Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Tizedik alkalommal rendezik meg a haluskafesztivált szombaton a Nógrád megyei Vanyarcon; a főzőversennyel egybekötött jubileumi rendezvényen a vanyarci lakodalmast is bemutatják a fellépő csoportok - - Gasztronómia - a világ konyhái magazin
részletek »

Haluskafesztivál: egyetlen napon számtalan formájában megkóstolhatod a sztrapacskát Vanyarcon

Gasztronómia Magazin, amely felöleli a világ konyháinak tradícióit, a magyar konyha jellegzetességeit. Az evés, étkezés kultúrája, mely az emberiség történetét fogja át. Minden nemzet őrzi a hagyományait ételei, italai jellegzetességében
Gasztronómia - a világ konyhái magazin
Itt vagy: Gasztronómia - a világ konyhái magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Haluskafesztivál: egyetlen napon számtalan formájában megkóstolhatod a sztrapacskát Vanyarcon
Haluskafesztivál: egyetlen napon számtalan formájában megkóstolhatod a sztrapacskát Vanyarcon
Tizedik alkalommal rendezik meg a haluskafesztivált szombaton a Nógrád megyei Vanyarcon; a főzőversennyel egybekötött jubileumi rendezvényen a vanyarci lakodalmast is bemutatják a fellépő csoportok - tájékoztatta az MTI-t a szervező Nógrád-Hevesi Szlovákok Egyesülete elnöke csütörtökön.
Nedeliczki Teréz elmondta: a főzőversenyen idén 23 csapat indul Nógrád és Pest megyéből, valamint Szlovákiából. Vanyarcra érkezik a Besztercebányai Haluskás Egyesület is, ők szervezik a szlovákiai Terhelyben a haluskafőző és -evő világbajnokságot.

A szervező hangsúlyozta: mivel ez hagyományőrző rendezvény, a zsűri elsősorban a káposztás és túrós haluskát értékeli (előbbi lehet édes vagy savanyú, utóbbi juh- vagy tehéntúrós), de külön díjazhatja a hagyományostól eltérő ételeket. Majdnem negyven féle ízesítésű haluska készült már a vanyarci fesztiválokon, nyert például különdíjat lecsós, vadpörköltes vagy mákos haluska is.
Hirdetés

Sztrapacskaként is emlegetjük a haluskát, amelynek alapanyaga reszelt krumpli, liszt és só - magyarázta Nedeliczki Teréz, hozzátéve: a vendégek különbséget tehetnek majd a magyar és a szlovák haluska között. A besztercebányaiak az íróhoz hasonló "zsinscsicából" is hozzátesznek, amikor beleforgatják a tésztát a juhtúróba, ettől az ő haluskájuknak krémesebb az állaga.

A vanyarci haluskafesztiválon évről évre vendégül látnak egy szlovák régiót, az idei vendég az ecseri szlovák régió lesz, őket a Csömöri Furmicska Néptáncegyesület képviseli.

Lesz a szombati programban haluskaevő verseny, várják a Haluska nevűek jelentkezését és bárki benevezhet haluskás versek, rigmusok elmondására.

A fellépők - többek között a Muzsla Néptáncegyüttes vagy a Kóborzengő Zenekar - színpadra viszik a vanyarci lakodalmast, lesz menyasszonytánc, menyecsketánc és össztánc is.

Nedeliczki Teréz elmondta: a jubileumot azzal is megünneplik, hogy képeskönyvet készítenek az eddigi fesztiválokból, sok-sok fényképpel, receptekkel, rigmusokkal. A kiadványra pályáznak majd, és azt már kézbe vehetik a jövő évi fesztivál vendégei. - MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - vanyarc, haluskafesztivál, sztrapacska, lakodalmas
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-09-13 10:19:43
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü