Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A herendi porcelánnal, a pálinkával és a törkölypálinkával bővül a hungarikumok listája - jelentette be a vidékfejlesztési miniszter a Hungarikum Bizottság csütörtöki herendi kihelyezett ülé - Gasztronómia - a világ konyhái magazin
részletek »

Tovább gazdagodott a hungarikumok tárháza a herendi porcelánnal, a pálinkával és a törkölypálinkával

Gasztronómia Magazin, amely felöleli a világ konyháinak tradícióit, a magyar konyha jellegzetességeit. Az evés, étkezés kultúrája, mely az emberiség történetét fogja át. Minden nemzet őrzi a hagyományait ételei, italai jellegzetességében
Gasztronómia - a világ konyhái magazin
Itt vagy: Gasztronómia - a világ konyhái magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Tovább gazdagodott a hungarikumok tárháza a herendi porcelánnal, a pálinkával és a törkölypálinkával
Tovább gazdagodott a hungarikumok tárháza a herendi porcelánnal, a pálinkával és a törkölypálinkával
A herendi porcelánnal, a pálinkával és a törkölypálinkával bővül a hungarikumok listája - jelentette be a vidékfejlesztési miniszter a Hungarikum Bizottság csütörtöki herendi kihelyezett ülése után.
"Mindegyik olyan komoly nemzeti értékünk, amire büszkék vagyunk" - hangoztatta Fazekas Sándor. Hozzátette: a pálinka nemzeti ital, igazi magyar sajátosság, az elkészítés módja, a termelés, az ízvilág része a magyar hétköznapoknak és ünnepeknek egyaránt.

A herendi porcelán nem csupán kézműves termék, hanem olyan kézműves kultúra, ami nemzeti kinccsé válhatott - jelentette ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a sajtótájékoztatón. Úgy vélte, ha a kreatív ipart vesszük alapul, akkor "valójában Magyarország herendikum és nem Herend hungarikum" idestova 200 éve, hiszen az a kézművesség, formatervezés, technológia, amely világhírűvé tette a manufaktúrát, nemcsak Herend kincse, hanem az egész nemzeté.

A herendi manufaktúra a magyar design, a magyar kreatív ipar, a magyar jövő egyik leghagyományosabb pillére marad, ennek fontos megerősítése a Hungarikum Bizottság döntése - tette hozzá.
Hirdetés

Kiemelte, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. legnagyobb része a dolgozók tulajdonában van, de 25 százalék plusz 1 részvény az államé. Ez is mutatja, hogy a helyi közösség és a tágabb közösséget képviselő állam hosszú éveken át együtt tud működni a fontosabb célok érdekében, ezt óvni kell, amit az is biztosít, hogy az Országgyűlés döntése érdekében a nemzeti vagyon elidegeníthetetlen részét képezi a porcelánmanufaktúrában lévő állami pakett - mondta a miniszter.

Szólt arról is, hogy a Hungarikum Bizottság hónapok óta dolgozik a nemzeti értékek összeállításán, és arra biztatta a helyi közösségeket, hogy "akiknek értékrendje a nemzethez kapcsolódik", gyűjtsék össze a környezetükben található nemzeti értékeket, ahogy például Veszprémben Horváth Zsolt országgyűlési képviselő irányításával teszik.

A hungarikum törvényt tavaly tavasszal fogadta el a parlament, a Hungarikum Bizottság tavaly ősszel kezdte meg működését. A listára eddig kulturális, szellemi és épített örökségek a törvény erejével kerülhettek fel, mostantól azonban "külső" kezdeményezésre is hungarikummá válhat valami: a pálinkát és törkölypálinkát a Pálinka Nemzeti Tanács, a herendi porcelánt a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. javasolta a sorba. A mostani döntéssel a hungarikumok száma 15-re emelkedett.
- MTI -
Bakonyi Miklósné porcelánfestő a Viktória-mintát festi egy áttört kosárra a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. gyárában 2013. március 21-én. A herendi porcelánnal, valamint a pálinkával és a törkölypálinkával bővül a hungarikumok listája. MTI Fotó: Nagy Lajos
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter (k) a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. gyárában a Hungarikum Bizottság kihelyezett ülése után 2013. március 21-én. MTI Fotó: Nagy Lajos
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - hungarikum, herendi porcelán, pálinka, törkölypálinka
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-03-22 13:02:29
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü