Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Ilyenkor tavasszal minden megújul, kivirul és új életre kel. Ezt tettük mi is a hagyományos rántott hússal: megbolondítottuk tavaszi friss ízekkel a bundáját, az újburgonyát is tepsiben sütöttük meg - Gasztronómia - a világ konyhái magazin
részletek »

Rántott hús tavaszi friss fűszeres bundában, újburgonya tepsiben sütve és joghurtos uborkasaláta

Gasztronómia Magazin, amely felöleli a világ konyháinak tradícióit, a magyar konyha jellegzetességeit. Az evés, étkezés kultúrája, mely az emberiség történetét fogja át. Minden nemzet őrzi a hagyományait ételei, italai jellegzetességében
Gasztronómia - a világ konyhái magazin
Itt vagy: Gasztronómia - a világ konyhái magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Rántott hús tavaszi friss fűszeres bundában, újburgonya tepsiben sütve és joghurtos uborkasaláta
Rántott hús tavaszi friss fűszeres bundában, újburgonya tepsiben sütve és joghurtos uborkasaláta
Ilyenkor tavasszal minden megújul, kivirul és új életre kel. Ezt tettük mi is a hagyományos rántott hússal: megbolondítottuk tavaszi friss ízekkel a bundáját, az újburgonyát is tepsiben sütöttük meg héjával együtt. Mellé finom joghurtos uborkasalátát tálaltunk. Az élmény nem maradt el.
Mindenki szereti a rántott húst, mondhatnánk azt is, hogy sok családnál minden hétvégén ez a favorit főétel. Mi sem vetjük meg, de miért kellene mindig ugyanabban a klasszikus formában tálalni? Egy kis ötlettel, némi fortéllyal változatosabbá tehetjük kedvenc fogásunkat különösen ilyenkor tavasszal bevetve az ellenállhatatlan friss fűszereket.

A rántani való húsalap lehet rántani való rész akár sertésből, csirkéből, pulykából, de borjúból is. Ez utóbbi nagyon finom: a lényeg, hogy minél fiatalabb legyen: sajnos a boltokban eladnak borjúhús címén fiatal marhahúst is, de a tapasztalatlanok szatyorjába sajnos ennél még öregebb is kerülhet. Minél rózsaszínűbb, lágyabb, porhanyósabb és lazább szerkezetű, annál fiatalabb.

Aki hozzá tud jutni az igazi borjúhúshoz, ami nem öregebb hét-nyolc hónaposnál, az biztosan megérzi a különbséget. Ehhez a recepthez éppen ebből a finom, zamatos és fiatal borjú combrészből készítettük el a rántott húst. Köretnek különlegesen és sütőben elkészített petrezselymes újburgonyát és joghurtos uborkasalátát kínáltunk.
Hirdetés

Hozzávalók:
1 kg borjú comb vagy karaj szeletelve
3-4 szelet szárazabb kenyér kockákra vágva
1 kis fej hagyma nagyon apróra vágva
3 gerezd fokhagyma
olaj
frissen őrölt bors
2 ek. reszelt sajt
friss kakukkfű, petrezselyem, bazsalikom
liszt
2 tojás
1 ek dijoni mustár

A szárított kenyérdarabokat daráljuk durvára. Tegyük egy megfelelő nagyobb tálba, ami lehet akár egy tepsi is. Keverjük össze 3-4 kanál olajjal, a fokhagymával, a hagymával - persze, ezt már apróra vágtuk -, és sóval és a frissen őrölt borssal. Ezt a bundázni való elegyet tegyük negyedórára a sütőbe, melyet felmelegítettünk kb. 180 fokra. Ezután kicsit hűtsük le és keverjük össze a friss és apróra vágott zöldfűszerekkel és a reszelt sajttal.

Máris kezdhetjük a panírozást: liszt, tojás - ebbe került egy kis dijoni mustár és csipet só, majd a fűszeres morzsa.

Az előre kikloffolt és besózott húsikat megfelelő sorrendben - liszt, tojás, morzsa - bebundázzuk.

Itt is egy kis csavar következik, mert nem olajban sütöttük ki. Egy sütőrácsot olajoztunk be, ami alá alufóliát raktunk és bemelegítettük a sütőt 220 fokra. Ha már totál elérte a hőfokot a sütő, kivettük a rácsot és szépen ráhelyeztük a bepanírozott húsikat kb. 20 percre. Félidőben persze meg kell fordítani a hússzeleteket.

Imádjuk a petrezselymes újburgonyát. Ezt készítettük mellé köretnek. Ideális ehhez a recepthez az apróbb darabokat választani, mert egyben hagyjuk. Ezeket tisztítsuk meg alaposan - folyóvíz és egy kis kefe elegendő hozzá, a héját hagyjuk meg. Zsiradékkal kikent tepsibe tesszük a krumplit, kicsit megforgatjuk benne, majd betoljuk az előmelegített sütőbe. Amikor megpuhult, kivesszük és bőven meghintjük apróra vágott friss petrezselyemmel és visszaküldjük a tepsibe a melegre, hogy ropogós legyen a burka, ezt a grill fokozattal értük el.

Mi is illenne ilyenkor tavasszal egy finom és különleges rántott húshoz és újburgonyához...igen: az uborkasaláta.

Azonban szokásunkhoz híven mi ezt is megbolondítottuk. A héjától megtisztított uborkát reszeljük le, sózzuk be és tegyünk rá préselt fokhagymát, úgy 3-4 gerezdnyit. Nyomkodjuk ki, amikor már kiengedte a levét, keverjük össze egy nagy pohár joghurttal és hintsük meg egy kis őrölt borssal.

A variációk tárháza szinte végtelen és gyakorlatilag nemcsak tavasszal, hanem egész évben tálalhatjuk ezt a főétel menüt. Zöldfűszerek helyett más évszakban megteszi a szárított, az újburgonya helyett természetesen az egész évben rendelkezésre álló burgonya, vagy savanyúságnak télen a házilag készített.
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - rántott hús, újburgonya, uborkasaláta, joghurt, fűszerek
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-05-04 09:05:53
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü