Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Sajt és gasztronómia képes leírás - Gasztronómia - a világ konyhái.tlap.hu
részletek »

Sajt és gasztronómia - Gasztronómia - a világ konyhái.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gasztronomia.tlap.hu » Sajt és gasztronómia
Keresés
Találatok száma - 4 db
A roquefort sajt titka - gasztronómia

A roquefort sajt titka - gasztronómia

Roquefort egy kis dél franciaországi falu, csupa kő házacskával, amelyek mind egy szikla elé épültek. És ennek a sziklának köszönhetik a roquefortiak sajtmonopóliumukat. Ugyanis e falucska lakosainak egyetlen, de rendkívül jövedelmező foglalkozása a sajtkészítés. A hegyek lejtőin a loupillard ok legeltetik juhaikat, amelyek 300 liter tejet adnak egy sajtadag készítésére. A juhtejet előbb kissé fölmelegítik, aztán megaltatják.

Így marad friss a sajt

Így marad friss a sajt

Az üzletek polcai roskadoznak a finomabbnál finomabb sajtoktól, amelyek előállításuktól kezdve egészen elfogyasztásukig folyamatosan fejlődnek, ezért nagy figyelmet kell fordítani a tárolásukra: nagy melegben ugyanis igen gyorsan érnek, hidegben viszont keserűvé válhatnak - ezért nagyon nem ajánlott mélyhűtőben tartani őket. Ám nem mindegy, mibe csomagoljuk, hogy sokáig frissek maradjanak a finom sajtok.

Ne csak igyunk, együnk is!

Ne csak igyunk, együnk is!

Noha ma már igen széles sajtkínálat kapható idehaza is, a sajtot magát rendszerint mint adalékot fogyasztjuk, reszelve, töltelékként vagy felvágottak mellé. Pedig ez a nemes étel többet érdemel, és egy ügyesen összeválogatott sajttál egyrészt mennyei eledel, másrészt elfogyasztása igazi társasági esemény lehet - amúgy francia módra. A tálak összeállításánál ügyeljünk rá, hogy a markáns ízű vagy nagyon sós sajtok mindig maradjanak enyhe kisebbségben, és minél sósabb a sajt, annál édesebb bort kínáljunk hozzá - és ne a borhoz válasszunk sajtot, hanem fordítva! Lássuk a tíz legjellegzetesebb sajtfajtát!

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és tányérelemeiben a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny január 24-25-i lyoni világdöntőjén. Széll Tamás séf, a magyar csapat versenyzője a felkészülésről szóló szerdai budaörsi sajtótájékoztatón felidézte, hogy Bocuse d'Or első magyar résztvevőjeként 2013-ban a tizedik helyet sikerült megszereznie. Az idei...
Gyulán három napig a méz lesz főszerepben
Gyulán három napig a méz lesz főszerepben Három napig minden a mézről szól Gyulán, ahol péntektől rendezik meg nyolcadik...
Tokaj és Szekszárd volt a nyerő a XIV. Országos Syngenta Borversenyen
Tokaj és Szekszárd volt a nyerő a XIV.... A XIV. Országos Syngenta Borversenyen 399 nevező közül nyerte el a tokaji Patrícius...
Sajt, sajt, sajt

Sajt, sajt, sajt

A sajtokat igen sokan kedvelik. Az élelmiszerek gazdag választékában a sajtok különleges helyet foglalnak el. Értékes élelmiszerünk, a sajt széles körben felhasználható, egészséges és értékes tulajdonságokkal rendelkezik. A különböző sajtok bőségesen tartalmaznak a szervezetünk számára szükséges fehérjét, zsírokat, ásványi anyagokat, sőt vitaminokat is. A sajtok története évszázadokra nyúlik vissza. Manapság azonban a választék olyan széles a speciális szakboltok és a hipermarketek által, hogy nehéz eligazodni a különleges nevű, enyhe ízűtől a fűszeresig, pikánstól a kenhetőig. A világ sajtjai A világon élénk sajtkereskedelem folyik, a szállítási útvonalak átszelik a Csendes- és az Atlanti-óceánt, a sivatagokat és a dzsungeleket. Egyes országok számára a sajt fontos exportcikk, míg mások behozatalra szorulnak belőle. A sajtfogyasztásban első helyen Európa áll, utána Dél-Amerika következik. A sajtfogyasztást és előállítást nagyban befolyásolja az adott országban tartott tejhasznosítású szarvasmarha állomány. A termelt sajt mennyisége nemcsak a létszámtól függ, hanem az állattenyésztés kultúrájától, termelékenységtől, és a műszaki színvonaltól.

Tuti menü