinomabb nyalánkság: 2013-ban az év fagyija a vörösbor-eszenciás málnafagylalt lett
Egy vörösbor-eszenciával megbolondított málnafagylalt érdemelte ki idén az Év fagylaltja 2013 címet. Magyarország tortájáról később születik döntés, hétfőn a végső győzelemre legesélyesebb öt édességet választotta ki a zsűri Soltvadkerten.
Immár hagyományosan a Bács-Kiskun megyei város Szent Korona Cukrászdája adott otthont az Év fagylaltja 2013 országos versenyre érkező fagylaltok és a Magyarország tortája 2013 pályázatra készített torták első bemutatójának.

Az eredményekről szólva Selmeczi László, a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője elmondta: az idei esztendő fagylaltkülönlegessége a székesfehérvári Damniczki Cukrászda tulajdonosa, Damniczki Balázs nevéhez fűződik. Vörösbor-eszenciával egyedivé tett málnafagylaltja a kézműves, hagyományos alapanyagokból és technológiával készített, szabadon választott kategóriában nem csak a szakmai zsűri, de a közönség szerint is kiérdemelte a legjobbnak járó elismerést és ezzel a nagydíjat.
Hirdetés

Ám a többi győztes sem lebecsülendő, hiszen a 2013-as kötelező íz, a rumos dió kategória három legjobbja éppúgy emlékezeteset alkotott, mint a szabadon választott kreációk két másik aranyérmese: a citromlikőrös joghurt mandulával, illetve a Summer Fresh fantázianevű pink grapefruit-Aperol-szorbet kombináció megálmodói - vélekedett.

A Magyarország tortája pályázatra beérkezett finomságokból - amelyek mindegyikében előírt kötelező alapanyagként szerepel a dió - öt alkotás jutott a döntőbe. Ezek közül várhatóan augusztus elejéig választják ki az államalapítási ünnepség fényét is emelni hivatott nyertest.

A döntős mezőnyben - némi meglepetésre, a korábbi évekkel ellentétben - kizárólag budapesti pályázó szerepel: a Művész Kávéház aranygaluska tortája, a Major Cukrászda milotai mézes grillázstortája, a Sugar! Design Cukrászda ország gyöngye tortája, valamint a Nándori Cukrászda két édessége: a zalavári és a legényfogó torta.

A hétfői verseny részleteiről és kulisszatitkairól Selmeczi László elmondta: Soltvadkerten 58 fagylaltcsoda és 34 féle torta versengett a kitüntető címért. Általánosan jellemző volt a minden eddigit felülmúló kreativitás és újító szellem, amely remek ötletekkel és ízvilággal párosult. Ennek megfelelően a tavalyinál színvonalasabb felhozatallal vettek részt a cukrászok a megmérettetésen - fogalmazott.

A verseny fődíja nem jár pénzjutalommal, ám a legjobbak számára a hírverés komoly nyereménnyel ér fel, hiszen a győztesek évről-évre jelentős forgalomnövekedést könyvelhetnek el. Ennek ellenére évek óta érzékelhető a versenyre nevezők számának lassú fogyatkozása, melynek magyarázata a szakember szerint a gazdasági helyzetben és a cukrászok ebből eredően növekvő leterheltségében keresendő.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - év fagylaltja, fagyi, málnafagylalt, vörösboros, torta
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-06-04 10:47:10
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü