Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Terítéken a tálalás - gasztronómia képes leírás - Gasztronómia - a világ konyhái.tlap.hu
részletek »

Terítéken a tálalás - gasztronómia - Gasztronómia - a világ konyhái.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gasztronomia.tlap.hu » Terítéken a tálalás - gasztronómia
Keresés
Találatok száma - 4 db
A tálalás iskolája

A tálalás iskolája

Azt már általános iskolában megtanuljuk, hogy a kést és a kanalat a tányér jobb oldalára, a villát a tányér bal oldalára kell helyezni. De mihez nyúljunk, ha 4 villa és 11 pohár van az asztalon? Lássuk az evőeszközöket! Coctail villa: Érdekes ívelt fogazatával tengeri ételeket, olivát, a tenger gyümölcseit fogysztjuk. Salátás villa: A hideg előételeket, salátákat, halat és a hagyományos angol sütit a pie-t ezzel esszük. Halas villa: Ha halat tálalunk, akkor a hagyományos villa helyére halas villa kerül. Hagyományos villa: Bármilyen étkezéshez, kivéve halételekhez...

Húsételek tálalása

Húsételek tálalása

A tálalás olykor meglehetősen bonyolult művészetének csupán egyik ágával foglalkozunk ezúttal. Nevezetesen a meleg húsételek szép és helyes darabolásával, csoportosításával. Elsősorban két dologra ügyeljünk. Először arra, hogy használandó tálaink melegek legyenek, tehát étkezés előtt nyitott langyos sütőbe vagy a tűzhely fölé szerelt melegítő rostélyra rakjuk őket. Másodszor arra, hogy késeink kifogástalanul élesek legyenek. Tompa szerszámmal nem lehet semmiféle húst szépen darabolni. Általános érvényű szabály az is, hogy a tálakat nem szabad sem túlzsúfolni, sem agyoncicomázni. Legkönnyebben találhatók olyan húsok, amelyekben nincsen csont, például bélszín, borjúdió, sertés fehérpecsenye, párolt marhasült, stb. Ezeket már elkészítés előtt megtisztítjuk fölösleges, silány részeiktől, ha szükséges, fonallal átkötözve, megfelelő formát adunk nekik. Ha a hús túlságosan vaskos volna, úgy sütés után hosszában rézsút kettévágjuk, úgy, hogy szeletelésnél ék alakú darabokat kapjuk. A húsos tál középvonalára hosszában burgonyapüréből vagy párolt rizsből talapzatot formálunk, erre helyezzük a megfelelő vastagra - kb. kisujjnyira - vágott szeleteket.

Tanácsok grillezéshez

Tanácsok grillezéshez

A húsok kiválasztásánál csak a szaftos húsok jöhetnek szóba. Ha túl sovány a hús, akkor kiszárad. Ha combot grillezünk, akkor arra ügyeljünk, hogy a zsírréteg megmaradjon a hús tetején. A karaj széléről se vágjuk le a zsírréteget. Inkább vagdossuk be a kés hegyével, s akkor a hús nem húzódik össze.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és tányérelemeiben a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny január 24-25-i lyoni világdöntőjén. Széll Tamás séf, a magyar csapat versenyzője a felkészülésről szóló szerdai budaörsi sajtótájékoztatón felidézte, hogy Bocuse d'Or első magyar résztvevőjeként 2013-ban a tizedik helyet sikerült...
Gyulán három napig a méz lesz főszerepben
Gyulán három napig a méz lesz főszerepben Három napig minden a mézről szól Gyulán, ahol péntektől rendezik meg nyolcadik...
Tokaj és Szekszárd volt a nyerő a XIV. Országos Syngenta Borversenyen
Tokaj és Szekszárd volt a nyerő a XIV.... A XIV. Országos Syngenta Borversenyen 399 nevező közül nyerte el a tokaji...
Terítéken a terítés

Terítéken a terítés

A szép és az alkalomhoz illő terítés jelzi az asztalt körül ülők számára, hogy fontosak a vendéglátónak, jellemzi a terítéket készítő fantáziáját, ízlését, eredetiségét, sőt tanúságot tesz arról is, hogy ki mennyire ismeri az alapszabályokat a protokoll ezen területén, de azt is, hogy az illendő sablonokon túl miként varázsolja teljesen egyedivé a vacsorát vagy ebédet. Mindez a legegyszerűbb, leghétköznapibb családi ebédeknél is szükséges. Szerencsére az igényesség is divattá vált ezen a területen.

Tuti menü