Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Nincsen farsang fánk nélkül, legyen csöröge, herőce, vagy nevezzék akár pampuskának. A busójáráshoz hasonlóan két, egymás mellett élő történet létezik feltalálásának körülményeiről. Az egyi - Gasztronómia - a világ konyhái magazin
részletek »

Receptek farsangra - Farsangi fánk variációk

Gasztronómia Magazin, amely felöleli a világ konyháinak tradícióit, a magyar konyha jellegzetességeit. Az evés, étkezés kultúrája, mely az emberiség történetét fogja át. Minden nemzet őrzi a hagyományait ételei, italai jellegzetességében
Gasztronómia - a világ konyhái magazin
Itt vagy: Gasztronómia - a világ konyhái magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Receptek farsangra - Farsangi fánk variációk
Receptek farsangra - Farsangi fánk variációk
Szalagos fánk
Nincsen farsang fánk nélkül, legyen csöröge, herőce, vagy nevezzék akár pampuskának. A busójáráshoz hasonlóan két, egymás mellett élő történet létezik feltalálásának körülményeiről. Az egyik szerint özvegy Krapfenné bécsi pék a kenyértésztát valaki fejéhez szándékozta vágni, ami azonban a kályhán lévő fortyogó zsírba pottyant (Bécsben a mai napig Krapfennek nevezik a fánkot). Más történet szerint a csemegét Párizsban már feltalálták, csupán akkor lett ismert, amikor egy szerencsés véletlen folytán Marie-Antoinette (XVI. Lajos felesége, akit férjével együtt guillotine által kivégeztek a franci
Variációk fánkra

Túrós fánk
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg túró, fél csomag sütőpor, 3 db tojás, 1 pohár tejföl, 1 csomag vaníliás cukor
A hozzávalókat összekeverjük, aki szereti egy kis reszelt citromhéjat is tehet bele. 1 órára betesszük a hűtőbe, majd vizes evőkanállal kiszedve a tálból, forró olajban megsütjük pirosra. Vaníliás cukorral meghintjük és melegen tálaljuk.
Hirdetés

Aszalt barackos farsangi fánk
Hozzávalók: 10 dkg cukrozott citromhéj, 15 dkg aszalt barack (vagy bármilyen aszalt gyümölcs), 1 dl rum, 1,25 dl tej, 1 evőkanál cukor, 1 csipet só, 2 dkg élesztő, 25 dkg liszt, 3 tojás sárgája, 7 dkg margarin/vaj, 8 dkg hámozott mandula, vaníliás cukor a szóráshoz
A cukrozott citromhéjat és az aszalt barackot apróra vágjuk, megöntözzük a rummal, majd lefedve fél óráig áztatjuk. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral és az élesztővel.
A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet. Fakanállal belekeverjük a tojássárgájákat, a margarint és a csipet sót. Letakarva fél óráig kelesztjük.
Beledolgozzuk a durvára vágott mandulát, a citromhéjat és az aszalt barackot.
Kiskanálnyi adagokat szaggatunk a tésztából és a tálcára rakjuk őket. Az olajat felforrósítjuk, majd mérsékelt tűzön kisütjük benne a fánkgolyókat. Még melegen megszórjuk vaníliás cukorral.

Omlós farsangi fánk
Hozzávalók 25 db-hoz: 1 kg liszt, 1 l tej , 3 dkg élesztő , 1 ek só , 2 ek kristálycukor, , 1 egész tojás, A Sütéshez olaj
A díszítéshez porcukor, lekvár, vagy puding
A 2 dl tejet meglangyosítunk, elkeverünk benne egy ek. kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Tálba öntjük a lisztet, ráhintünk egy ek. kristálycukrot, egy ek. sót és beleütjük a tojást. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt adagonként annyi langyos tejet öntünk hozzá, hogy összedolgozva se túl kemény, se túl lágy ne legyen. Kézzel dolgozzuk össze, de csak annyira, hogy a liszt elvegyüljön, és a massza egynemű legyen. Ekkor cseppnyi olajat engedünk a tésztára, és enyhén beledolgozzuk. Nem kell és nem szabad dagasztani!
A tésztát egy lisztezett tál aljába rakjuk, meglisztezzük konyharuhával fedjük, és párnával pléddel bebugyolálva egy óráig kelesztjük. A gyúródeszkára borított tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd még 20 percig konyharuháéval letakarva pihentetjük. Sütés előtt a fánkokat felvesszük, és picit meghúzogatjuk. Lisztes aljával lefelé merítjük a forró olajba.
Átfordítva is megsütjük, majd rácsra szedjük, lecsepegtetjük. Ha kihűlt, lekvárral és porcukorral díszítjük, esetleg puding krémmel, vagy cukormázzal is bevonhatjuk.

Csokis fánk
Hozzávalók: 12 dkg finomliszt, 12 dkg margarin, só, 1,5 dl víz, 4 tojás.
A mártáshoz: 8 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojássárgája, 1 kiskanál finomliszt, 1 evőkanál kakaópor, 1 evőkanál rum, 10 dkg csokoládé, 2,5 dl tej
A másfél dl vizet a margarinnal és a csipetnyi sóval felforraljuk. A lisztet beleszórjuk, és kis lángon addig kevergetjük, amíg az edény falától el nem válik. Ekkor a tűzről lehúzzuk, és a tojásokat egyenként beleütve a tésztát jól kidolgozzuk. A masszából diónyi gömböket szaggatunk kanál segítségével, és közepesen forró olajban kisütjük. Szalvétára szedve lecsöpögtetjük. A mártáshoz a hozzávalókat összekeverjük, csak a csokit tördeljük a tejbe és forraljuk fel külön edényben. Majd összevegyítjük a cukros masszával együtt és forraljuk, míg besűrűsödik. Tálaláskor a fánkokra öntjük.

Hamis fánk
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 3 tojás, 2,5 dl tej, 5 dkg vaj, só
A tejet vajjal és a cukorral, egy csipet sóval felforraljuk. Ezután hozzákeverjük a lisztet és a tojást. Az egész tojásokat egyenként ütjük a masszába és minden tojás után jól kikeverjük. A kapott masszát evőkanállal kiszaggatjuk, és nem túl forró zsírban vagy olajban szép pirosra sütjük, majd porcukorral meghintjük.

Kefíres-diós fánk
Hozzávalók: 2 dl kefír, 1 tojás, 2 ek. cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 20 dkg liszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 2 evőkanál darált dió
A hozzávalókat összedolgozzuk, forró olajon sütjük, és porcukros dióval megszórjuk.

Mazsolás-mandulás fánkocskák
Hozzávalók: 6 dkg kukoricaliszt, 10 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, só, 2-3 dl tej, 1 ek olaj, 3 dkg mazsola, fél dl rum, 3 dkg hámozott mandula, 1 tojás, 2 dkg porcukor, reszelt citromhéj, vaníliás porcukor, sütéshez olaj
Palacsinta tészta állagú masszát készítünk, elkeverünk benne egy evőkanál olajat. Ezután letakarjuk, és 1-2 órát pihentetjük. Közben a rumban megáztatjuk a mazsolát, lecsepegtetjük. A hámozott mandulát szálkásra megvágjuk, kissé megpirítjuk. Végül hozzáadjuk. Két kanál segítségével kisebb diónyi fánkocskákat szaggatunk az olajba, és mindkét oldalon aranybarnára sütjük. Melegen meghintjük vaníliás cukorral

Tolófánk
Hozzávalók: 2,5 dl víz, 8 dkg vaj, 22 dkg grízes liszt, 3 egész tojás, kevés só, olaj
Felfőzzük a vizet, a vajat és a sót. Ha forr, hozzákeverünk 22 dkg grízes lisztet, és addig főzzük, amíg az edény oldaláról le nem válik. Ha levettük a tűzről, kissé megkeverjük, hogy kihűljön, majd egyenként 3 tojást adunk hozzá, és jól kikeverjük. Ezután papírtölcsérbe tesszük, és 15 centis csíkokat nyomunk a forró zsírba. Csendesen sütjük, ha a zsírból kiszedtük, vaníliás porcukorral meghintjük, és gyümölcszselével vagy barackízzel tálaljuk.

Ciprusi fánk
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 6 evőkanál olaj, só, olaj a sütéshez. A sziruphoz: 45 dkg cukor, 2 dl víz, 1 citrom leve. A tetejére: 5 dkg darált mandula, fahéj, szegfűszeg.
A lisztből az olajjal és egy csipet sóval, 1 dl vízzel tésztát gyúrunk. Nagyon vékonyra nyújtjuk, és 15 x 2,5 cm-es csíkokra vágjuk. A csíkok végét összenyomjuk, és karikákat formálunk belőlük. Bő, forró olajban aranybarnára sütjük. Az olajból kivéve még melegen 15 percre szirupba mártjuk a karikákat, majd tálra rakjuk, és fahéjjal, szegfűszeggel kevert darált mandulával szórjuk meg.

Egyszerű fánk
Hozzávalók: 1 kg liszt, 6 dkg cukor, 5 dkg zsír vagy vaj, 4 dkg élesztő, 1 dkg só, 4 tojás, 6 dl tej
Az élesztőt 1 dl langyos tejben kevés cukorral megfuttatjuk. A lisztet előmelegítjük. A tojást, cukrot jól kikeverjük, és beleöntjük a megkelt élesztőt. Ezt hozzáadjuk a langyos liszthez és még az 5 dl meleg tejet, a sót és az egészet tálba öntjük. Kézzel jól kiverjük. A zsiradékot háromszor, négyszer mindig csak a tálhoz kenjük, így a tészta apránként leszedegeti. Ha szép hólyagos a tészta, meleg helyen letakarva egy órát kelesztjük, majd jól meglisztezett táblára öntjük, ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk és letakarva a táblán kelni hagyjuk, és a táblán kelni hagyjuk kb. fél órát. Nem kell bő olajban sütni, mert akkor nem lesz szalagos, inkább mindig öntsünk utána. Az egyik oldalát fedő alatt sütjük. Papírtörlőre szedjük ki.

Gesztenyefánk meggyel
Hozzávalók: 50 dkg gesztenyemassza, 5 dkg vaj, 2 egész tojás, 2 evőkanál rizsliszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 2 zacskó vaníliás cukor, kimagozott meggybefőtt, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez
A gesztenyemasszát összegyúrjuk a felvert egész tojásokkal, vajjal, rizsliszttel és a vaníliás cukorra. Nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, majd mindegyik közepébe belenyomunk egy-egy szem meggyet. Bepanírozzuk, és bő, forró olajban megsütjük, szalvétára szedjük ki, hogy a felesleges zsiradék lecsurogjon róla. Azonnal tálaljuk.

Kapros-tejfölös fánk
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 8 tojássárgája, 4 dl tejföl, 3 dl tej, 2 kávéskanál cukor, 2 dkg élesztő, csipet só, 1 cs. finomra vágott kapor, 1 kanál libazsír
A tojássárgákat a tejföllel elhabarjuk, és folytonos keverés mellett meglangyosítjuk. Kevés tejjel, az élesztővel és liszttel kovászt készítünk. Amikor megkelt, összevegyítjük a többi liszttel, csipet sóval, a cukorral és 2 dl langyos tejjel. Beletesszük a tejfölt, a tojásos keveréket, a kaprot, és simára keverjük. Megkelesztjük, kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, újra megkelesztjük, és végül bő, forró libazsírban kisütjük.

Képviselőfánk sajtkrémmel töltve
Hozzávalók: A tésztához: 15 dkg liszt, 15 dkg vaj, 6 tojás, cukor, késhegyi só, víz. A töltelékhez: 12 dkg reszelt sajt, 2,5 dl tejszín, 5 tojássárgája, 1 csapott evőkanál lisz, 15 dkg vaj, só.
A másfél dl vizet a vajjal, kevés cukorral és a sóval felforraljuk, majd hozzáadjuk a lisztet, és fakanállal kevergetve addig melegítjük, amíg elválik az edény falától. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a masszát habzsákba töltjük, és kivajazott, kilisztezett sütőlapra félgömb alakokat formázunk. A tetejüket megkenjük felvert tojással és sütőbe toljuk. 12 perc múlva a fánkok megnövekednek, ekkor csökkentjük a lángot, és készresütjük. A krémhez a tejszínt felforraljuk, beleadjuk a reszelt sajtot, a tojássárgákat és liszttel megszórva, kevés sóval 1-2 percig főzzük. Amikor kihűlt, a vajjal habosra keverjük. A kisült fánkok kobakját levágjuk, a krémet betöltjük. Tetejére visszatesszük a kalapját.

Mézes fánk
Hozzávalók: 35 dkg rétesliszt, 5 tojás sárgája, 1 kávéskanál méz, csipetnyi só, tejföl
Az anyagokat összegyúrjuk, és kis gombócokat formálunk. Letakarva egy óráig pihentetjük. Ujjnyi vastagságúra, kis, kerek lapokká nyújtjuk, közepüket késsel több helyen bemetsszük, de ügyeljünk, hogy a tészta széle egyben maradjon. A tésztákat levegősre széthúzzuk, és bő forró olajban rózsaszínűre sütjük. Itatóspapírra szedjük, forró mézzel áthúzzuk, és vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.

Szalagos fánk
Hozzávalók: 2 dkg élesztő, 1 csipet só, fél marék cukor, 15 dkg liszt, 2 kanál étolaj, 75 dkg liszt, 7,5 dkg olvasztott vaj, 2 tojás, tej
Az élesztőből, sóból, cukorból két kanál étolajból kovászt készítünk. A 75 dkg liszthez 7,5 dkg olvasztott vajat, a két tojás sárgáját, a kovászt és annyi tejet, hogy dagasztás közben hólyagosodó félkönnyű tésztát készítünk. Mindezt kétszeri kelés után ismét visszadagasztjuk. Harmadszor lisztezett táblán nyújtjuk és szaggatjuk. Sütésnél ügyeljünk, hogy ne a lisztezett felével tegyük a forró olajba, hanem fordítva, mert így keletkezik majd szalag a közepén. Fordításig letakarva sütjük, fordítás után már nem szabad letakarni. Baracklekvárral tálaljuk. Porcukorral beszórjuk a tetejét.

Cseh fánk - Talkedli
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojás, 0,5 liter tej, 10 dkg cukor, pici só, lekvár
A liszt közepébe mélyedést készítünk, ebbe belemorzsolunk 2 dl langyos tejet, hozzá az élesztőt, cukrot, és kissé megkelesztjük. A kovászhoz keverjük a 2 db tojássárgáját, a sót és a többi tejet, és fakanállal vagy robotgéppel 10-15 percig jól felverjük. Meleg fedővel lefedjük, és háromnegyedórán át kelesztjük. Ezután hozzákeverjük a 2 tojás keményre vert habját és még néhány percig kelesztjük. Tükörtojás-sütőben zsírt forrósítunk, zsíros kanállal a tésztából beleszaggatunk, és nem túl gyorsan mindkét oldalát megsütjük. Kettesével lekvárral összeragasztjuk, és porcukorral meghintjük. Melegen tálaljuk.

Finom fánk
Hozzávalók: 40 dkg liszt, csipet só, 2 dkg élesztő, kevés tej, 1 narancs reszelt héja, 1 evőkanál rum, 6 tojássárgája, 8 dkg cukor, 1 dl tejszínhab
Az anyagokat jól összedolgozzuk, addig, amíg a masszának hólyagos nem lesz a teteje. Azután a jól meglisztezett gyúródeszkán 1-2 cm-re nyújtjuk, és kiszaggatjuk. 10 perc pihenés után forró olajba kisütjük Vaníliás cukorral megszórjuk és a tetejére rummal elkevert baracklekvárt teszünk.

Gyümölcsös-joghurtos fánk
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 tojás, 4 dl gyümölcsös joghurt, 1 narancs leve, 1-2 kanál porcukor, 1 teáskanál sütőpor, pici só, 2 evőkanál olaj, olaj a sütéshez
A joghurtot simára keverjük. Hozzáadjuk a habosra felvert tojásokat, belekeverjük a lisztet, a porcukrot, a sütőport, a 2 kanál olajat, végül a narancs levét. Kanállal olajba szaggatjuk, és aranysárgára sütjük

Karthausi fánk
Hozzávalók: 8 db száraz zsemle, 0,5 dl tej, 4 tojássárgája, 2 cs. vaníliás cukor, baracklekvár, zsemlemorzsa, olaj, fahéjas porcukor
A zsemlék héját lereszeljük. A tejet a tojássárgákkal és a vaníliás cukorral összehabarjuk. A zsemléket mély tálba tesszük, ráöntjük a tejhabarékot, és hagyjuk kissé ázni, hogy megduzzadjanak. Ekkor egyenként kivesszük, kissé megnyomkodjuk őket. Hegyes késsel az oldalukon kis nyílást bemetszünk, és baracklekvárt nyomunk a zsemlékbe. Azután a széthabart tojásba és zsemlemorzsába mártjuk, és bő, forró olajban ropogósra sütjük. Ezután itatóspapírra rakjuk, és fahéjas cukorral behintjük. Ízlés szerint gyümölcsízzel vagy tejsodóval kínáljuk.

Krumplifánk
Hozzávalók (4 főre): 50 dkg krumpli, 2 dkg élesztő, 2 tojás, liszt, só, olaj a sütéshez
A megfőtt burgonyát krumplinyomón áttörjük, és ha kihűlt, a tejben felfuttatott élesztőt ráöntjük, beletesszük a tojásokat, és annyi lisztet, kevés sót, hogy könnyű tésztát kapjunk, és összegyúrjuk. Kb. 15 percig kelesztjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Forró olajban sütjük, szép pirosra. Kis labdacsok keletkeznek belőlük.

Pampuska
Hozzávalók: 75 dkg liszt, tej, élesztő, só, cukor, 2 tojás
Verjünk ki hólyagosra fakanállal annyi tejjel, amennyit felvesz, míg nokedlisűrűségű nem lesz. Letakarva pihentessük, míg kétszeresére nem kel. Ez kb. másfél óra. Nagyobb pogácsaszaggatóval vagy pohárral szaggassuk ki, a közepébe nyomjunk kis lyukat. Forró zsírban, vagy olajban kell kisütni, az egyik, nem lisztes oldalával kezdve, és letakarva fedővel. A másik oldalát nem kell letakarni. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral vagy vaníliás porcukorral.

Túrófánk másképp
Hozzávalók: 25 dkg túró, 1 pohár tejföl, 25 dkg liszt, só, szódabikarbóna
Az egészet összekeverjük, és olajos kanállal forró olajba szaggatjuk. Kb. kétszeresére nő meg sütés közben. Porcukorral, fahéjas porcukorral, csokiöntettel, lekvárral tálaljuk.

Töltött szalagos fánk
Hozzávalók: 1/4 l tej, 3 dkg élesztő, 5 dkg vaj, 4 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 1 tasak vaníliáscukor, 1 ek. citromlé, 3 ek. rum, 50 dkg liszt, 1/2 tk. só; a töltéshez: eper- vagy baracklekvár.
Az élesztőt 1 deci meglangyosított tejbe morzsoljuk. Beleszórunk 1 teáskanál cukrot és 1 evőkanál lisztet, összekeverjük, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 10 percig pihentetjük. Közben a puha vajat a cukorral habosra keverjük, majd egymás után beledolgozzuk a tojássárgákat és a vaníliás cukrot. Cseppenként hozzákeverjük a citromlevet és a rumot. A kovászt nagy keverőtálba tesszük. Rászitáljuk a maradék lisztet, hozzáadjuk a sót és a vajas keveréket, valamint a maradék langyos tejet. Összedolgozzuk, majd fakanállal addig keverjük, míg hólyagos lesz. A tésztát kevés liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük. A megkelt tésztát 1 cm vastagságúra kinyútjuk. A tésztalap egyik felére egy pohár szájával köröket nyomunk, amelyek közepére lekvárt halmozunk. A tésztalap másik feléből korongokat szúrunk ki, és a töltelékre borítjuk. Körben összenyomkodjuk, majd a fánkokat kiszaggatjuk. A maradék tésztát is felhasználjuk. A fánkokat konyharuhával letakarva kb. 20 percig kelesztjük. A sütőedénybe annyi olajat öntünk, hogy a fánkok feléig érjen. A fánkokat a felforrósított olajba helyezzük. Miután az aljuk szép aranyszínűre sült, megfordítjuk, és készre sütjük. Akkor szép, ha oldalukon világosabb csík (szalag) marad. A kisült fánkokat szitán vagy konyhai törlőpapíron hűlni hagyjuk, majd vaníliás cukorral bőven megszórjuk.

Sörben fürdő fánk
Hozzávalók (kb. 35 darabhoz): 50 dkg liszt 2,5 dl tej, 5 dkg cukor 3 dkg élesztő, 5 dkg vaj, 2 tojás, 1 kk. reszelt citromhéj; a fürdéshez: 30 dkg porcukor 2,5 dl világos sör.
A lisztet egy mély tálba szórjuk. A közepébe kis mélyedést nyomunk, a langyos tejet, a cukrot beleszórjuk, és az élesztőt rámorzsoljuk. Rövid ideig pihentetjük, majd a vajat, a reszelt citromhéjat, a tojásokat hozzáadjuk és bedagasztjuk. Letakarva, langyos helyen kétszeresére kelesztjük. A tésztából lisztes kézzel 2 centi átmérőjű golyócskákat formálunk. Ezeket forró olajban aranysárgára sütjük, kiemelve lecsöpögtetjük és még forrón megfürdetjük a porcukorral elkevert sörben.

Mázas forgácsfánk
Hozzávalók: 12--13 dkg vaj/margarin, csipetnyi só, 12 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, ízlés szerint 2 tk. ánizs, 1 tasak szárított reszelt citromhéj, 2 tojás, 50 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 6 ek. fehérbor; a mázhoz: 1 citrom, 20 dkg porcukor.
A vajat a sóval és a kétféle cukorral krémesre kikeverjük, majd beledolgozzuk az ánizst és a reszelt citromhéjat. Egyenként beleütjük a tojásokat, majd a borral váltogatva hozzáadjuk a sütőporral elkevert liszt felét. A maradék sütőporos lisztet is rászitáljuk, és hideg kézzel, gyors mozdulatokkal sima tésztává gyújuk. Cipóvá formáljuk, nagzobb tálba tesszük, és letakarva, kb. 30 percig hűtőszekrényben pihentetjük. A tésztát lisztezett deszkán 2 mm vastagságúra kinyújtjuk, és 11x4 cm-es lapokra osztjuk. Közepén 7 cm hosszan bevágjuk és az egyik keskenyebbik végét a nyíláson keresztül áthúzzuk. Magas falú lábosban olajat forrósítunk, és a fánkokat hármasával aranysárgára sütjük. Konyhai törlőpapírra szedve lecsöpögtetjük. Zöldséghámozóval citromhéját vékony csíkokban lehúzzuk, levét kifacsarjuk, és a porckorral elkeverjük. A meleg fánkokat a mázzal megkenjük, a citromhéjjal megszórjuk, és száradni hagyjuk.

Burgonyafánk
Hozzávalók: 2 nagyobb burgonya, só, 2 dl tej, 2--3 dkg élesztő, liszt.
A burgonyát sós vízben megfőzzük, majd áttörjük. A langyos tejbe belerakjuk az élesztőt, majd összekeverjük a krumplival. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. 15--20 percig kelesztjük, majd nagyobb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Bő, forró olajban kisütjük.
Farsangi szelet (finom és gyors)
Hozzávalók: 25 deka vajat 30 deka liszttel, 1 csomag sütõporral, 1 tojással és 2 evõkanál cukorral jól eldolgozunk. Háromszor nyújtjuk a tésztát, melyet végül két egyenlõ részre osztva, tepsiben a következõ töltelékkel kenünk meg. Töltelék: 25 deka cukorból sûrû szirupot fõzünk, majd hozzáadunk 25 deka õrölt mandulát, 1/2 kávéskanál tört fahéjat, 5 deka mazsolát és 1 citrom reszelt héját. A tésztát tojással kenjük és villával pár helyen megszurkálva, erõs tûznél sütjük. Felszeletelés elõtt vanilin-szórócukorral bõven hintsük be.
- Mara -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - receptek farsangra, fánk, csöröge, farsangi fánk
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2011-04-06 11:52:51
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü