Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Ezt a pogácsát nem szabad kihagyni a húsvéti kínáló asztalról! Íze, zamata és aktualitása szinte utolérhetetlen. Idén igen hosszú a tél, de már a zsenge medvehagyma leveleket lehet kapni a - Gasztronómia - a világ konyhái magazin
részletek »

Medvehagymás és sonkás pogácsa nemcsak húsvétra

Gasztronómia Magazin, amely felöleli a világ konyháinak tradícióit, a magyar konyha jellegzetességeit. Az evés, étkezés kultúrája, mely az emberiség történetét fogja át. Minden nemzet őrzi a hagyományait ételei, italai jellegzetességében
Gasztronómia - a világ konyhái magazin
Itt vagy: Gasztronómia - a világ konyhái magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Medvehagymás és sonkás pogácsa nemcsak húsvétra
Medvehagymás és sonkás pogácsa nemcsak húsvétra
Ezt a pogácsát nem szabad kihagyni a húsvéti kínáló asztalról! Íze, zamata és aktualitása szinte utolérhetetlen. Idén igen hosszú a tél, de már a zsenge medvehagyma leveleket lehet kapni a piacon.
Számtalan pogácsa létezik, felsorolni szinte lehetetlen. De nem is vállalkozom most rá, mert ehhez a pogácsához a különlegessége és egyszerűsége miatt bátran vállalkozhat mindenki. Azonban ezek a jelzők bőven túlszárnyalják azt az élvezetet, amit érzünk a fogyasztásakor, vagy éppen a vendégek a húsvéti asztalnál.

Húsvétig még van egy hét, de én már most kipróbáltam a receptet, de úgy eltűntek a mosolygós, isteni ízű pogik, hogy a hétvégi ünnepen több adagot leszek úgymond kénytelen sütni. A jó benne, hogy előre megsüthetjük, nem veszít a minőségéből még 3 nap után sem. Van egy sejtésem: lehet, hogy valahova el kell majd rejteni, hogy a vendégeknek is maradjon belőle!

Sokan küzdenek azzal a problémával, hogy mi legyen a megmaradt sonkával húsvéti után, mert megunják. Nálunk ugyan ez nem szokott soha előfordulni, de ez a recept igazán alkalmas arra, hogy a maradék sonkát felhasználjuk.

No, ha pedig nincs húsvét és sonka, akkor egy adag sütéséhez gyakorlatilag felhasználható a boltokban mindig kapható füstölt tarja, comb, lapocka, de kolozsvári szalonna is: a lényeg, hogy füstölt áru legyen. Ezek pedig állandóan kaphatók évszaktól függetlenül.
Hirdetés

Medvehagymás-sonkás pogácsa

Hozzávalók
2,5 dkg friss élesztő
1 dl tej
20 dkg főtt füstölt sonka
25 dkg vaj
50 dkg liszt
1 dl tejföl
15 dkg juhtúró
1 tojás
só (a sonkától függően),
bors
1 marék apróra vágott medvehagyma levél
1 tojás a tetejére

A langyos tejbe egy csipet cukor kíséretében morzsoljuk bele az élesztőt.
A sonkát kockázzuk kisebb darabokra és a tejföllel keverjük össze, majd géppel dolgozzuk meg, hogy krémes legyen.
Szitáljuk át a lisztet egy tálba, tegyük hozzá az összes hozzávalót és gyúrjuk össze, dagasszuk, jól megforgatva közben, hogy hólyagos tésztát kapjunk.
Meleg helyen kelesztjük.
Ha már megkelt a tészta, akkor nyújtsuk ki, szaggassuk ki a pogácsákat akkorákra, amekkorákat szeretnénk. Itt lehet variálni a nagyságát illetően és a magasságát is.
Tegyünk sütőpapírt a sütőtálca aljára, helyezzük bele szellősen a pogácsatésztát, a tojással egyenként kenjük be, és tegyük az előmelegített, kb. 180 fokos sütőbe.
Süssük aranybarnára.
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - pogácsa, medvehagyma, sonka, húsvét
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-03-25 09:08:20
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü