Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hamarosan jön a szörp időszak...Meggyszörp régi és bevált módozata, minden sallang nélkül. Tuti meggyszörp tartósítószer nélküli készítési módszert adok közre, melyet hosszú évek óta ugyanúgy - Gasztronómia - a világ konyhái magazin
részletek »

Meggyszörp - bevált recept

Gasztronómia Magazin, amely felöleli a világ konyháinak tradícióit, a magyar konyha jellegzetességeit. Az evés, étkezés kultúrája, mely az emberiség történetét fogja át. Minden nemzet őrzi a hagyományait ételei, italai jellegzetességében
Gasztronómia - a világ konyhái magazin
Itt vagy: Gasztronómia - a világ konyhái magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Meggyszörp - bevált recept
Meggyszörp - bevált recept
Hamarosan jön a szörp időszak...Meggyszörp régi és bevált módozata, minden sallang nélkül. Tuti meggyszörp tartósítószer nélküli készítési módszert adok közre, melyet hosszú évek óta ugyanúgy csinálok. Hosszú évek óta ugyanolyan kedvenc mind a családnak, mind a barátoknak, mind pedig az ismerősöknek.
Az idő rohan, éregetne a meggy is már ezerrel, ha az időjárás engedné. Annyi víz zúdul ránk mostanában, hogy a gyümölcsfák termése megsínyli ezt minden bizonnyal. Nálunk is lassan több gyümölcs van a fa alatt, mint az ágakon.

Viszont annyi biztosan akad majd megérve is, hogy elrakásra - megyszörp, meggy befőtt, esetleg meggylekvár -, befőzéshez legyen némi "kóstoló".

Nagyon szeretjük a meggyszörpöt - üdítő, savanykás íze miatt az őszi hűvösebb időkre már nem is szokott maradni. Elfogy mind a 15 liter - általában ennyit eddig még mindig sikerült bűvészkednem.

Ahogy mi szoktuk elkészíteni a meggyszörpöt. Azért írom így, mert a készítés a szedéssel kezdődik.
Ez férfi munka, az is marad. Nem piskóta leszedni a kb. 40 kg meggyet - ha jó szezon van.
Eme nemes cselekedet élményét mindenkor meghagyom a teremtés koronájának.
Nekem is - sőt! - lesz bőven munkám vele.
Hirdetés

Az érett, kiválogatott, ép meggyet alaposan megmossuk és kimagozzuk. Huuuuu.
Amíg kimagozom a meggymagozóval, megy az idő rendesen, fáj a váll, a hát, a derék, zsibbad a kéz, merevednek az ujjak...
No, de a végeredmény mindenképpen megéri és egyébként is, egy évben egyszer.....hmm.

Rakjuk zománcozott edénybe a meggy húsát, a keletkezett levét és a magok kb. egy negyedét.
Itt célszerű hozzáadni kb. 2 kg kristálycukrot, hogy könnyebben eresszen levet és azzal összekeverni.

5-6 napra meleg helyre tesszük és állni hagyjuk. Takarjuk le könnyű textillel, konyharuhával.
Néha-néha megkeverjük és ismét megnyomkodjuk.

Ha letelt a pihentetés ideje, akkor átszűrjük alaposan kinyomkodva.
Célszerű fakanállal nyomkodni, hogy a rostok is átmenjenek a szűrőn, ettől lesz igazán finom a szörpünk.
Itt segítségül szoktam hívni a gyümölcscentrifugát, amivel gyakorlatilag teljesen ki lehet "csavarni" az utolsó cseppig az értéket a gyümölcsből.

Ha átszűrtük a levet, akkor ehhez kell mérni a kristálycukrot.
Általában szokás 1 literhez 1 kg cukrot adni.
Én fél kiló cukrot szoktam egy literhez adni, mivel nekem az édesebb fajtájú meggy terem a kertben és évek óta ez bevált mennyiség.
Szoktam két literenként hozzá adni egy közepes citromnak a levét is.

A meggyszörpöt készre kell főzni. Ez kb. 10-12 perc forralást jelent. A habját ezután le kell szedni a tetejéről szűrővel.

Forrón kell a megtisztított, sterilizált üvegekbe tölteni, jól lezárni és rögtön száraz dunsztba tenni. Itt elvan egy hétig.

Máris fogyasztható - talán addigra a nyár is eljön és jégkockával, jégbe hűtve élvezhetjük a tartósítószer nélkül eltett meggyszörpünket.
- Mara -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - meggy, meggyszörp, tartósító szer nélkül, lekvár, befőtt
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2011-06-10 08:28:55
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Juczkó2012-06-04 08:24:57 | #38
Juczkó

Ezt a recepted mindenképpen ki fogom próbálni. Már csak azért is nagyon tetszik, mert nem tartalmaz tartósítót. A terhességem után többféle tartósítóra is allergiás lettem, ezért már szinte csak a saját készítésű ételeimet ehetem. Még soha nem főztem be szörpit, itt az ideje kipróbálni. Amint megérik a meggy, rögtön elkészítem. Majd megírom, hogy sikerült. Köszönöm a receptet!!! :) Gondolom ezt málnával is ugyanígy lehet készíteni?!

Tuti menü