Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A húsvéthoz kapcsolódó színes programokkal, hagyományőrző ételek versenyével, nyúlfogással, locsolkodással és egyházi ünnepségekkel egészül ki az idei Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál és Népi - Gasztronómia - a világ konyhái magazin
részletek »

Szombattól húsvét hétfőig Szatmárcsekén újra cinkefőző és tájjellegű ételek fesztiválja

Gasztronómia Magazin, amely felöleli a világ konyháinak tradícióit, a magyar konyha jellegzetességeit. Az evés, étkezés kultúrája, mely az emberiség történetét fogja át. Minden nemzet őrzi a hagyományait ételei, italai jellegzetességében
Gasztronómia - a világ konyhái magazin
Itt vagy: Gasztronómia - a világ konyhái magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Szombattól húsvét hétfőig Szatmárcsekén újra cinkefőző és tájjellegű ételek fesztiválja
Szombattól húsvét hétfőig Szatmárcsekén újra cinkefőző és tájjellegű ételek fesztiválja
A húsvéthoz kapcsolódó színes programokkal, hagyományőrző ételek versenyével, nyúlfogással, locsolkodással és egyházi ünnepségekkel egészül ki az idei Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál és Népi Ételek Bemutatója a hét végén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén.
A szombattól húsvét hétfőig tartó, háromnapos gasztronómiai fesztivált a megszokotthoz képest egy hónappal később, az ünnephez igazítva rendezik meg a magyar-ukrán határ mellett fekvő községben. A rendezvény nagyobb része azonban továbbra is a híres népi étel, a krumpliból készült cinke, illetve a többi hagyományos tájjellegű eledel elkészítéséről és kóstoltatásáról szól - közölte a település önkormányzata hétfőn az MTI-vel.

Szombat délelőtt kezdődik a cinkefőző verseny, amelyre eddig több mint tíz csapat jelezte részvételét Magyarország mellett Romániából, Ukrajnából és a szerbiai Vajdaságból. A versenyzők egyéni receptek alapján készítik el a cinkét, az alaprecept azonban szinte mindenkinél megegyezik: a karikára vágott krumplit sós vízbe rakják, megfőzik és csomómentesre törik, saját levével keverik, liszttel folyamatos keverés közben besűrítik, majd összefőzik. Egy kevés pihentetés után a masszát forró zsírba mártott kanállal tepsibe szaggatják és a sütőben megpirítják, majd egyénileg ízesítik.
Hirdetés

Minden csapat kötelezően főz cinkét és egy tetszés szerinti menüt, amelyet a zsűri értékel, a közönség pedig kóstolójegy váltása ellenében mondhat róla véleményt. A főzés ideje alatt szilvapálinkát és szilvalekvárt is kóstolhatnak az érdeklődők, lesz kirakodóvásár, népi mesterségek bemutatkozása, a hangulatról pedig a fellépők hagyományőrző műsora gondoskodik. Késő délután a szakmai zsűri hirdeti ki a főzőverseny végeredményét, este pedig feltámadási liturgikus istentiszteleteket tartanak a község római katolikus és református templomaiban.

Vasárnap egyházi rendezvényekkel folytatódik a program, délután egy órától húsvéti főzőversenyt rendeznek a Kölcsey Ferenc Kulturális Központ parkjába. A gyerekeket hagyományőrző húsvéti játszóház, a felnőtteket táncház várja majd, de díjazzák majd a Húsvéti szokások, hagyományok Magyarországon című pályázatra érkezett alkotások - hímes tojások, rajzok és versek - legjobbjait is. Este nyolc órától bált rendeznek, amelyen megválasztják a bál szépét.

A hétfőt a locsolkodásnak szentelik Szatmárcsekén is: a Nyitott porta program keretében - "locsolkodó lap" váltása ellenében - a bátrabb fiúk és férfiak kölnivízzel öntözhetik meg a község asszonyait és lányait. A Szatmári Fogadóban húsvéti hagyományőrző programot tartanak, lesz húsvéti nyúlfogó verseny, hímes tojás festés, állatsimogatás az udvaron, és számos húsvéti népi játékot is kipróbálhatnak a gyerekek.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - cinkefőző fesztivál, szatmárcseke, húsvét, tájjellegű ételek
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-03-27 08:20:41
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü