Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Nemzetközi töltöttkáposzta-főző versenyt rendeznek szombaton a Csongrád megyei Röszkén; a gasztronómiai vetélkedőre több tucat csapat nevezett Magyarországról és a határon túlról. - Gasztronómia - a világ konyhái magazin
részletek »

Röszkén a hétvégén versenyben főzik a töltöttkáposztát - készül húsos, halas, vegás és megannyi

Gasztronómia Magazin, amely felöleli a világ konyháinak tradícióit, a magyar konyha jellegzetességeit. Az evés, étkezés kultúrája, mely az emberiség történetét fogja át. Minden nemzet őrzi a hagyományait ételei, italai jellegzetességében
Gasztronómia - a világ konyhái magazin
Itt vagy: Gasztronómia - a világ konyhái magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Röszkén a hétvégén versenyben főzik a töltöttkáposztát - készül húsos, halas, vegás és megannyi
Röszkén a hétvégén versenyben főzik a töltöttkáposztát - készül húsos, halas, vegás és megannyi
Nemzetközi töltöttkáposzta-főző versenyt rendeznek szombaton a Csongrád megyei Röszkén; a gasztronómiai vetélkedőre több tucat csapat nevezett Magyarországról és a határon túlról.
A legtöbb versenyző helybéli vagy a környékbeli településekről érkezik a határ menti községbe, de a bográcsok mellé állnak többen a vajdasági Magyarkanizsáról, Horgosról, illetve a Temes megyei Végvárról is - közölte Borbásné Márki Márta polgármester az MTI-vel.

A versenyen legfeljebb háromfős csapatok nevezhetnek, amelyek maguk gondoskodnak minden, a főzéshez szükséges alapanyagról, fűszerről és kellékről, az egészségügyi előírások miatt a töltött káposztához szükséges darált húst azonban a szervezők biztosítják.

Az amatőr és profi szakácsoknak délben kell az egyéni ízlés szerint tálalt töltött káposztát a zsűrinek bemutatniuk. Az ételkompozíciókat a Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács vezette zsűri több szempont alapján értékeli.
Hirdetés

A helyezések eldöntésénél figyelembe veszik az egységes ízharmóniát, a szín- és illatkompozíciót, a tájjellegű fűszerezést, ízhatást, valamint a tálalás esztétikai kivitelét. A gasztronómiai seregszemlén különdíjakat is osztanak, kiválasztják a legjobb tradicionálisan készített, a legröszkeibb és az idei év újdonságaként a legjobb reform töltött káposztát is. A polgármester elmondta, hogy mivel a töltött káposzta nem feltétlenül a nyáridő hagyományos étele, azoknak is lehetőséget biztosítanak, akik a kánikulában egy könnyedebb ételvariáció készítésével próbálkoznak.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a versenyzők kreativitása határtalan: készült már töltött káposzta pulykahússal vagy hallal, felhasználtak a töltelékhez füstölt húst, kolbászt, csülköt és próbálkoztak a vegetáriánus változattal, a fűszerek között pedig kaporral vagy csomborral is. A legnagyobb sikere azonban mindig a hagyományos, sertéshússal és árpakásával főzött változatnak volt.

A szervező szerint az ízletes szárma titka a jó minőségű alapanyagokban, a megfelelő módon savanyított káposztalevelekben rejlik, s abban, hogy az ízesítéséhez a só és bors mellett kiváló minőségű őrölt paprikát használjanak föl. Ez utóbbi Röszkén nem okozhat problémát, hiszen a község határa a szegedi fűszerpaprika egyik legfontosabb termőhelye.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - töltöttkáposzta, verseny, Röszke, húsos, vegás, halas
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-08-01 13:37:58
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü