Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Süveges, csipkemintás tetejű vagy épp a népmesék világát idéző tulipános, esetleg rokokó stílusú házak, közöttük hó borította fenyők, menedéket nyújtó katedrális, odébb a Mikulás vára, no és - Gasztronómia - a világ konyhái magazin
részletek »

Mézeskalács falu Sződligeten

Gasztronómia Magazin, amely felöleli a világ konyháinak tradícióit, a magyar konyha jellegzetességeit. Az evés, étkezés kultúrája, mely az emberiség történetét fogja át. Minden nemzet őrzi a hagyományait ételei, italai jellegzetességében
Gasztronómia - a világ konyhái magazin
Itt vagy: Gasztronómia - a világ konyhái magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Mézeskalács falu Sződligeten
Mézeskalács falu Sződligeten
Süveges, csipkemintás tetejű vagy épp a népmesék világát idéző tulipános, esetleg rokokó stílusú házak, közöttük hó borította fenyők, menedéket nyújtó katedrális, odébb a Mikulás vára, no és mindenütt sok-sok vidám arcú gyerek. Akár egy karácsonyi üdvözlőlapról, akár egy ünnepre szánt meséskönyvből is visszaköszönhetne ez a kép, de Sződligeten valósággá válik a téli mese: temérdek tésztából és mézből már épül az idei mézeskalácsfalu.
A Duna bal partján, Budapest és Vác között fekvő 4300 lelkes településen másodszor fognak össze kicsik és nagyok, hogy december elejére mézeskalácsból építsék fel és népesítsék be falujuk "hasonmását" - avatott be a különleges akcióba Szinte Edit szervező.

A sződligeti óvodások és iskolások szülőinek képviselője büszkén újságolta, hogy a "mézeskalács illatú" összefogás nemes célokat szolgál: az eladásra kínált portékából befolyó teljes bevételt a helyi óvoda és iskola kapja (most épp sószobára, illetve informatikai fejlesztésre gyűjtenek).

- Több napnyi idő, rengeteg méz, liszt, cukor, kakaópor és több tucatnyi szorgos kéz kell ahhoz, hogy időben megsüljön a mesefalu alapjául szolgáló temérdek mennyiségű mézeskalács, amelyet aztán cukorhabbal ragasztanak össze házzá, templommá, fenyővé, emberfigurává - magyarázta Szinte Edit. Szerinte már tavaly is majdnem ugyanolyan hangulatot tudtak varázsolni Sződligetre e sajátos építménykompozícióval, mint amiért sokan advent idején nyugati szomszédainkat rohamozzák.
Hirdetés

- No persze nálunk mindezt kicsiben képzeljük el - fűzte hozzá, majd felidézte a tavalyi, hatvan mézeskalácsházból és egyéb "kellékekből" összeállított, terepasztalokra helyezett mini falu emlékét.

- Olyan volt, mintha a porcukorhavas tájon Szent Miklós szánja siklott volna a süveges házak és fenyőfák között. A csúcsos templomtorony, a babapiskóta-farakások, a téli életképek és a mézeskalács fűszeres illata, meg a gyertyafény látványa mindenkit kiszakított kicsit a szürke hétköznapokból. Segített a feltöltődésben, a karácsonyra való ráhangolódásban, hisz épp ez az adventi időszak lényege - húzta alá.

Végtelen fantázia

A pingpongasztalokra telepített és a Sződliget központjában lévő plébánián kiállított mini falu tavalyi hatvan háza idén legalább 100 épületet terveznek a helyi gyerekek és szülők - tért át a pár napja kezdett előkészületekre a szervező.

Mint mondta, akciójukra most a helyi vállalkozók is "rámozdultak": többen ajánlottak alapanyagot (amelynek 40 százaléka méz), és a sütésbe is sokkal többen bekapcsolódnak majd. Az első nagy adag tésztát - a házak alapjaihoz, valamint a különféle figurákhoz - már meg is sütötték a sződligeti óvoda konyháján, miközben az iskolában mézeskalácssütő versenyt hirdettek meg, hogy aztán az "intézményesen" és az otthon készített illatos anyagot ragasztani, illeszteni, faluvá alakítani lehessen.

- Az óvodások, iskolások, szülők és nagyszülők fantáziája végtelen, épp ezért korábban szinte minden ház különbözőre sikeredett: volt közöttük csipke- és skandináv mintás, rénszarvasos, tulipános, rokokó stílusú, sőt Jancsi és Juliska cukorházában is gyönyörködhettek a nézelődők - elevenítette fel a tavalyi hangulatot Szinte Edit. - Idén még többet, még szebbet szeretnénk!

Örömmel újságolta, hogy mivel az eladásra kínált darabok cégajándéknak is kitűnőek, a napokban már be is jelentkezett egy vállalkozás, amelyik vásárolna tőlük.

Egyébként bárki más is hazaviheti jelképes összegért a település központjában december 3-án és 4-én kiállított mézeskalácsfalu "alkatrészeit". Nyilván nem azonnal, hiszen akkor mi maradna a nézelődőknek. Az egyes házakat jelképező számokat lehet zsebre tenni, majd a számokért cserébe mindenki megkaphatja a megvett darabot, miután szétbontják a mesefalut. A szintén mézeskalácsból készült karácsonyfadíszek, adventi koszorúk és egyéb apróságok természetesen azonnal elvihetők - avatott be a kulisszatitkokba beszélgetőpartnerem.

- Ha további partnereket tudnánk megnyerni az ügynek, a későbbi években akár Sződliget egészét "beépíthetnénk"mézeskalács figurákkal, és olyan díszbe öltöztethetnénk a falut, mint a legnívósabb külföldi vásárokon szokás - sóhajtott a szervező, hozzátéve, hogy rajtuk, illetve a sütő kapacitáson biztosan nem múlna a dolog.

- Egyelőre azonban maradjunk a realitásnál, és örüljünk annak, amit a mostani összefogással előteremthetünk - tért vissza a jelenbe. - Boldoggá tenne, ha minél több mosolygó és csodálkozó arcot látnánk a hét végén Sződliget központjában, ahol "kicsiben" és "illatos kivitelben" mutatjuk majd meg a karácsonyra készülő vendégeknek ezt a szép települést.
- MTI -
Mézeskalácsból építettek egy teljes falut Sződligeten - 2010
Sződligeti mézeskalács falu 2010. december 5.
http://s1.tlap.hu/magazin/798/mzn_cikk_kepek_1863/
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Mézeskalács, falu, Sződliget
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2011-11-30 10:14:28
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü