Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Olasz ízek és konyha - gasztronómia képes leírás - Gasztronómia - a világ konyhái.tlap.hu
részletek »

Olasz ízek és konyha - gasztronómia - Gasztronómia - a világ konyhái.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gasztronomia.tlap.hu » Olasz ízek és konyha - gasztronómia
Keresés
Találatok száma - 9 db
A tiramisut nem kell újra kitalálni

A tiramisut nem kell újra kitalálni

Az ételek átértelmezésével, újrafazonírozásával nincs semmi baj, ezek a metódusok vitték-viszik előre a gasztronómia művészetét és a hétköznapi főzőcskézést egyaránt. Van azonban egynémely olyan tökéletesség, amelyhez hozzányúlni bűn. Ilyen hibátlan étel például a tiramisu, amely az édességek milói Vénuszaként piedesztálra kerülhetne a Louvre-ban, ha nem lenne romlandó. A tiramisu a mennyei tökéletesség evilági tükröződése, milói Vénusz karokkal, örökös Louvre-lakó, az olasz dolcevitaizmus markáns tartópillére, a dekadens európai kultúra egyik reménysége a túlélésre... A kulturális és gasztronómiai örökségüket az etruszkokig, de minimum a Ró­mai Birodalom fénykoráig visszavezető olaszok esetében hajlamosak vagyunk feltételezni, hogy minden étekfogásuk egy-kétezer éves múltra tekint vissza. A tiramisu (egészen pontosan: tirames`, azaz dobj fel) esetében is ezt hinnénk, holott ez egy zsenge korú édesség, siheder csupán, amely 1971-ben született meg a Le Beccherie nevű trevisói étteremben, a Lolynak becézett fiatal Ro­berto Linguanotto séf keze alatt.

Cesena-i házi recept

Cesena-i házi recept

Ez alapvetően egy tengeri halra készült olasz recept, ami viszont hazai halból is elkészíthető: mi busát, pontyot, harcsát és fogast használtunk. Olívaolajat hevítünk, a hagymát pedig durvára vágjuk. A lényeg, hogy ezt az ételt hirtelen, nagy lángon kell főzni, akkor lesz az igazi.

Mediterrán mártás, a napfény ízű Pesto

Mediterrán mártás, a napfény ízű Pesto

Az Olaszok tudják a tutit, kőmozsárban zúznak péppé bazsalikomlevet extra szűz olívaolajjal, fenyőmaggal, fokhagymával és parmezán sajttal. Receptek következnek Pesto-val! Az olasz Pesto szó jelentése: mártás. A szó hallatán egybehangzóan állíthatjuk, hogy egy finom, halványzöldes színű pépes fűszerkrém jut az eszünkbe. Ezt virágzás idejében szedett bazsalikomlevélből, jó minőségű hidegen sajtolt olívaolajjal készítenek kőmozsárban, amihez fenyőmagot, parmezán sajtot, fokhagymát, és egy csipetnyi sót tesznek, és az egészet péppé zúzzák.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és tányérelemeiben a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny január 24-25-i lyoni világdöntőjén. Széll Tamás séf, a magyar csapat versenyzője a felkészülésről szóló szerdai budaörsi sajtótájékoztatón felidézte, hogy Bocuse d'Or első magyar résztvevőjeként 2013-ban a tizedik helyet sikerült megszereznie. Az idei...
Gyulán három napig a méz lesz főszerepben
Gyulán három napig a méz lesz főszerepben Három napig minden a mézről szól Gyulán, ahol péntektől rendezik meg nyolcadik...
Tokaj és Szekszárd volt a nyerő a XIV. Országos Syngenta Borversenyen
Tokaj és Szekszárd volt a nyerő a XIV.... A XIV. Országos Syngenta Borversenyen 399 nevező közül nyerte el a tokaji Patrícius...
Olasz fotós receptek

Olasz fotós receptek

Mutasd meg mit tudsz a konyhában! Nemzetek konyhája, hazai ízek, diabetikus ételek. Házi receptek gyűjteménye fotókkal és részletes leírásokkal. Olasz konyha receptek: Borjúszeletek marsalában, Sütőtökös rizottó, Fenyőmagos csokitorta, Tiramisu, Pizzatészta, paradicsomszósz, Lasagne cotta, Paradicsomos húsgombós és még számtalan finom olasz recept képekkel.

Olasz receptek magyar nyelven

Olasz receptek magyar nyelven

Eredeti olasz ételek, receptek, pestók, spagettik, pennék, rizottók, sütemények, fényképekkel, olasz kultúrával, történelemmel, érdekességekkel fűszerezve mindez egy Olaszországban élő magyar tollából. Ha kíváncsi vagy a mediterrán étkezési kultúrára, érdekelnek a gasztronómiai programok, szeretnél Olaszországban egy-két napos főzőtanfolyamon részt venni nyaralás közben, vagy egyszerűen csak azt szeretnéd tudni, hogy milyen ételeket, italokat, borokat, söröket, fagyikat érdemes Olaszországban kipróbálnod, látogass el az Íz és Itália oldalára.

Hirdetés
Olasz sajttorta

Olasz sajttorta

A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. A vajat összemorzsoljuk a darált keksszel, a keveréket egy 23 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt, csatos tortaforma aljára és szélére nyomkodjuk. A töltelékhez keverjük simára egy nagy tálban a ricottát és a krémsajtot. Adjuk hozzá a cukrot, a konyakot, a vaníliát. Tegyük bele a tojássárgákat, keverjük teljesen simára. Öntsük a tésztára. Süssük 180 C-on minimum 30-40 percig vagy amíg megszilárdul a közepe - a sütő középső fokán, légkeverés nélkül...

Pesto

Pesto

A pesto tulajdonképpen gyűjtőfogalom, különféle szószokat értünk alatta. Készítése Olaszországból ered, ami egy cseppet sem meglepő, ha arra gondolunk, mit meg nem tesznek a leleményes taljánok azért, hogy kedvencük, a tészta, minél változatosabb formában gőzölöghessen tányérjukon. A Liguria vidékéről származó pesto hagyományosan a pesto alla genovese. Sóval és borssal együtt hét hozzávalóból áll, nevezetesen két evőkanál fenyőmagból, öt evőkanál olívaolajból, két csokor friss bazsalikomból, 4-6 gerezd összetört fokhagymából és 9 deka reszelt pecorino vagy parmezán sajtból. Mindezt ízesíthetjük kapri - és olívabogyóval, illetve különféle fűszerekkel is. Ügyeljünk az alapanyagok minőségére, a pesto csak a legfinomabb, extra szűz olívaolajat szereti, és a bazsalikom frissességére is nagyon kényes! Frissen főzött, forró tésztára téve egyszerű vacsoraként fogyasztható, de puha kenyérrel mártogatva előételként is kitűnő. Hűtőben 4-5 napig áll el, míg lefagyasztva 3 hónapig is eltartható. A pestóban az a jó, hogy mindenki saját ízlésére formálhatja, fűszerezheti kedve szerint, elrontani szinte lehetetlen. Az eredeti olasz ételek alapjául szolgáló pesto nem más, mint a paradicsomos szósz

Pizzatészta, paradicsomszósz recept

Pizzatészta, paradicsomszósz recept

A sokak fejében lakozó tévhit ellenére úgy gondolom, hogy a pizzatészta készítése egyáltalán nem egy ördöngős dolog. Sőt kifejezetten egyszerű, ráadásul pikk-pakk megvan. A paradicsomszósz főzése sem egy nagy durranás. A feltétet pedig kedvünk szerint variálhatjuk, így megunni sem nagyon lehet. Akkor miért ne készítenénk el pizzánkat otthon saját magunk, ahelyett, hogy megint a pizzafutár számát keresgéljük lázasan?

Vermicelli, castelmagno, tiramisu...

Vermicelli, castelmagno, tiramisu...

Olasz gasztronómia úgy van, hogy voltaképp nincs: minden egyes tájegységnek, ezen belül minden egyes falunak, sőt minden egyes konyhának megvan a maga specialitása, és a vita akár vérre is mehet azon, hogy milyen a klasszikus bolognai - keretes írásunkban olvashatják a hozzávetőleges receptet - vagy hogy kell-e szardellapaszta a gremolatába (zöldfűszeres, olívaolajos, fokhagymás mártás). Egy azonban biztos: amit Európában olaszos konyhának neveznek, azaz a pizza-spagetti-tiramisu háromszög körülbelül úgy viszonyul a valódi olasz konyhához, mint a Blaha Lujza téri aluljáróban árult bécsis zsemle egy, a bécsi belvárosban elfogyasztott Wiener Snitzelhez. Az olasz konyha kifejezés ezen túl, rejtélyes módon, mégis értelmezhető: a minél természetesebb anyagokból, minél frissebb zöldségekből kevés főzéssel előállított, néha szinte csak összekevert ételek halmazát jelenti, amelyek között a menüsorban a szintén tízezer változatú minestrone (zöldségleves) és a mindenhol meglévő húsleves kivételével olyan igazi levescsoda nincs. A menüben az első helyen inkább a saláta és a különféle antipasti (előételek) állnak. Az étlap elején éppúgy szerepel rántott zöldség - padlizsán, cukkini, gomba, szárzeller -, mint mondjuk olívaolajos-fokhagymás bruschetta, azaz pirítós, zöldsaláta, tésztasaláta, pizzakenyér-mártogatós, mint az a bizonyos spagetti, amelyet paradicsomos, sajtos, halas...

Tuti menü