Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Székely ételek, táncok, könyvek és társasjátékok várják augusztus elején a XXIV. Bukovinai Találkozások közönségét Bonyhádon, ahol ezúttal tíz határon túli és több mint húsz hazai hagyományőrző - Gasztronómia - a világ konyhái magazin
részletek »

Hamisítatlan bukovinai székely népi ételek és folklór augusztusban Bonyhádon

Gasztronómia Magazin, amely felöleli a világ konyháinak tradícióit, a magyar konyha jellegzetességeit. Az evés, étkezés kultúrája, mely az emberiség történetét fogja át. Minden nemzet őrzi a hagyományait ételei, italai jellegzetességében
Gasztronómia - a világ konyhái magazin
Itt vagy: Gasztronómia - a világ konyhái magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Hamisítatlan bukovinai székely népi ételek és folklór augusztusban Bonyhádon
Hamisítatlan bukovinai székely népi ételek és folklór augusztusban Bonyhádon
Székely ételek, táncok, könyvek és társasjátékok várják augusztus elején a XXIV. Bukovinai Találkozások közönségét Bonyhádon, ahol ezúttal tíz határon túli és több mint húsz hazai hagyományőrző együttes lép fel.
Az augusztus 2-án kezdődő, háromnapos folklórfesztivál vendége lesz a mádéfalvi ifjúsági néptánccsoport, a dévai Segesvári Miklós Pál Egylet népdalköre, a szlovákiai Strubnyafürdőről (Turcianske Teplice), a lengyelországi Dragowinából, a bukovinai Malin és Frumosu falvakból, valamint az ukrajnai Csernovicből és Putyilából érkező tánccsoport.

Idén először lesz boszniai vendégegyüttes a találkozón, Kalinovacból bukovinai eredetű lengyel hagyományőrzők kaptak meghívást - mondta Csibi Krisztina, a rendező Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke az MTI-nek.
Hirdetés

A külföldi csoportok a Bonyhád környéki, székelyek lakta településeken is bemutatkoznak. A fesztivál zenei programjának részeként augusztus 2-án koncertet ad a Muzsikás együttes, amely Petrás Máriával, a keramikusművészként kiállításon is bemutatkozó moldvai énekessel együtt lép színpadra. A rendezvény második estéjén a bonyhádi Csurgó együttes és Sebestyén Miklós táncházában bukovinai táncokat tanítanak, ahol lengyel, ukrán, román tánclépéseket is el lehet majd sajátítani.

A találkozó Örökség sátrában bemutatja székely könyveit a Bukovina Kiadó, és Fazekas Szabolcs, a székelyföldi legendárium ötletgazdája székely társasjátékokkal ismerteti meg a gyerekeket.

Hagyományosan rendeznek kóstolót is bukovinai székely ételekből, amelyeket idén a teveli székely hagyományőrzők kínálnak a vendégeknek. Lesz töltött káposzta, a rátottnak nevezett lángos, fánk, amelyet a bukovinaiak pumpuskának hívnak és málé, azaz juhtúrós kukoricakása.

A Bukovinai Találkozásokat 1990 óta évente öt helyszínen, a lengyelországi Jastrowiében, a romániai Hosszúmezőn (Campulung Moldovenesc), Stubnyafürdőn, Csernovicben és Bonyhádon rendezik meg. A fesztiválokon a soknemzetiségű tájegységből a 20. században elszármazott népcsoportok hagyományőrzői találkoznak.

Az idei csernovici találkozón a bonyhádi Völgység Néptáncegyüttes vett részt, a hétvégén Hosszúmezőn a palotabozsoki és a csernakeresztúri együttes lép fel, az augusztus végén rendezendő strubnyafürdői programon pedig a kisdorogi és a cikói bukovinai székely népdalkör képviseli a bukovinai székelyeket.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - bukovinai találkozások, bonyhád, székely, népi ételek, folklór
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-07-17 12:40:50
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü