Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A birsalma késő őszi gyümölcs, száraz helyen tárolva hónapokig eláll és kellemes, ünnep-közeli illatot áraszt abban a helyiségben, ahol tároljuk. Nálunk a szobában a szekrény tetején telelnek, - Gasztronómia - a világ konyhái magazin
részletek »

Birsalmasajt, a hagyományos adventi sütemény elengedhetetlen alapanyaga

Gasztronómia Magazin, amely felöleli a világ konyháinak tradícióit, a magyar konyha jellegzetességeit. Az evés, étkezés kultúrája, mely az emberiség történetét fogja át. Minden nemzet őrzi a hagyományait ételei, italai jellegzetességében
Gasztronómia - a világ konyhái magazin
Itt vagy: Gasztronómia - a világ konyhái magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Birsalmasajt, a hagyományos adventi sütemény elengedhetetlen alapanyaga
Birsalmasajt, a hagyományos adventi sütemény elengedhetetlen alapanyaga
A birsalma késő őszi gyümölcs, száraz helyen tárolva hónapokig eláll és kellemes, ünnep-közeli illatot áraszt abban a helyiségben, ahol tároljuk. Nálunk a szobában a szekrény tetején telelnek, jelezve, hogy itt az idő a felhasználásukra. Készíts te is birsalmasajtot - finom csemege és alapanyag a sütikhez.
A birsalmasajt régen elengedhetetlen alapanyaga volt a karácsonyi készülődésnek, az adventi süteményeknek. Az egyik legjellegzetesebb, amihez az ünnep alkalmával általában szükséges, a püspökkenyér.

Ehhez azonban célszerű előre elkészíteni a birsalmasajtot, amit ha mostanában van egy kis szabadidőd és tudatosan gondolsz a karácsonyra, finomat és hagyományos, jellegzetes süteményt szeretnél készíteni, már most készíts el.


Néhány mondat magáról a birsalmáról

Nyersen fogyasztva, ivólé formájában a legegészségesebb, de meg is főzhetjük, ha túl savanykásnak tűnik az íze, ekkor fűszerezzük bártan szegfűszeggel, fahéjjal, az tovább erősíti gyulladáscsökkentő hatását. Mostanság különleges receptek hozzávalójaként is előszeretettel használják, de a legismertebb formája a birsalmasajt.
Hirdetés

A birsalma egészségre gyakorolt hatásai

A nyers birsalmaleve segíti az anyagcserét, savas kémhatása megmozgatja az emésztőrendszert, a bélbe kerülve védőréteget képez a nyálkahártyán, melynek következményeként salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami székrekedés esetén enyhíti a panaszokat, de egyéb emésztési rendellenességekre, hasi fájdalmakra, görcsoldásra is alkalmas, és gyulladáscsökkentő hatása is van.

A rostszegény táplálkozás, a túlzott hús és fehér lisztből készült kenyér, tészták fogyasztása nem termel elegendő gyomorsavat, ekkor érezzük azt, hogy minden megállt a gyomrunkban. Ha ilyenkor fogyasztunk birsalmát, birsalmalevet, segít a gyomor kiürítésében. A lassú emésztés bélgyulladást is okozhat. A fél pohár birsalmalé a gyulladást is gyógyítja. hűsíti a beleket és csillapítja a fájdalmat.

A népi gyógyászat a birsalmalevet menstruációs fájdalmak enyhítésére használja nyersen, préselt formában, napi háromszor fél pohár birslé elfogyasztásával, de használják hűsítőnek, lágyítónak, nyugtatónak is: szemre, bőrre, égési sebre, fagyásra, sőt reumás tünetekre is. A magjából készült vizes oldat hasznos a gyomor- és toroknyálkahártya gyulladásainak kezelésére.

A birsalma a benne lévő tápanyagokat nyersen őrzi meg A-, B1-, B2-, C-, E- és P-vitamin-tartalmát, valamint a 27- féle ásványi anyagot ( foszfor, kálium, vas, kalcium, stb.). Fanyar, savanyú ízét mézzel enyhíthetjük.

Rostjai - melyekből legtöbb a héjában van - az érés során feloldódnak és pektin keletkezik. A gyümölcsök közül a birsnek a legmagasabb a pektin tartalma. A pektin az emberi szervezet számára igen fontos, értékes rost, amely laktatóvá teszi az ételeket. Szintén egyedülálló a P-vitamin (citrintartartom) esetenként megelőzi, vagy elősegíti a skorbut, illetve a vérzékenység gyógyulását és a koleszterinszintet is szabályozza.
Magas még ásványi só tartalma, és almasavat, csersavat is tartalmaz. Energiatartalma: 57 kcal, 238 kJ/100 gramm.

Érdekesség

A birs a Kaukázus környékén, Iránban és Turkesztánban őshonos, de előfordul az Arab-félsziget délkeleti részén is. Ezen kívül a mediterrán övezetben találkozhatunk vele. Elterjedéséért a görögök és a rómaiak felelőssek, akiknek a mitológiája szerint Aphrodité, illetve Vénusz egy aranyalmát - arany birsalmát - kap Paristól, aki őt a legszebb istennőnek tartja. Így az ókorban a szerelem és a boldogság gyümölcsévé vált.

Birsalmasajt, hogy a nagyik készítették

A szép sárga birsalmát főzzük addig, míg ujjunk belemegy. Még melegen, törjük át szitán. Ezt súlyban ugyanennyi kristálycukorral és egy citrom reszelt héjával keverjük össze, és csavarjunk bele annyi citromlevet, amennyi savanykás ízt ad neki.
Folyamatos kavargatás mellett, főzzük még rövid ideig - míg kettőt fölpuffog - majd tegyük citrommal kikent tányérokba. Tartsuk száraz helyen míg megkeményedik. Ezután tehetjük üvegekbe vagy hűtőszekrénybe.

Birsalmasajt - ahogy én csinálom

A megmosott, megtisztított birsalmát - a héját nem kell lehámozni - megmérem, feldarabolom és bő vízben felteszem főni. Egy másik lábosba előkészíte, a cukrot és a vizet: amennyi kg a megtisztított birsalma, annyiszor 80 dkg cukorra van szükség. A lábosba minden kg cukorhoz 2 dl vizet öntök. Ezt addig főzöm, amíg a lábos szélén kristályosodik a cukor.

Közben a megfőtt birsalmát szűrővel kihalászom, lecsepegtetem és mixerrel simára keverem. Beleöntöm a jól kifőtt cukorszirupba, és felforrástól számítva 17 percen át keverve főzöm. Az elkészült pépet üveg, jénai illetve porcelán edényekbe, tányérokba, vagy tortaformába öntöm.

Ha süteményekhez akarom felhasználni, alacsony szélű tepsibe teszem, hogy később, amikor már kemény, kocsonyás, könnyen tudjam adagolni.

Az edényeket előtte vizes kézzel megnedvesítem. Amikor a massza kihűlt és megszilárdult, kiborítom egy tálcára vagy fa deszkára, és leterítem egy konyharuhával. Időnként megfordítom óvatosan (érdemes szobában szárítani, hogy hamarabb szikkadjon). Amikor már elég száraznak találom, fogyasztható. Ha később akarom fogyasztani, vagy felhasználni - pl. karácsony előtt, az adventi süteményekhez -, folpack vagy alufólia borítással fedem bei, hogy a túlszáradást megakadályozzam. Darabolva felhasználható püspökkenyérbe is.
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - birsalma, birsalmasajt, adventi sütemény
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2011-11-29 09:58:07
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü