Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Török kürtőskalácsos nyílt Berlinben, a német főváros központjában működő büfében sós és csípős változatban is árulják a magyar eredetű kalácsot. - Gasztronómia - a világ konyhái magazin
részletek »

Kürtöskalács újraértelmezve: nutellás és pisztáciás, de csilipaprikás változatot is árul Berlinben egy török büfé

Gasztronómia Magazin, amely felöleli a világ konyháinak tradícióit, a magyar konyha jellegzetességeit. Az evés, étkezés kultúrája, mely az emberiség történetét fogja át. Minden nemzet őrzi a hagyományait ételei, italai jellegzetességében
Gasztronómia - a világ konyhái magazin
Itt vagy: Gasztronómia - a világ konyhái magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Kürtöskalács újraértelmezve: nutellás és pisztáciás, de csilipaprikás változatot is árul Berlinben egy török büfé
Kürtöskalács újraértelmezve: nutellás és pisztáciás, de csilipaprikás változatot is árul Berlinben egy török büfé
Török kürtőskalácsos nyílt Berlinben, a német főváros központjában működő büfében sós és csípős változatban is árulják a magyar eredetű kalácsot.
A nyugat-berlini Kurfürstendamm metróállomás aluljárójában nyílt büfé a Makara nevű török hálózat első külföldi tagja. A 2011-ben alapított láncnak Isztambulban és több más török nagyvárosban összesen harminc tagja van. Ismertségét nagyban növeli egy marketingfogás: a Kuzey Güney (Kelet-Nyugat) című szappanopera egy szereplője is egy Makara-büfében dolgozik.

A Törökországban igen népszerű sorozat a németországi török közösségben is kedvelt. Berlinben is sokan nézik, például a Bilir-család. A sorozatból származik az ötlet, hogy Németországban is meg lehetne próbálkozni a kürtőskaláccsal - mondta az MTI-nek Serkan Bilir, az első németországi Makara-büfé tulajdonosa.

A kürtőskalács nem ismeretlen Berlinben, de a magyar árusok csak időnként, főleg az ünnepi vásárokon, például karácsony idején tűnnek fel a városban. Állandóan működő kürtőskalácsos nincsen. "Mindenütt csak a hagyományos pékségek vannak, pedig a kürtőskalács egész évben finom" - mondta Serkan Bilir.
Hirdetés

A berlini török családban született vállalkozó is egy pékséget vezetett az utóbbi három évben, és egyre erősebben érezte, hogy inkább valami újat kellene kezdenie. A franchise rendszerben működő Makara hálózatra felesége, a tévésorozat nagy rajongója hívta fel a figyelmét.

A forgalmas aluljáróban március végén nyitotta meg büféjét. A kürtőskalácsot magyar specialitásként hirdetik és elkészítésekor a magyar hagyományokat követik - emelte ki Serkan Bilir. Elmondta: úgy tudja, a hálózat alapítója Magyarországon figyelt fel az édességre, és a Makara-büfékben használt elektromos sütők is magyar technológia alapján készültek.

Ugyanakkor a magyar hagyományt a török környezetben újraértelmezték, így megjelent például a nutellás és a pisztáciás kürtőskalács, valamint az édes fajták mellett a sós - sajtos-olivás - változat is. Berlinben aztán még tovább fejlődött a magyar eredetű kalács kultúrája: Serkan Bilir innovációja a jalapeno csilipaprikával ízesített, igen csípős kürtőskalács.

A nyitás óta eltelt három hét alatt elkezdett formálódni a törzsvásárlói kör. Van már olyan vendég is, aki szinte minden nap kürtőskalácsot reggelizik - mondta a tulajdonos. Ugyanakkor a forgalom élénkítése céljából csökkenteni kellett az árat, a kezdeti 4 euró (mintegy 1200 forint) helyett így már 2,70 és 3,20 euró közötti bevezető áron lehet kapni kürtőskalácsot az egyik leghíresebb berlini sugárút elején lévő metrómegállónál.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - kürtőskalács, berlin, török büfé
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-04-16 14:36:11
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü