Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A piacokon megjelentek az ízes, zamatos, még nem túl érett körték. Spájzoljunk belőlük, hogy télire kerüljön az asztalra bőven. - Gasztronómia - a világ konyhái magazin
részletek »

Körte befőtt és társai - körtészkedjünk télire

Gasztronómia Magazin, amely felöleli a világ konyháinak tradícióit, a magyar konyha jellegzetességeit. Az evés, étkezés kultúrája, mely az emberiség történetét fogja át. Minden nemzet őrzi a hagyományait ételei, italai jellegzetességében
Gasztronómia - a világ konyhái magazin
Itt vagy: Gasztronómia - a világ konyhái magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Körte befőtt és társai - körtészkedjünk télire
Körte befőtt és társai - körtészkedjünk télire
A piacokon megjelentek az ízes, zamatos, még nem túl érett körték. Spájzoljunk belőlük, hogy télire kerüljön az asztalra bőven.
A körte befőtt utánozhatatlan párosítás például a vadhúsok mellé. Variálhatjuk almával, szilvával és rögtön isteni köretet varázsoltunk a sültek mellé is. Ha befőtt az alapanyag, le kell csepegtetni szűrőn keresztül, serpenyőben kicsit karamellizálni.

Édesség is könnyen készíthető belőle, kis fantázia kell hozzá. Karamellizáljuk meg a körtét, daráljuk meg a diót. A körtére tegyük a tejszínhabot s a tetejét szórjuk meg a darált dióval, de akár darált mandulával, mandula darabkákkal. Olvasztott csokival jópofa csíkokkal díszíthetjük.

Már megint egy gyümölcs, ami, ha szánunk rá időt, akkor egész télen nem kerül le a palettáról.

Körtebefőtt

A befőzéshez a legalkalmasabb a még nem teljesen érett, kemény húsú körte.
A körték szárát eltávolítjuk, majd éles kis késsel vékonyan meghámozzuk, a nagyobb körtéket négyfelé vágjuk.
Az így előkészített körtéket citromos vízbe tesszük, hogy ne barnuljanak (1 l víz, 5 dkg citromsav vagy 3 db citrom leve).
Eljészítjük a cukorszirupot. 1 l vízhez 45-50 dkg cukrot teszünk. Ezt kb 35-40 percig főzzük, és közben a habot leszedjük róla.
A körtéről a citromos vizet lecsurgatjuk és a körtéket üvegekbe rendezzük.
Ráöntjük a szirupot, légmentesen lezárjuk, majd 12-15 percig gőzöljük.
A gőzben hagyjuk kihűlni és kiszedve hűvös helyen tároljuk.
Hirdetés

Fehérboros körtebefőtt

Hozzávalók

2 kg érett, nem túl puha körte
5 dl fehérbor
40 dkg cukor
1 citrom leve
4-5 darabka fahéj
1 kiskanálnyi szegfűszeg

A körtéket meghámozzuk, elnegyedeljük, magházukat eltávolítjuk, majd a gyümölcsöt citromos vízbe tesszük.
A fehérbort 1 liter vízzel felhígítjuk, a cukrot, a citromlevet, a fűszereket hozzáadjuk és felforraljuk.
A lecsöpögtetett körtenegyedeket belerakjuk, ismét felforraljuk és forrón, levével együtt üvegekbe szedjük.
Lezárjuk, újságba csomagolva nagy fazékba állítjuk és az üvegek kétharmad részéig vízzel feltöltjük.
Tűzre tesszük és a forrástól számított 10 percig gőzöljük. A fazékban hagyjuk kihűlni, csak azután vesszük ki.

Vörösboros körtebefőtt

Hozzávalók

2 kg kisebb körte
1 citrom
40 dkg kristálycukor
1 és fél l vörösbor
8 db szegfűszeg
8 kisebb darab fahéj

A körtét meghámozzuk, félbevágjuk, és kiszedjük a magházát.
A citrom levét kifacsarjuk, és a körtéket citromos hideg vízbe tesszük.
A kristálycukrot belerakjuk egy fazékba, ráöntjük a bort, megszórjuk egy kevés reszelt citromhéjjal, és kevergetés mellett lassan felforraljuk (a cukor teljesen oldódjon fel).
A körtét lecsepegtetjük, és belerakjuk befőttesüvegekbe.
Mindegyik üvegbe 2 szegfűszeget és 2 fahéjat teszünk.
Az üveget háromnegyedéig felöntjük a borral, légmentesen lezárjuk és 20 percig dunsztoljuk.
- Mara -

Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - körte, körte befőtt, édesség, befőtt
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2011-08-11 12:04:06
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü