Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Tihany egyik nevezetessége a garda, a látott hal, még a település címerére is rákerült. Szerencsére még élnek a régi halászok közül, akik tudják, hogyan halászták ezt a különleges halat. Az ő - Gasztronómia - a világ konyhái magazin
részletek »

X. Garda Fesztivál - Tihany, 2011. november 4-6.

Gasztronómia Magazin, amely felöleli a világ konyháinak tradícióit, a magyar konyha jellegzetességeit. Az evés, étkezés kultúrája, mely az emberiség történetét fogja át. Minden nemzet őrzi a hagyományait ételei, italai jellegzetességében
Gasztronómia - a világ konyhái magazin
Itt vagy: Gasztronómia - a világ konyhái magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
X. Garda Fesztivál - Tihany, 2011. november 4-6.
X. Garda Fesztivál - Tihany, 2011. november 4-6.
Tihany egyik nevezetessége a garda, a látott hal, még a település címerére is rákerült. Szerencsére még élnek a régi halászok közül, akik tudják, hogyan halászták ezt a különleges halat. Az ő elmondásuk alapján elevenítik fel ezt a régi szokást. A vendégek szombat délelőtt a hajókról követik a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halászhajóinak halászatát.
Amikor kifogják a gardákat, utána a perjel úr megáldja a halat az Apátságban, majd tavalyi szőlővenyigére húzzák a beirdalt, bepaprikázott halakat, körbe a földbe szúrják, és parázson megsütik.

Vasárnap persze az elmaradhatatlan halászlé-, és halételfőző verseny fűszerezi be az őszi hétvégét - emellett halas játszóház, táncház és más szórakoztató programok várják a kicsiket és nagyokat a háromnapos rendezvényen.

Régen a garda rendkívül nagy jelentőséggel bírt a Balaton halászatában, az utóbbi két évtizedben azonban a korábbinak tizedét se éri el a zsákmány. Folyóinkból régebben is csak alkalmilag került elő, így ezeknél lényeges változás nem tapasztalható. Európában a ritka halak közé sorolják, úgy tűnik, nálunk is ez a minősítés illeti meg. Húsa egyébként szálkás, de nagyon kellemes ízű.

A balatoni halászat specialitása a garda halászata volt.
Hirdetés

Garda halászat

A „látott hal ”- így is nevezték a gardát - halászata, a tihanyiak specialitásává vált. Ennek oka, hogy vízhez közeli hegyek csak itt vannak. Ősszel, amikor a garda nagy tömegekben a Tihanyi-félszigetnél vándorlásba kezdett, kimentek a vízre a halászok. A szürkészöld hátú, bandázó rajok, úszó, sötét felhőként tűntek fel a vízen. A halászok egyike megfigyelőként a tihanyi hegyek oldalát járta, és onnan kémlelte az elszíneződött vizet, majd kabátjának lengetésével irányította a vízen hajózó halászokat a gardatömegek felé.
Források:
Tankönyvtár
Panoráma Kiadó - Balaton

A Garda Fesztivál részletes programját ide kattintva tekintheti meg

Gardafesztivál - szentelés - Tihany
Gardafesztivál - gardasütés - Tihany
Gardafesztivál - borlovagok bemutatkoznak - Tihany
Gardafesztivál - borlovagok vonulnak - Tihany
Gardafesztivál - halászlé - Tihany
Amikor kifogják a gardákat, utána a perjel úr megáldja a halat az Apátságban Amikor kifogják a gardákat, utána a perjel úr megáldja a halat az Apátságban
forrás: balatonihalgazdalkodas.hu
Tavalyi szőlővenyigére húzzák a beirdalt, bepaprikázott halakat, körbe a földbe szúrják, és parázson megsütik. Tavalyi szőlővenyigére húzzák a beirdalt, bepaprikázott halakat, körbe a földbe szúrják, és parázson megsütik.
forrás: balatonihalgazdalkodas.hu
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - garda fesztivál, Tihany, 2011
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2011-11-03 11:42:00
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü