Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A népi és a keresztény hagyományok mellett folklórprogramokkal, gasztronómiai és kézműves bemutatókkal is megismerkedhetnek a látogatók a Hollókői Húsvéti Fesztivál kétnapos rendezvényén április 8-án - Gasztronómia - a világ konyhái magazin
részletek »

Ha Húsvét, akkor Hollókő! Idén is Húsvéti Fesztivál Hollókőn - 2012. április 8-9.

Gasztronómia Magazin, amely felöleli a világ konyháinak tradícióit, a magyar konyha jellegzetességeit. Az evés, étkezés kultúrája, mely az emberiség történetét fogja át. Minden nemzet őrzi a hagyományait ételei, italai jellegzetességében
Gasztronómia - a világ konyhái magazin
Itt vagy: Gasztronómia - a világ konyhái magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Ha Húsvét, akkor Hollókő! Idén is Húsvéti Fesztivál Hollókőn - 2012. április 8-9.
Ha Húsvét, akkor Hollókő! Idén is Húsvéti Fesztivál Hollókőn - 2012. április 8-9.
A népi és a keresztény hagyományok mellett folklórprogramokkal, gasztronómiai és kézműves bemutatókkal is megismerkedhetnek a látogatók a Hollókői Húsvéti Fesztivál kétnapos rendezvényén április 8-án és 9-én.
Magyarország egyetlen világörökségi falujában, a mindössze 400 lelket számláló Hollókőn 1996 óta zajlik szervezett formában a húsvéti fesztivál - mondta az MTI-nek hétfőn Sztrémi Zsuzsanna, a Hollókőért Közalapítvány vezetője.

Vasárnap szabadtéri szentmisével, ételszenteléssel és feltámadási körmenettel kezdődik a rendezvény. A szabadtéri színpadon egész nap zajlanak a folklórprogramok, Nógrád megye néptáncosai és hagyományőrző együttesei mellett Hollókő erdélyi testvértelepülése, Siklód néptáncosai mindkét napon székely táncokat mutatnak be. Színpadra lép egy lengyel és egy török néptáncegyüttes is.

Vasárnap tart koncertet a Dűvő zenekar is, amely több fellépőnek is zenei segítséget nyújt, hétfőn a Folt zenekar lesz a kísérő.

Az ófalu több udvarában különféle kézművesprogramok várják a látogatókat, akik ki is próbálhatják a tevékenységeket, a Petőfi utcában népi iparművészeti vásárt rendeznek.
Hirdetés

A Tourinformnál berendezett Tojásos udvarban az ország híres iparművészei és tojásdíszítői készítik a húsvéti hímes tojásokat, az érdeklődők különféle díszítési technikákkal ismerkedhetnek meg.

Az ófalu várfeljárónál lévő alsó kútjánál népi játszóház várja a gyerekeket. A hollókői éttermekben megkóstolhatják a palóc gasztronómia remekeit, a palócgulyást, a juhtúrós sztrapacskát, a kenyérlángost, a túrós lepényt vagy a nyújtott házi rétest.

Mindezek mellett érdemes meglátogatni az ófalu múzeumait és kiállítóhelyeit - tette hozzá Sztrémi Zsuzsanna.

A vendégek az ófaluban sétálva megismerhetik a locsolás régi szokását, amelynek még mindig nagy hagyománya van Hollókőn. A fiatal fiúk vödörből locsolják vízzel a lányokat, ebbe a programba is bekapcsolódhatnak a látogatók.

A Hollókőre érkezők megcsodálhatják a világörökség részévé vált palóc építészet remekeit is, a falu múltjába pedig a Látogatóházban óránként vetített Kövek, várak, emberek című filmből kapnak bepillantást.
- MTI -
Világörökség helyszínek - Hollókő
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - hollókő, húsvét, fesztivál, 2012
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-04-04 09:45:12
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü