Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Göcseji prószafesztivált rendeznek május 20-án, pünkösdhétfőn Zalaegerszegen. Az előrejelzések szerint a város főterén felállított fesztiválsátorban mintegy 6-8 ezer adag prószát (krumplis lepényt) - Gasztronómia - a világ konyhái magazin
részletek »

Pünkösdhétfőn rendezik a már hagyományos Göcseji Prószafesztivált, ahol ismét ezerszámra sütik a finom ételt

Gasztronómia Magazin, amely felöleli a világ konyháinak tradícióit, a magyar konyha jellegzetességeit. Az evés, étkezés kultúrája, mely az emberiség történetét fogja át. Minden nemzet őrzi a hagyományait ételei, italai jellegzetességében
Gasztronómia - a világ konyhái magazin
Itt vagy: Gasztronómia - a világ konyhái magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Pünkösdhétfőn rendezik a már hagyományos Göcseji Prószafesztivált, ahol ismét ezerszámra sütik a finom ételt
Pünkösdhétfőn rendezik a már hagyományos Göcseji Prószafesztivált, ahol ismét ezerszámra sütik a finom ételt
Göcseji prószafesztivált rendeznek május 20-án, pünkösdhétfőn Zalaegerszegen. Az előrejelzések szerint a város főterén felállított fesztiválsátorban mintegy 6-8 ezer adag prószát (krumplis lepényt) sütnek ki.
A vidám gasztronómiai esemény a zalai megyeszékhely szinte teljes lakosságát érinti - fogalmazott a szervező Keresztury Városi Művelődési Központ igazgatóhelyettese.

Cserpes Attila elmondta, hogy baráti társaságok, intézmények, cégek, civilszervezetek, nyugdíjasklubok tagjai egyaránt neveztek a versenyre. A fesztiválon húsz csapat több mint 800 liter alapanyagot használ fel, a tájjellegű étel elkészítésében több mint 200-an vesznek részt. A szervezők több ezer látogatóra számítanak, az eddigi évek tapasztalata szerint a késő délutáni órákban valamennyi kisütött étel elfogy.

Az ország más vidékeinek tócsniként vagy lapcsánkaként ismert prósza az egyik legváltozatosabban elkészíthető étel, alapja a reszelt krumpli, a liszt, a tojás és a tejföl, a többi a versenyzők fantáziáján múlik. Az idősebbek általában ragaszkodnak a hagyományos receptúrához, a fiatalabb korosztályt képviselő csapatok viszont bátrabbak - jegyezte meg Cserpes Attila.
Hirdetés

Az elmúlt években az édestől a savanyúig szinte mindenféle változatban készítettek már prószákat a göcseji prószafesztiválokon. A receptekben megjelent a medvehagyma és izgalmas újítás volt a füstölt kolbászos, a pacalpörköltes, a lecsós és a szilvalekváros prósza is. A legváltozatosabb variációkat néhány évvel ezelőtt a Népek prószája címmel meghirdetett versenyen készítették el, amikor az adott nemzet ízvilága szerint kellett fűszerezni a burgonyaalapú ételt - mondta el a főszervező.

Idén a gasztronómiai versennyel párhuzamosan Prósza Hangja (P-faktor) címmel hirdették meg az amatőr nótaénekesek versenyét, így a délutáni órákban már nótaszóra sülnek a prószák.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - prósza, fesztivál, göcsej, lapcsánka, tócsni
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-05-15 13:03:40
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü