Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A XIV. Országos Syngenta Borversenyen 399 nevező közül nyerte el a tokaji Patrícius Borház és a Fitomark Tokaji Borház, valamint a szekszárdi Twickel Szőlőbirtok egy-egy bora a legjobbaknak járó - Gasztronómia - a világ konyhái magazin
részletek »

Tokaj és Szekszárd volt a nyerő a XIV. Országos Syngenta Borversenyen

Gasztronómia Magazin, amely felöleli a világ konyháinak tradícióit, a magyar konyha jellegzetességeit. Az evés, étkezés kultúrája, mely az emberiség történetét fogja át. Minden nemzet őrzi a hagyományait ételei, italai jellegzetességében
Gasztronómia - a világ konyhái magazin
Itt vagy: Gasztronómia - a világ konyhái magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Tokaj és Szekszárd volt a nyerő a XIV. Országos Syngenta Borversenyen
Tokaj és Szekszárd volt a nyerő a XIV. Országos Syngenta Borversenyen
A XIV. Országos Syngenta Borversenyen 399 nevező közül nyerte el a tokaji Patrícius Borház és a Fitomark Tokaji Borház, valamint a szekszárdi Twickel Szőlőbirtok egy-egy bora a legjobbaknak járó Quadris-díjakat - derült ki a díjkiosztó ünnepségen Siófokon szerdán.
Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az idei borversenyre 226 fehérbort, 106 vörösbort, 64 rozét és három pezsgőt neveztek az ország szinte valamennyi borvidékről a pincészetek.
Hirdetés

Örömtelinek nevezte, hogy szép számmal neveztek 2014-es évjáratú borokat, pedig az elmúlt esztendő időjárása kedvezőtlen volt a hazai szőlőtermesztés számára. A rendkívül enyhe tavalyi tél, a csapadékos nyár és ősz, valamint a korán megjelenő súlyos fertőzések komoly feladat elé állították még a tapasztalt szőlőtermesztőket is. Azok jártak jól, és tudták megvédeni a szőlőiket, akik az előrejelzésen alapuló, okszerűen végzett növényvédelemmel védekeztek a kártevők és betegségek ellen - tette hozzá.

Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének docense, a borverseny elnöke magas színvonalúnak nevezte a versenyt. Méltatta, hogy a nehézségek ellenére többen kihozták a legjobbat szőlőjükből a 2014-es borok esetében is, ketten közülük nagyarany minősítést is elértek. Beszámolója szerint a vörös borok között a 2012-es és 2013-as kiváló évjáratú borok tették magasra a mércét.

A Quadris-díjat idén a Patrícius Borház Kft. 2012-es Patrícius Tokaji Késői Szüretelésű Katinka bora, a Fitomark 6 Puttonyos 2004-es Tokaji Aszúja, és a szekszárdi Twickel Szőlőbirtok 2012-es Gróf Zichy Syrah vörösbora kapta. A zsűri emellett hét nagyarany, 85 aranyérem, 193 ezüstérem és 92 bronzérem minősítést osztott ki, 19-en pedig oklevelet kaptak.

A borversenyen elhangzottak szerint Magyarországon 2014-ben 348 ezer tonna szőlőt szüreteltek le a termelők csaknem 60 ezer hektáros termőterületről, ami 42 ezer tonnával kevesebb, mint az előző évben. A termésátlag megközelítette az 5 tonnát hektáronként, ami 2 tonnával kevesebb, a kiemelkedőnek számító 2013-as évhez képest.

A rendezvényen bemutatkozott a tavalyi év borásza, Dúzsi Tamás, aki az MTI-nek elmondta, a tavalyi év nehéznek bizonyult a sok eső és kényszerszüretek miatt.

Az ideiről annyi tudható, hogy nem volt fagykár az enyhe tél miatt, viszont a betegségek is átteleltek, amikkel fel lehet majd venni a versenyt megfelelő védekezéssel. "Nem tartok semmitől, csak attól, hogy az unió megköti az amerikai szabadkereskedelmi egyezményt, ami tönkretenné a magyar mezőgazdaságot" - fogalmazott az 50 évnyi szakmai múlttal rendelkező szekszárdi borász.

Dúzsi Tamás rosé és vörös boraival már 70 érmet hozott haza nyugati nemzetközi borversenyekről. Beszámolója szerint egy hete a világ egyik legrangosabbnak számító párizsi borversenyt (Vinalies Internationales 2015 ) nyerte meg vörösbor kategóriában, maga mögé utasítva francia borokat is. "Egyre nagyobb a magyar borok elismertsége a nemzetközi versenyeken, a párizsi megmérettetésen is igen jól szerepeltek a magyarok, akik 9 arany és 11 ezüst éremmel tértek haza" - mondta.
Patrícius Tokaji Késői Szüretelésű Katinka Patrícius Tokaji Késői Szüretelésű Katinka
Fitomark Fitomark
Twickel Szőlőbirtok 2012-es Gróf Zichy Syrah vörösbor Twickel Szőlőbirtok 2012-es Gróf Zichy Syrah vörösbor
Dúzsi Tamás Dúzsi Tamás
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - bor,verseny,országos,Syngenta,quadris,díj,Tokaj,Szekszárd,gasztronómia
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-03-12 10:10:45
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü